АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

РОЗВИТОК ПЛОДА

Прочитайте:
  1. A.Оценка состояния плода в антенатальном периоде
  2. B. Мониторинг состояния плода в интранатальном периоде (в родах)
  3. I. Особенности кровообращения плода
  4. А. Розвиток абсцесу легень.
  5. Аборты, этиология и классификация. Мумификация, мацерация, путрификация плода. Профилактика абортов.
  6. Алкогольный синдром плода
  7. Антенатальная охрана плода.
  8. АНТИФОСФОЛИПИДНЫЙ СИНДРОМ КАК ПРИЧИНА ПРИВЫЧНОЙ ПОТЕРИ ПЛОДА
  9. Асфиксия (гипоксия) плода и новорождённого. Родовая травма
  10. Б) количественно – в плодах и овощах с краской Тильманса (по методичке Малого практикума).

Вагітність, у середньому, триває 280 діб, 10 акушерських, 9 календарних місяців, 40 тижнів. Протягом цього часу із заплідненої яйцеклітини розвивається зрілий плід, здатний до позаутробного існування.

Протягом 1-го місяця відбуваються поділ зиготи, імплантація, утворення зародка, зачатків найважливіших органів та зародкових оболонок.

Наприкінці 2-го місяця довжина плода становить 3-3,5 см. Тіло його сформоване; є зачатки кінцівок. Голівка за величиною дорівнює тулубові. На ній помітні зачатки очей, рота, носа. Починають формуватись статеві органи.

Наприкінці 3-го місяця довжина плода становить 8-9 см, маса тіла — 9-25 г. Голова велика, помітна різниця щодо будови зовнішніх статевих органів, кінцівки рухаються. Видно пальці рук і ніг. У хрящовому зачатку скелета з'являються перші точки скостеніння.

Наприкінці 4-го місяця за довжиною плід досягає 16 см, маса тіла дорівнює 110-120 г. Формується обличчя, відбувається скос­теніння черепа. В основному завершується формування м'язової системи. Рухи кінцівок стають активніші, але мати їх ще не відчува.. Стать плода добре розрізняється.

Наприкінці 5-го місяця довжина пло­да досягає 25-26 см, маса тіла 280-300 г. Шкіра червона, вкрита пушком. Сальні зало­зи починають виділяти жирову речовину, яка змішується з лусочками епідермісу й утво­рює сироподібнузмазку. У кишках утворюється меконій. Мати відчуває рухи плода. При аускультації живота вагіт­ної можна почути серцебиття плода.

Наприкінці 6-го місяця довжина плода становить 30 см, маса тіла 600-680 г. Рухи стають енергійнішими. Плід може народитися живим, робить дихальні рухи, але не є життєздатним.

Наприкінці 7-го місяця (28 тиж) плід має довжину 35 см, масу тіла 1000-1200 г. Підшкірна основа розвинена мало, шкіра зморшкувата, вкрита сировидною змазкою на всьому тілі і пушковими волосинками. Вушні й носові хрящі м'які, нігті не доходять до кінців пальців рук і ніг. У хлопчиків яєчки ще не опустились у калитку, у дівчаток малі статеві губи не покриті великими. Плід народжується живим, дихає, але маложиттєздатний.

Після 7-го місяця (28 тиж) внутрішньоутробного життя плід вважають недоношеним, але життєздатним. Проте діти, які народилися в цей строк, можуть вижити тільки при дуже старанному догляді. Немовля досить активно рухає кінцівками, кричить, але не голосно.

Наприкінці 8-го місяця довжина плода становить 40-42 см, маса тіла 1000-1700 г. Плід народжується життєздатним, але потребує особливого догляду.

Наприкінці 9-го місяця плід має довжину 45-48 см, масу тіла 2400-2500 г. Підшкірна основа добре виражена, шкіра гладенька, рожева. Пушкових волосинок на тілі менше. Волосся на голові довге. Плід, що народився в цей строк, життєздатний. Малюк голосно кричить, розплющує очі. Чітко виражений смоктальний рефлекс.

На кінець 10-го місяця ознаки недоношеності зникають. Плід народжується зрілим. Як правило, він досягає зрілості наприкінці 10-го місяця, до моменту вчасних пологів. Порівняно рідко буває невідповідність між доношеністю і зрілістю плода. За несприятливих умов розвитку (захворювання матері, недостатнє арчування тощо) доношена дитина може мати ознаки незрілості. Іноді спостерігаіється протилежне явище: дитина народжується трохи раніше від визначеного строку, але зрілою.

Для визначення віку народженого плода можна користуватися даними про його довжину і масу тіла.

Отже, у першій половині вагітності (5 акушерських місяців) довжина плода відповідає кількості місяців, піднесеній у квадрат, з 6-го місяця — кількості місяців, помноженій на 5 (за формулою Гаазе). Середні дані дозволяють одержати уявлення про масу тіла плода. На 6-му та 7-му місяцях маса тіла плода приблизно подвоюється порівняно з попереднім місяцем. Найбільше зростає маса тіла на 9 і 10-му місяцях у середньому на 800 г.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 563 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)