АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Еталони відповідей до задачі № 3

Прочитайте:
  1. А. Задачі для самоконтролю
  2. А. Ситуаційні задачі.
  3. А. Ситуаційні клінічні задачі
  4. А.Ситуаційні клінічні задачі
  5. Б. Задачі для самоконтролю
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

1. Діагноз:Персистуюча бронхіальна астма, тяжкий ступінь загострення.

Невідкладна допомога:

Створити вигідне положення для пацієнта. Заспокоїти його. Дати доступ свіжого повітря, оксигенотерапія. Інгаляції β2 агоністів (сальбутамол, фенотерол), еуфілін 2% в/в, глюкокортикостероїди (інгакорт інгаляції) також преднізолон 60-90 мг в/в. При відсутності ефекту госпіталізація пацієнта.

2. Подача кисню через кисневу подушку.

Мета:Лікування.
Показання:Призначення лікаря(Гіпоксія).
Протипоказання:Визначає лікар.
Місце виконання: Стаціонар, служби швидкої медичної допомоги.
Підготувати необхідне: Стерильні: ватні кульки, марлева серветка, складена у 3-4 шари, лотки, носовий катетер, гумові рукавички, маска. Централізована система подачи кисню, киснева подушка, затискач, дистильована вода, лейкопластир, мундштук, дезінфікуючі розчини, 96° розчин етилового спирту.
Алгоритм виконання: 1.Психологічно підготуйте пацієнта до виконання маніпуляції, отримайте згоду на її проведення. 2.Вимийте руки, висушіть рушником. 3.Візуально оцініть стан мішка і гумової трубки кисневої подушки, звертаючи увагу на їх цілість. 4.Надягніть лямку від кисневої подушки на передпліччя лівої руки. 5.Приєднайте гумову трубку подушки до централізованої системи подачи кисню. 6.Наповніть подушку киснем. 7.Гумову трубку кисневої подушки перетисніть затискачем, щоб кисень не виходив з подушки в атмосферу. 8.Від'єднайте гумову трубку подушки. 9.Надіньте на гумову трубку кисневої подушки мундштук, оброблений 96° спиртом. 10.Надайте пацієнту зручне положення у ліжку з підвищеним головним кінцем. 11.Помийте руки з милом, одягніть рукавички, обробіть руки спиртом. 12.Обгорніть мундштук вологою марлевою серветкою, складеною в 3-4 шари, змоченою водою і віджатою, укріпіть її бинтом до основи мундштука. 13.Кисневу подушку покладіть на стілець або на ліжко, збоку від пацієнта (а не на пацієнта!), 14.Притисніть до рота пацієнта мундштук кисневої подушки; попередньо зауважіть, щоб він вдихав ротом, а видихав носом. 15.Відкрийте кран кисневої подушки і регулюйте ним швидкість поступання кисню. 16.По мірі зменшення кисню в подушці її повільно скручуйте з протилежного кисень з подушки. 17.Коли подушка спорожніє, заберіть мундштук від рота пацієнта. 18.Продезінфікуйте використане оснащення.

 

 

Терапія № 4

Ви – фельдшер “швидкої медичної допомоги”

У хворого Х., 37 років, в 2 годині ночі розвинувся дуже сильний приступ болю у ділянці серця і за грудиною, біль досягав такої інтенсивності, що хворий плакав, фельдшер “швидкої допомоги” змірявши тиск (105/75 мм. рт. ст.), ввів у вену 2 мл 50% розчину анальгіну і 1 мл 1% розчину димедролу. Хворий продовжував стогнати, був блідий. Шкірні покриви холодні і вологі. Тони серця приглушені, діяльність серця ритмічна. Пульс - 98 за 1 хв. АТ – 80/60 мм. рт. ст. Число дихальних рухів - 18 за 1 хв. В легенях - везикулярне дихання.

1. Ваш попередній діагноз. Складіть план надання невідкладної медичної допомоги.

2. Продемонструйте техніку в/м введення 2 мл 50% анальгіну.

 

Еталони відповідей до задачі № 4

1. Діагноз:ІХС. Гострий інфаркт міокарда.Кардіогенний шок.

Невідкладна допомога:

Ацетилсаліцилова кислота 175-325 мг розжувати або ацелізин від 0,5 г в/в,
альтернатива: плавікс 150 мг per os.

- Нітрогліцерин (спрей - нітромінт) або 1-2 таблетки (дози) з інтервалом в 5 хвилин, альтернатива: внутрішньовенне краплинне введення розчину нітрогліцерину 1%-1,0 або ізосорбіту динітрату на 200,0 мл фізіологічного розчину.

- Дати per os або ввести внутрішньовенно (при відсутності протипоказань) бета-адреноблокатор (20-40 мг анаприліну per os, або 25-50 мг метапрололу per os або 3-5 мг обзідану в/в).

- Одночасно зареєструвати ЕКГ!

- Налагодити стійкий зв’язок з периферійною веною альтернатива: з центральною веною.

- Інгаляція кисню через носовий катетер альтернатива: можлива інгаляція кисню через кисневу маску.

- При недостатній аналгезії додатково аналгетик (трамадол, фентаніл, морфін в/в) Вибір препарату та дози залежить від вираженості больового синдрому, віку хворого, призначення сильнодіючих препаратів в минулому.

- Госпіталізація на ношах бригадою, яка має можливість провести дефібриляцію в салоні санітарного автомобіля.

2. Продемонструйте на фантомі внутрім’язове введення анальгіну.

Мета:Лікування.
Показання:Призначення лікаря.
Протипоказання:Індивідуальна непереносимість лікарських засобів.
Місце виконання:Лікувальний заклад, домашні умови.
Підготувати необхідне: Стерильні: лоток, шприц (5 або 10 мл), голки для внутрішньом’язових ін’єкцій, ватні кульки, серветки, пінцет, гумові рукавички, маску. Бікси зі стерильним матеріалом і інструментарієм, спирт етиловий 70°, ампули, флакони з ліками, ємкість для використаного матеріалу, який не був в контакті з пацієнтом (відро з педаллю); лоток для використаного матеріалу, ємкості з дезрозчинами, Аптечка “АНТИСНІД”, тонометр, фонендоскоп, протишоковий набір.
Алгоритм виконання: 1.Психологічно підготуйте пацієнта до маніпуляції, отримайте згоду на її проведення. 2.Уточніть індивідуальну чутливість до препарату. 3.Помийте руки 2 рази під проточною водою з милом, висушіть, обробіть руки спиртом, одягніть маску, рукавички. 4.Підготуйте весь стерильний матеріал та шприц до виконання ін’єкції. 5.Спитайте пацієнта, як він себе почуває. Запропонуйте пацієнту лягти на живіт або бік. 6.Визначте місце ін’єкції: - верхньо-зовнішній квадрант сідниць - передньо-зовнішня поверхня верхньої третини стегна 7.Огляньте можливе місце ін’єкції. Обстежте його пальпаторно. 8.Протріть місце ін’єкції почергово двома ватними кульками, змоченими спиртом. Протріть спиртом гумові рукавички. 9.Видаліть зі шприця пухирці повітря. 10.Тримайте приготовлений шприц з голкою, розтягніть шкіру на місці ін’єкції. Різким рухом введіть голку перпендикулярно до поверхні шкіри на 2/3 її довжини. 11.Відтягніть поршень до себе і переконайтесь, що голка не потрапила в просвіт судини (у циліндрі шприца не повинно бути крові). 12.Повільно введіть ліки, натиснувши на поршень. 13.Прикладіть стерильну ватну кульку до місця ін’єкції, швидким рухом витягніть голку. 14.Спитайте у пацієнта про його самопочуття. 15.Продезінфікуйте використане обладнання. 16.Зробіть запис про проведення процедури.

 

 

Терапія № 5

Ви – фельдшер “швидкої медичної допомоги”

Вас викликали до хворого М., 48 років, у якого почалася блювота. Блювотні маси мають вигляд кавової гущі, пацієнт блідий, адинамічний, вкритий холодним потом. Із анамнезу відомо, що на протязі 10 років хворіє виразковою хворобою шлунка.

1. Ваш попередній діагноз. Складіть план надання невідкладної медичної допомоги.

2. Взяття калу для лабораторного дослідження на приховану кров.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 548 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)