АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Промивання шлунку.

Прочитайте:
  1. Блювання (vomitus) – складний рефлекторний процес, який супроводжується викидом вмісту шлунку назовні через рот.
  2. В. Виразка шлунку.
  3. Виразкова хвороба шлунку і ДПК
  4. Виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки із стенозом або кровотечею.
  5. Внутрішній хід починається в надключичній ямці, йде до серця по стравоходу, шлунку і до тонкої кишки.
  6. Д. Антрального відділу і тіла шлунку.
  7. Дієтотерапія при розладах шлунку.
  8. Догляд за периферичними катетерами та промивання катетерів фізрозчином
  9. Критерії тяжкості перебігу виразкової хвороби шлунку.
  10. Лекція 12. Травлення в шлунку, кишечнику
Мета:Лікувальна,Діагностична.
Показання: Отруєння недоброякісними харчовими продуктами, грибами, лікарськими засобами, алкоголем, кислотами, лугами; затримка їжі в шлунку при стенозі пілоруса; перед операцією на шлунку.
Протипоказання:Визначає лікар(гострі кровотечі зі стравоходу та шлунку; інфаркт міокарда; гіпертонічна хвороба /тяжка/).
Місце виконання:Лікувальний заклад.
Підготувати необхідне: Стерильні: Система: товстий шлунковий зонд, гумова трубка довжиною 70 см, скляний перехідник; лоток, гумові рукавички, маска, серветки, баночка для промивних вод. Лійка ємкістю 1 л; фартухи з пластикату – 2 шт.; ємкість з 8-10 л перевареної води, кімнатної температури, або блідо-рожевим розчином калію перманганату, або 2% розчином натрію гідрокарбонату; ємкість для промивних вод; кухоль; рушник, ємкості з дезрозчином.
Алгоритм виконання: 1.Психологічно підготуйте пацієнта до виконання маніпуляції, отримайте згоду на її проведення. 2.Посадіть пацієнта на стілець. 3.На підлогу перед ним поставте миску. 4.Одягніть на пацієнта фартух. 5.Вийміть зубні протези, якщо у пацієнта вони є. 6.Вимийте руки. 7.Одягніть маску, клейончастий фартух, гумові рукавички. 8.Станьте праворуч від пацієнта, поставте біля себе відро з перекип'яченою водою кімнатної температури. 9.Виміряйте відстань на зонді від пупка до різців і зробіть помітку. 10.Обробіть руки спиртом. 11.Запропонуйте пацієнту широко відкрити рот, висунути язик, сказати “А” і глибоко дихати через ніс. 12.Заокруглений кінець зволоженого кип”яченою водою зонда покладіть на корінь язика і попросіть зробити кілька ковтальних рухів. 13.Швидко просовуйте зонд по стравоходу до мітки. 14.Якщо зонд потрапив у дихальні шляхи, його треба негайно вийняти. 15.Приєднайте до вільного кінця системи лійку. 16.Тримайте лійку на рівні колін пацієнта в нахиленому стані, щоб не ввести повітря в систему, і налийте в неї близько 1 л води (воду лийте по стінці лійки). 16.При наближенні рівня води до вічка лійки, опустіть її вниз у вихідне положення і тримайте на цьому рівні до того часу, поки промивні води не заповнять її. 17.Вміст лійки вилийте у миску. 18.Кількість виділенної води повинна бути такою ж, як кількість введенної води. 19.При появі прожилок крові в промивних водах процедуру припиніть, викличте лікаря. 20.При необхідності першу порцію зберіть у стерильну ємкість на бакдослідження. 21.Процедуру повторюйте до того часу, поки промивні води не стануть чистими. 22.Після закінчення промивання лійку від”єднайте, а зонд, обгорнувши серветкою (рушником), витягніть із шлунка. 23.Спитайте пацієнта про самопочуття. 24.Промивні води огляньте, покажить лікарю. 25.Продезинфікуйте оснащення. 26.Зробіть запис про проведення процедури.

 

 

Терапія № 3

Ви – фельдшер “швидкої медичної допомоги”

У хворої К., 50 років, раптово вночі з’явився приступ надсадного сухого кашлю, відчуття нестачі повітря, експіраторна задишка. Об’єктивно: хвора сидить, спираючись руками на край ліжка, намагаючись полегшити свій стан. Шкірні покриви вкриті липким потом. Грудна клітка в стані глибокого вдиху. При перкусії над легенями коробковий звук. При аускультації багато свистячих хрипів. Видих подовжений, тони серця майже нечутні, частота дихання – 60 за 1 хв., тахікардія. АТ - 160/90 мм. рт. ст., внутрішні органи без особливостей.

1. Ваш попередній діагноз. Складіть план надання невідкладної медичної допомоги.

2. Методи оксигенотерапії. Продемонструвати техніку подання кисню хворому з кисневої подушки.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 441 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)