АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хірургічний профіль 6 страница. Хворий 57 років, протягом останніх 10 років страждає на хронічний калькульозний холецистит

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

Хворий 57 років, протягом останніх 10 років страждає на хронічний калькульозний холецистит. Загострення захворювання відбуваються 1-2 рази на рік. Останній приступ почався 8 днів тому. Через 2 дні з'явилась жовтушність шкіри та склер. Під час УЗД обстеження органів черевної порожнини встановлено: товщина стінки жовчного міхура до 5 мм, вона ущільнена, в просвіті міхура конкременти від 0,5 до 1,0 см в діаметрі. Ширина холедоха 1,2 см, в його супрадуоденальному відділі відмічається конкремент до 1,0 см. Яке ускладнення жовчнокам'яної хвороби виникло у хворого?

@ Холедохолітіаз. Механічна жовтяниця

Гострий холангіт

Гострий калькульозний холецистит

Холедохо-дуоденальна нориця

Рак жовчних ходів

#

240.

На першу добу після операції з приводу дифузного токсичного зобу у хворої появилися скарги на утруднення дихання, холодний піт, слабкість. Об'єктивно: шкіра бліда, температура тіла 38,50С, ЧДР- 25 за 1 хв., пульс110 за 1 хв., АТ-90/60 мм рт. ст. Яке ускладнення раннього післяопераційного періоду розвилося у хворої?

@ Тиреотоксичний криз

Гіпотиреоїдний криз

Післяопераційна тетанія

Гострий тиреоїдит

Стиснення трахеї гематомою

#

241.

Хвора 58 років, звернулася до лікаря зі скаргами на загальну слабкість, швидку втомлюваність, втрату апетиту, порушення сну, зниження ваги тіла. Об'єктивно: зниженого харчування, сухожильні рефлекси знижені, пульс 58 за 1 хв., АТ-100/60 мм рт. ст., ЧДР-14 за 1 хв. З анамнезу відомо, що рік тому перенесла субтотальну резекцію щитоподібної залози. Поставте попередній діагноз.

@ Гіпотиреоз

Тиреотоксикоз

Гіпопаратиреоідизм

Рак щитоподібної залози

Отруєння невідомим ядом

#

242.

В хірургічне відділення доставлений хворий 38 років з ножовим пораненням грудної клітки. Стан хворого важкий. Свідомість сплутана, шкіра бліда, тони серця глухі. Пульс 120 за 1 хв., АТ-70/40 мм рт. ст., ЧДР-32 за 1 хв. На передній поверхні грудної клітки в ІІІ міжребер'ї зліва по парастернальній лінії колото-різана рана довжиною 3 см. прикрита згортком крові. Перкуторно границі серцевої тупості розширені. Яке ускладнення має місце?

@ Перикардіальна тампонада

Травматичний шок

Тромбоемболія легеневої артерії

Гостре порушення мозкового кровообігу

Гострий інфаркт міокарда

#

243.

Хворий 42 років, доставлений в лікарню через 3 години після ДТП зі скаргами на біль в ділянці тазу, в нижній половині живота. Об’єктивно: загальний стан середньої важкості. Пульс 110 за 1 хв. АТ-110/70 мм рт ст. Живіт помірно болючий в нижній половині, слабо позитивний симптом Щьоткіна-Блюмберга. При натисканні на лонну кістку – різка болючість та симптом крепітації. При катетеризації сечового міхура – сечі не отримано. Який інструментальний метод слід застосувати для діагностики розриву сечового міхура?

@ Цистографія з водорозчинною рентгенконтрастною речовиною

Цистографія з барієм

Хромоцистоскопія

Надлобкова пункція сечового міхура

Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини

#

244.

Під час стрибка зі спортивного снаряду у хворого 16 років з'явився біль в області крила клубової кістки справа. Хворий не може винести ногу вперед та йти через різкий біль. Однак вільно може йти спиною вперед, без болю розгинає ногу назад. Об'єктивно: наявна припухлість і крововилив в області переднього відділу крила правої клубової кістки, при пальпації - різкий біль. Який клінічний діагноз?

@ Перелом передньої верхньої ості правої клубової кістки.

Перелом горизонтальної гілки правої лобкової кістки.

Перелом обох гілок правої лобкової кістки.

Перелом правих лобкової і сідничної кісток.

Перелом правої сідничної кістки.

#

245.

Хворий 53 років протягом 10 років періодично лікувався з приводу загострення больового синдрому у попереково-крижовому відділі хребта. Після сеансу мануальної терапії розвинувся грубий парез обох стоп, анестезія у аногенітальній зоні, по зовнішньо–бічній поверхні стегон, гомілок і тазові порушення. По даним комп’ютерної томографії протрузія міжхребцевого диску L5 – S1 у хребтовий канал на 12 мм. Яке лікування необхідно терміново призначити хворому?

@ Хірургічне втручання

Мануальну терапію

Масаж, лікувальну терапію

Дегідратаційну терпію

Санаторно – курортне лікування

#

246.

Дитину 3-х років машиною швидкої допомоги доставлено у клініку дитячої хірургії зі скаргами на болі у животі. У приймальному відділенні хірург не зміг виключити гострий апендицит. Яка подальша тактика передбачається у подібному випадку?

@ госпіталізація, динамічне спостереження та обстеження до визначення

остаточного діагнозу

діагностична лапароскопія

провести аналіз крові і сечі для уточнення діагнозу

консультація педіатра

повторне звернення при погіршенні стану здоров’я

#

247.

У немовля сечовипускання супроводжується плачем, розбуханням передньої шкірочки статевого члена, виділенням сечі по краплям. Якими мають бути лікувальні заходи?

@ Спроба відкрити порожнину передньої шкірочки

Призначення (- адреноблокаторів

Призначення спазмолітиків

Катетеризація сечового міхура

Епіцистостомія

#

248.

Хвора Т., 20 років скаржиться на біль в поперековій ділянці ліворуч, підвищення АТ до 160/110 мм.рт.ст.. Під час УЗ дослідження структура й розміри правої нирки в межах вікової норми, ліворуч – ознаки гідронефротичної трансформації нирки 2 ст. За даними доплерографії виявляється додаткова артерія, яка прямує до нижнього полюсу нирки. На екскреторній урограмі – звуження в ділянці сечоводно-мискового сегменту. Якою має бути лікувальна тактика?

@ Хірургічне втручання.

Призначення спазмолітиків

Призначення інгібіторів АПФ

Катетеризація нирки

Призначення (- блокаторів

#

249.

Хвора М., 32 років скаржиться на підвищення Т тіла до 390С з ознобом, біль у поперековій ділянці праворуч, дизурію протягом доби. На ізотопній ренограмі – праворуч обструктивний тип кривої. Якими мають бути першочергові дії лікаря?

@ Відновлення відтоку сечі з правої нирки

Антибактеріальна терапія

Дезінтоксикаційна терапія

Фізіотерапія на поперекову ділянку

Введення діуретиків

#

250.

Хворого М., 28 років доставлено в приймальне відділення з діагнозом гострого простатиту. Сечовипускання, незважаючи на інтенсивні позиви відсутнє. Над лоном пальпується збільшений, болісний сечовий міхур. Якою має бути першочергова допомога?

@ Троакарна цистостомія

Катетеризація сечового міхура

Призначення спазмолітиків

Масаж передміхурової залози

Призначення сечогінних засобів

#

251.

Хворий К., 65 років отримує консервативну терапію з приводу доброякісної гіперплазії передміхурової залози. Після вживання алкогольних напоїв скаржиться на неможливість самостійного сечовипускання при наявності інтенсивного позиву. Якою має бути невідкладна допомога?

@ Катетеризація сечового міхура

Призначення спазмолітиків

Призначення теплових процедур

Призначення діуретинів

Масаж передміхурової залози

#

252.

Хворий Д., 49 років, звернувся до лікаря зі скаргами на утруднене ковтання іжі, осиплість голосу, схуднення. Вказані симптоми турбують хворого протягом останніх 3 місяців, поступово прогресують. При огляді: хворий виснажений, наявні збільшені надключичні лімфовузли. Під час езофагоскопії патології стравоходу не виявлено. Яке з перелічених досліджень є найдоцільнішим в даному випадку?

@ Комп’ютерна томографія органів грудної порожнини, середостіння.

Рентгенографія легень

Поліпозиційна рентгеноскопія стравоходу

Радіоізотопне дослідження органів грудної порожнини, середостіння

Ультразвукове дослідження органів середостіння

#

253.

У хворого Н., 47 р. на восьмий день після операції з приводу панкреонекрозу, перітоніту з’явилось підвищення температури тіла до 39°С, анемія, лейкоцитоз, гіпопротеінемія, спленомегалія, токсична енцефалопатія. Яке ускладнення має розвиток у цій ситуації?

@ Загальна гнійна інфекція [сепсіс].

Гостра печінкова недостатність.

Гостра ниркова недостатність

Гострий менінгіт

Внутрибрюшинна кровотеча

#

254.

Постраждалий, чоловік 35 років, отримав травму внаслідок ДТП. Перша допомога була надана на місці події [само-і взаємодопомога] і через 30 хвилин, на попутній машині постраждалий був доставлений в найближчу лікарську амбулаторію [етап першої лікарської допомоги] Після огляду лікарем був встановлений діагноз: Відкритий перелом правого стегна. Закритий перелом лівого передпліччя. ЧМТ – струс головного мозку. Шок II ст.. Медична допомога на даному етапі?

@ Трансфузійна терапія шоку.

Первинна хірургічна обробка рани.

Симптоматична терапія

Знеболювання [ наркотичні препарати, новокаїнові блокади]

Введення антибіотиків.

#

255.

При обстеженні хворої, в коліних суглобах визначаються слідуючи клінични показники: ранкова скованість, збільшення периферичних лімфатичних вузлів, біль та обмеженість об'ему рухів в суглобах, субфебрильна температура тіла, підвищення ШОЄ. На рентгенограмі: звуження суглобової щілини, узури кісток. Для якої хвороби ці показники найбільш характерні?

@ Ревматоїдний поліартріт

Хвороба Фрідрєйха

Хвороба Бехтєрева

Деформуючий гонартроз

Хвороба Осгуда-Шлаттера

#

256.

У хворої К., 29 р. після операції з приводу флегмонозного маститу на протязі трьох днів залишається високою температура тіла [ на рівні 39-40°С], відмічається озноб, Слабість, прливний піт, тахикардія >90 уд. в хв., частота дихання >20 в хв., гемоглобін 86 г/л кількість лейкоцитів 18109/л, кількість палочкоядерних нейтрофилів 24\%, ШОЕ-34 мм/г. Має місто лімфангіт та регіонарний лімфаденіт на боці ураження. Як характеризувати стан хворої?

@ Загальна гнійна інфекція [сепсіс].

Гостра ниркова недостатність.

Гостра печінкова недостатність.

Інтоксикаційна енцефалопатія.

ДВЗ - синдром

#

257.

Хворий скаржиться на головний біль, утруднення носового дихання, гнійні виділення з носа протягом 2 тижнів. Місяць назад пломбував верхній премоляр праворуч. Рентгенологічно визначається інтенсивне затінення правої гайморової пазухи. При діагностичній пункції її отримана велика кількість густого крошкоподібного гною з неприємним запахом. Який передбачуваний діагноз?

@ Хронічний гнійний одонтогенний гайморит.

Гострий гнійний гайморит

Хронічний гнійний гайморит

Хронічний атрофічний гайморит

Пухлина гайморової пазухи

#

258.

Хворий Н.,27 років, поступив до тора кального відділення зі скаргами на підвищення температурі тіла до 40оС, біль при ковтанні, тахікардію, задуху в спокої, осиплість голосу. Напередодні проводилась езофагоскопія; об'єктивно: стан тяжкий, Ps110/хв., АТ 100/60 мм.рт.ст.., ЧДР 27/хв., емфізема шиї. При рентгеноконтрастному досліджені визначається розширення тіні межестіння, наявність, затьоків контрасту із стравоходу на шиї. Був встановлений діагноз: гострий гнійний медіастиніт. Яку тактику повинен вибрати хірург?

@ Негайна операція після проведення підготовки на протязі 2-2,5 год.

Динамічне спостереження в стаціонарі

Консервативне лікування

Планова операція

Накладання гастростоми та антибактеріальна терапія

#

259.

Дитина 7 років скаржиться на виникнення задишки при фізичному навантаженні, швидку втомлюваність. Об'єктивно: межи серця дещо розширенні вправо. Аускультативно: у другому міжребер'ї зліва вислуховується грубий систолічний шум, ослаблення ІІ тону над легеневим стовбуром, І тон на верхівці посилений. Рентгенологічно: гіпертрофія правого шлуночка і збіднення легеневого малюнку на ЕхоКс: наявність звуження в вихідному відділі правого шлуночка; тонкий струмінь крові крізь легеневий стовбур у місці звуження. Був встановлений діагноз: стеноз легеневої артерії. Яке найбільш доцільне лікування?

@ Оперативне лікування.

Зменшення фізичного навантаження

Антибіотикотерапія

Призначення глюкокортикостероїдів

Призначення серцевих глікозидів.

#

260.

У хлопчика 4 років в анамнезі: повторні пневмонії, часті гострі респіраторно-вірусні захворювання. Об'єктивно: задишка при фізичному навантаженні, незначна втомлюваність. Систолічний шум з епіцентром у ІV міжребер'ї зліва. Ліва відносна тупість по середньоключичній лінії. Згідно з даних інструментальних методів дослідження: електрокардіографії, ехокардіоскопії був встановлений наступний діагноз: дефект міжшлуночкової перетинки, стадія субкомпенсації. Який основний метод лікування?

@ Оперативне лікування

Фітотерапія

Лікування не потребує.

Консервативне лікування

Призначити індометацин

#

261.

У хворого 17 років, під час огляду визначається значна гіпертрофія плечового поясу у порівнянні з нижніми кінцівками. АТ на руках 160/100 мм.рт.ст.., Ат на ногах 100/60 мм.рт.ст. Аускультативно акцент ІІ тону над аортою, вислуховується грубий систолічний шум на груднині, який проводиться в міжлопатковий простір І на судини шиї. Під час доплерографії було виявлено коарктацію аорти. Яка лікувальна тактика найбільш доцільна у даного хворого?

@ Хірургічне лікування

Гіпотензивна терапія

Призначити діуретики

Фітотерапія

Призначити серцеві глікозиди

#

262.

У літнього хворого, який скаржиться на постійне свербіння в очах, набряк та почервоніння повік, невелику сльозотечу, випадіння вій, офтальмологічний огляд виявив потовщення та гіперемію краю повік, тріхіаз, гнойні кірочки у кореня.Ваш діагноз?

@ Виразковий блефарит

Лускатий блефарит

Простий блефарит

Ангулярний блефарит

Демодекозний блефарит

#

263.

Хворий після вдихання пар фарби раптово відчув почуття стороннього тіла в глотці, зміну голосу, утруднення ковтання і дихання при фізичному навантаженні. При непрямій ларингоскопії відзначається склоподібний набряк черпало-надгортанних складок, підскладкового відділу гортані. Який можливий діагноз?

@ Алергійний набряк гортані, стеноз гортані I ступеня.

Гострий підскладковий ларингіт

Опік слизової оболонки гортані

Стеноз гортані II ступеня

Гострий ринофарингіт

#

264.

Дівчинка 12 років звернулася до лікарні зі скаргами на швидку втомлюваність при фізичному навантаженні, серцебиття, біль в області серця; періодичний кашель. Шкіряні покрови бліді Відмічається ціаноз губ. Кордони серця розширені. Вислуховується мілкий систолічний шум над легеневою артерією. Попередній діагноз?

@ Дефект міжсептальної перетинки

Відкрита артеріальна протока

Мітральний стеноз

Дефект міжшлункової перетинки

Стеноз легеневої артерії

#

265.

Хвора Ж. 36 років страждає ревматизмом з дитинства. Звернулася зі скаргами на задишку, кашель, серцебиття, порушення ритму серцевої діяльності. При огляді акроцианоз, рум'янець на щоках. Вислуховується дисистолічний шум що ляскає, І тон і після ІІ тону – додатковий тон відкриття митрального клапана. Ваш діагноз?

@ Стеноз мітрального клапану

Стеноз уст'я аорти

Недостатність мітрального клапану.

Недостатність тристулкового клапану.

Стеноз тристулкового клапану

#

266.

Хворий Ч. 56 років звернувся зі скаргами на слабкість, запаморочення. Відзначається блідість шкірних покривів. 1 місяць тому оперований з приводу травми черевної порожнини з внутрішньочеревною кровотечею. Нв- 84 г/л; Ер- 2,4 т/г; L- 6,7; Нт- 0,3. Стілець звичайного фарбування. У лейкоцитарній формулі з'явилися юні форми. Ваш діагноз?

@ Постгеморагічна анемія.

Шлунково-кишкова кровотеча.

Гемолітична жовтяниця.

Хронічна ниркова недостатність.

Хронічний лейкоз.

#

267.

Хворий скаржиться на біль в надвиросткової області правого стегна що посилюється вночі, підвищення температури тіла, загальну слабкість. Із анамнезу: декілька місяців тому - травма правого колінного суглобу. За останній час схуд на 10 кг. Локально: набряк, біль, місцеве підвищення температури. Лабораторні данні: анемія, підвищення вмісту кальцію в сироватці крові і його підвищена екскреція з сечею. На рентгенограмах - деструкція та кісткоутворення, спікули в області зовнішнього виростка правого стегна, в надвиросткової області - „козирьок” Кодмена. Діагноз?

@ Остеосаркома зовнішнього виростка правого стегна

Хондробластома зовнішнього виростка правого стегна

Остеохондрома зовнішнього виростка правого стегна

Остеоідостеома зовнішнього виростка правого стегна

Саркома Юінга зовнішнього виростка правого стегна

#

268.

Хвору, що страждає бронхіальною астмою, турбує утруднення носового дихання, рясні слизуваті виділення з носа. При передній риноскопії в носі визначаються сірувато-білі слизові поліпи, що виходять ніжками із середніх носових ходів. Рентгенологічно відзначається затінення гайморових пазух, кліток гратчастої кістки. Встановлений діагноз хронічний поліпозний гаймороетмоїдит. Яка лікувальна тактика?

@ Гаймороетмоїдотомія.

Пункції гайморової пазухи, антибактеріальна терапія

Консервативне лікування

Поліпотомія носа

Ендоназальне розширення природного отвору пазух

#

269.

До лікаря звернувся хворий Д., 48 років зі скаргами на печію, болі за грудиною. Виконано езофагоскопію, біопсію. Висновок патоморфологічного дослідження – кишкова метаплазія багатошарового плоского епітелію в абдомінальному та нижньогрудному відділах стравоходу. Яке захворювання найчастіше розвивається на подібному фоні?

@ Рак стравоходу.

Дивертикул стравоходу.

Ахалазія стравоходу.

Стріктура стравоходу.

Езофагіт.

#

270.

Хворий М., 50 років, пред’являє скарги на періодичні набряки нижніх кінцівок протягом останніх 2 років, які зменшуються в положенні лежачи, трохи піднявши ноги. Під час обстеження: варикозне розширення підшкірних вен, набряки гомілок і надступаковогомілкових суглобів з коричневою пігментацією шкіри медіальної поверхні нижніх кінцівок. Який діагноз найбільш ймовірний?

@ Хронічна венозна недостатність

Хронічна серцева недостатність

Гострий тромбоз глибоких вен

Ангіоневротичні набряки

Лімфостаз

#

271.

У хворого 70 років з’явилась слабкість, лихоманка, анорексія, макрогематурія. Шкіра бліда, АТ 190/110 мм рт.ст., еритроцити 2,9 1012/л, Нв 100 г/л, гематурія на все поле зору. Креатінемія 0,118 ммоль/л. Яке додаткове обстеження доцільно провести для підтвердження діагнозу?

@ Інфузійну урографію

Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

Дослідження сечовини крові

Дослідження електролітів крові

Аналіз сечі за Нечипоренко

#

272.

Чоловіка 63 років госпіталізовано зі скаргами на біль в поперековій ділянці ліворуч, погіршення апетиту, слабкість, періодичне появлення крові в сечі на протязі місяця. Шкіра бліда. Анемія – еритроцити 3,11012/л, Нв –101 г/л, ШОЕ -37 мм/год., протеїнурія - 0,37 г/л, гематурія на все поле зору, креатінемія -0,270 ммоль/л. Діагностичне припущення.

@ Новоутворення нирки

Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Інфекційна токсична нефропатія

Амілоїдоз нирок

#

273.

Хвора 67 років: на протязі 4 міс. спостерігає появу періодичних поносів, знижку ваги на 5 кг, здуття та болі у животі більше з правого боку, відчуття неповного випорожнення кишковика. Підвищення температури тіла до 37,20C у вечорі. При обстеженні у крові Нв - 90 г\л, Ер. 3,1-1012\л, ШОЕ 32 мм\год. УЗД органів черевної порожнини-без особливостей. Найбільш вірогідний діагноз?

@ Рак правої половини товстої кишки

Неспецифічний виразковий коліт

Хвороба Крона

Ішемічна хвороба кишок

Дисбактеріоз кишечника

#

274.

Жінка 45 років, в менопаузі, повідомила про раптову появу сильного болю в правій поперековій області. Ознак порушення сечовипускання та гематурії немає. При загальному аналізі сечі виявлено: 1-2 еритроцитів в полі зору, 1-2 лейкоцитів в полі зору. Найбільш адекватний метод обстеження хворої?

@ Екстреторна урографія

Ретроградна пієлографія

КТ

УЗД

МРТ

#

275.

Хвора 38 років скаржиться на головний біль, утруднене носове дихання, гнійні виділення з носу, підвищення температури тіла до 38,70С. Хворіє 2 тижні. Тиждень тому перенесла ГРВІ. Риноскопія: гіперемія та набряк слизової оболонки порожнини носа з обох боків, у середньому носовому ході справа і зліва смужка гною. Пальпація і перкусія у ділянці передньої стінки лобних порожнин болюча. На рентгенограмі біляносових порожнин носа інтенсивне затемнення лобних порожнин. Який діагноз?

@ Гострий гнійний двусторонній фронтит.

Гострий риніт.

Хронічний гнійний двусторонній гайморит.

Гострий пансинуіт.

Гострий гемісинуіт.

#

276.

У новонародженого реаніматологом констатована асфіксія. При дослідженні кислотно-лужного стану виявили такі величини основних показників: рH – 7,02; ВЕ – 20,0 ммоль/л, рCO2 – 34 мм рт. ст. Вкажіть ступінь асфіксії новонародженого за даними показників кислотно-лужного стану.

@ Тяжкий.

Легкий.

Показники кислотно-лужного стану без патології.

За даними показників кислотно-лужного стану не можна судити про ступінь

асфіксії.

Має місце інше захворювання.

#

277.

У дитини, що народилась з асфіксією тяжкого ступеня, відмічається гіперкатаболізм тканин з розвитком кетозу. Який інфузійний засіб є особливо необхідним у комплексі інтенсивної терапії?

@ Гіпертонічний розчин глюкози з інсуліном.

Фізіологічний розчин.

Розчин манітолу.

Поліглюкін.

Реополіглюкін.

#

278.

У новонародженого одразу після народження відмічаються ознаки дихальної недостатності. Мають місце рясні пінисті виділення з носу і рота, що швидко накопичуються після відсмоктування. Лікарем запідозрена атрезія стравоходу. Яке дослідження категорично протипоказане при даному захворюванні?

@ Езофагографія з зависсю барію.

Бронхоскопія.

Зондування шлунка.

Оглядова рентгенографія органів грудної клітки.

Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини.

#

279.

У новонародженого на тлі симптомів дихальної недостатності відмічалося блювання, ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання. Аускультативно ліворуч дихання послаблене. Рентгенологічно на тлі медіастальної грижі відмічається симптом пористої сітки. Який діагноз у цієї дитини?

@ Діафрагмальна грижа.

Синдром Ледда.

Лобарна емфізема.

Полікістоз лівої легені.

Висока кишкова непрохідність.

#

280.

У чоловіка 62 років, який страждав на гіпертонічну хворобу, після психоемоційного навантаження з'явився різкий головний біль, втрата свідомості, речові розлади, слабкість у правих кінцівках, гіпертермія. При обстеженні на комп'ютерному томографі виявлена внутришньомозкова гематома в латеральних відділах лівої скронево-тім’яної області до 64 мм в діаметрі зі зміщенням срединних структур вправо до 14 мм. Якою повинна бути тактика лікування хворого?

@ Ангіографія з наступним оперативним втручанням

Протизапальна терапія

Антибактеріальна терапія

Диагностична люмбальна пункція

Консервативна терапія

#

281.

У хворого 35 років, що знаходиться на лікуванні з приводу портального цирозу печінки, з’явилися клінічні ознаки кровотечі з варикозних вен стравоходу. Яке інструментальне дослідження треба провести для діагностики цього ускладнення?

@ Фіброезофагогастродуоденоскопію

Комп’ютерну томографію

Діагностичну лапароскопію

Ультразвукове дослідження

Біопсію печінки

#

282.

В поліклінику прийщов призовник 18 років в зв’язку з виявленням в нього на профілактичному осмотрі правосторонньої заправної пахвинної кили. Яку тактику ведення хворого повинен вибрати хірург поліклініки?

@ Оперативне лікування

Диспансеризацію

Носіння бандажу

Призначення лікувальної фізкультури

Загальні рекомендації

#

283.

Хворий. 56 років, астенічної конституції звернувся до онколога зі скаргами на боль за грудиною. Порушення проходження твердої їжі, повишенне слюновіделення, відрижку тухлим яйцем, похудав на 20 кг. Який симптом з перерахованих вище є основним клінічнім проявом раку страховоду?

@ Дісфагія

Гіперсаливація

Загальна слабкість

Загрудинни болі

Зменшення ваги

#

284.

Хворий 64 років, почав відчувати болі в поясничному відділі хребта. При рентгенографії встановлено компресійний перелом L ІІІ. Яка пухлина найбільш вірогідна у цьому випадку?

@ Метастатична пухлина

Остеогенна саркома

Мієломна хвороба

Хондросаркома

Гігантоклеточна пухлина

#

285.

Хворий 45 років, скаржиться на біль в попереково-крижовій ділянці, який ірадіює в кульшовий суглоб і піхву. Вперше біль з'явився 2 роки тому без будь якої причини і повільно зростає. Зі слів батьків, у дідуся мало місце захворювання хребта, яке виразливо змінило поставу. При обстеженні хворого стискування таза збоку і спереду визиває біль у ділянці крижа (с-м Крушелевського). Наявність якого захворювання можна підозрювати?

@ Анкілозуючий спондиліт

Деформуючий артроз кульшових суглобів

Остеохондроз поперекового відділу хребта

Спондилолістез

Сакралізація хребця

#

286.

Хворий 35 років скаржиться на біль у верхній третині плеча, який посилюеться вночі. При огляді: помірнии набряк у верхній третині плеча, шкіра над ним підвищеної температури, болісність при пальпаціі, обмеження рухів в плечовому суглобі. На рентгенограмах- ділянка деструкції плечової кістки у метадіафізарному відділі з явищами гомілкового періоститу(спікули)і відшаруванням окістя у вигляді „козирька”. Встановіть попередній діагноз.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 789 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.043 сек.)