АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хірургічний профіль 8 страница

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@Швидко прогресуюча анаеробна гангрена лівої гомілки

Блискавична анаеробна гангрена лівої гомілки.

Повільно-прогресуюча анаеробна гангрена лівої гомілки.

Швидко прогресуюча анаеробна неклостридіальна інфекція лівої гомілки

Блискавична форма гнилісної інфекції лівої гомілки.

#

349.

На приймальне відділення ЦРЛ поступив хворий з правобічним паратонзилярним абсцесом на фоні лакунарної ангіни. В поліклініці проведено розтин абсцесу, отримано гній. В яке відділення доречно госпіталізувати хворого?

@ інфекційне

терапевтичне

загальної хірургії

ЛОР - відділення

щелепно-лицьової хірургії

#

350.

Хворий звернувся зі скаргами на різкий біль у горлі, неможливість відкрити рот, високу температуру до 39?С. Під час огляду виражений тризм жувальних м'язів, асиметрія зіву, правий піднебінний мигдалик гіперемійований, зміщений наперед, язичок зміщений вліво, гіперемія, інфільтрація, припухлість правої половини м'якого піднебіння, неприємний запах з рота, підвищена салівація. Первинна лікувальна тактика.

@ пункція абсцесу

розтин абсцесу

призначення антибіотикотерапії

тонзилектомія

накладання зігріваючого компресу

#

351.

У хворого в анемнезі два паратонзилярних абсцеса з правої сторони. 2-3 рази на рік хворіє ангінами. В останні пів року з'явились скарги на “ломоту” в суглобах. Визначити тактику лікування:

@ двобічна тонзилектомія

правобічна тонзилектомія

кріодиструкція піднебінних мигдаликів

промивання лакун піднебінних мигдаликів

імунотерапія

#

352.

Хвора 69 років знаходиться на лікуванні в ЛОР – відділенні з приводу бокового лівобічного паратонзилярного абсцесу. При розтині отримано гній. Отримувала антибіотикотерапію, протизапальну терапію. На 4-у добу стан хворої погіршився. З'явилося погіршення самопочуття, підвищення температури, стало важко дихати. Почав турбувати біль в грудній клітці, який посилювався при диханні та ірадіював в міжлопаточну ділянку, посилювався при поколочуванні по ключицям. Про яке ускладнення можна думати?

@ медіастеніт

плевропневмонія

міжреберна невралгія

сепсіс

заглотковий абсцес

#

353.

Хворий орієнтований, відкриває очі тільки на прохання, на біль виникає цілеспрямована дія, при звертанні дає правильні але запізнілі відповіді. Ваша оцінка глибини загально мозкових розладів за шкалою Глазго

@Приглушення

Свідомість ясна

Сопор

Кома

Смерть мозку

#

354.

Хворий госпіталізований до стаціонару з приступами ниркової кольки. Після клінічного обстеження виявлений конкремент до 1,0 см в проекції миски лівої нирки. Який метод лікування ви запропонуєте пацієнту?

@Екстрокорпоральну ударно-хвильову літотрипсію..

Пієлолітотомію.

Перкутанну пієлотомію.

Контактну пієлотріпсію.

Пієлолітоекстракцію.

#

355.

У хворого П., 27 років, після переохолодження виникли підвищення температури тіла до 38,7°С, біль в поперековій області, слабкість, головний біль. При огляді відзначається позитивний симптом Пастернацького зліва. В сечі –піурія, бактеріурія Назвіть найбільш ймовірний діагноз?

@Гострий пієлонефрит.

Гострий цистит.

Гострий гломерулонефрит.

Паранефральний абсцес.

Ниркова колька.

#

356.

Хворий Д, 32р. Рентгенологічно – перелом кісток тазу. Скарги на неможливість самостійного сечовипускання. Має місце збільшення сечового міхура, гематома промежини, уретрорагія. Назвіть попередній діагноз.

@Ушкодження сечівника

Гостра недостатність нирок

Позаочеревинний розрив сечового міхура

Внутрішньоочеревинний розрив сечового міхура

Ушкодження нирок

#

357.

Хворий, 67 років, скаржиться на шкірне свербіння, зниження маси тіла, аппетиту, не переносить жирну та смажену їжу, після котрої посилюється біль у надчеревній зоні, а також на нудоту. Не стійке випорожнення, ахолічний кал. Жовтяниця зґявилася 2-3 тижні тому і поступово зростала, а свербіння шкіри було протягом 3 місяців, за цей термін схудла на 5-6 кг. Обґєктивно: шкіра і слизові оболонки жовті, сліди розчухів, зі сторони легень і серця без патології, АТ 100/60 мм.рт.ст. Язик сухий, живіт здутий, у зоні Шофара пальпується пухлиноподібне утворення. Печінка +2 см, симптом Курвуазьє позитивний. В клінічному аналізі крові: лейкоцити – 8,6 109 /л, п/я – 4\%, ШОЕ 42 мм на годину. Загальний білірубін - 28,6, звґязаний –17 мкмоль/л. Поставте найбільш вірогідний діагноз.

@Рак підшлункової залози.

Хронічний панкреатит

Хронічний гепатит

Пухлина фатерова соска

Диспепсія

#

358.

На 4 добу після пологів у роділлі з'явились скарги на головний біль, слабкість, болі у молочній залози праворуч, підвищення t до 39.о С, лихоманку. У нижньо-наружному квадранті правої молочної залози пальпується болючий інфільтрат, щільної консистенції, шкіра над ньому гіперемована, горяча на дотик. Пальпуються звеличені лімфатичні вузли праворуч у підмишечній впадині. Діагноз?

@Мастит.

Фіброзно-кистозна мастопатія.

Післяпологовий матроендометрит.

Цистаденома правої молочної залози.

Рак молочної залози.

#

359.

Лікаря швидкої допомоги викликано до постраждалого. Циркулярною пилкою зроблено відрив лівої кисті на рівні променевозап’ястного суглоба у робітника 25 років. Має місце артеріальна кровотеча. Де треба накласти джгута для тимчасової зупинки артеріальної кровотечі?

@Середня третина плеча.

Нижня третина передпліччя.

Верхня третина передпліччя.

Область ліктьового суглоба

Нижня третина передпліччя.

#

360.

В хірургічну клініку поступив хворий 40 років з травматичним відривом правої гомілки. Тимчасова зупинка кровотечі була зроблена лікарем швидкої допомоги. Стан хворого важкий. Пульс 110 ударів за хвилину, артеріальний тиск 100/ мм рт. ст. Шкіра та слизові оболонки бліді. Які клінічні та лабораторні методи треба використати для достовірної оцінки ваги крововтрати?

@Об’єм циркулюючої крові.

Показник гематокрита.

Частота пульсу.

Показник центрального венозного тиску.

Систолічний артеріальний тиск.

#

361.

У хворого 35 років під час трансфузії 400 мл еритроцитарної маси з’явилися загальний неспокій, короткочасне збудження, біль за грудиною, у попереку, задишка, цианоз, тахікардія 110 за 1 хв., артеріальний тиск знизився до 90 / 40 мм. рт.ст. Яке гемотрансфузійне ускладнення виникло у хворого?

@Гемотрансфузійний шок

Синдром масивних гемотрансфузій

Тромбоемболія легеневої артерії

Цитратна інтоксикація

Алергічна реакція

#

362.

Хворого, 50 років, через 6 годин після гострого початку хвороби переведено у хірургічне відділення зі скаргами на різку приступоподібну біль у животі, затримку відходженя калу та газів. Загальний стан тяжкий, збільшується пульс, АТ 90/60 мм. рт. ст., задишка, шкіряні покрови бліді, загальний цианоз. Язик сухий. При огляді привертає увагу нерівномірно здутий живіт, його асиметрія. Під час ректального дослідження ампула прямої кишки порожня, сфінктер атонічний. Позитивний симптоми Хёшенега, Валя та проба Цаге-Мантейфіла. Якій найбільш імовірний діагноз?

@Заворот сигмовидної кишки

Рак сигмовидної кишки.

Тромбоз мезентеріальних судин.

Гостра спайкова непрохідність кишок.

Заворот сліпої кишки

#

363.

Жінка 27 років, через 3 тижня після пологів Скаржиться на гострий біль у правій молочній залозі, підвищення температури до 39, розбитість. При огляді: права молочна залоза збільшена у розмірах, при пальпаціі болюча. Інфільтрат і флюктуація не спостерігаються. Проба на редуктазу – знебарвлення за 30 хвилин. Який найбільш імовірний діагноз?

@Гострий лактаційний мастит

Гострий гнійний мастит

Застій молока

Маститоподібний рак

Гнійний хронічний мастит

#

364.

До хірурга поліклініки звернувся хворий 40 років зі скаргами на пульсуючий біль та набряк I пальця правої кісті. Під час огляду виявлено: рівномірний набряк пальця, зглажені міжфалангові борозни. Дослідження гудзиковим зондом різко болючє по ходу сухожилів сгиначів. Уражений палець знаходиться в стані згибаня. Який діагноз у хворого?

@Сухожильний панариций

Підшкірний панариций

Пандактилит

Суглобний панариций

Кістковий панариций

#

365.

Хворий 20 років скаржиться на задишку, що посилюється при фізичному навантаженні, серцебиття, швидку утомлюваність. Над ділянкою серця визначається систолічне дрижання і грубий систолічний шум у II міжребіррі у лівого краю грудини, II тон над легеневою артерією послаблений. ЭКГ – відхилення електричної осі серця праворуч, ознаки гіпертрофії правих відділів серця. При рентгенологічному обстеженні – гіпертрофія правого шлуночка. У хворого має місце:

@Ізольований клапанний стеноз легеневої артерії

Відкрита артеріальна протока

Тетрада Фало

Пентада Фало

Дефект міжпередсерцевої перегородки

#

366.

Хворий 58 років скаржиться на постійний біль в епігастрії, що іррадіірує в спину і посилюється після прийому жирної їжі. Пацієнт відмічає слабкість, за останні 2 місяці втратив у вазі до 9 кг. Місяць тому з’явилась жовтяниця, що поступово зростає. Живіт м’який, печінка не збільшена. Нb – 68 г/л, лейкоцитоз – 9,0х109 /л, ШОЕ – 36 мм/год. При УЗД – жовчний міхур великих розмірів, конкрементів не містить, холедох розширений, в головці підшлункової залози – округле утворення до 4 см в діаметрі без чітких країв. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Рак головки підшлункової залози

Хронічний індуративний панкреатит

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки з пенетрацією в головку підшлункової залози

Рак шлунку з метастазами в печінку

Хронічний холецистопанкреатит

#

367.

Хворий 42 років госпіталізований до відділення з ознаками гострого шлунково-кишкової кровотечі ІІ ступеня через 2 доби від початку захворювання. "Виразкового" анамнезу немає. В 16 – річному віці переніс хворобу Боткіна. АД – 170/70 мм рт. ст., пульс – 90 уд. в 1 хв. Пальпаторно визначається збільшена селезінка, печінка не пальпірується. Яка причина кровотечі?

@Цироз печінки, портальна гіпертензія

Геморагічний гастрит

Гіпертонічна хвороба

Геморагічний діатез

Гострий гепатит

#

368.

В ніч сільську дільничну лікарню доставлено хворого 40 років. Діагностовано перфоративну виразку шлунку. Умови для проведення операції відсутні. Яка лікувальна тактика в даному випадку?

@Транспортувати в ЦРЛ, проводячи лікування за методом Тейлора

Проводить лікування за методом Тейлора на місці

Визвати операційну бригаду із ЦРЛ

Транспортувати до ЦРЛ під внутрішньовенним наркозом

Проводить лікування на місці, призначивши антибіотикотерапію і холод

#

369.

Хворий 48 років звернувся до хірургічного стаціонару, в якому рік тому йому було виконано резекцію шлунку за Гофмейстером-Фінстерером з приводу виразкової хвороби дванадцятипалої кишки, з скаргами на постійні приступи слабкості, що супроводжуються біллю в ділянці серця, пітливістю, поносами. Після обстеження було встановлено діагноз: демпінг – синдром середньої важкості. Вкажіть причину розвитку даної патології у хворого.

@Швидка евакуація їжі із шлунку в тонку кишку

Спадкова схильність

Під’їм осмотичного тиску в просвіті шлунку

Перерозподіл рідини із судинного русла в тонку кишку

Прискорений пасаж їжі по кишечнику

#

370.

Хворий 53 років госпіталізований в судинне відділення повторно с клінічною картиною гострого ілео-феморального тромбозу на фоні вже існуючого посттромбофлебетичного синдрому. В анамнезі – тромбоемболія легеневої артерії. Який найбільш ефективний метод потрібно застосувати для профілактики повторної тромбоемболії легеневої артерії?

@Плікація нижньої порожнистої вени

Еластичне бинтування нижніх кінцівок

Тромболітична терапія

Строгий ліжковий режим

Антикоагулянтна терапія

#

371.

У хворої 32 років після перенесеної холецистектомії через 6 місяців знов з’явилися приступи печінкової коліки, які супроводжувались пожовтінням шкіряних покровів. При УЗ дослідженні виявлено “забутий” конкремент 2(1 см в дистальній ділянці холедоха. Яке лікування буде оптимальним?

@Оперативне – холедохолітотомія с дренуванням холедоха

Консервативна терапія спазмолітиками і жовчогонними препаратами

Літотрипсія

Оперативне – холедоходуоденоанастомоз

Ендоскопічна дуоденохоледохоскопія з папілосфінктеротомією і літоекстракцією

#

372.

Хворому 28 років з гострою шлунково-кишковою кровотечею ІІІ ступеня виразкового генеза перелито 1000 мл одногрупної консервованої еритроцитарної маси. Назвіть препарат, який необхідно застосувати у хворого під час гемотрансфузії для профілактики цитратної інтоксикації.

@Кальцію хлорид

Натрію хлорид

Калію хлорид

Магнію хлорид

Літію хлорид

#

373.

Хвора 80 років була прооперована тиждень тому з приводу защемленої стегнової грижі. Страждає на варикозну хворобу нижніх кінцівок. Після операції еластичні бинти на нижні кінцівки не накладали, антикоагулянтну терапію не приймала. На четверту добу після операції хвора піднялась з ліжка і вмерла. Яке ускладнення наступило у хворої?

@Тромбоемболія легеневої артерії

Інфаркт міокарда

Мозковий інсульт

Ортостатичний шок

Колапс

#

374.

В лікарню доставлено хворого 70 років з симптомами задишки, кашлем. Виражена синюшність губ. Симптоми з`явились при швидкому з`їданні черешні, коли хворий подавився кісточкою черешні. Визначте діагноз у хворого?

@Стороннє тіло в дихальних шляхах

Бронхіальна астма

Гострий бронхіт

Запалення легень

Рак легень

#

375.

У хворої 35 років з жовчнокам`яною хворобою після порушення дієти наступив гострий приступ болі в правому підребер`ї, який припинився на 3 добу, але з`явилась жовтяниця, яка з кожним днем наростає. Який неінвазівний метод діагностики хвороби слід застосувати у хворої?

@Ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія

Інфузіонна холецистохолангіографія

Визначення рівня білірубіну в крові

Дуоденальне зондування

Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини

#

376.

В хірургічний стаціонар госпіталізована хвора 19 років, у якої 3 тижні тому були нормальні пологи. Скаржиться на болі в правій молочній залозі, її набряк та неможливість сціжування. Температура 39,3° С, шкіра залози червоного кольору, залоза тверда. Який діагноз у хворої?

@Правобічний гострий мастит

Тріщина соска молочної залози

Рак молочної залози

Галактоцеле

Фіброаденома молочної залози

#

377.

Хворий 68 років скаржиться на різкі болі в правій стопі, набряк пальців та потемніння шкіри IV пальця. На цукровий діабет хворіє 15 років, лікується нерегулярно. Яке ускладнення цукрового діабету наступило у хворого?

@Гангрена IV пальця правої стопи

Панарицій

Гематома

Бешиха

Перелом IV пальця правої стопи

#

378.

У хворого після декомпенсованого травматичного шоку наступні показники газов крові: pO2 – 70 мм Hg, pCO2 – 35 мм Hg. Вкажіть основний метод лікування:

@Самостійне дихання 40\% киснем у режимі ПТКВ

Введення еуфілліну

Інгаляція 100\% зволоженого кисню

Інгаляція 40\% зволоженого кисню

ШВЛ з активним видохом

#

379.

Під час операції з приводу странгуляційної кишкової непрохідності в момент мобілізації хірургом петіль кишечника та натягування брижейки наступила зупинка серця. Цього б можна було запобігти шляхом:

@Введення місцевого анестетика у корінь брижейки

Попереднім введенням адреналіну

Попередньою гіпервентиляцієй

ШВЛ 100\% киснем

Попереднім введенням лідокаїну

#

380.

Хворий 38 років скаржиться на гнійне виділення із лівої половини носу,утруднене носове дихання, головний біль, важкість в області лівої щоки, підвищення температури тіла до 37,5 С?. Хворіє на протязі 6 днів.Захворювання зв’язує з переохолодженням. Об’єктивно:болісність при пальпації в області лівої щоки. Слизова оболонка лівої половини носової порожнини гіперемована,набухла, в середньому носовому ході –гнійна полоска. Встановіть діагноз?

@ Лівобічний гострий гайморит.

Лівобічний гострий фронти

Лівобічний гострий етмоїдит

Гострий риніт (нежить)

Скривлення носової переділки вліво

#

381.

Хвора 32 років звернулась зі скаргами на біль і відчуття стороннього тіла в гортані.Три години тому їла рибу,раптово відчула біль,яка посилюється при ковтанні. Ларингоскопічна картина: в правому грушоподібному синусі визначається фіксована в слизовій оболонці кістка риби. Що насамперед треба зробити у даному випадку?

@ Видалення кістки при непрямій ларингоскопії

Протизапальна,дегідраційна терапія

Антибактеріальна терапія

Щадлива дієта

Нагляд за хворим

#

382.

У хлопчика грудного віку спостерігаються симптоми інфравезікальної обструкції, яка викликала тяжкі анатомо-фізіологічні порушення з боку верхніх сечових шляхів. Що саме є причиною такого стану у хворої дитини?

@ Клапан задньої уретри.

Гіпертрофія сім’яного горбика.

Уроджений стеноз.

Меатостеноз.

Склероз шийки сечового міхура.

#

383.

У новонародженої дитини постійні зригування, блювання, що є одним із проявів низької кишкової непрохідності. Вкажіть необхідні засоби для профілактики аспіраційної пневмонії.

@ Декомпресія шлунка за допомогою зонда і виключення харчування через рот.

Антибактеріальна терапія.

Оксигенація.

Профілактика геморагічного синдрому.

Профілактика водно-електролітних порушень.

#

384.

При госпіталізації дитина скаржилася на постійний інтенсивний біль в області гомілки, підвищення температури до 38 (С протягом 5 діб. Відомо, що на початку захворювання педіатр призначав лікування з приводу гострого артриту колінного суглоба (ібупрофен, супрастин, компреси, анальгин). Об’єктивно: набряк верхньої третини гомілки, порушення функції кінцівки. У хворого діагностований гострий гематогенний остеомієліт великогомілкової кістки, місцева форма. Через 12 годин спостереження відзначене деяке ослаблення болю. Чим це може бути зумовлено у даному випадку?

@ Проривом гною у піднадкістковий простір зі зниженням внутрішньокісткового тиску.

Поширенням флегмони по фасціальним проміжкам.

Деструкцією кортикального шару кістки зі зниженням внутрішньокісткового тиску.

Прийомом нестероїдних протизапальних препаратів.

Дегенерацією нервових закінчень.

#

385.

В період негативних емоцій під час нарахування пенсії пацієнт 60 років помітив раптову втрату предметного зору на ліве око. Гострота зора правого ока 1.0. Середовища прозорі, очне дно – ангіопатія судин сітківки по гіпертонічному типу. Гострота зору лівого ока – світловідчуття з правильною світлопрекцією, око спокійне, середовища прозорі. Очне дно – легка стушованість диска зорового нерва, артерії ниткоподібні, повіки помірно повнокровні. Сітківка у макулярній та парамакулярній зоні ішемічна, у центральному її відділі – яскраво-червона овальної форми пляма. ВОТ обох очей нормальний. Поставлений діагноз – гостре порушення кровообігу у центральній артерії сітківки. Назвати групу препаратів для ургентного лікування захворювання.

@Вазоділататори

Імунокоректори

Мідріатики

Кортикостероїди

Міотики

#

386.

Хвора після гіпертонічного криза помітила значне зниження зору правого ока. Гострота зору правого ока 0,01, не коригує. Око спокійне, середовища прозорі, очне дно – межі диска зорового нерва не окреслені із-за великої кількості крововилиття на ньому і у сітківці біля нього, вени різко покручені, хід їх “губиться” у широких крововилиттях по ходу судинного пучка. До періферії – розмір і кількість крововиливів зменшується. Артерії помітно повнокровні. Візус лівого ока = 1,0. Очне дно – ангіоретінопатія по гіпертонічному і атеросклеротичному типу. Поставлен попередній діагноз: гостре порушення кровообігу у центральній артерії сіттківки. Визначте групу препаратів для ургентної допомоги.

@Антикоагулянти

Імунокоректори

Бета-блокатори

Кортикостероїди

Антибіотики

#

387.

Після пологів жінка 28 років помітила завісу перед правим оком і зниження гостроти зору. Гострота зору правого ока 0,08 з розсіювальним сферичним склом – 9,0D=0,1. Око спокійне, середовища прозорі. Очне дно – диск чіткий, деклорація у скроневому квадранті, міопічна стафілома. У верхньо-внутрішньому квадранті – складчатість сітківки, коливальні її рухи, судини, що проходять в ній – темного кольору. Гострота зору лівого ока 1,0 з розсіювальним сферичним склом – 9,0D. Середовища ока прозорі. Очне дно – диск зорового нерву чіткий, деклорація у скроневому відділі, стафілома коло диска міопічного генезу. Сітківка прозора, патології судин немає. Встановлений діагноз – відшарування сітківки правого ока, осьова міопія обох очей. Яка профілактика відшарування сітківки у породіллі з осьовою міопією?

@Виключення другого періоду пологів

Повна корекція міопії

Вітамінотерапія

Стимуляція пологової діяльності

Кератотомія

#

388.

Хворий М., 37 років, скаржиться на різке зниження зору, набряк повік, головний біль. Своє захворювання пов(язує з травмою правого ока, отриманою під час ремонту автомобіля. До лікаря не звертався, лікувався самостійно, приймав анальгетики. З моменту травми пройшло 3 доби. Стан погіршився, зник зір, посилився головний біль. Об(єктивно: праве око. Гострота зору – світловідчуття з невірною проекцією, не корегує. Виражений набряк повік. Хемоз кон(юнктиви. Рогівка мутна, сірого кольору. Гіпопіон заповнює усю передню камеру. Інші середовища ока бачити неможливо. На 3-х годинах – лімбально склеральна рана до 4 мм. На рентгенограмі можна побачити стороннє тіло овальної форми металевої щільності 3(3,5(2,5 мм на 5 годинах в 12 мм від лімба та в 5 мм від осі віка. Діагноз захворювання.

@Проникна склеральна рана, внутрішньоочне стороннє тіло, ендоофтальміт

Проникна склеральна рана, ірідоцикліт

Проникна склеральна рана, кератит

Проникна склеральна рана, катаракта

Проникна склеральна рана, металоз

#

389.

У хворого 63 років скарги на різке зниження зору у правому оці, почервоніння ока, головний біль, з ірадіацією у праву скроню, праву половину лиця та шиї, нудота, рвота, “райдуга” коло джерела світла. Описані явища розвились через 4 години після прийому у окуліста, де з діагностичною ціллю був інстілірован розчин атропіну 1\%. Об(єктивно: візус правого ока =0,02, не коригує. Очне яблуко різко застійне, ін(єцировано, рогівка набрякша, мутна, поверхня її шероховата, передня камера мілка, зіниця широка, не світло не реагує, у проходячому світлі з очного дна тусклий рожевий рефлекс, очне дно у густому тумані, деталі не диференціруються. Встановлено діагноз – гострий приступ глаукоми. Визначте патогенез захворювання.

@Блокада кута передньої камери корнем радужки

Медикаментозна терапія

Спазм акомодації

Параліч акомодації

Гострий іридоцикліт

#

390.

У дитини 8 років батьки помітили постійно червоні, потовщені края повік, більш часте кліпання. Об(єктивно: шкіра країв повік помірно гіперемована, серед вій багато лусочек сірувато-жовтих, які нагадують лупу, лгко відділяються; шкіра під ними дещо тонша. Кон(юнктива усіх відділів, середи очей – без патології. Поставлен діагноз – лускатний блефарит. Які міри профілактики блефарита у даному віці?

@Корекція аномалій рефракції, лікування захворювань шлунково-кишкового тракту

Дієтотерапія

Лікувальна фізкультура, вітамінотерапія

Лазеротерапія, масаж края повік

Електрофорез повік 1\% хлористим кальцієм

#

391.

Жінка 23 років поступила в хірургічне відділення зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,50С, дрижаки, біль в правій молочній залозі при доторкуванні. При пальпації залози відмічається локальне підвищення температури, болючість в верхньо-зовнішньому квадранті і ущільнення. Який найбільш імовірний діагноз?

@Мастит

Лактостаз

Абсцесс млочної залози

Лімфоденіт

Флегмона молочної залози

#

392.

Породілля 24 років надійшла в хірургічне відділення на 14 добу після фізіологічних пологів зі скаргами на підвищення температури тіла до 390С, дрижаки, біль в лівій молочній залозі, почуття розпирання. Під час годування жінка щадить ліву молочну залозу і годує дитину тільки правою. При огляді ліва молочна залоза нерівномірно збільшена в порівнянні з правою, локальне почервоніння та підвищення температури, пальпаторно – ущільнення, болючість в нижньо-внутрішньому квадранті. Який найбільш імовірний діагноз?

@Мастит

Лактостаз

Абсцесс млочної залози

Лімфоденіт

Флегмона молочної залози

#

393.

Хвора 42 років скаржиться на схуднення (6 кг протягом останнього року), збільшення кількості дефекацій до 7-10 разів на добу, котрі супроводжується болючими тенезмами, наявністб великої кількості слизу та крові в калі. Хворіє близько 3 років, виснажливі загострення виникають покілька разів на рік, тривають 4-8 тижнів. Результати багаторазових досліджень калу на дизбактеріоз негативні. Проходила курси емпірічної терапії антибіотиками широкого спектру дії, котрі суттєвого покращення стану не дали. При обстеженні в період ремісії - загальноклінічні показники в нормі, при колоноскопії виявлені незначні ознаки проктиту. Яке дослідження необхідно провести для встановлення остаточного діагнозу?

@Ректороманоскопію з біопсією слизової оболонки.

Ірігоскопію.

Обзорну рентгенографію органів черевної порожнини

УЗД органів черевної порожнини.

Погодинну ентерографію (“пасаж барію”).

#

394.

Хворий 62 років скаржиться на наявність випинання в лівій паховій ділянці, яке поступово збільшується, опускається в калитку. Протягом останніх 3-х діб випинання стало плотним, помірно болючим, припинилося відходження стулу та газів. З’явилась нудота. Випинання, яке раніше вправлялося в черевну порожнину, тепер не вправляється. Кожа над випинанням не змінена. Зовнішнє пахове кільце не пальпується. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Калове защемлення. Гостра кишкова непрохідність

Невправима лівобічна пахова кила

Паховий лімфаденіт

Запалення лівобічної пахової кили

Копростаз

#

395.

Хвора, 30 років, скаржиться на затримку стула до 15-20 діб, неможливість випорожнення кишківника без допомоги клізми або засобів, які послаблюють. Відмічає зниження маси тіла, періодично рідкий стул, неможливість утримання газів. Болі по ходу товстого кишківника, особливо виражені у правій здухвинній ділянці. Болі мають схваткоподібний характер. Хворіє близько 1,5 років. Протягом 8 років жила з батьками у тропічній країні. Вживала багато цитрусових.

@Копроліт

Геморой

Рак прямої кишки

Хвороба Гіршпрунга

Хвороба Крона прямої кишки

#

396.

Дитина 3 років не має самостійного стулу до 5-7 діб. Без клізми кишківник не випорожняється. Виявляється затримка у фізичному і розумову розвитках. Не розмовляє. Кахектична. Живіт збільшений у розмірах. При пальпації виявляється плотно-еластичне пухлино подібне утворення, яке займає всю черевну порожнину. Per rectum: ампула прямої кишки пуста. Затримка стулу спостерігається з самого моменту народження.

@Хвороба Гіршпрунга

Заворот сигмоподібної кишки

Синдром Ледда

Ілеоцекальна інвагінація

Меконіальна непрохідність

#

397.

Хворий 60 років скаржиться на виділення крові темного кольора з калом, ленто подібну форму калового потоку, багато порційне випорожнення товстого кишківника, болючість акта дефекації. Хворіє протягом трьох місяців. Відмічає незначну втрату маси тіла. Живіт помірно вздутий, м’який, без ознак подразнення очеревини. Перкуторно по ходу товстого кишківника – тимпаніт. Per rectum: ампула прямої кишки пуста. Тонус анального сфінктера знижений. Який попередній діагноз?

@Рак ректосигмоїдного вигину товстої кишки. Часткова товстокишкова непрохідність.

Гостра анальна тріщина

Хронічний парапроктит

Неспецифічний виразковий коліт. Токсична балонна дилатація товстої кишки

Геморой

#

398.

Хворий 40 років доставлений у відділення зі скаргами на різкі болі в животі і його асиметрію, які раптово виникли після значного прийому їжі. Болі мають схваткоподібний характер. Був одноразовий рідкий стул. Гази не відходять. При пальпації живіт м’який, без ознак подразнення очеревини. В черевній порожнині пальпується рухоме, болюче пухлино подібне утворення туго еластичної консистенції. Який найбільш вірогідний діагноз?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 714 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.038 сек.)