АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хірургічний профіль 2 страница. @ Вроджена низька кишечна непрохідність.

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@ Вроджена низька кишечна непрохідність.

Пологовий параліч плечового сплетіння зправа.

Вроджений пілороспазм.

Вроджена висока кишкова непрохідність.

Хвороба Гіршпрунга.

#

51.

Хлопчик 9 років, періодично страждає задишкою. При огляді: температура тіла 37,2 С, ЧД – 26 дих. за 1 хв. Ліва половина грудної клітки відстає в диханні, збільшена в об’ємі, міжреберні проміжки розширені. Дихання, легеневий звук різко ослаблені. Рентгенологічно: зниження прозорості лівої легені. Межистіння зміщене вправо на 2 см. Ваш попередній діагноз?

@ Лівосторонній плеврит.

Бронхіальна астма.

Вроджена вада серця.

Стороннє тіло дихальний шляхів.

Плевропневмонія.

#

52.

3 дні назад у хлопчика з-під нігтьової пластинки видалено потустороннє тіло. Через 2 дні з’явився різкий пульсуючий біль в кінці нігтьової фаланги, особливо при надавлюванні, гіперемія нігтьового валика, піднялась температура тіла до 37,5°С, змінився колір нігтьової пластинки. Ваш діагноз?

@Піднігтьовий панарицій.

Бешиха.

Пароніхія.

Ерізіпілоїд.

Абсцес.

#

53.

У новонародженого хлопчика лікарі відмітили відсутність активних рухів у правій ручці, пасивні рухи викликають крик, крововилив в області правої ключиці. Яку патологію можливо запідозрити?

@ Пологовий перелом правої ключиці.

Пологовий параліч плечового сплетіння зправа.

Пологовий перелом правого плеча.

Пологова черепно-мозкова травма.

Пологовий епіфізіоліз прав. плеча.

#

54.

Хворий 65 р. Скаржиться на тупий біль та важкість в правому підребер'ї, жовтяницю. Об'єктивно: шкіра і видимі слизові жовтушні. При пальпації печінка збільшена, болюча, бугриста. Загальний білірубін крові – 74 ммол/л. За допомогою прицільної біопсії печінки під контролем УЗД встановлено діагноз – холангіоцелюлярний рак печінки. Який етіологічний фактор найбільш вагомий в розвитку даної патології?

@ Опісторхоз.

Гепатит В.

Цироз печінки.

Квашіоркор.

Алкоголь.

#

55.

Хворий 72 р. скаржиться на біль та виділення крові під час дефекації. При ректальному пальцевому дослідженні виявлено пухлину анального каналу прямої кишки. Отримана верифікація – плоскоклітинний рак. Де слід в першу чергу шукати вторинну (метастатичну) пухлину?

@ Легені.

Печінка.

Кістки тазу.

Середостіння.

Головний мозок.

#

56.

Хвора 38 р. звернулась до онколога з приводу новоутворення в правій молочній залозі. В анамнезі звертає на себе увагу пізній початок менструальної функції (16 р.), безпліддя. Об’єктивно: ожиріння ІІ ст., брадикардія, хвора заторможена, адинамічна, лице маскоподібне. За допомогою пункційної біопсії встановлено діагноз рак молочної залози. Яка патогенетична форма захворювання у пацієнтки?

@ Тіреоїдна.

Яєчникова.

Наднирникова.

Інволютивна.

Гіпофізарна.

#

57.

Хворий 63 р. скаржиться на біль в епігастральній ділянці, відразу до м'ясної їжі, нудоту, похудіння. Об’єктивно: шкіра та слизові бліді, живіт при пальпації болючий в епігастральній ділянці, де визначається обмежено рухоме пухлинне утворення. В аналізі крові: Нb 76 г/л; лейк.- 12х109; ШОЕ 48 мм/год. Отримана морфологічна верифікація раку шлунка – аденокарцинома. Який метод діагностики слід застосувати для визначення операбельності процесу?

@ Лапароскопія.

Гастофіброскопія з прицільною біопсією.

Контрастна рентгенографія шлунку.

Визначення прихованої крові в калі.

Пункційна біопсія печінки.

#

58.

На 6 добу після отримання колотої рани в ділянці середньої фаланги ІІ пальця лівої кисті з’явились пульсуючий біль, набряк пальця, підвищення температури тіла до 390С. Місцево: палець знаходиться в зігнотомуположенні, набряклий, шкіра синюшно-багряна, при дослідженні зондом різкий біль на всьому протязі. Розігнути палець неможливо через біль. Про яку форму панарицію можна думати?

@ Сухожильну

Суглобову

Кісткову

Підшкірну

Пандактиліт

#

59.

На 15 добу після дрібної травми правої ступні хворий відчув нездужання, стомлюваність, дратівливість, головний біль, підвищення температури тіла, відчуття стискання, напруження та посмикування м’язів правої гомілки. Про яке захворювання можна подумати?

@ Правець

Анаеробна газова гангрена

Бешиха

Гострий тромбофлебіт

Тромбемболія підколінної артерії

#

60.

Під час сільськогосподарської роботи робітник отримав відкриту травму правої ступні. Через 3 години звернувся за медичною допомогою. В чому полягає екстена профілактика правця?

@ Неспецифічна – первинна хірургічна обробка рани та специфічна – активно-пасивна імунізація

Активно-пасивна імунізація

Введення протиравцевої сироватки

Введення правцевого анатоксину

Первинна хірургічна обробка рани

#

61.

У потерпілого циркулярний опік лівого передпліччя з утворенням щільного темно-коричневого струпа. Пульсація на променевій артерії відсутня. Ваша тактика лікування?

@ Некротомія та протишокова терапія

Некректомія

Інфузійна терапія

Ампутація кінцвки

Накласти імобілізацію

#

62.

З відмороженнями обох ступней хворий доставлений в приймальне відділення. Що необхідно зробити потерпілому?

@ Накласти теплоізолюючу пов’язку, ввести судиннорозширюючі препарати

Призначити серцеві препарати

Помістити ноги в гарячу воду

Розтерти снігом ступні

Накласти спиртовий компрес

#

63.

У потерпілого опікова травма 15\% поверхні тіла II-III ст. На 20 добу після травми у хворого різке підвищення температури тіла, загальна слабкість, часте дихання, загострення рис обличчя, АТ=90/50 мм рт.ст., пульс 112 уд. в хв. Про яке ускладнення можна думати?

@ Сепсис

Пневмонія

Гостра інтоксикація

Гнійний бронхіт

Анаеробна інфекція

#

64.

У хворого 10 років тому був перелом середньої третини лівої стегнової кістки, після чого протягом останіх 7 років в ділянці колишнього перелому з’являється гостре запалення з утворенням нориці, через яку виділяється гнійний вміст з дрібними фрагментами кісткової тканини. Через деякий час нориця закривається. Про яке ускладнення перелому можна думати?

@ Хронічний остеомієміт

Туберкульоз кісток

Флегмона м’яких тканин

Несправжній суглоб

Трофічна виразка

#

65.

Хворий отримав глибоку різану рану правого стегна. У приймальному відділенні черговий хірург виконав первинну хірургічну обробку рани з накладанням первинного шва. Через 4 доби в ділянці рани з’явились біль, почервоніння шкіри, набряк, гнійні віділення із щілини рани, підвищення температури тіла до 390С. Про яке ускладнення рани можна думати і що потрібно зробити?

@ Нагноєння рани, потрібно зняти шви і розвести краї рани

Накласти зігріваючий компрес

Бешиха, призначитиантибіотики

Правець, активно-пасивна імунізація проти правцю

Лімфангіт, накласти зігріваючий компрес

#

66.

На четверту добу після отримання колотої рани правої стопи у хворого піднялась температура тіла до 380С, пахові лімфатичні вузли збільшились, стали болючі, шкіра над ними почервоніла. Про яке ускладнення рани можна думати?

@ Лімфаденіт

Лімфангоїт

Флегмона

Правець

Бешиха

#

67.

Породілля на 10-ту добу скаржиться на підвищення температури тіла до39оС, лихоманку протягом останніх 3-х діб. При огляді права молочна залоза набрякла, гіперемована, болюча. Пальпується інфільтрат в верхньому квадраті з флюктуацією, болючий. Вибрати метод лікування.

@ Хірургічний

Антибактеріальна терапія

Ультразвук на молочну залозу

Евакуація молока

Подавления лактації

#

68.

Хворий І-в, 50 років звернувся зі скаргами на підвищення температури тіла до 390С, пульсуючий біль та припухлість правої кисті. Напередодні уколов кисть риб?ячою кісткою. При огляді відмічається набряк і різкий біль в долоні та в ділянці підвищення І пальця кисті. Окрім цього відзначається набряк м?яких тканин тилу кисті, покрасніння шкіри та різкий біль при рухах пальців. Яке захворювання у пацієнта?

@ Флегмона правої кисті

Карбункул кисті

Бешиха кисті

Сухожильний панарицій І пальця кисті

Чужерідне тіло кисті

#

69.

Хвора П-ва, 45 років, звернулась до лікарні через 12 діб після початку захворювання зі скаргами на біль та припухлість І пальця лівої кисті. При обстеженні відмічено підвищення Т0 тіла до 38,90С. Ногтьова фаланга І пальця колбоподібно потовщена, синьо-багряного кольору. Під нігтьовою пластинкою та місцями під епідермісом видно гній. Під час пальпації відмічається різкий біль. На Ro-грамі пальця видні деструктивні зміни в нігтьовій фаланзі. Який вид панарицію у хворої?

@ Кістковий

Шкіряний

Підшкіряний

Сухожильний

Суглобовий

#

70.

У хворого в стані клінічної смерті проводиться штучна вентиляція легень методом “з рота до рота” та непрямий масаж серця. Лікар звернув увагу на те, що повітря не проходить в дихальні шляхи хворого, а його голова та тулуб знаходяться в одній площині. Яка причина неефективності дихання в данній ситуації?

@западіння язика

Малий об’єм повітря, що вдихається

Проведення непрямого масажу серця

Вітсутність зонду в шлунку

Маленький рот у хворого

#

71.

Немовля, 3 тижнів, у тяжкому стані, кволе, пульс частий, гіпертермія до 39о, шкіра мармурового відтінку, втрата маси до 10\%. У поперековій ділянці пляма синюшньо-червоного кольору і інфільтрація м’яких тканин, яка швидко збільшується. Якою буде тактика лікування дитини з флегмоною новонароджених у такому стані?

@Множинні розрізи шкіри в шаховому порядку вздовж усього вогнища.

Лампасні розтини над вогнищем

Динамічний нагляд за дитиною.

Пункція вогнища.

Спиртово-фурациліновий компрес.

#

72.

Немовля, 3 тижнів, з клінічними ознаками внутрішньоутробного інфікування, раптово перестало активно рухати кінцівкою. Пасивні рухи болючі, плечовий суглоб збільшений, стан дитини погіршується. При ультразвуковому дослідженні – суглобова щілина значно розширена. Який метод лікування доцільно використати насамперед у цього немовля?

@Пункція суглоба та підведення антибіотиків.

Трепанація кістки.

Пункція кістки.

Артротомія.

Динамічне спостереження.

#

73.

Немовля, 2 тижнів, від ускладнених пологів, з ознаками внутрішньоутробного інфікування, у важкому стані, який прогресивно погіршується. Живіт збільшений, черевна стінка напружена, на ній виражена венозна сітка,, значний набряк зовнішніх статевих органів. При ультразвуковому дослідженні черевної порожнини – газу не має, рідини до 100 мл. Яку тактику слід обрати у цьому випадку.

@Посиндромна терапія та дренування черевної порожнини.

Консервативна терапія.

Лапаротомія.

Лапароскопія.

Фізіотерапевтичне лікування

#

74.

На амбулаторний прийом до лікаря-терапевта звернувся хворий 60 років з єдиною скаргою на безпричинне схуднення на 10 кг (більше 5\% ваги тіла) за останні 2 місяці. При фізикальному обстеженні змін не виявлено. Лікар призначив обстеження, запідозривши у хворого злоякісну пухлину. Рак якої локалізації найбільш імовірний у цього хворого?

@Рак шлунка

Рак легенів

Рак ободової кишки

Рак передміхурової залози

Рак підшлункової залози

#

75.

На профілактичний огляд до хірурга звернулася жінка 55 років, яка на протязі останніх 15 років знаходиться під наглядом терапевта з приводу гіпертонічної хвороби та хронічного холециститу. Ріст 158 см, маса тіла 96 кг. При огляді у нижньо-зовнішньому квадранті правої молочної залози виявлено ущільнення близько 2 см в діаметрі, з нечіткими контурами. Про яке захворювання слід подумати насамперед?

@Рак молочної залози

Фіброаденома молочної залози

Кіста молочної залози

Ліпома молочної залози

Хронічний мастит

#

76.

До лікаря звернулася жінка 60 років зі скаргами на біль у верхньо-зовнішньому квадранті лівої молочної залози. В анамнезі 4 роки тому травма молочної залози. При огляді та пальпації змін в молочних залозах не виявлено. Який метод обстеження має найбільше діагностичне значення?

@Маммографія

УЗД молочних залоз

Пункційна біопсія

Аналіз крові на маркери раку молочної залози

Комп’ютерна томографія молочних залоз

#

77.

Чоловік 42 років звернувся в поліклініку зі скаргами на відчуття тяжкості внизу живота, часте і болюче сечо-випускання, забарвлення сечі кров’ю наприкінці сечовипус-кання. Відомо, що захворів після охолодження. При паль-цовому ректальному обстеженні передміхурової залози змін не визначається. У аналізі сечі білок – 0,99 г/л, лейкоцити – 30-40 у полі зору, еритроцити – на все поле зору, велика кількість бактерій. Про яке захворювання можна думати?

@Гострий цистит.

Гострий простатит.

Туберкульоз сечового міхура.

Рак сечового міхура.

Рак передміхурової залози.

#

78.

Жінка 30 років звернулась у поліклініку зі скаргами на біль у ділянці сечового міхура, часте і болюче сечовипускання. Наприкінці сечовипускання інколи з’являється декілька капель крові. Відомо, що захворіла після охолодження. У загальному аналізу сечі велика кількість бактерій, злу-щеного епітелію, білок – 0,66 г/л, лейкоцити – 35-40 у полі зору, еритроцити – 80-100 у полі зору. При застосуванні проби двох склянок – лейкоцитурія в обох порціях сечі (40-45 у полі зору). Який із перелічених симптомів найбільш вірогідно підтвердить припустимий Вами діагноз?

@Лейкоцитурія.

Біль.

Полакіурія.

Бактеріурія.

Термінальна гематурія.

#

79.

Немовля, 2 тижнів, від ускладнених пологів, з ознаками внутрішньоутробного інфікування, у тяжкому стані, який прогресивно погіршується. Живіт збільшений, черевна стінка напружена, зникла печінкова тупість та з’явилося притуплення у відлогих місцях. Яке дослідження підтверджує ускладнений перебіг некротичного ентероколіту

@Рентгенограма черевної порожнини у вертикальному стані.

Рентгенологічне дослідження з йодолі полом.

Термографія черевної порожнини.

Електроміографія м’язів черевної стінки

Негайна езофагогастроскопія.

#

80.

Хворому із поширеним післяін?єкційним абсцесом правої сідниці лікар-хірург провів спочатку пункцію, а потім оперативне розкриття абсцесу з випорожненням гнійного вмісту та налагодженням постійного промивання порожнини розчинами антисептиків, введенням протеолітичних ферментів. Призначив антибіотики широкого спектру дії та імуно-корегуючу терапію. Яка із виконаних та призначених дій хірурга є провідним компонентом профілактики сепсису?

@Хірургічне розкриття абсцесу

Пункція абсцесу

Місцеве застосування протеолітичних ферментів

Призначення антибіотикотерапії

Призначення медикаментозної імунокорекції

#

81.

Після операції з приводу остеоміеліта правого стегна на 5 добу Перебіг захворюваня ускладнився розвитком сепсису. Не зважаючи на Комплексну терапію сепсису, на 7 добу залишається висока температура до 390С, частота пульсу 100 пошт. за 1 хв., частота дихання 25 за 1 хв. Артеріальний тиск 100/60 мм рт. ст. В аналізі крові кількість лейкоцитів 16х108/л, кількість паличкоядерних форм 16\%. Яка фаза клінічного перебігу сепсису триває?

@Катаболічна

Анаболічна

Реабілітаційна

Функціональна

Напруження

#

82.

Хворому Х. у плановому порядку була виконана операція. Діагноз: холецистопанкреатит, механічна жовтяниця. Наступного дня в зв'язку з різким погіршенням стану він був повторно прооперований. Ще через добу хворий помер. На розтині були виявлені два пересічених жовчних протоки, перев'язаних лігатурами. Однак причиною смерті хворого Х. з'явилася тромбоемболія легеневої артерії внаслідок розвинених у ранньому післяопераційному періоді тромбозу вен гомілки. Як кваліфікувати дії лікаря, котрий вів хворого?

@ Дисциплінарне правопорушення

Лікарська помилка

Неналежне виконання професійних обов 'язків

Сумлінна омана

Нещасливий випадок

#

83.

При обстеженні потерпілої С. лікар судово-медичний експерт визначив циркулярний синець навколо правого ока. Який ступінь тяжкості тілесних ушкоджень у потерпілої?

@Легке без тимчасової втрати працездатності

Легке із тимчасовою втратою працездатності

Середньої тяжкості

Тяжке

Ушкодження не підлягає визначенню ступеня тяжкості

#

84.

До медпункту заводу звернувся робітник з проникаючим пораненням правого ока шматком металу. Половина уламку знаходиться в передній камері ока, половина – зовні. Лікар видалив уламок, наклав бінокулярну пов’язку, ввів протиправцеву сироватку і терміново направив хворого до стаціонару. Яку помилку допустив лікар при наданні першої допомоги?

@Видалив уламок металу

Наклав бінокулярну пов’язку

Ввів протиправцеву сироватку

Не закапав мідріатик

Не направив пацієнта на рентгенівський знімок очниці

#

85.

Під час профогляду у пацієнта виявлено металеве стороннє тіло в сітківці лівого ока. Око спокійне. Райдужка більш темна, ніж в правому оці. На ендотелії рогівки пилоподібні коричневі відкладення. Під капсулою кришталика темно-коричневі зерна пігменту, в сітківці- пігментні вогнища. Про яке ускладнення може іти мова?

@Сідероз ока

Халькоз ока

Хронічний іридоцикліт

Травматична катаракта

Травматичний хоріоретиніт

#

86.

Пацієнт отримав проникаюче поранення ока невеличким шматочком металу. На рогівці рана завдовжки 1мм, відповідно їй таких же розмірів дірчастий дефект райдужки. Лікар запідозрив наявність внутрішньоочного стороннього тіла, але на оглядовій рентгенограмі очниці воно не виявляється. Який метод дослідження повинен застосувати лікар, щоб підтвердити свою підозру?

@Рентгенографія ока по Фогту

Рентгенографія ока по Комбергу-Балтіну

Ультразвукове дослідження ока

Комп’ютерна томографія ока

Трансілюмінація ока

#

87.

Хворий 56 років на 4 добу після вогнепального ушкодження правого стегна скаржиться на інтенсивний розпираючий біль в області рани, прогресуючий набряк тканин. Об?єктивно: стан хворого тяжкий, температура тіла 39,60С, пульс 126 за 1 хв., шкіра бліда. Навколо рани значний набряк і напруження тканин, які мають ціанотичний колір. Там відмічається крепітація. Пов?язка скудно промокає серозно-геморагічною рідиною. Яке ускладнення виникло?

@ Газова гангрена стегна.

Оклюзія стегнової артерії

Тромбоз стегнової вени

Флегмона стегна

Бешиха стегна

#

88.

Госпіталізовано хворого з опіком лівої гомілки. Термічна травма 3 години тому. Площа опікової рани складає 1-1,5\% поверхні тіла, сама рана темного кольору, покрита сухою коркою-струпом. Навколо рани гіперемії, набряку шкіри і підшкіряної клітковини та інших ознак запалення немає. Оберіть оптимальну лікувальну тактику.

@ Рання некректомія з первинною аутодермопластикою

Некректомія через 2-3 тижні

Пізня аутодермопластика грануляційної рани

Пов?язки з лікувальними мазями

Пов?язки з розчином антисептиків, антибіотиків

#

89.

Хворий, 44 років, скаржиться на нападоподібний біль у правому підребер’ї, помірну жовтяницю, наявність у калі згустків крові у вигляді олівця, анемію. Два місяці тому отримав закриту травму правої половини живота. Кровотечі повторюються через 6 – 8 днів. Який з названих методів обстеження має найбільшу діагностичну цінність для встановлення діагнозу?

@ Селективна ангіографія печінкової артерії

Ультразвукове дослідження черевної порожнини

Пероральна холеграфія

Рентгенконтрастне дослідження шлунково-кишкового тракту

Езофагогастродуоденоскопія

#

90.

Хворий, 54 років, скаржиться на постійний біль у правому підребер’ї, наростаючу жовтяницю, лихоманку до 39 градусів, наявність світлого незабарвленого калу та темної сечі. Два тижні тому переніс приступ гострого болю у правому підребер’ї, який супроводжувався блювотою. Через 5 днів хворий почав жовтіти, через 9 - підвищилась температура. Яке з перелікованих ускладнень першочергово впливає на хірургічну тактику у цього хворого?

@ Гнійний холангіт

Механічна жовтяниця

Печінкова недостатність

Холестатичний гепатіт

Біліарний панкреатит

#

91.

Дівчина, 12 років, звернулася до лікаря зі скаргами на біль у животі на протязі 10 годин, який стає інтенсивнішим. В анамнезі відмічається виділення з піхви на протязі останніх 2 діб мутної рідини. У дитини виражені ознаки інтоксикації, роздутий, болючий та напружений живіт, одноразово був рідкий стілець. В аналізі крові лейкоцитоз, з зсувом формули вліво. Який найімовірніший діагноз у дитини.

@Гематогенний перитоніт

Гострий апендицит

Вульвовагініт

Гстрий апендицит, перитоніт

Ентероколіт

#

92.

Немовля, 3 тижнів, з клінічними ознаками внутрішньоутробного інфікування, раптово перестало активно рухати кінцівкою. Пасивні рухи болючі, різко обмежені, плечовий суглоб збільшений, гарячий, стан дитини різко погіршується. При ультразвуковому досліджені - розширення суглобної щілини, нечіткі контури метаепіфізу. Яке захворювання має місце?

@Метаепіфізарний остеомієліт плечової кістки.

Інфекційно-токсичний шок.

Парез верхньої кінцівки.

Неспецифічний артрит плечового суглоба.

Ушкодження верхньої кінцівки.

#

93.

Хворий, 35 років, що страждає виразковою хворобою 12-палої кишки, відмітив, що за останню добу в нього виникли слабкість та головокружіння, а ранком, піднявшись з ліжка, він втратив свідомість. Хворий блідий, в епігастрії болісність, симптомів подразнення очеревини немає. Яке ускладнення виразкової хвороби Ви запідозрили?

@ Виразкова кровотеча

Перфорація виразки

Пенетрація виразки

Малігнізація виразки

Стеноз.

#

94.

Хворий 68 років скаржиться на тупий біль у череві, схуднення, слабкість, закрепи межують з рідким стільцем, багато темної крові у калі. Об(єктивно: шкіра землиста, суха. При пальпації живота в правій здухвинній ділянці – інфільтрат 6х9 см, який майже не зміщується. Hb крові – 68 г/л. Яка найбільш вірогідна патологія може зумовлювати таку картину?

@ Кишкова кровотеча зі злоякісної пухлини

Дивертикулярна хвороба, ускладнена кровотечею

Хвороба Крона, ускладнена кровотечею

Поліпоз ободової кишки, ускладнений кровотечею

Неспецифічний виразковий коліт, ускладнений кровотечею.

#

95.

Хворий 52 років з виразковою хворобою 12-палої кишки, ускладненою кровотечею. АТ – 120/80 мм рт ст, пульс – 90 в 1 хв., Нb – 100 г/л, еритроцити – 3,7*1012, Ht – 32, діурез – 40 мл/на год. Який ступінь важкості крововтрати у хворого?

@ Середній ступінь

Крововтрата відсутня

Легкий ступінь

Важкий ступінь

Вкрай важкий ступінь.

#

96.

Пiд час оперативного втручання у хворого 30 рокiв виявлено тонко-тонкокишковий конгломерат темного кольору, кишка в якому признана нежиттєздатною. Привiдна кишка розширена до 7-8 см, роздута, переповнена кишковим вмiстом та газом. Яка патологія призвела до оперативного втручання?

@ Інвагінаційна (змішана) непрохідність

Странгуляційна непрохідність

Обтураційна непрохідність

Паралітична непрохідність

Спастична непрохідність.

#

97.

Хворий 70 років зі скаргами на переймоподібний біль у лівій половині черева, затримку газів та випорожнення, нудоту. Хворіє 1 рік, відмічав закрепи, домішки слизу та крові в калі, схуд на 15 кг, стан погіршився 2 доби назад. Живіт здутий, шум плескоту, ректально – симптом Обухівської лікарні. Найбільш вірогідний діагноз?

@ Обтураційна непрохідність кишечнику

Заворот сигмовидної кишки

Спайкова непрохідність кишечнику

Тромбоз мезентеріальних судин

Неспецифічний виразковий коліт.

#

98.

Хворий 19 років зі скаргами на переймоподібний біль у череві, багаторазову блювоту їжею, затримку газів та випорожнення на протязі 1 доби. У 8 років виконана апендектомія. Живіт здутий, шум плескоту, на оглядовій рентгенограмі черевної порожнини чаші Клойбера. Найбільш вірогідний діагноз?

@ Спайкова кишкова непрохідність

Заворот сигмовидної кишки

Обтураційна кишкова непрохідність

Тромбоз мезентеріальних судин

Хвороба Крона.

#

99.

До лікаря звернувся хворий 62 років зі скаргами на жовтяницю, що наростає на протязі останнього тижня, темний (кольору пива) колір сечі, білий кал. При огляді: хворий задовільного харчування, склери та шкіра іктеричні, в правому підребір’ї пальпується збільшений напружений жовчний міхур. Попередній діагноз

@Рак головки підшлункової залози

Рак тіла підшлункової залози

Рак жовчного міхура

Холедохолітіаз

Рак печінки

#

100.

У дівчини 18 років в правій молочній залозі під ареолою пальпується щільний рухомий вузол до 1 см в діаметрі, з чіткими контурами, не фіксований до оточуючих тканин. Виявила самостійно раптово під час прийняття душу. Попередній діагноз?

@Фіброаденома молочної залози

Кіста молочної залози

Рак молочної залози

Ліпома молочної залози

Внутрішньо-протокова папілома молочної залози

#

101.

Хворий, 42 років, внаслідок ДТП отримав політравму: закриті переломи правої плечової кістки та кісток лівого передпліччя із зміщенням відламків, закриту тупу травму живота. Доставлений до приймального відділення через 30 хвилин після травми. Шкіряни покрови бліді. Артеріальний тиск 90/20 мм рт. ст. в місцях переломів деформація, біль. Живіт при пальпації напружений, різко болючий, позитивний симптом Щьоткіна-Блюмберга. Яка послідовність лікувальних дій?

@Термінова лапаротомія

Інфузійна терапія з метою стабілізації артеріального тиску

Накладення іммобілізації на переломи, знеболення

Блокади переломів місцевим анестетиком

Додаткове обстеження з метою визначення точного діагнозу

#

102.

Хворий, 48 років, внаслідок руйнування будинку отримав політравму: синдром довготривалого розчавлювання обох нижніх кінцівок, множинні переломи кісток обох гомілок, переломи обох стегнових кісток. Вилучений з під уламків будинку через 6 годин, на місці катастрофи накладено джгути на обидві нижні кінцівки на рівні верхньої третини стегна. При огляді: шкіряни покрови бліді, артеріальний тиск 100/30 мм рт. ст., пульсація на a.a. dorsalis pedis не визначається, тактильна і больова чутливість в дистальних відділах нижніх кінцівок відсутня, активні та пасивні рухи в колінних та гомілково-ступневих суглобах неможливі. Яка тактика лікування?

@Термінова ампутація обох нижніх кінцівок вище джгута

Інфузійна терапія з метою стабілізації артеріального тиску

Детоксикаційна інфузійна терапія, форсований діурез

Протишокова терапія, гіпербарична оксигенація, фасціотомії

Стабілізація переломів нижніх кінцівок, протишокові заходи

#

103.

В приймальне відділення доставлено потерпілого з місця дорожньо-транспортної події. АТ 90/60, пульс 120. При обстеженні виявлено рухливість лівого крила клубової кістки. Пошкоджень органів грудної клітини та черева не виявлені. Який вид знеболення перелому краще використати в комплексі протишокової терапії?

@ анестезія за Школьніковим-Селівановим

спинномозкова

загальне знеболення

загальне знеболення зі штучною вентиляцією легень

блокада поперекового сплетіння

#

104.

Пацієнтка 16 років скаржиться на біль в спині, швидку стомлюваність. Травму заперечує. Об'єктивно: трикутники талії згладжені, ліва лопатка нижче на 1 см, довжина кінцівок однакова, лінія остистих відростків відхилена вліво в грудному і вправо в поперековому відділі, розгинач тулуба напружений зліва в грудному відділі. В горизонтальному положенні не зникає. Який діагноз найбільш імовірний?

@сколіотична хвороба

сколіотична постава

вторинний сколіоз

юнацький кіфоз

остеохондропатія поперекових хребців.

#

105.

Хвора 30 років на 5 добу після фізіологічних пологів стала скаржитись на нагрубання лівої молочної залози, біль, покрасніння шкіри, підвищення Т0 тіла до 380С. При об?єктивному обстеженні: ліва молочна залоза збільшена у розмірі, шкіра червоного кольору, в верхньо-зовнішньому квадранті з ціанозом, там пальпується без чітких меж інфільтрат, різко болісний. Зціжування молока не приносить полегшення. Встановити діагноз захворювання.

@ Гострий інфільтративний мастит

Інфікована киста молочної залози

Лактостаз


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 602 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.047 сек.)