АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хірургічний профіль 5 страница

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@ Тромбоз центральної вени сітківки.

Гостра непрохідність центральної артерії сітківки.

Гіпертонічна ретинопатія.

Застійний диск зорового нерва.

Невріт зорового нерва.

#

202.

У дитини 4 роки появилась виражений щільний набряк повік, почервоніння шкіри і болючість при їх пальпації; серозно- кров"янисті виділення. Кон"юнктивальна ін"єкція очного яблука, кон"юктива повік набрякла, поверхня її покрита грязно-сірими плівка_ми, які трудно знімаються, а після їх зняття залишаються кровото_чиві виразки. Відмічається також загальне нездужання, слабість, головна біль, підвищення температури до 38.5 градусів. Підщелепні і передвушні лімфовузли збільшені і болючі. Попередній діагноз. Подальша тактика.

@ Дифтеритичний кон’юнктивіт. Бактеріологічне і бактеріоскопічне дослідження.

Гонобленорея. Посів з кон’юнктиви.

Пневмококовий кон’юнктивіт. Посів з кон’юнктиви.

Аденовірусний кон’юнктивіт. Посів з кон’юнктиви.

Гострий епідемічний кон’юнктивіт. Посів з кон’юнктиви.

#

203.

У новонародженої дитини мати замітила скудні слизистогнійні виділення з очної щілини правого ока. По рекомендації дільничного педіатра закапувала в кон'юнктивальний мішок розчин пеніциліну, що привело до покращення і вона припинила закапування. Через декілька днів все знов відновилось, в зв'язку з чим звернулась до очного лікаря. При огляді очей у внутрішньому куті очної щілини правого ока виявлено кірки жовтуватого кольору і скудні слизисто-гнійні виділення з очної щілини. При надавлюванні пальцем в області сльозного мішка правого ока із сльозних точок видавились слизисто-гнійні виділення. Кон'юнктива повік в цьому оці помірно гіперемована. Передній відділ очей незмінений. Оптичні середовища і очне дно в нормі. Діагноз. Подальша тактика.

@ Дакріоцистіт новонароджених. Протизапальні краплі. Масаж ділянки сльозного мішка. Зондування сльозних шляхів.

Гострий кон’юнктивіт. Протизапальні краплі.

Дакріоцистіт новонароджених. Протизапальні краплі.

Гонобленорея. Протизапальне лікування.

Блефарокон’юнктивіт. Протизапальне лікування.

#

204.

Хворий 29 років. Доставлений в очне відділення машиною швидкої допомоги. Скарги на відчуття стороннього тіла в лівому оці, легкі болі, сльозотечу. З анамнезу відомо, що напередодні ввечері клепав косу. Об’єктивно: гострота зору лівого ока = 0.2, не корегує. Змішана ін’єкція склери. На рогівці парацентрально лінійний отвір 1,5 мм. Гній в передній камері висотою 1 мм. Отвір в райдужці. Точкове помутніння кришталика. Очне дно в нормі. Попередній діагноз. Подальша тактика.

@ Проникаюче рогівкове поранення з внутрішньоочним стороннім тілом. Зробити рентгенографію по Комбергу-Балтіну. Негайне оперативне лікування.

Посттравматичний кератоувеїт. Протизапальне лікування.

Не проникаюче поранення рогівки. Промити дезинфікуючим розчином. Призначити лікування по місцю проживання.

Посттравматична катаракта. Спостереження в динаміці.

Проникаюче рогівкове поранення. Первинна хірургічна обробка рани.

#

205.

Хвора 37 років. Переведена в очне відділення з ЛОР відділу, в якому лікувалася з приводу гнійного пансинуситу. Об’єктивно: загальна слабість, температура тіла – 38,5 градусів. Гострота зору правого ока – 0.6 (з анамнезу VIS OD =1.0). Повіки синюшні, набряклі, щільні. Хемоз кон’юнктиви. Екзофтальм. Нерухомість очного яблука. Репозиція ока затруднена. Діагноз.

@ Флегмона орбіти.

Гострий блефарокон’юнктивіт.

Ретробульбарна пухлина.

Ретробульбарна гематома.

Псевдотумор орбіти.

#

206.

Хвора 34 роки поступила в очне відділення в ургентному порядку з діагнозом: Хімічний опік (вапном) рогівки і кон’юнктиви ІІ ступеня. Ваша подальша тактика.

@ Ретельно промити кон’юнктивальний мішок вивернувши верхню повіку; призначити вітамінні, протизапальні, кератопластичні препарати, мідріатики; ввести гепарін під кон’юнктиву.

Видалити залишки вапна з шкіри повік; протизапальні, вітамінні краплі; мідріатики.

Промити кон’юнктивальний мішок, закапати протизапальні краплі, накласти асептичну пов’язку.

Промити кон’юнктивальний мішок, закапати протизапальні краплі, направити на лікування по місцю проживання.

Промити кон’юнктивальний мішок, закапати протизапальні і вітамінні краплі. Відпустити додому.

#

207.

До оториноларинголога звернувся хворий зі скаргами на різкий біль у горлі, який віддає у вухо, неможливість відкрити рот, викоку температуру – до 400С. При огляді виявлено: правий піднебінний мигдалик відтіснений до середньої лінії за рахунок інфільтрату бокової стінки глотки, в защелепній ділянці справа є пухлиноподібне утворення з гладкою поверхнею величиною 2 на 3 см, болісне. Вкажіть діагноз.

@ Правобічний паратонзилярний абсцес

Паротит

Гострий тонзиліт

Хронічний тонзиліт в стадії загострення

Ангіна Сімановського-Венсана

#

208.

До оториноларинголога звернувся хворий зі скаргами на різкий біль у горлі, який віддає у вухо, неможливість відкрити рот, високу температуру тіла до 400С. Під час огляду: виражений тризм жувальних м”язів, асиметрія зіва, правий піднебінний мигдалик гіперемований, зміщений до середини зіву, язичок зміщений вліво, гіперемія, інфільтрація, припухлість правої половини м”якого піднебіння, неприємний запах з рота, підвищена салівація. Защелепні лімфатичні вузли справа збільшені, різко болючі під час пальпації. Риноскопічна і отоскопічна картина в нормі. Встановити діагноз

@Правобічний паратонзилярний абсцес

Паротит

Гострий тонзиліт

Хронічний тонзиліт в стадії загострення

Підщелепна флегмона

#

209.

Хворий К., 26 років, поступив в ЛОР відділення з скаргами на різкий біль у горлі, який віддає у вухо, високу температуру тіла - до 390С, затруднене ковтання. Під час огляду: зів асиметричний, лівий піднебінний мигдалик випнутий до середини і до переду, задня піднебінна дужка різко гіперемована, набрякла; м”яке піднебіння, язичок набряклі, зміщені вправо. Вкажіть діагноз?

@Лівобічний задній паратонзилярний абсцесс

Лівобічний передній паратонзилярний абсцесс

Лівобічний передньо-верхній паратонзилярний абсцесс

Гострий паратонзиліт набрякова форма

Лівобічний бічний паратонзилярний абсцес

#

210.

Хворий К., 37 р., поступив в ЛОР-відділення з скаргами на болі в горлі, які посилюються при ковтанні, затруднене відкривання рота, підвищення температури тіла, загальну слабість. Під час огляду: зів гіперемований, лівий піднебінний мигдалик випнутий до середини, донизу та назад, прикритий різко гіперемованою, інфільтрованою та набряклою піднебінно-язиковою дужкою, котра випирає наперед та до середньої лінії зіва. М”яке піднебіння гіперемоване, інфільтроване, нависає наперед. Піднебінний язочок різко набряклий, зсунутий вправо. Виражений тризм щелеп. Поставте діагноз?

@Лівобічний передньо-верхній паратонзилярний абсцес

Лівобічний задньо-верхній паратонзилярний абсцесс

Лівобічний задній паратонзилярний абсцесс

Лівобічний зовнішній паратонзилярний абсцесс

Лівобічний передній паратонзилярний абсцес

#

211.

Хворий С., 26 р., поступив в лікарню з скаргами на біль в горлі, затруднене ковтання, загальну слабість, головний біль, підвищення температури тіла. У хворого страдницьке обличчя, голова нахилена наперед та в правий бік, рот напіввідкритий і з нього витікає густа слина. Фарингоскопічно: гіперемія слизової оболонки зіва, правий піднебінний мигдалик вип”ячений, піднебінний язичок набряклий та зміщений вліво. Лімфатичні вузли за кутом нижньої щелепи збільшені, болючі, рухомі. Поставте діагноз?

@Правобічний паратонзилярний абсцесс

Катаральна ангіна

Фолікулярна ангіна

Ангіна Сімановського-Венсана

Дифтерія глотки

#

212.

Хворий С., 31 р., повтупив в ЛОР відділення з скаргами на біль в горлі, затруднене ковтання, загальну слабість, головний біль, підвищення температури тіла. Фарингоскопічно: гіперемія слизової оболонки зіва, правий піднебінний мигдалик вип”ячений, піднебінний язичок набряклий та зміщений вліво. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені. Поставте діагноз. Визначіть тактику лікаря.

@Правобічний паратонзилярний абсцесс. Розкриття абсцесу, антибіотикотерапія, протизапальна терапія

Паратонзилярний абсцесс. Очікувальна тактика з розрахунком на розсмоктування, або самовільне розкриття

Катаральна ангіна. Антибіотикотерапія

Паратонзилярний абсцесс. Сульфаніламідні препарати

Ангіна Сімановського-Венсана. Протинабрякова терапія

#

213.

Хворий К., 32 р., поступив в ЛОР відділення з скаргами на біль у горлі, затруднене відкривання рота, ковтання, загальну слабість, підвищення температури тіла. При огляді: правий піднебінний мигдалик дещо відтіснений до середньої лінії, в защелепній ділянці справа є пухлино-подібне утворення з гладкою поверхнею, розміром 2 на 3 см, болюче. Гіперемія, інфільтрація, набряк піднебінних дужок та м”якого піднебіння виражені слабо. Вкажіть діагноз та можливі ускладнення при неправильній тактиці лікаря?

@Правобічний боковий паратонзилярний абсцесс, парафарингіальний абсцес

Правобічний паратонзилярний абсцесс, менінгіт

Правобічний паратонзиліт, абсцес мозку

Правобічний задній паратонзилярний абсцесс, арахноїдит

Правобічний задній паратонзилярний абсцесс, гнійний плеврит

#

214.

Хворий С,, 31 р., поступив в ЛОР відділення зі скаргами на болі в горлі при ковтанні, підвищення температури тіла, неможливість відкрити рот, надмірне виділення слюни, витікання рідини через ніс під час ковтання. Об”єктивно: регіонарні лімфатичні вузли збільшені, почервоніння та випинання передньої піднебінної дужки справа, мигдалик збільшений, випинає до середини, язичок набряклий, голова хворого нахилена вправо. Поставте діагноз?

@Правобічний паратонзилярний абсцес.

Флегмона шиї

Ангіна Сімановського-Венсана

Лакунарна ангіна

Дифтерія глотки

#

215.

Хвора С., 35 р., лікар встановив діагноз: правобічний паратонзилярний абсцесс. Із анамнезу відомо, що за останні два роки хвора тричі лікувалася з приводу даної патології. Вкажіть, який метод лікування доцільний з метою профілактики виникнення подальших ускладнень?

@Тонзилектомія

Тонзилотомія

Промивання лакун мигдаликів

Кріодиструкція

Антибіотикотерапія

#

216.

Хворий Д., 21р., періодично знаходиться на стаціонарному лікуванні в ЛОР відділенні з приводу хронічного тонзиліту (часті ангіни). В анамнезі гемофілія. Які методи профілактики виникнення паратонзилярного абсцесу доцільні у даного хворого?

@Санація глотки, ротової порожнини, верхніх дихальних шляхів

Тонзилектомія

Тонзилотомія

Закалювання організму

Кріодиструкція

#

217.

На 8-му добу після пологів у породіллі відмічено: температура тіла-38°С, біль в молочній залозі, пальпується болючий інфільтрат, з розм.’якшенням в центрі, шкіра над ним гіперемована. Який передбачуваний діагноз?

@Гнійний мастит

Лактостаз

Серозний мастит

Дифузна мастопатія

Флегмонозний мастит

#

218.

Хворий отримав тупу травму надлобкової ділянки внаслідок падіння з висоти. Перелому кісток тазу не виявлено. Відмічає різкий біль, сеча виділяється з домішками крові. Наявні ознаки подразнення очеревини. У черевній порожнині при УЗД виявлено наявність вільної рідини. Який найбільш інформативний метод необхідно застосувати для встановлення діагнозу?

@ Висхідну цистографію

Екскреторну урографію

Катетеризацію сечового міхура

Цистоскопію

Хромоцистоскопію

#

219.

Хворий 38 років в стані алкогольного сп'яніння отримав удар в ділянку сечового міхура. Через 4 години з'явився біль над лоном, що розповсюдився на весь живіт, з'явились різі при сечопуску та гематурія. При об'єктивному обстеженні живіт напружений, болючий при пальпації, позитивні симптоми подразнення очеревини. Запідозрено внутрішньоочеревинний розрив сечового міхура. Яке додаткове обстеження буде найбільш інформативним для встановлення кінцевого діагнозу:

@ Ретроградна цистографія

Цистоскопія

УЗД

Низхідна цистографія

Хромоцистоскопія

#

220.

Хворий 54 років скаржиться на біль в проекції сечового міхура при рухах, який іррадіює в головку статевого члена, переривчастий сечопуск. На основі скарг, УЗД та оглядової цистографії діагностовано конкремент сечового міхура розмірами 2х3 см. Який з наведених чинників відіграє найбільш суттєве значення в патогенезі даного захворювання?

@Інфравезикальна обструкція

Надмірне споживання солі

Вроджені тубулопатії

Гіперплазія паращитовидних залоз

Кліматичний фактор

#

221.

Хвора, 18 років, звернулася до отоларинголога зі скаргами на сильний біль у горлі, який з’явився на 5 тиждень після перенесеної ангіни. При фарингоскопії: зів асиметричний язичок відхилено в здорову сторону, в області м’якого піднебіння вибухання справа. При пальпації визначається флуктуація. Якій найбільш імовірний діагноз?

@ Паратонзилярний абсцес

Рак мигдалику

Гемангіома

Дифтерія глотки

Аневризм сонної артерії

#

222.

Хвора, 24 роки закінчила приймати антибіотики на 3 добу від початку захворювання, коли зникла біль. Через 4 доби знову виник сильний біль у горлі справа. Фарингоскопія: ознаки паратонзилярного абсцесу справа. Що є причиною виникнення ускладнення захворювання?

@ Хронічний тонзиліт

Лакунарна ангіна

Паратонзиліт

Фарингомікоз

Хронічний фарингіт

#

223.

У жінки 27 років з неплідністю в анамнезі виявили вузлову форму мастопатії. Яке лікування?

@Хірургічне видалення вузла

Мастєктомія

Норколут

Санаторне лікування

Парлодел

#

224.

При огляді у породіллі Е. зі скаргами на біль в правій молочній залозі на 20-у добу після пологів виявлено збільшення розмірів та болісність залози, t 38,7 С. Шкіра в області залози не змінена. Яка стадія післяпологового маститу

@Серозне запалення

Стадія нагноєння

Інфільтративна стадія

Флегмонозна стадія

Хронічна інфільтративна

#

225.

Хворий К, 31 року, поступив через 3 години після удару м'ячем у живіт. При надходженні стан хворого тяжкий, живіт м'який, болісний в усіх відділах, здутий, перистальтика в'яла, перитонеальні симптоми негативні, АТ 100/60 мм.рт.ст., ЧСС-100 уд за хвилину. Лабораторні дані: Эр 3,2 х 12/л, Нв-100 г/л, Л-16,9 х 10 9/л, Ш0Е 27 мм/год, діастаза -256 г/год-л Ваш попередній діагноз?

@ Травматичний панкреатит.

Розрив селезінки.

Розрив товстої кишки.

Розрив тонкої кишки.

Розрив сечового міхура

#

226.

Хворий Ж, 28 років, доставлен через 2 години після автодорожньої катастрофи, отримав удар рулем у живіт, в тяжкому стані зі скаргами на біль в животі. При об'єктивному обстеженні виявлено: живіт не бере участь в акті дихання, напружений, при пальпації різко болісний, відмічається захисне напруження м'язів живота, позитивні симптоми подразнення очеревини, відмічається зникнення печінкової тупості. АТ 90/60 мм.рт.ст., пульс 120 за хвилину. Подальша тактика лікування?

@Лапаротомія

Лапароскопія.

Холод на живіт.

Проведення протишокових заходів.

Проведення лапароцентеза.

#

227.

У хворого 65 років, який тривалий час хворіє на тромбофлебіт глибоких вен нижніх кінцівок, раптово з?явилася задишка, кашель з виділенням мокротиння і домішками крові, біль за грудиною з іррадіацією в правій бік Пульс 100 ударів за хв, АТ 90/50 мм.рт.ст. ЦВТ -300 мм.вод.ст. Яке ускладнення виникло у хворого?

@Тромбоемболія легеневої артерії

Гострий перикардит

Гостра пневмонія

Інфаркт міокарда.

Гостра серцево-судинна недостатність

#

228.

Хвора 73 років, надійшла в клініку в екстреному порядку з защемленої стегнової килою. Крім чого у хворій є варикозна хвороба лівої кінцівки, ожиріння IV ст.. Яке найбільш імовірне ускладнення може виникнути у після операційному періоді?

@Тромбоемболія легеневої артерії.

Сепсис

Гостра дихальна недостатність

Інфаркт міокарда

Гостра пневмонія

#

229.

Через 1 годину після одержання закритої травми живота. Стан хворого важкий. Скаржиться на біль у всьому животі. Об’єктивно: під час дихання живіт щадить, при пальпації визначається напруження м'язів, при ректальному дослідженні передня стінка болюча і нависає. АТ 100/60 мм.рт.ст., пульс 110 у хвилину, Ер 2,9 х 10 12/л, Нв-90 г/л. Ваш попередній діагноз?

@Внутрішньочеревна кровотеча

Розрив сечового міхура

Розрив тонкої кишки

Розрив селезінки

Розрив товстої кишки.

#

230.

У хворого на 7-му добу після розкриття флегмони правого стегна відзначив погіршення загального стану. Загальний стан важкий. Гектичний характер лихоманки. Млявий, адинамічний. В операційних ранах мляві, атонічні грануляції Ер 2,7 х 10 12/л, Нв-97, ШОЕ – 42 мм/год. Паличкоядерне зрушення лейкоцитарної формули. Посіви крові стерильні. Рентгенологічно – міліарна двобічна пневмонія. В операційних ранах виділена синьогнійна паличка. Погодинний діурез – 20 мл. Питома вага сечі 1002. Що вказує на розвиток сепсису?

@Міліарна пневмонія

Екстраренальна ниркова недостатність

Синдром полі органної недостатності

Гектичний характер лихоманки

В'ялоперебігаючий репаративний процес у ранах

#

231.

У хворого на 14 добу, с двобічною крупозною пневмонією різко погіршився загальний стан. Об'єктивно: стан тяжкий, температура гектична, Ер 2,7 х 10 12/л, Нв-97, ШОЕ – 42 мм/год. Паличкоядерне зрушення лейкоцитарної формули. АТ 180/60 мм.рт.ст. Аускультативно відмічається послаблення II тону, діастолічний шум. На ЕКГ ознаки превантаження лівого шлуночка. Чим ускладнився перебіг захворювання у хворого?

@Сепсисом

ТЕЛА

Інфарктом міокарда

Перикардитом

Гангреною легені

#

232.

Хворий К., 39 років поступив з клінікою двобічної пневмонії, лікувався протягом 3-х тижнів антибіотиками широкого спектру дії, включаючи карбапенеми. На момент огляду стан хворого тяжкий, Т-35,6 °С, Л-16,9х10 9/л, Ер.2,7 х10 12/л. Нв- 80 г/л, АТ 160/40 мм.рт.ст. На слизовій роту є білуватий наліт. Аускультативно відмічається послаблення II тону, діастолічний шум. На ЕКГ ознаки перевантаження лівого шлуночка. Ваш попередній діагноз?

@Грибковий сепсис

Кандидоз порожнини роту

Токсична анемія

ТЕЛА

Інфаркт міокарда

#

233.

Хворий М., 43 років, поступив з клінікою ішиоректального парапроктиту. На 12 добу лікування стан хворого різко погіршився, начав зростати рівень інтоксикації та печінкової недостатності, на УЗД в печінці визначається гідрофільне утворення. Температура тіла гектична, Л-19,6 х10 9/л, Ер.3,0 х10 12/л. Нв- 98 г/л, АТ 100/60 мм.рт.ст. Назвіть чим ускладнився перебіг захворювання?

@Сепсис

Пілефлебіт

Кіста печінки

Некроз печінки

Синдром Бада-Кіарі

#

234.

У хворого Ш, 51 року, з міжм'язовою флегмоною лівого стегна, на фоні цукрового діабету на 2 добу перебування в стаціонарі стан хворого різко погіршився, почав зростати рівень інтоксикації, температура тіла 38,6 °С, Л-19,6 х10 9/л, Ер.3,0 х10 12/л. Нв - 98 г/л, АТ 100/60 мм.рт.ст., АЛаТ - 0,6 ммоль/год-л, Мочевина - 6,8 ммоль/л. Назвіть, чим ускладнився перебіг захворювання?

@Септичний шок

Синдром поліорганної недостатності

Сепсис

Бактеріємія

Гіперосмолярна кома.

#

235.

Хвора Н., 46 років надійшла до хірургічного відділення зі скаргами на помірні схваткоподібні болі в животі, більше в лівій здухвинній ділянці, що тривають протягом 6 діб, затримку стулу та газів. В анамнезі операція з приводу апоплексії яєчника. Який з методів обстеження був би найбільш прийнятним для уточнення діагнозу?

@ Ірігоскопія

Оглядова рентгенографія

Фіброгастроскопія

Ультразвукове дослідження

Комп’ютерна томографія

#

236.

Хворий 50 років скаржиться на гострий біль в епігастральній ділянці, часту блювоту, що не приносить полегшення, різку загальну слабість. Хворіє на протязі2 діб. Об’єктивно: різка блідість шкірних покровів, язик сухій. Пульс 100 уд. за 1 хв., слабкого наповнення, АТ 110/70 мм. рт.ст. Живіт при пальпації м’який, помірно болючий в епігастрії та мезогастрії, симптомів подразнення очеревини немає. Перистальтика значно посилена у мезогастрії зліва. При оглядовій рентгенографії є чаші Клойбера зліва. Про яку патологію слід думати?

@Кишкова непрохідність

Гострий панкреатит

Проривна виразка 12-палої кишки

Гострий холецистит

Харчове отруєння

#

237.

Хвора 61 рік, при надходженні в стаціонар скаржиться на переймоподібний біль у животі, часту блювоту, що не приносить полегшення, судоми, затримку стулу та газів, різку загальну слабість. Хворіє протягом 5 діб. Шкіра бліда суха, язик сухий. Пульс 120 уд. за 1 хв., слабкого наповнення, АТ 80/40 мм. рт. ст. Симптомів подразнення очеревини немає. Чим, у першу чергу, обумовлені такі клінічні прояви?

@Втратою великої кількості води та електролітів.

Порушенням травлення

Запальним процесом

Больовим синдромом

Загальною інтоксикацією

#

238.

Хвора С., 48 років надійшла до хірургічного відділення з ранами стегна. При огляді встановлено, що поверхня рани вкрита брудно-сірим нальотом з неприємним солодкуватим запахом. Рановий вміст нагадує малинове желе. Шкіряні покрови навколо рани напружені блискучі. При пальпації тканин спостерігається помірна крепітація. Яка мікрофлора найбільш ймовірно стала причиною запалення?

@ Анаеробна клострідіальна

Анаеробна неклострідіальна

Стрептококи

Стафалококи

Синегнойна паличка

#

239.

У хворого К. 52 років, що знаходився у хірургічному стаціонарі з гнійними ранами стегна та гомілки під час бактеріологічного обстеження висіяна асоціація аеробних та анаеробних мікроорганізмів. Чи має це сприяти прогресування гнійного запалення?

@ Так, бо між анаеробами і аеробами існує симбіоз.

Так, бо токсини анаеробів підсилюють ушкоджуючий вплив токсинів аеробів.

Ні, бо аероби пригнічують ріст анаеробів.

Ні, бо анаероби пригнічують ріст аеробів.

Одночасне висівання аеробів та анаеробів з рани взагалі не можливе.

#

240.

Хворий звернувся зі скаргою на сльозотечу, світлобоязнь на ліве око. Напередодні працював електрорізаком. При боковому освітленні на поверхні рогівки стороннє тіло. Ваша тактика поведінки.

@ Видалити стороннє тіло голкою після анестезії

Закапати дезинфекційннні краплі

Видалити стороннє тіло тампоном

Направити лдо очного лікаря

Нічого не робити.

#

241.

Хворий звернувся зі скаргою на зміну кольору райдужки на одному оці. Раніше, 2 місяця тому, рубав дріт зубилом і щось попало в око. До цього часу скарг не було і око бачило відмінно. Що може бути?

@ Металоз ока

Острий ірідоцикліт

Катаракта

Новоутворення райдужки

Зміна райдужки при загальному захворюванні.

#

242.

У хворої К, 27 років, перша доба після операції з приводу гострого гнійного маститу. З рани відділяється серозно-гнійний ексудат в помірній кількості. Яке місцеве лікування необхідно застосовувати в даному випадку?

@ Мазі на гідрофільній основі

Мазі на гідрофобній основі

Місцеве застосування антибіотиків

Місцеве застосування імуностимуляторов

Санацію Н2О2, дренування рани

#

243.

Хворий 57 років раптово втратив зір на одне око. При обстеженні: зір становить 0,02 ексцентрично, на очному дні крововиливи різної величини і форми (симптом роздушеного помідора). Диск зорового нерва набряклий, гіперемований. В анамнезі загальна судинна патологія. Терміново були призначені антикоагулянти прямої дії. Діагноз?

@ Тромбоз центральної вени сітківки

Гіпертонічна ангіопатія

Гіпертонічна ангіонейропатія

Емболія центральної артерії сітківки

Діабетична ретинопатія

#

244.

В ургентному порядку госпіталізовано хворого із скаргами на біль ока і голови, розмитість зору, кольорове сяйво навколо джерела світла. При обстеженні: зниження гостроти зору, підвищення внутрішньоочного тиску, набряк рогівки, застійна ін’єкція очного яблука, розширена зіниця, мілка передня камера. Із анамнезу відомо, що захворів гостро. Про яку форму глаукоми можна думати?

@ Гостра закритокутова глаукома

Глаукомоциклітичний криз

Відкритокутова глаукома

Травматична глаукома

Злоякісна глаукома

#

245.

Хвора 58-ми років на протязі 5 років страждає приступами печінкової коліки, які проходять після лікування спазмолітиками. Після останнього приступу 3 дні тому назад відмітила пожовтіння шкірних покровів, потемніння сечі і ахолічний кал. Загальний білірубін збільшився до 180 ммоль/ л. Яка найбільш вірогідна причина виникнення пожовтіння хворої?

@Холедохолітіаз

Вівусний гепатит

Дискінезія жовчевих шляхів

Гострий панкреатит

Рак загальної жовчевої протоки

#

246.

У хворої 32 років після приступу печінкової коліки наступило пожовтіння шкірних покровів, потемніння сечі, кал став сірого кольору. При УЗД гепато-біліарної зони виявлено, що жовчевий міхур містить багато конкрементів, загальна жовчева протока до 2 см в діаметрі, в дистальній її частині декілька конкрементів розмірами від 0,3 до 1,0 см. Білірубін 248 ммоль/л, реакція пряма. Яке першочергове втручання показане хворій?

@Ендоскопічна дуоденохоледохоскопія з палілосфінктеротомією і літоекстракцією.

Літотрипсія

Літолітична терапія

Холедоходуоденоанастомоз

Холецистектомія, зовнішнє дренування холедоха

#

247.

Хвора, 48 років, відмічає 3 роки приступи печінкової коліки після погіршення в дієті. Після чергового приступу тиждень тому назад відмітила пожовтіння шкіри, яке наростає, посилення болів в правому підребер’ї, яке супроводжується підняттям температури тіла до 40(С, дрощами, проливними потами. Різко погіршився загальний стан. При ультразвуковому дослідженні відмічено потовщення стінок загальної жовчевої протоки, розширення її до 2,5 см, в дистальній частині – конкремент до 1,5 см, лабораторно – лейкоцитоз 12 тис., білірубін 190 ммоль/л, реакція пряма, кал ахолічний, сеча темна. Яке ускладнення спричинило різке погіршення стану хворої?

@Холангіт.

Панкреатит

Стенозуючий папіліт

Холестатичний гепатит

Гострий холецистит

#

248.

У хворої 48 років приступ печінкової коліки ускладнився прогресуючим пожовтінням шкірних покровів, гектичною температурою до 40(С з дрощами і проливними потами, сірим калом, потемнінням сечі і різким погіршенням загального стану. При УЗД діагностовано потовщення стінки жовчевого міхура і конкрементами в просвіті. Загальна жовчевва протока із згрубілими стінками, розширена до 3 см, в дистальній частині конкремент до 1,5 см. Яке першочергове втручання треба виконати, щоб зняти прояви холангіту і полегшити стан хворої?

@Ендоскопічна дуоденохоледохоскопія з папілосфінктотомією і літоекстракцією

Холецистектомія

Літотрипсія

Холедохоентероанастомоз

Літотрипсія

#

249.

Хвора 47 років з надмірною масою тіла звернулась за медичною допомогою зі скаргами на біль в правому підребер’ї та епігастральній ділянці, пожовтіння шкірних покривів, свербіння шкіри. Хворіє протягом 2-х тижнів, відмічає потемніння сечі, знебарвлення стільця, періодичні підйоми температури тіла до 38,0оС з лихоманкою, відразу до їжі. Запідозрено жовчно-кам’яну хворобу, ускладнену холангітом. Який метод лікування найбільш ефективний в даному випадку?

@ Хірургічне лікування

Антибактеріальна терапія

Жовчогінні засоби

Щадяща дієта

Призначення препаратів урсодезоксихолевої кислоти

#

250.

Хворий, 32 роки, поступив у відділ інтенсивної терапії на другий день після того, як випадково випив антифриз. При лабораторному дослідженні виявлено такі показники кислотно-основного балансу: рН – 7,1, р СО2 – 36 мм рт.ст., ВЕ – -16 ммоль/л, АВ – 10 ммоль/л.Який вид порушення кислотно-основного балансу у хворого?

@ Метаболічний ацидоз.

Дихальний ацидоз.

Метаболічний та дихальний ацидоз.

Метаболічний ацидоз та дихальний алкалоз.

Дихальний ацидоз та метаболічний алкалоз

#

251.

Хворий, 28 років, поступив у відділ інтенсивної терапії зі скаргами на болі в животі, блювання, двоїння в очах. Об’єктивно: дезорієнтований, зіниці розширені, реакція на світло ослаблена, шкіра суха, гіперемована, незначний ціаноз, артеріальний тиск – 90/60 мм рт.ст., пульс – 100 ударів на хвилину. З анамнезу відомо, що за два дні до поступлення вживав алкоголь невідомого походження. Специфічна терапія у цьому випадку полягає у внутрішньовенному введенні:


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 646 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.042 сек.)