АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хірургічний профіль 4 страница. Симптоматическое лечение

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@ Оперативное лечение.

Симптоматическое лечение

Химиотерапевтическое лечение

Лучевая терапия

Наблюдение

#

151.

Кондуктор троллейбуса жалуется на боли в икроножных мышцах после работы, изредка появляются плотные отёки на голенях. При сонографии выявлено варикозное расширение глубоких вен обеих голеней. Протромбиновый индекс – 84\%. Какой метод лечения необходимо рекомендовать больной с целью профилактики возможных осложнений?

@ Постоянный приём ацетилсалициловой кислоты;

Имплантация кава-фильтра в ургентном порядке;

Имплантация кава-фильтра в плановом порядке;

Тугое бинтование голеней эластичным бинтом;

Постоянный приём варфарина.

#

152.

Хвора 45 років, хворіє варикозним розширенням вен правої нижньої кінцівки. Скарги на біль, гіперемію вздовж підшкірних вен, підвищення температури тіла. При огляді великої підшкірної вени на гомілці і стегні до середньої третини гіперемія, при пальпації болюча, тверда. Яке лікування потрібне хворій?

@ Операція Троянова

Консервативна терапія

Склерозуюче лікування

Операція Фельдера

Операція Пальма

#

153.

Хворий 42 років був направлений з поліклініки в хірургічне відділення лікарні з діагнозом “карбункул поперекової ділянки”. Об”активно: в поперековій ділянці визначається запальний інфільтрат багряного кольору, розміром 8х8 см. На поверхні інфільтрату є кілька отворів з густим зеленувато-сірим гнійним виділенням. Яким повинен бути обсяг операції?

@ висічення карбункула

Розтинання карбункула

Дренування карбункула

Обкалування карбункула

Обкалування новокаїном з антибіотиком

#

154.

Хвора за 2 доби потому впала вдома з висоти 1,5 м. Скаржиться на сильний біль в лівій частині грудної клітини, задих. При рентгенографії грудної клітини виявлений гідро пневмоторакс зліва, з рівнем рідини до 7-го ребра і колапсом лечені на 1/3. Злом 6-7 ребер по лопат очній лінії. При пункції грудної клітини одержано серозно-геморагічну рідину. Яка тактика лікування хворої?

@ торакоцентез зліва в 7-му міжреберному проміжну

Торакоцентез в 2-му міжреберному проміжну

Повторні пункції плевральної порожнини.

Інкубація трахеї з штучною вентиляцією легенів.

Спирт-новокаїнова блокада місця перелому.

#

155.

Хворий 38 років, поступив в хірургічне відділення з клінічною кариною виразкової кровотечі. Ця кровотеча у нього третя за останній рік. Після застосування ряду консервативних засобів з ендоскопічною коагуляцією Нв піднявся з 60 до 108 г/л. Загальний стан покращився, але через 2-3 години знов виникло блювання кров’ю, Нв упав до 68 г/л. Яка Ваша тактика в лікуванні цього хворого?

@Негайна операція

Оперативне лікування через 24 години

Оперативне лікування у віддалені строки

Ендоскопічний гемостаз

Консервативне лікування.

#

156.

Хворий, 56 років, госпіталізований із скаргами на болі в верхній половині живота оперезуючого характеру з ірадіацією в поперекову ділянку, багаторазову блювоту, сухість в роті. Захворів 4 доби тому, з появи болей по типу печінкової коліки. Об’єктивно: Т°-37,4, пульс – 108 уд. в хв.., язик сухий. При пальпації – помірно болючий та здутий живіт в його верхній половині, нечітко вирізняється збільшений та болісний жовчний міхур, поперечна резистентність м’язів надчеревної ділянки, пальпаторно відсутня пульсація черевного відділу аорти. Амілаза крові – 67,0, діастаза сечі – 124, заг.білірубін – 44,2, прямий – 18,9, АЛТ – 2,6. Попередній діагноз: гострий холецистит. Яке ускладнення у даному випадку є найбільш вірогідним?

@Гострий панкреатит

Гострий гепатит

Тромбоз мезентеріальних судин

Інфаркт міокарда та гостра коронарна недостатність

Виразкова хвороба шлунку або дванадцятипалої кишки

#

157.

У хворого 66 років шлунково – кишкова кровотеча виразкового генезу з крововитратою 30\% обьєму циркулюючої крові. Призначена інфузійно – трансфузійна терапія кристалоідами, колоїдами, ер. массою, свіжозамороженною плазмою. У хворого виник загрудинний біль, тахіпное, зниження РаО2 до 80 мм.рт.ст. Яка причина погіршення стану хворого.

@ Респіраторний дістрес синдром дорослих.

Гостра лівошлункова недостатність.

Кардіогенний шок.

Анафілактичний шок.

Тромбоємболія легеневої артеріі.

#

158.

Хворий 45 років, на протязі 5 років страждає виразкою дванадцятипалої кишки, загострення спостерігаються 3-4 рази на рік. Останні 6 місяців, не дивлячись на застосування блокаторів протонної помпи, повноцінну антихелікобактерну терапію та ендоскопічну лазеротерапію, виразка не рубцюється. Яке лікування необхідно провести хворому?

@Селективна проксимальна ваготомія

Подвійна антихелікобактерна терапія

Потрійна антихелікобактерна терапія

Четверна антихелікобактерна терапія

Застосувати антациди та репа ранти

#

159.

Хлопчик 8 років у фізичному розвитку не відстає від ровесників. З народження над серцем вислухується шум. Шкіра та видимі слизові звичайного кольору. АТ 100/70 мм рт.ст.. над легеневою артерією вислухується систоло-диастоничний шум, акцент 2 тону. На ЕКГ – признаки перевантаження лівих відділів серця. При рентгеноскопії відмічається посилення лівого рисунку, затемнення серця звичайної форми. Ваш діагноз?

@ дефект міжпредсерцевої перетинки

Стеноз легеневої артерії

Коарктація аорти

Тетрада Фалло

Відкрита артеріальна протока

#

160.

Хворий 52 років, страждає на головну біль, слабкість лівої верхньої кінцівки. При фізичному навантажені лівої кінцівки збільшуються неврологічні симптоми. Пульсація на артеріях лівої кінцівки різко ослаблена, на сонних артеріях – присутня. Який найбільш імовірний діагноз?

@ Оклюзія лівої підключичної артерії, синдром “обкрадення”

Синдром торакального виходу

Синдром Рейно

Хвороба Токоясу

Оклюзія брахіоцефального стовбура

#

161.

Хворий 50 років, на протязі 15 років хворіє варикозною хворобою нижніх кінцівок. При огляді: шкіра правої кінцівки індуративно змінена, гіперпегмантована. На гомілці, варикозні вени. Клапани комунікаційних вен нездатні. Яке оперативне лікування потрібно хворому?

@ Операція Лінтона

Операція Троянова.

Операція Бебкока

Операція Кокетта.

Склерозуюча терапія.

#

162.

Хворому 54 років з виразковою кровотечею, група крові О(I), Rh-негативний, перелито 200 мл ерітроцитарної маси. Через кілька годин після трансфузії у хворого виникли такі симптоми: послаблення пульсу, зниження АТ до 80/50 мм.рт.ст., блідість шкіри обличчя, запаморочення, головний біль, болі в усьому тілі, особливо в поперековій ділянці. Рік тому хворому вже проводилася гемотрансфузія із приводу кровотечі. Про яке ускладнення йде мова?

@ Несумісність крові по Rh-фактору

Несумісність крові по груповим факторам

Недоброякісність донорської крові

Анафілактичний шок

Цитратна інтоксикація

#

163.

Хворий, 62 років, госпіталізований із клінікою механічної жовтяниці. На ЕРХПГ виникла підозра на холедохолітіаз. Під час операції встановлено, що має місце індуративний панкреатит з значним стисненням інтрапанкреатичної частини холедоху. Який метод оперативного лікування буде найбільш оптимальним?

@Холедоходуоденостомія

Холедохоєюностомія

Холецистоєюностомія

Панкреатодуоденальна резекція

Ділятація з каркасним дренуванням

#

164.

У хворого після 2-х місяців лікування гострої емпієми залишається по задньо-боковій поверхні лівої плевральної порожнини осумновина порожнина 10х13 см. Стінка вісцеральної поверхні осумновиної порожнини тонка. Через дренаж при санації відходить фібрін в невеликій кількості. Яка тактика в лікуванні хворого.

@ декортикація плеври

Торакопластика лівої половини грудної клітини

Санація осумновиної порожнини протеолітичними ферментами.

Санація осумновиної порожнини антисептичним розчином.

Резекція долі легенів рядом з осумновиною порожниною.

#

165.

Хворий 48 років, поступив в клініку у зв’язку з перфоративною виразкою шлунка через 2 години після початку захворювання. Виразковою хворобою страждає 8 років. На операції в воротаревому відділі шлунка знайдений перфораційний отвір розміром 0,3 х 0,5 см з невеликою інфільтрацією країв. Кислотність зі слів хворого висока. Яку операцію Ви застосуєте в даному випадку?

@Селективна проксимальна ваготомія з видаленням виразки та пілоропластикою

Пілорозберігаюча резекція шлунка

Резекція 2/3 шлунка за способом Б1

Резекція 2/3 шлунка за способом БII

Стволова ваготомія з гастроєюностомією

#

166.

Хворий 28 років, скарги на біль в лівій нижній кінцівці протягом 6 місяців, переміжну кульгавість через 50-100 м, периодично нічні болі. При огляді кінцівка бліда, холодна. Артеріальна пульсація відсутня на гомільці. Який найбільш ймовірний діагноз?

@ облітеруючий ендартеріїт.

Облітеруючий атеросклероз

Синдром Рейно.

Емболія стегнової артерії

Хвороба Токоясу

#

167.

У хворого 42 років протягом тижня відмічаються пропасниця, підвищення температури до 38С, головний біль, відсутність апетиту та загальна інтоксикація. В міжлопаточній ділянці шкіра багряно-синього кольору, визначається поширений інфільтрат розміром 8х9 см, у центрі його зона некрозу розміром 4х5 см і кілька отворів з гнійним виділенням. Який найбільш імовірний діагноз?

@ карбункул

Флегмона

Фурункул

Абсцес

Бешиха

#

168.

Хворий, 68 років, госпіталізований із клінікою механічної жовтяниці. Захворів три місяці тому, на фоні повного благополуччя. Поступово з’явилась та зростає жовтушність шкіри, потемніння сечі, освітлення кала до біло-глинистого. Турбують постійні ниючі болі в правому підребер’ї та надчеревній ділянці, схуд на 14 кг. При пальпації живота виділяється різко збільшений та безболісний жовчний міхур. Заг.білірубін – 372,0, прямий – 312,0, амілаза крові – 29,0. Який попередній діагноз є найбільш вірогідним?

@ Рак голівки підшлункової залози

Холедохолітіаз

Пухлина великого дуодентального сосочка

Рак вихідного відділу шлунку

Рак воріт печінки

#

169.

У хворого через 4 місяці після лікування емпієми правої плевральної порожнини залишається осумновина порожнина 14х7 см. Через дренаж при санації виділяється до 10,0 мл гноя. При рентгенологічному обстеженні вісцерально та парі стальна плевра до 3 мм. При диханні екскурсія правої половини грудної клітини знижена. Яка тактика в лікуванні хворого.

@ торакопластика по Лімбергу

Декортикація плеври

Санація осумновиної порожнини антисептичними розчинами

Резекція долі легені разом з осумновиною порожниною

Резекція 3-х ребер з тампонуванням осумнованої порожнини

#

170.

Хворий, 59 років, госпіталізован із скаргами на підвищення температури тіла до 38-39°С, спітнілість, постійні болі у правому підребер’ї. Хворіє близько року. Також відмічає напади печінкової коліки, яка супроводжується жовтяницею. Попередній діагноз: гнійний холангіт невідомої етіології. Яка найбільш вірогідна причина холангіту в даному випадку?

@Холедохолітіаз

Стенозуючий папіліт

Пухлина великого сосочку дванадцятипалої кишки

Рак голівки підшлункової залози

Тубулярний стеноз холедоху

#

171.

Хворому 2 тижні потому виконана лобектомія верхньої долі правої легені з приводу хронічного абсцесу. При рентгенологічному обстежені в парамедіастинальному кармані залишався невеликий рівень рідини. На 3-му тижні у хворого температура піднялась до 38,5С, сильний кашель в положенні хворого на лівому боці. З кашлем виділялось гнійне мокротиння з домішкою крові. В положенні хворого на правому боці мокротини не виділялось. Яке ускладнення з’явилось у хворого?

@ осумкована емпієма плеври з бронхо-плевральною норицею

Гострий абсцес нижньої долі правої легені

Піопневмоторакс

Гострий абсцес лівої легені

Хронічна емпієма

#

172.

У клініку поступив хворий 46 років в непритомному стані, з періодичними нападами клонічних судом. Зі слів рідних, він багато років страждає виразковою хворобою дванадцятипалої кишки. За останній місяць у хворого кожного дня велика блювота і він сильно схуднув. Хворий виснажений, обезводнений, в епігастральній області є пігментація шкіри та визначається шум плеску. Про яке ускладнення виразкової хвороби йде мова?

@Стенозуюча виразка

Пенетраця виразки

Малігнізація виразки

Виразка, ускладнена кровотечею.

Перфоративна виразка

#

173.

Хворий скаржиться на гноєтечу та зниження слуху на ліве вухо на протязі шести останніх років. Періодично з’являлися головні болі,загальне нездужання,підвищення температури. Об’єктивно: при отоскопії в зовнішньому слуховому проходу виявляється слизово-гнійний зміст без запаху.Барабанна перетинка звичайного кольору з центральною перфорацією. Який можливий діагноз?

@Хронічний мезотимпанит

Отосклероз

Гострий середній отит

Хронічний епітимпанит

Хронічна нейросенсорна приглуховатість

#

174.

Жінка 72 років скаржиться на здуття живота, іноді - домішки крові в випорожненнях. Проведена ірігоскопія – на рентгенограмі товстої кишки візуалізується дефект наповнення й звуження просвіту висхідної кишки. Для якої хвороби це характерно?

@ Рак висхідного відділу ободочної кишки

Дивертикул

Рак сигмовидної кишки

Ворсинчастий поліп

Гранульоматозний поліп

#

175.

Вагітна в строк 32-34 неділі висуває скарги на різкі болі в правому підребір’ї, нудоту, одноразову блювоту, які виникли близько доби тому назад. Живіт напружений та різко болючий у правому підребір’ї, де визначається симптом Щьоткина-Блюмберга. Симптоми Ортнера, Кера, Мерфі позитивні. Який метод оперативного лікування протипоказаний в даній ситуації?

@Лапароскопічна холецистектомія

Холецистектомія із мікродоступу

Холецистектомія із верхньосрединної лапаротомії

Холецистектомія із доступу Федорова

Холецистектомія із доступу Кохера

#

176.

Вагітна в строк 22-24 неділі висуває скарги на болі в правій клубовій ділянці, які виникли близько 10 годин тому назад. Живіт напружений та болючий в правій клубовій ділянці, де визначається симптом Щьоткина-Блюмберга. Яка тактика хірурга в даній ситуації?

@Екстрена апендектомія

Антибіотикотерапія, введення розчину магнія сульфату

Антибіотикотерапія, протизапальні препарати, b-адреноблокатори

Лапароскопія, дренування черевної порожнини, антибіотикотерапія

Пункція заднього своду, антибіотикотерапія, b-адреноблокатори

#

177.

Чоловік у віці 45 років звернувся до поліклініки зі скаргою на обмеження рухів у хребті. На протязі останніх трьох років відмічає постійний біль та прогресуюче обмеження рухів, яке почалося в області поперекового відділу хребта та поширилося на грудний та шийний відділ хребта. До лікарів раніш не звертався. Травму та гострі захворювання заперечує. Клінічно – обмеження всіх рухів в хребті. Аналізи без особливостей.

@анкілізіруючий спондилоартріт

Остеохондроз

Туберкульозний спондиліт

Поліартрит

Радикуліт

#

178.

Хворий, 85 років, поступив в хірургічну клініку через 8 годин з моменту захворювання. Болі гострі в правій клубовій ділянці, гектична температура. Язик сухий. Пульс – 110 уд. в 1 хвилину. Живіт м’який, але різко болісний в правій клубовій ділянці. Позитивні симптоми запалення брюшини: Щьоткіна-Блюмберга, Ровзінга, Бартом’є-Міхельсона. Дизурії немає. Яка форма апендициту характерна для пацієнтів похилого віку?

@Первічно-гангренозний апендицит

Катаральний апендицит

Флегмонозний апендицит

Пробочний апендицит

Емпієма апендикса

#

179.

Хворий,75 років, поступив в хірургічну клініку через 12 годин з початку захворювання. Болі гостро появились в епігастральній області, а потім вони перемістились в праву клубову ділянку з розповсюдженням по всій черевній порожнині. В анамнезі виразкова хвороба 12-ти палої кишки. Дизурії немає. Живіт напружений у всіх відділах, позитивний симптом Щьоткіна-Блюмберга, вільна рідина в черевній порожнині. Яке із приведених захворювань стало причиною перитоніту?

@Гострий апендицит

Перфоративна виразка 12-ти палої кишки

Ниркова коліка

Гострий холецистит

Гострий панкреатит

#

180.

У хворого, оперованого 5 днів тому в зв’язку з гострим флегмонозним апендицитом. З’явились болі під правими ребрами, які збільшуються при вдові. Піднялась температура до 38,5°С. Пульс 102 в 1 хвилину. Язик сухий. Живіт м’який, але болісний справа під ребрами. Печінка збільшена на 6 см. Симптом Грекова-Ортнера позитивний. В легенях везикулярне дихання. При рентгенологічному обстеженні змін з боку легень немає. У правому плевральному синусі невелика кількість випоту. Лейкоцитів у крові 16,0х10і в 1 мкл. Яке ускладнення у хворого?

@Під печінковий абсцес

Піддіафрагмальний абсцес

Між кишковий абсцес

Пілефлебіт

Плевропневмонія справа

#

181.

У хворого, оперованого з приводу гострого флегмонозного апендициту 7 днів назад піднялась температура. Вона носить гектичний характер. Болі в області післяопераційної рани не має. Скарга на біль під час сечовипускання, часті позиви на дефекацію. Язик сухий. Пульс 110 уд. в хвилину. Живіт при пальпації м’який, але болісний в нижніх відділах. Перітонеальних симптомів немає. Лейкоцитів в крові 18,0х10і в мкл. В області післяопераційної рани запалення немає. В легенях при аускультації та рентгелогічному обстеженні патології не виявлено. Ваш діагноз?

@Абсцес простору Дугласа

Між кишковий абсцес

Гострий пієлонефрит

Апендикулярний абсцес

Інфаркт тонкого кишечника

#

182.

Хворий 27 років, поступив до лікарні на 4-й день після захворювання. Зібраний анамнез та клінічна картина при огляді не визиває сумніву за те, що у хворого гострий апендицит. Але в правій клубовій ділянці чітко виявляється різко болісне пухлино подібне утворення 12х14 см. Загальний стан хворого задовільний, перитонеальних симптомів немає. Який діагноз Ви поставити?

@Апендикулярний інфільтрат

Апендикулярний абсцес

Рак сліпої кишки.

Між кишковий абсцес

Гіпернефрома справа

#

183.

У хворого, 30 років, гострі болі в правій клубовій ділянці, температура до 38°С, була блювота. Біль періодично збільшувалась. При огляді: пульс 100 уд. В хвилину, язик сухий, живіт при пальпації болісний в правій клубовій ділянці, там виявляється захисний напряг м’язів та перитонеальні симптоми. Лейкоцитів в крові 12,0х10і в 1 мкл. З діагнозом гострий апендицит хворий оперований. В брючній порожнині виявлені значні зміни в термінальному відділі клубової кішкі. Вона багрового кольору, покрита фібрином, стінка кишки стовщена, апендикс не змінений. Який діагноз у хворого?

@Хвороба Крона

Гострий апендицит

Брючний тиф

Гострий холецистит

Рак клубової кишки

#

184.

Потерпілий К., 42роки, госпіталізований через 30 хвилин після притиснення бетонною плитою до землі. Встановлено діагноз: подвійний перелом тазу. Через 1 год накладено стержневий апарат зовнішньої фіксації. Профілактику яких ускладнень передбачає вибрана тактика в першу чергу?

@ Кровотечі, що продовжується, травматичного шоку

Вторинного зміщення кісткових фрагментів, ускладнень консолідації

Вторинного пошкодження сечового міхура та уретри

Розвитку перележнів, застійної пневмонії

Двобічного коксартрозу внаслідок стиснення в гамаку

#

185.

У хворого П., 21 рік, внаслідок падіння з дерева утворилася деформація та значне випинання під шкірою проміжного кісткового фрагменту правої ключиці. На другий день проведено остеосинтез ключиці. Яке можливе ускладнення попередив вибраний метод лікування?

@Перфорацію шкіри, пошкодження судинно-нервового жмутка.

Утворення несправжнього суглобу внаслідок зміщення

Консолідацію фрагментів у неправильному співвідношенні

Вторинний післятравматичний плексит

Затриману консолідацію фрагментів

#

186.

У хворого К., 23-х років, внаслідок падіння з висоти утворився перелом правої стегнової кістки в нижній третині з випинанням під шкіру дистального фрагменту. Кінцівка тепла, пальцями стопи рухає. Лікар швидкої допомоги відмовився від шини Дітеріхса і наклав іммобілізацію трьома драбинчастими шинами на зігнуту в коліні кінцівку. Яке можливе ускладнення він цим попередив?

@ Пошкодження підколінного судинно-нервового жмутка

Розвиток травматичного шоку

Розвиток жирової емболії

Вторинне зміщення кісткових фрагментів

Інтерпозицію м’язів та перфорацію шкіри

#

187.

Хворому В., 27 років, після отриманої множинної травми: перелом правого плеча, відламковий перелом правої стегнової та великогомілкової кісток, в реанімаційному відділі на другий день після травми було накладено 3 стержневих апарати зовнішньої фіксації. Профілактику яких ускладнень забезпечила дана тактика?

@ Прогресування травматичного шоку, розвиток жирової емболії, тромбоемболії легеневої артерії

Утворення перележнів, застійної пневмонії, цистіту, метеоризму

Вторинних зміщень кісткових фрагментів, перфорацію шкіри, пошкодження судинно-нервових жмутків

Розвиток затриманої консолідації, несправжніх суглобів

Контрактури в суглобах, зростання реабілітаційного періоду

#

188.

Хворий С., 36 років, доставлений в клініку з місця нещасного випадку з скаргами на сильні болі в ділянці шиї. Після проведення клініко рентгенологічного обстеження діагностовано вивих четвертого шийного хребця. Який найбільш типовий механізм виникнення даного вивиху?

@Падіння на голову при зігнутій шиї, або під час удару в шию ззаду

Падіння на живіт, або грудну клітку

Падіння на правий, або лівий бік

Падіння на спину, або крижі

Падіння на ягодиці

#

189.

Хворий Д., 48 років, доставлений в клініку з місця нещасного випадку з скаргами на болі в попереку, неможливість ходьби. Після проведення клініко-рентгенологічного обстеження діагностовано компресійний перелом тіла другого поперекового хребця. Який найбільш типовий механізм виникнення даного перелому?

@Надмірне згинання хребта

Надмірне розгинання хребта

Надмірний нахил вбік

Прямий удар по спині

Прямий удар по животі

#

190.

Хворий С., 52 роки, доставлений машиною швидкої допомоги з місця пригоди з скаргами на болі в ділянці надколінка. Після проведення клініко-рентгенологічного обстеження діагностовано перелом надколінка. Який найбільш типовий механізм виникнення даного перелому?

@Пряма травма – удар по коліну, або падіння на зігнуте коліно

Підвертання ноги в колінному суглобі досередини, або дозовні

Падіння на випрямлені обидві, або одну ногу

Падіння на спину або на бік

Падіння на ягодиці, або на крижову ділянку

#

191.

Хворий 30 років поступив в урологічний відділ зі скаргами на часті приступи ниркової кольки. На оглядовій урограмі тінь, підозріла на конкремент в/3 правого сечоводу. Хворому призначена екскреторна урографія. При в/в введенні контрасту (Тріомбраст 76\%) хворий відмітив болі в епігастрії, гіперемію шкіри, затруднене дихання, тошноту, блювоту. Яке призначення повинен зробити лікар?

@Тіосульфат натрію

Анальгін, димедрол

Гідрокортизон

Диклофенак натрію

Кордіамін

#

192.

Хворий 22 років скаржиться на неможливість проведення статевого акту. При індукованій папаверином ерекції, статевий член деформований, дугоподібної форми з викривленням вліво. Діагноз?

@ Хвороба Пейроні

Фімоз

Парафімоз

Травма прутня

Пріапізм

#

193.

Хворий 30 років скаржиться на частий затруднений сечопуск. З анамнезу встановлено, що раніше переніс уретрит. Об’єктивно: живіт без особливостей. Зовнішні статеві органи розвинуті правильно. Ректально: передміхурова залоза без особливостей. По даним УЗД, залишкової сечі біля 100 см3. Які обстеження необхідно провести для встановлення діагнозу?

@ Уретрограму

Екскреторну урографію

Цистоскопію

Комп’ютерну томографію

Уретроскопію

#

194.

У хворого 45 років, який нездужає на сечокам’яну хворобу, виник напад ниркової кольки. Механізм виникнення приступу?

@ Порушення відтоку сечі з нирки через гостру обтурацію сечоводу конкрементом

Підвищення відносної густини сечі

Перегини сечоводу

Пошкодження ниркових клубочків

Спазм ниркової артерії

#

195.

Хвора 26 років скаржиться на біль в попереку справа, підвищення в кінці дня АТ до 160/100 мм.рт.ст.. Вранці в ліжку АТ 110/65 мм.рт.ст. При екскреторній урографії в положенні лежачи і стоячи діагностували правобічний нефроптоз (опущення нирки). Який механізм розвитку нефрогенної гіпертензії?

@ Порушення кровопостачання правої нирки, активація ренін-ангіотензин-альдостеронової системи

Надмірне кровопостачання правої нирки

Порушення відтоку сечі

Подразнення больових рецепторів

Затримка сечі в сечовому міхурі

#

196.

У хворої К., яка страждає сечокам’яною хворобою, на фоні обтурації правого сечоводу каменем, розвинувся вторинний гострий пієлонефрит. Які заходи необхідно провести для профілактики бактеріємічного шоку?

@ Відновити уродинаміку

Призначити антибіотики

Призначити метронідазол довенно

Призначити антибактеріальні препарати

Суворо дотримуватись асептики при інструментальних дослідженнях

#

197.

Хвора 38 років скаржиться на болі, світлобоязнь, сльозотечу і зниження зору в правому оці. Тиждень назад перенесла простудне захворювання з високою температурою, після якого захворіло око. Гострота правого ока = 0,3 з корекцією не покращується. При огляді в правому оці очна щілина звужена, виражена світлобоязнь і сльозотеча. На очному яблуці змішана ін"єкція. В центрі рогівки в поверхневих шарах інфільтрати сірого кольору, які зливаються, утворюючи еродовану поверхню, яка фарбується флюоресцеіном у вигляді гілочки дерева. Глибокі середовища і очне дно в нормі. Діагноз. Етіологія і патогенез захворювання.

@ Герпетичний кератит. Вірус герпесу тропний до нервової тканини (n.ophthalmicus).

Оперізуючий герпес. Розповсюдження віруса по ходу першої гілки трійничного нерва.

Фліктенульозний кератит. Туберкульозна алергізація.

Туберкульозно – гематогенний кератит.

Нейропаралітичний кератит (n.ophthalmicus).

#

198.

Хвора 30 років скаржиться на сильні болі в правому оці, які посилюються вночі і при надавлюванні на очне яблуко в області війкового тіла. Око захворіло після перенесеного тиждень назад грипу. Гострота зору правого ока = 0,5 з корекцією не покращується. В правому оці очна щілина звужена, світлобоязнь, сльозотеча. На очному яблуці змішана ін'єкція. На задній поверхні рогівки преципітати. Опалесценція водянистої вологи передньої камери. Райдужка іржавого кольору, рисунок її нечіткий, зіниця звужена і в'яло реагує на світло, після закапування мідриатиків рівномірно розширилась. В передньому відділі скловидного тіла плаваючі помутніння дифузного характеру. Очне дно в нормі. Діагноз.

@ Гострий іридоцикліт.

Гострий приступ глаукоми.

Туберкульозний кератит.

Кератокон’юнктивіт.

Кератоувеїт.

#

199.

Хворий 56 років, направлений до очної клініки із скаргами на туман перед правим оком, райдужні кола, біль у потилиці, нудоту, що з'явилася о 4-й годині ранку, до цього часу на зір не скаржився. Об'єктивно: праве око - набряк повік, сльозотеча, застійна ін'єкція, рогівка набрякла, передня камера мілка, зіниця широка, овальної форми, на світло на реагує. Гострота зору: рух руки біля обличчя, пальпаторно око щільне (Т+3). Виставте діагноз.

@ Гострий приступ глаукоми.

Гострий іридоцикліт.

Туберкульозний кератит.

Кератокон’юнктивіт.

Кератоувеїт.

#

200.

Хворий 62 років скаржиться на раптове значне зниження зору в лівому оці. Гострота зору лівого ока = рахунок пальців. В передньому відділі очі не змінені. Оптичні середовища прозорі. На очному дні лівого ока: сітківка – молочно-бліда, набрякла; диск зорового нерва блідий з нечіткими краями через набряк сітківки навколо нього. Артерії сітківки різко звужені, місцями майже не видимі. В області центральної ямки видно червону пляму – “вишнева кісточка”. Діагноз.

@ Гостра непрохідність центральної артерії сітківки.

Тромбоз центральної вени сітківки.

Ангіоспастична ретинопатія.

Застійний диск зорового нерва.

Макулярний крововилив.

#

201.

Хворий 52 роки, декілька днів тому назад помітив появу іскор перед правим оком, після чого з'явилась червона пляма перед оком і швидко різко знизився зір в ньому. Гострота правого ока = 0.09 з корекцією не покращується. Гострота зору лівого ока =1.0 Передній відділ очей в нормі. Оптичні середовища прозорі. На очному дні правого ока диск зорового нерва темно-червоний, набряклий з нечіткими межами. Вени сітківки розширені і звивисті. Артерії частково звужені. По всьому очному дну обширні крововиливи різної форми і величини, які нагадують “язики полум’я”. Сітківка набрякла. Діагноз.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 486 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.046 сек.)