АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хірургічний профіль 7 страница

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@Сепсис

Карбункул спини в стадії абцедування

Токсикорезорбтивна гарячка

Синдром системної запальної відповіді

Септичний шок

#

299.

22-річна мама, яка годує місячне немовля, скаржиться на підвищення температури до 39°С, слабість, інтенсивний біль у лівій молочній залозі. Об-но: ліва молочна залоза збільшена, шкіра над верхньо-зовнішнім квадрантом червона, весь квадрант залози різко болючий та інфільтрований, регіонарні лімфовузли не збільшені. Який діагноз найбільш вірогідний?

@Гострий середній лактаційний мастит

Рак молочної залози

Гострий гнійний мастит

Вузлова мастопатія

Ретромамарний мастит

#

300.

У 40 річної хворої перед лівим оком періодично виникав туман та зниження гостроти зору. Після обстеження була виявлена закритокутова глаукома та призначені інстіляції 1\% р-ну пілокарпіну. Який сучасний патогенетичний метод лікування можна запропонувати хворій?

@Лазерну ірідектомію

Антиглаукоматозну операцію

Застосування (-блокаторів

Застосування адреноміметиків

Факоемульсифікацію кришталика

#

301.

60-річний хворий скаржиться на постійне свербіння в очах, набряк та почервоніння краю повік, невелику сльозотечу, ламкість та випадіння вій. Офтальмологічний огляд підтвердив зміни повік, але не виявив тріхіазу, виразкових уражень, порушень сльозооббігу та рефракції. Яка найвірогідніша причина блефариту?

@Демодекоз

Гіперметропічний астигматизм

Гельмінти

Авітамінози

Карієс

#

302.

У новонародженого на 3-й день з”явився різкий набряк повік, гіперемія та кровоточивість кон”юнктиви. Через 3 дні ці явища зменшились, але виділення набули гнійного характеру з неприємним запахом.Обстеження виявило набряк, гіперемію та інфільтрацію кон”юнктиви повік та очного яблука, значні гнойні виділення.При натискуванні на область слізного мішка виділень зі сльзових точок нема. Лікування якого захворювання ви будете проводити?

@Гонококового кон”юнктивіта

Дифтерійного кон”юнктивіта

Пневмококового кон”юнктивіта

Вірусного кон”юнктивіта

Алергічного кон”юнктивіта

#

303.

Дитина 6 років 4 години тому наштрихнулася на палку і поранила праве око. При дослідженні: гострота зору цього ока знижена до 0,3. Виражена світлобоязнь, сльозотеча, блефароспазм, змішана ін”єкція судин.На 2-3 мм від лімбу та на 3-х годинах виявлено поранення рогівки 2 мм завдовжки. Передня камера мілкувата, зіниця трохи деформована – витягнута у напряму рани. Оптичне середовище ока прозоре, внутриочний тиск знижений(-1). Гострота лівого ока 0,7 і не коригується. Ваша тактика?

@Госпіталізація в очне відділення

Антібактеріальні краплі, мазі

Амбулаторне лікування

Лікувальна кератопластика

Видалення внутриочного стороннього тіла

#

304.

Хворий 30 років скаржиться на біль, зниження гостроти зору, сльозотечу, світлобоязнь лівого ока після попадання в нього стороннього тіла при роботі на токарному станку. При ретельному офтальмологічному обстеженні виявлена перікорнеальна іньєкція, невелика (1,5 мм) рана рогівки, вузька зіниця. Яке ускладнення від цього ушкодження найвірогідніше?

@Травматичний кератоувеїт

Єрозія рогівки

Травматична катаракта

Внутрішньоочне стороннє тіло

Вторинна глаукома

#

305.

Хворий 30 років скаржиться на біль, зниження гостроти зору, сльозотечу, світлобоязнь правого ока після попадання в нього стороннього тіла при роботі на токарному станку. При обстеженні виявлена перікорнеальна іньєкція, невелика (1,5 мм) рана рогівки, мілкувата передня камера, вузька зіниця, знижений внутрішньоочний тиск. Яке ускладнення від цього ушкодження найвірогідніше?

@Внутрішньоочне стороннє тіло

Травматичний кератит

Травматична катаракта

Травматичний ірідоцикліт

Вторинна глаукома

#

306.

Хвора Н., 44 років, госпіталізована до хірург-гічного стаціонару з діагнозом – післяхоле-цистектомічний синдром, резідуальний холедохолітіаз, холангіт, механічна жовтяниця. Оперована 8 місяців тому, виконана холецис-тектомія, холедохолітотомія, дренування холедоха за Кером. Яке з нижчевказаних міро-приємств дозволило б уникнути виникнення післяхолецисектомічного синдрому?

@Інтраопераційна холангіографія.

Оглядова рентгенографія черевної порожнини.

Внутрішньовенна холецистохолангіографія.

Пероральна холецистографія.

Ехографія

#

307.

Хворий Б., 63 років госпіталізований до відділення тора кальної хірургії із скаргами на нудоту, блювоту після прийому їжі, слабкість, втрату ваги. Після рентгенологічного дослідження встановлено діагноз: “Ахалазія стравоходу”. Що з нижчевказаного є причиною цього захворювання?

@Недостатність розвитку Адербахового сплетіння.

Рубцевий стеноз стравоходу.

Грижа діафрагмального отвору.

Варикозне розширення вен стравоходу.

Пухлина нижньої третини стравоходу.

#

308.

Хворий К., 42 років, госпіталізований до хірургічного стаціонару із скаргами на різкий кинжалоподібний біль у животі, одноразову блювоту. Страждає виразковою хворобою 12-ти палої кишки на протязі 8 років. Запідозрено перфоративну виразку 12-ти палої кишки, однак вільного газу у черевній порожнині не знайдено. Запідозрено прикриту перфорацію. Який метод дослідження слід застосувати для підтвердження діагнозу?

@Пневмогастрографію.

Пневмоперитонеум.

Лапароцентез.

Контрасне дослідження шлунка та 12-ти палої кишки.

Фіброгастроскопію.

#

309.

Хворий Б., 74 років госпіталізований до хірургічного відділення з діагнозом перфоративна виразка шлунка. В анамнезі інфаркт міокарда, цукровий діабет, гіперитонічна хвороба. Хворому запропоновано оперативно втручання від якого він категорично відмовився. Як слід лікувати хворого?

@Методом Тейлора.

Інфузійною терапією.

Антибактеріальною терапією.

Призначити курс противиразкової терапії.

Виписати додому.

#

310.

Хвора Є., 51 року госпіталізована до гастрохірургічного відділення із скаргами на жовтяницю, втрату ваги, слабкість, темній колір сечі, світлий кал. Д-з:Механічна жовтяниця, холангіт. Захворювання почалося поступово. Запідозрено рак фатерового соска. Який діагностичний метод слід застосувати для підтверждення діагноза?

@Фібродуденоскопію з біопсією Фатерового соска.

Ехографію.

Оглядову рентгенографію органів черевної порожнини.

Пневмогастрографію.

Комп(ютерну томографію.

#

311.

У клініку госпіталізована дитина 2 тижнів у тяжкому стані, в’яла, бліда, відмовляється від їжі, t=38 оС. Із анамнезу відомо, що дитина захворіла 2 доби тому, коли на спині з’явилась дрібна червона пляма. Під час огляду між лопатками ділянка гіперемії 6х7см. з чіткими краями, у центрі синюшність з дрібними норицевими отворами з серозно-гнійними відходами. Ваш діагноз?

@некротична флегмона новонароджених

Бешиха;

Склерема новонароджених

Ексудативно-катаральний діатез

Підшкірний адіпонекроз новонароджених

#

312.

Новонароджений 12 діб госпіталізований у клініку зі скаргами матері на запалення пупка. Під час огляду пупкова ранка має вигляд виразки з фібринозними нашаруваннями з ущільненням шкіряного валика навкруги. Надавлюванням з пупкової ранки надходить гній. Загальний стан дитини змінений не значно, t37,2 0С. Ваш діагноз:

@флегмонозний омфаліт;

Некротичний омфаліт;

Катаральний омфаліт;

Повна нориця пупка;

Ембріональна грижа пупкового канатика.

#

313.

До отоларинголога звернулася мати з трьохрічною дитиною зі скаргами, що на протязі тижня дитину непокоять односторонні рясні гнійно-кров’яністі виділення з носа з неприємним запахом, утруднення носового дихання. На рентгенограмі біляносових порожнин патологічних змін не виявлено. Який імовірний діагноз?

@Стороннє тіло порожнини носа

Гострий етмоїдит

Гострий аденоїдит

Гостра нежить

Гострий гайморит

#

314.

Хворий Д., 63 р., поступив в відділення хірургії судин з діагнозом “Гострий ілеофеморальний тромбоз зліва. Рак прямої кишки. Стан після променевої терапії”. Який механізм гострого тромбозу здухвинних вен?

@Прогресування онкологічної патології.

Змінення реології крові

Змінення властивостей еритроцитів

Утворення тромбів в глибоких венах гомілки.

Погіршення діяльності серця.

#

315.

Хвора К., 35 років після аборту виник тромбоз глубоких вен гомілки, після чого на 3-сутки з'явився кашель та біль загрудиною, кровохаркання. Що перше необхідно виконати в цілях діагностики?

@ЕКГ, рентген грудної клітки.

Флебографія, доплерографія.

УЗД органів живота

Пальпацію живота.

Аускультацію грудної клітки.

#

316.

Хвора К., 42 р. з діагнозом “Гострий ілеофеморальний венозний тромбоз (1 сутки) тромбоемболія гілок легеневої артерії” знаходиться в ангіологічному відділені. Тактика?

@Тромболітична терапія плюс постановка кавафільтра

Хірургічне лікування

Введення низькомолекулярних гепаринів.

Еластичне бинтування ніг

Бронхоскопія

#

317.

Хвора К., 65 р., у хірургічному стаціонарі після пластики пахової кіли на 6 сутки раптово втратила свідомість, цианоз верхньої частини грудної клітки та лиця, задуху. Який діагноз?

@Тромбоемболія гілок легеневої артерії.

Інфаркт міокарду.

Гіпоглікемічна кома.

Гіперглікемічна кома.

Перфоративна виразка шлунку.

#

318.

Хвора 20 років шість діб тому захворіла на ангіну. Дві доби тому біль під час ковтання посилилася, почала віддавати у вухо, знов підвищилася температура тіла. При дослідженні: виражена гугнявість, тризм жувальних м’яз, права передня піднебінна дужка різко інфільтрована, гіперемірована, язичок та м’яке піднебіння набряклі, мигдалик зміщений до середньої лінії. Діагностований паратонзилярний абсцес. Який ймовірний шлях розповсюдження інфекції на паратонзилярну клітковину?

@Тонзилогенний

Лімфогенний

Гематогенний

Одонтогенний

Попадання стороннього тіла

#

319.

Дитина 7 років 4 доби тому їла горіх, поперхнулася, виник сильний напад кашлю, який у подальшому зник. Рентгенологічно визначається ателектаз нижньої долі правої легені. Запідозрене стороннє тіло. Яка невідкладна допомога?

@Бронхоскопія, видалення стороннього тіла

Очікувальна тактика

Консервативне лікування

Трахеотомія

Інгаляційна терапія.

#

320.

Після екстракції другого моляра у хворого підвищилася температура тіла, з’явилася біль у глотці зліва, інфільтрація, гіперемія нижнього відділу передньої піднебінної дужки, зміщення мигдалика до середньої лінії та доверху. Регіонарні лімфовузли болючі при пальпації. Отоларинголог діагностував паратонзилярний абсцес Який шлях розповсюдження інфекції характерний у даному випадку?

@Одонтогенний

Лімфогенний

Гематогенний

Тонзилогенний

Попадання стороннього тіла

#

321.

Дівчинка 16 років смертельно отруїлася пахікарпіном. Яким методом кількісно не визначають пахікарпін при судово-токсикологічному дослідженні?

@Спектрофотометричним в УФ-області

Фотометричним

Ектракційно-фотометричним

Газорідинна хроматографія (ГРХ)

Високоефективна рідинна хроматографія (ВЕРХ)

#

322.

До лікаря-отоларинголога звернувся пацієнт 34 років зі скаргами на підвищення температури тіла до фебрильних цифр, односторонню біль у горлі. В анамнезі тричі переніс паратонзилярний абсцес. При фарингоскопії: випинання лівого піднебінного мигдалика до середньої лінії зіва, випинання та інфільтрація передньої піднебінної дужки, тризм жувальної мускулатури, болючість при пальпації регіонарних лімфовузлів. Яка тактика профілактики подальшого рецидування паратонзилярного абсцесу?

@Абсцестонзилектомія

Консервативне лікування

Розтин паратонзилярного абсцесу

Промивання лакун мигдаликів

Фізіотерапевтичне лікування

#

323.

Породілля на 7-му добу скаржиться на виразний біль в правій молочній залозі. При обстеженні правої молочної залози пальпується болісний інфільтрат з розм'якшенням у центрі, шкіра над яким гіперемована. Попередній діагноз?

@Гнійний мастит

Лактостаз

Серозний мастит

Інфільтративний мастит

Гангренозний мастит

#

324.

Під час артилерійського обстрілу протигаз надів із запізненням. Надійшов у МПП зі скаргами на кашель, болі і почуття першіння в горлі, осиплість голосу, сльозотеча. Коньюнктивы вік і склер трохи отечны, судини інєцировані. Вкажіть шлях проникнення ОВ в організм?

@Крізь дихальні шляхи

Крізь неушкоджену шкіру

Крізь шлунково-кишковий тракт

Крізь слизувату

Крізь ушкоджені шкіряні покрови

#

325.

Хвора М., 18 років пред’являє скарги на дизурію протягом доби, термінальну гематурію. Лихоманка відсутня. Захворювання виникло вперше, після переохолодження. Який метод дослідження є найбільш доцільним для уточнення діагнозу?

@ загальний аналіз сечі

цистоскопія

екскреторна урографія

урофлоуметрія

цистографія

#

326.

Хворий Ш., на п’яту добу після трансуретральної резекції гіперплазії простати скаржиться на біль, свербіж і появу гнійних виділень з уретри, де знаходиться катетер. Сеча прозора. Що насамперед слід виконати в якості лікувальних заходів?

@видалити катетер;

посилити антибактеріальну терапію

призначити імуномодулятори

посилити дезінтоксикаційну терапію

замінити катетер на інший

#

327.

Хворий К., 25 років пред’являє скарги на вільні гнійні виділення з уретри, дизурію протягом двох діб, що виникла після випадкового статевого контакту. Лихоманка відсутня, загальний стан задовільний. Який найбільш вірогідний діагноз?

@гострий уретрит

гострий простатит

простатодонія

епидидиміт

везикуліт

#

328.

Хвора С., 24 років останні два роки пред’являє скарги на періодичне з’явлення дизурії, термінальної гематурії, що виникає після статевих контактів та переохолодження. Симптоми захворювання швидко зникають після прийому нітрофуранів. На даний час клінічна картина відсутня. Яке діагностичне обстеження слід запропонувати хворій, з метою уточнення діагнозу?

@Цистоскопію

екскреторну урографію

комп’ютерну томографію таза

двох склянкову пробу сечі

ретроградну пієлографію

#

329.

Хвора К., скаржиться на полакіурію, біль під час сечовипускання, термінальну гематурію. Під час аналізу сечі – лейкоцити покривають усі поля зору. Черговий уролог проставив діагноз гострого циститу. Яка терапія є показаною хворій в першу чергу?

@призначення антибактеріальних засобів;

фізіотерапія

призначення протизапальних нестероідних засобів

дезінтоксикаційна терапія

призначення гемостатиків

#

330.

Хвора О., 23 років скаржиться на дизурію протягом доби, що виникла після переохолодження, термінальну гематурію. Загальний стан задовільний. Лихоманка відсутня. В загальному аналізі сечі – лейкоцити покривають усі поля зору. Який найбільш вірогідний діагноз?

@ цистит

пієлонефрит

цистопієлонефрит

аднексит

цисталгія

#

331.

Пацієнтка Б., 46 років, самостійно знайшла ущільнення в молочній залозі. При пальпації у верхньо-зовнішньому квадранті лівої молочної залози визначається безболісне, рухоме утворення з чіткими контурами, розмірами 3х4см. Шкіра над пухлиною не змінена, регіонарні лімфатичні вузли не збільшені. Виконана пункційна біопсія, результат морфологічного дослідження отриманого матеріалу - листоподібна фіброаденома. Виберіть адекватний метод лікування для даної пацієнтки.

@Оперативне лікування.

Апаратна фізіотерапія.

Протизапальна терапія

Гормональна терапія.

Променева терапія.

#

332.

Пацієнтка С., 75 років звернулася зі скаргами на наявність пухлини в правій молочній залозі. При пальпації: у лівій молочній залозі патології не виявлено. У правій визначається горбисте щільне безболісне утворення, що не зміщується. Шкіра над ним має вигляд "лимонної кірки". Сосок втягнутий. Пахвові, під- і надключичні лімфовузли не пальпуються. Який діагноз найбільш ймовірний?

@Рак правої молочної залози

Хронічний мастит правої молочної залози

Листоподібна фіброаденома правої молочної залози

Туберкульоз правої молочної залози

Вузлова форма мастопатії правої молочної залози

#

333.

Хворий Д., 60 років звернувся зі скаргами на відчуття тиску в епігастральній ділянці після прийому їжі, нудоту. Самостійно викликає блювоту для усунення зазначених симптомів. В останні кілька місяців відчуває загальну слабкість, схуд на 5 кг. З анамнезу: близько 25 років тому лікувався з приводу виразкової хвороби дванадцятипалої кишки, з того часу загострення захворювання не було. Об'єктивно: шкірні покриви бліді, тургор шкіри знижений, при пальпації в проекції шлунка визначається "шум плескоту". Загальний аналіз крові: гемоглобін 85г/л, ер 2,8Т/л, лейк 7,6М/л, ШОЕ 32 мм/год. Яке дослідження варто призначити хворому в першу чергу?

@Езофагогастродуоденофіброскопія

Дослідження крові на раково-ембріональний антиген

Комп'ютерна томографія органів черевної порожнини

Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

Дослідження калу на приховану кров

#

334.

Хворий М., 58 років, останні 3 роки знаходиться під спостереженням гематолога у зв'язку з залізодефіцитною анемією, отримував гемостимулюючу терапію. Турбує загальна слабкість, зниження апетиту, нездужання. В останні півроку помітив відразу до м'ясної їжі, періодично помічає наявність рідких випорожнень чорного кольору, що пацієнт зв'язує з прийомом препаратів заліза. Яке дослідження варто призначити хворому в першу чергу?

@Езофагогастродуоденофіброскопія

Дослідження крові на раково-ембріональний антиген

Комп'ютерна томографія органів черевної порожнини

Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

Дослідження калу на приховану кров

#

335.

Хворий С., 48 років звернувся зі скаргами на шкірну сверблячку, жовтяницю шкіри і склер, що наростають протягом останніх трьох тижнів. В останні дні помітив знебарвлення калу. Болей у животі немає. Страждає на алкоголізм, 6 місяців тому проходив курс лікування, проводилася інфузійна терапія. Живіт при пальпації безболісний. Дані обстеження: гемоглобін 105 г/л, ер 3,2Т/л, лейк 8,2Г/л, ШОЕ 28 мм/год; білірубін 135 мкм/л, прямий - 95 мкм/л, непрямий - 40 мкмоль/л. АСТ 1,8 мкм/л, АЛТ 3,2 мкм/л. УЗД: тканина печінки ехощільна, з вогнищами фіброзу. Жовчний міхур збільшений, стінки стовщені до 4 мм, загальна жовчна протока розширена, вірсунгова протока звита. Який діагноз найбільш ймовірний?

@Рак голівки підшлункової залози, обтураційна жовтяниця.

Хронічний холецистит, обтураційна жовтяниця.

Холедохолітиаз, обтураційна жовтяниця.

Вірусний гепатит В.

Цироз печінки, обтураційна жовтяниця.

#

336.

Пацієнтка С., 65 років звернулася зі скаргами на шкірну сверблячку, жовтяницю шкіри і склер, біль в правому підребір'ї, з ірадиацією в міжлопаткову ділянку. Кал знебарвлений, сеча темна. За останні 2 місяці схудла на 8 кг. При огляді - шкірні покриви сіро-жовті, зі слідами розчосів. Який діагноз найбільш ймовірний?

@ Рак голівки підшлункової залози, обтураційна жовтяниця.

Хронічний холецистит, обтураційна жовтяниця.

Холедохолітиаз, обтураційна жовтяниця.

Вірусний гепатит В.

Цироз печінки, обтураційна жовтяниця.

#

337.

Хвора В, 38 років, скаржиться на часті випорожнення (10-12 разів на добу) з домішками слизу і крові, біль у нижніх відділах живота, зниження маси тіла на 3 кг протягом року. Хворіє близько 2-х років, тричі госпіталізувалася в інфекційне відділення з підозрою на гострі кишкові інфекції, які виключалися. Об-но: шкіра суха. Живіт м’який, сигмоподібна кишка при пальпації болюча. Печінка на 3 см виступає з-під нижнього краю реберної дуги, ущільнена та болюча. У калі – домішки крові, гною, слизу. Попередній діагноз?

@Неспецифічний виразковий коліт

Хронічний панкреатит

Дизентерія

Хвороба Крона

Мезентеріальний лімфаденіт

#

338.

Хворий 63 роки скаржиться на печію за грудиною, відрижку, що посилюється після приймання їжі, нагинанні тулуба. Хворіє 4 роки. Останнім часом печія за грудиною посилилась. Змушений обмежувати себе у прийманні їжі. Спить напівсидячи. Запідозрена ковзна грижа стравохідного отвору діафрагми. Якими методами дослідження можна підтвердити діагноз?

@ФЕГДС, рН-метрія, манометрія порожнини стравоходу, рентген-контрастне дослідження стравоходу у положенні хворого за Тренделенбургом.

УЗД ділянки стравоходу.

Оглядова рентгенографія грудної клітки і черевної порожнини.

Контрастна рентгеноскопія стравоходу.

Визначення рівня секреції шлункового соку.

#

339.

Хворий 43 роки, скаржиться на розпираючий, пульсуючий біль в ділянці 3-ї фаланги ІІІ пальця лівої кисті., набряк пальця, обмеження рухів. Із-за болю уночі не спав. П'ять днів тому проколов пальця. За медичною допомогою не звертався. При огляді: 3-я фаланга ІІІ пальця набрякла. Шкіра злегка гіперемована. Пальпація різко болюча. Місце найбільшої болючості в центрі фаланги, блище до нігтя. На рентгенограмі пальця у 2-х проекціях патології кістки не виявлено. Діагноз: підшкірний панарицій ІІІ пальця лівої кисті. Яка тактика лікування хворого?

@Показане оперативне втручання.

Внутрішньо-м'язове введення антибіотиків.

Рентген-опромінювання осередку запалення.

Гарячі ванночки для пальця.

Місцеве введення антибіотиків.

#

340.

Хвора 62 роки, оперована з приводу хронічного калькульозного холециститу. Виконана холецистектомія. Інтраопераційна холангіографія – жовчні шляхи прохідні. Під час видалення жовчного міхура виникла кровотеча з міхурової артерії. Вона зупинена шляхом прошивання судини після захвату її затискачем. Під кінець першої доби у хворої з'явилась жовтяниця. Рівень загального білірубіну в крові 56 ммоль/л переважно за рахунок прямої фракції. Назвіть ймовірну причину розвитку жовтяниці.

@Перев'язка холедоха.

Гострий гепатит.

Гострий післятравматичний панкреатит.

Синдром відсутності жовчного міхура.

Вірусний гепатит.

#

341.

Хвора 50 років, госпіталізована до відділення зі скаргами на жовтушність склер та шкіри, свербіння шкіри, темний колір сечі., біль у правому підребер'ї. Хворіє 3 тижні. Шість місяців тому оперована з приводу хронічного калькульозного холециститу. Видалено жовчний міхур. Під час зупинки кровотечі з міхурової артерії затискачем захвачений холедох. Виконувалося зовнішнє дренування холедоха. Об'єктивно: склери і шкіра жовтого кольору. На шкірі – подряпини. Пульс 72 за 1 хв., АТ – 130/70 мм рт. ст. Білірубін крові загальний – 125 ммоль/л, прямий – 93 ммоль/л, непрямий – 32 ммоль/л. Попередній діагноз: рубцевий стеноз холедоха. Яким методом обстеження можна підтвердити попередній діагноз?

@Ендоскопічна ретроградна панкреатохолангіограіфія.

УЗД.

Оглядова рентгенографія черевної порожнини.

Видільна холангіографія.

ФЕГДС.

#

342.

Хворий 43 роки скаржиться на появу загальної слабкості, серцебиття, підсилене потовиділення, короткочасне запаморочення після вживання молока, солодких напоїв, рідкої страви. Останнім часом змушений їжу приймати у лежачому стані. Два роки тому йому виконана резекція шлунка за методом Б-ІІ в модифікації Гофмейстера-Фінстерера з при воду виразкової хвороби 12-палої кишки. В аналізі сечі, крові, відхилень від нормальних показників не виявлено. Загальний білок крові 70 г/л. Під час рентгеноскопії шлунка визначається безперервна евакуація контрасту. Назвіть ймовірний діагноз.

@Демпінг-синдром.

Пептична виразка гастроентероанастомозу.

Гастрит кукси шлунка.

Післярезекційна астенія.

Синдром Золінгера-Еллісона.

#

343.

Хворий 41 рік, скаржиться на біль у животі, відчуття здуття живота. Захворів раптово годину тому. 15 років страждає на неспецифічний виразковий коліт. Загострення процесу відмічає 3 тижні тому. Встановлено діагноз: перфорація виразки ободової кишки. Виконується оперативне втручання. При ревізії органів черевної порожнини відмічено: в ділянці сігмовидної кишки на протилежній від брижі ділянці перфоративний отвір 0,1х0,3 см. Явища незначно вираженого місцевого перитоніту. Ободова кишка на всьому протязі має потовщену стінку, місцями значно звужена, пальпуються виразки. В ділянці поперечно-ободової кишки – ущільнення. На рівні висхідної ділянки – розширення. Яка повинна дути тактика хірурга.

@Видалення ободової кишки, ілеостомія.

Ушивання перфоративного отвору.

Формування колостоми на рівні перфоративного отвору.

Ушивання перфоративного отвору, ілеостома.

Формування ілеостоми, сігмостоми на рівні перфорації.

#

344.

Хворий 39 років, скаржиться на біль у лівому підребер'ї, який посилюється після приймання їжі, нагинанні тулуба. Два роки тому переніс операцію з приводу деструктивного панкреатиту. Об'єктивно: дефіцит маси тіла 15 кг. Пульс 80 за 1 хв. Живіт не здутий. У лівій підреберній ділянці пальпується утворення щільної консистенції, не рухоме, злегка болюче. Розміри 15х20 см, контури чіткі. В аналізі крові відхилень від норми немає. Запідозрена кіста підшлункової залози. Назвіть інструментальний метод обстеження, що дозволить поставити вірний діагноз.

@Діагностична лапароскопія і біопсія.

УЗД.

Оглядова рентгенографія черевної порожнини.

Комп'ютерна томографія.

Поєднання УЗД та КТГ.

#

345.

Хворий 55 років, скаржиться на біль в епігастральній ділянці, що підсилюється після приймання їжі, блювоту. 5 років тому переніс операцію резекцію шлунка з приводу виразкової хвороби 12-палої кишки. Виконано ФЕГДС. В ділянці гастроентероанастомоза пептична виразка розміром 0,5-0,8 см. Дослідження тканини, взятої з країв виразки – пухлинного росту немає. Яку тактику лікування варто вибрати?

@Призначити консервативну терапію з наступним контролем за загоєнням виразки.

Виконати стовбурову ваготомію.

Виконати реконструктивну резекцію шлунка.

Виконати операцію – висікання виразки.

Накласти гастроентероанастомоз.

#

346.

Дитина віком 10 місяців раптом,3 години тому, стала неспокійною через біль у животі. В правій пахвинній ділянці має місце випинання, яке стало (зі слів матері) значно більшим, ніж завжди. При пальпації в зоні випинання виявляється утворення 5,0х6,0 см під шкірно-підшкірним шаром в проекції зовнішнього пахвинного кільця і кореня мошонки. Тканини зовнішнього пахвинного кільця пальпувати неможливо. Утворення еластичної консистенції, малорухоме, помірно болюче при пальпації, яєчко не змінено, знаходиться в мошонці. Вміст утворення в черевну порожнину. Живіт м’який, патологічних утворень немає. Синдроми подразнення очеревини негативні. Визначте найбільш ймовірний діагноз.

@Защемлена пахвинна грижа

Пахвинний лімфаденіт в стадії інфільтрації

Перекрут яєчка з сім’яним канатиком

Перекрут гідатіди Морганьї

Напружена водянка сім’яного канатика і яєчка

#

347.

Хвора 28 років, 2 тижні тому народила дитину. Звернулась до лікаря зі скаргами на болючу припухлість у лівій молочній залозі, температуру тіла 39(С, яка не спадає, загальну слабкість. Захворіла 4 дні тому. При огляді ліва молочна залоза збільшена у розмірах, в нижньо-зовнішньому квадранті гіперемія, виразно пальпується різко-болючий інфільтрат до 7 см в діаметрі, в центрі якого флюктуація. Регіонарні лімфатичні вузли не збільшені. Сформулюйте діагноз захворювання.

@Абсцедуючий мастит нижньо-зовнішнього квадранта лівої молочної залози.

Інфільтраційний мастит нижньо-зовнішнього квадранта лівої молочної залози.

Серозний мастит нижньо-зовнішнього квадранта лівої молочної залози.

Флегмонозний мастит нижньо-зовнішнього квадранта лівої молочної залози.

Гангренозний мастит нижньо-зовнішнього квадранта лівої молочної залози.

#

348.

Хворий Н, 68 років знаходиться на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні з приводу поранення лівої гомілки. Із анамненза відомо, що у хворого була кровотеча, яку зупиняли накладанням джгута. У відділенні виконана ПХО рани, остаточна зупинка кровотечі, накладена ас.пов’язка. Через 3 доби в рані з’явився розпираючий біль, пов’язка стала тісною. При огляді – рана суха, є невеликі виділення слизоподібного характеру з неприємним запахом. Шкіра навколо рани ціанотична, є слід від пов’язки, з рани “випирають” м’язи, які сіро-коричневого кольору, набряклі. При пальпації навколо рани визначається крепітація. Сформулюйте діагноз захворювання.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 657 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.038 сек.)