АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хірургічний профіль. Хворий К., 27 р., скаржиться на гострий біль у грудній клітці зліва, який посилюється при кашлю і глибокому диханні

Прочитайте:
  1. Біофізичний профіль плода
  2. Екстрагенітальні захворювання у вагітних, які потребують спільного спостереження акушера-гінеколога і профільного фахівця
  3. Інфекційний профіль
  4. Інфекційний профіль
  5. Існує два методи переривання вагітності у пізні терміни: консервативний та хірургічний.
  6. Медичний профіль – Нормальна анатомія
  7. Медичний профіль – Нормальна анатомія
  8. Медичний профіль – Патологічна фізіологія
  9. Миття рук (соціальний, гігієнічний, хірургічний рівні)
  10. Профіль – Інфекційні хвороби

Хворий К., 27 р., скаржиться на гострий біль у грудній клітці зліва, який посилюється при кашлю і глибокому диханні, сухий надсадний кашель, гарячку до 37,5°С. При огляді виявлено відставання лівої половини грудної клітки в акті дихання. При перкусії над легенями ясний легеневий звук. При аускультації зліва чути шум тертя плеври, що не змінюється після кашлю. На Ro-грамі – зменшення рухливості лівого купола діафрагми. Який попередній діагноз?

@Лівобічний сухий плеврит

Лівобічна міжреберна невралгія

Стенокардія

Сухий перикардит

Ексудативний плеврит

#

Хлопчик, 10 років, госпіталізований після падіння лівим підребер’ям на бордюр. В свідомості, блідий, скаржиться на болі в животі з ірадіацією в ліве надпліччя. При пальпації живота позитивні симптоми Вейнерта та Куленкампфа. Пульс 110 за 1 хв., АТ 100/600 мм рт. ст., лейкоцитоз 2,1 Г/л. Ваш діагноз?

@Розрив селезінки, внутрішньочеревна кровотеча

Розрив товстої кишки, перитоніт

Розрив лівої нирки, заочеревинна гематома

Розрив лівої легені, лівобічний гемоторакс

Розрив шлунку, перитоніт

#

Дитина, 4 міс, поступила в хірургічне відділення через 8 годин з приступом неспокою протягом 2-3 хв з інтервалами 10 хв., відмічалась одноразова блювота. Стан дитини важкий. При пальпації живіт м’який, в правому підребер’ї визначається пухлинопобібне утворення. При ректальному огляді – на пальці кров. Ваш діагноз?

@Ілеоцекальна інвагінація

Шлунково-кишкова кровотеча

Пухлина Вільмса

Глистна інвазія

Пілоростеноз

#

Хвора скаржиться на біль в горлі зліва, біль в лівому вусі, підвищення t до 39°С, гугнявість голосу. Хворіє 6 днів. Виражений трізм. Голова нахилена на ліве плече. Припухлість, гіперемія, інфільтрація лівої половини м’якого піднебіння. Защелепні лімфовузли зліва різко болісні при пальпації. Інші ЛОР-органи в нормі. Який діагноз?

@Паратонзилярний абсцес зліва

Заглотковий абсцес

Парафарингеальна флегмона зліва

Гострий гнійний лімфаденіт зліва

Флегмона шиї зліва

#

Хвора, 25 років, хворіє на ангіни з t° тіла до 39°С по 3-4 рази на рік. Турбує також біль в суглобах після кожної ангіни. При фарингоскопії піднебінні мигдалики ІІ ступеню, рихлі, спаяні з піднебінними дужками, в лакунах рідкий гній. Позитивні симптоми Гізе, Зака, Преображенського. Защелепні лімфовузли збільшені, безболісні. Діагноз?

@Хронічний декомпенсований тонзиліт

Хронічний гіпертрофічний фарингіт

Фарингомікоз

Гіпертрофія піднебінних мигдаликів

Хронічний компенсований тонзиліт

#

У дитини 2 років, t°-41°С, погіршене дихання, гугнявість голосу, відмова від їжі. Впродовж 9 днів явища риніту. Асиметрії м’якого піднебіння немає. Гіперемія та вибухання задньої стінки глотки сферичної форми, більше справа. По передньому краю кивального м’язу за кутом нижньої щелепи болісна при пальпації припухлість. Який діагноз?

@Заглотковий абсцес

Дифтерія ротоглотки

Правосторонній паратонзилярний абсцес

Аденофлегмона шиї справа

Правосторонній паратонзиліт

#

Хвора 52 р. скаржиться на сильні болі у прямій кишці та незначні виділення крові при акті дефекації. Хворіє біля року. Протягом останніх 5 років страждає закрепами. Об’єктивно: по задній комісурі анального каналу дефект 0,7 х 0,5 см зі щільними краями, дно покрито грануляціями з фібринозним нашаруванням. Сфінктер різко спазмований. Поставте клінічний діагноз.

@Хронічна анальна тріщина

Зовнішній геморой

Поліп анального каналу

Гострий підслизовий парапроктит

Гострокінцеві канділоми анального каналу

#

Хворий К., госпіталізований з нападами судом. Багато років страждає виразкою ДПК. В останній місяць відмічає щоденну блювоту, схуд на 15 кг. Об’єктивно: Хворий виснажений. Язик сухий. В епігастральній ділянці визначається “шум плеску”. Нижня межа шлунку на рівні гребінцевої лінії. Лабораторно: загальний білок 43 г/л; К - 2,1 ммоль/л, Na - 118 ммоль/л, Ca - 1,6 ммоль/л, хлориди - 82 ммоль/л, гематокрит - 64%. Визначте попередній діагноз?

@Декомпенсований стеноз воротаря

Кровоточива виразка ДПК

Субкомпенсований стеноз воротаря

Малігнізована виразка шлунку

Компенсований стеноз воротаря

#

Хворий Н., 53 років, поступив зі скаргами на переймоподібні болі в животі, блювоту, затримку стільця і газів. Стан хворого важкий. Пульс - 110 за 1 хв. Язик сухий. Живіт щадиться при диханні, піддутий, асиметричний. Перкуторно – тимпаніт, перистальтика окремими, видимими хвилями. Позитивний с-м Валя. С-м Щоткіна-Блюмберга слабо позитивний. Який ваш діагноз?

@Кишкова непрохідність

Гострий холецистит

Мезентеріальний тромбоз

Гострий апендицит

Гострий панкреатит

#

Хворий К. 47 р., скаржиться на інтенсивні болі в животі, слабкість, затримку стільця і газів. Захворів 1,5 год. тому. Болі з’явились раптово в епігастрії та правому підребір’ї, та розповсюдилися по всьому животу. Т=37,8°С, Пульс - 60 за 1 хв., слабкого наповнення. Язик сухий. Живіт при пальпації напружений, болючий на всьому протязі. Позитивні перитонеальні симптоми. Печінкова тупість не визначається. Який діагноз у хворого?

@Перфоративна виразка.

Кишкова непрохідність.

Гострий панкреатит.

Гострий холецистит.

Мезентеріальний тромбоз.

#

Хвора Л., 49 років, госпіталізована зі скаргами на слабість, жовтяницю, сверблячку шкіри. Захворіла 2,5 місяці тому, з’явилася трясовиця із підвищенням температури до 39°С, через 2 тижні – наростаюча жовтяниця. При поступленні – значна жовтяниця. Печінка не пальпується. Жовчний міхур збільшений, не болючий. Білірубін крові 190 мкмоль/л, за рахунок прямого. Кал ахолічний. Ймовірна причина жовтяниці у хворої?

@Механічна жовтяниця

Гемолітична жовтяниця

Хвороба Жильбера

Паренхіматозна жовтяниця

Синдром Каролі

#

Хвора Н., 64 років, поступила в хірургічне відділення з скаргами на жовтяницю та ниючі болі в правому підребіррі. Об-но: шкірні покриви іктеричні, сліди розчухів на тілі. Жовчний міхур збільшений в р-рах, напружений. В крові рівень загального білірубіну складає 92,4 мкмоль/л (прямий – 64,1; непрямий – 29,3), холестерину - 20,3 ммоль/л, активність лужної фосфатази - 4,4 ммоль/год·л. Яка ймовірна причина жовтяниці?

@Механічна жовтяниця

Гемолітична жовтяниця

Паренхіматозна жовтяниця

Синдром Каролі

Хвороба Жильбера

#

Хвора В., 50 років, скаржиться на важкість та тупий біль в правому підребір’ї, нудоту, блювоту, раптове підвищення температури до 38°С. Хворіє 2 дні. В анамнезі – ЖКХ, холедохолітіаз. Об-но: шкірні покриви помірно іктеричні. Жовчний міхур збільшений в р-рах, не болючий. Живіт помірно напружений та болючий в правому підребер’ї. С-мів подразнення очеревини немає. Н/край печінки +2 см з під реберної дуги, болючий. Ваш попередній діагноз?

@Гнійний холангіт

Гемолітична жовтяниця

Паренхіматозна жовтяниця

Синдром Каролі

Хвороба Жильбера

#

Робочий хімзаводу, працюючи з агресивною рідиною, по необережності вилив її собі на спецодяг, отримавши хімічний опік правого стегна та гомілки. Після зняття одягу виявлено: на передньо-внутрішній поверхні правого стегна, передній поверхні правої гомілки з переходом на тил стопи ділянки жовтаво-сірого кольору, місцями обривки епідермісу. Тактильна та больова гіпестезія уражених ділянок шкіри. З чого розпочати невідкладну допомогу потерпілому?

@Промивання проточною водою

Обробка етиловим спитром

Введення наркотичних анальгетиків

Накладання асептичної пов’язки

Накладання жирових пов’язок

#

У приймальне відділення доставлений потерпілий з опіком полум’ям ІІІА-Б–ІV ст. обличчя, шиї, передньої поверхні грудної клітки. Волосся у ніздрях обгоріло, слизова губ, язик сіро-білого кольору. Голос хриплий, дихання часте, поверхневе; “трубний кашель”, що супроводжується виділенням харкотиння з домішками кіптяви. Під час транспортування у відділення інтенсивної терапії почали наростати явища дихальної недостатності. Яка невідкладна допомога?

@Інтубація трахеї та ШВЛ

Трахеостомія

Введення бронхолітиків

Введення дихальних аналептиків

Інгаляція зволоженого кисню

#

Через 5 годин після опіку полум’ям електричної дуги у хворого на обличчі та кистях визначаються набряк, в’ялі пухирі, місцями розірваний епідерміс, дно рани білісувато-сіре, суховате, чутливість знижена. На 4-му тижні в ділянках опіків утворився тонкий свіжоепітелізований рубець. Якого ступеню опіки були у хворого?

@ІІІА ступеню

ІІ ступеню

ІІІБ ступеню

І ступеню

ІV ступеню

#

Хворий, 20 років, звернувся до хірурга через 5 год. після отримання опіку окропом лівого передпліччя. Об-но: на ділянці 17x10 см були виявлені в’ялі пухирі, місцями розірваний і зсунутий епідерміс, дно рани білісувато-сіре, суховате, больова чутливість знижена. Після лікування пов’язками з розчином фурациліну, з левосіном, з гіпрозолем, на 29-ту добу після опіку некротичний струп відділився, в ділянці опіку рожевий поверхневий рубець. Якого ступеню опік був у хворого?

@ІІІА ступеню

ІІ ступеню

ІІІБ ступеню

І ступеню

ІV ступеню

#

Хвора 21 року, скаржиться на наявність болючого утворення в лівій молочній залозі, набряк, підвищення температури до 37,4°С. Годує груддю 2,5 місяці. Хворіє тиждень. Об-но: в верхньо-медіальному квадранті лівої молочної залози пухлиноподібне утворення до 4 см в діаметрі, щільне, болюче при пальпації, малорухоме з набряком та слабкою гіперемією навколо. Інтраопераційно: інфільтрат з багатьма гнійно-некротичними утвореннями 3-6 мм в діаметрі. Діагноз?

@Апостематозний мастит

Фіброаденома

Інтестиціальний мастит

Фіброзно-кистозна мастопатія

Рак молочної залози

#

У хворого 35 років після пошкодження долоні дротом, на 5-у добу з’явилися сильні болі в кисті. Рухі пальцями обмеженні та болючі. Температура до 38°С. Об-но: набряк в ділянці 1-го пальця та по променевому краю тильної і долонної поверхні кисті, згладженість долонної шкірної складки. При пальпації різка біль, напруження тканин, флюктуація. Виберіть правильний діагноз.

@Флегмона тенара

Флегмона гіпотенара

Комісуральна флегмона

Перехресна флегмона

Флегмона долонного простору

#

Хвора 49 років скаржиться на розпираючий біль в литках, синюшність шкіри та набряк ступні і гомілки, який з’явився тиждень назад. Температура тіла 37,4°С. Гомілка в середній та нижній третині збільшена в об’ємі на 5 см. Шкіра гомілки та ступні напружена, лискуча, ціанотична, місцева гіпертермія. При пальпації гомілки – різка болючість. Пульс на артеріях стоп задовільний. Поставте діагноз.

@Гострий тромбофлебіт

Облітеруючий атеросклероз

Хвороба Рейно

Хвороба Бюргера

Облітеруючий ендартеріїт

#

Хворий 34 років звернувся на приймальне відділення зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,5°С, біль в прямій кишці і в області лівої сідниці, який підсилюється під час дефекації. На протязі 6 років хворіє на хронічну анальну тріщіну. При огляді хворого на лівій сідниці, біля анальної ділянки визначається ділянка набряку та гіперемії 5 х 3 см з флюктуацією в центрі. Лейкоцити крові: 14,5 х 109/л; палочкоядерні – 14%. Яка лікувальна тактика є найбільш адекватною?

@Розкриття та дренування гнійника

Електрофорез

УВЧ

Консервативне лікування

Амбулаторне спостереження

#

Хвора 32 років, скаржиться на сильні болі та виділення яскраво-червоної крові при акті дефекації. Хворіє близько року. Протягом останніх 5 років страждає закрепами. Об'єктивно: по задній комісурі анального каналу дефект 0,8x0,5 см зі щільними краями, дно покрито грануляціями з фібринозним нашаруванням. Сфінктер різко спазмований. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Хронічна передня анальна тріщина

Хронічна задня анальна тріщина

Поліп анального каналу

Гострий підслизовий парапроктит

Гострокінцеві кондиломи анального каналу

#

Хворий А., 45 років, госпіталізований зі скаргами на біль у верхній половині живота оперізуючого характеру після прийому великої кількості їжі, особливо ввечері, відрижку повітрям, підвищене слиновиділення, здуття живота, проноси. Зловживає алкоголем. Об’єктивно: астенічної тілобудови. Шкіра бліда, волога. Язик сухий, обкладений білим нашаруванням. Живіт здутий, болючість в т. Дежардена, Губергіца, Мейо-Робсона. Дихальні тести з 13С – лактозою (20%, з 13С – крохмалем (10%, з 13С – тригліцеридами (23% Ваш попередній діагноз?

@Хронічний алкогольний панкреатит із зовнішньосекреторною недостатністю

Гострий панкреатит

Пухлина підшлункової залози

Хронічний холецистит

Хронічний паренхіматозний панкреатит із внутрішньосекретоною недостатністю

#

Хвора Д., 42 р., госпіталізована у проктологічне відділення зі скаргами на гострий інтенсивний біль в ділянці заднього проходу, що підсилюється під час дефекації, загальну слабкість, сухість в роті. Хворіє протягом 2-ох діб. Об'єктивно: в правій частині перианальної ділянки відмічається гіперемія, набряклість та кулеподібне випинання шкіри; пальпаторно – вираженя болючість та флюктуація. Температура тіла 39,2°С. Лабораторно: лейкоцити 14,2х109/л, паличкоядерні нейтрофіли – 15%. Яку лікувальну тактику найбільш доцільно застосувати у даному випадку?

@Оперативне втручання

Консервативне лікування

Динамічне спостереження

Перевід у гастроентерологічне відділення

Перевід у гінекологічне відділення.

#

Хворий П., 62 р. поступив у клініку із скаргами на кашель, кровохаркання, задуху, болі в правій половині грудної клітки. Рентгенологічно на прямій рентгенограмі справа у верхній долі - затемнення 3х3 см з розпадом. Який додатковий метод обстеження слід призначити хворому для підтвердження діагнозу?

@Комп’ютерна томографія

Бронхоскопія

Цитологічне дослідження харкотиння

Діагностична торакотомія

Спірографія

#

Хворий К. 45 років, тиждень тому переніс операцію на серці, загальний стан погіршився, турбують задуха в спокої, біль за грудиною з ірадіацією в шию, виражена слабкість, гектична температура. Об-но: границі серця розширені, відзначається ослаблення верхівкового поштовху. Аускультативно - шум тертя перикарду. Поставте правильний діагноз.

@Гострий перикардит

Гостра аневризма серця

Інфаркт міокарду

Гостра міогенна дилятація серця

Тромбоемболія легеневої артерії

#

Хворий К. 25 років, з ножовим пораненням в грудну клітку зліва. Об-но: пульс 120 за 1 хв. визначається тільки на сонних артеріях, слабкого наповнення, АТ 50/20 мм рт. ст. задуха, аускультативно серцеві тони глухі, дихання з обох боків везикулярне ослаблене. Поставте правильний діагноз.

@Ножове поранення серця

Ножове поранення правої легені

Ножове поранення лівої легені

Різана рані грудної стінки

Лівобічний гемоторакс

#

Хвора 37 років, доставлена клініку через 50 хв. після отримання ножового поранення, рана розташована в ділянці серця. Об-но: хвора бліда, різко загальмована, АТ 60/20 мм рт. ст., межі серця розширені, аускультативно – серцеві тони глухі. Ваші дії?

@Невідкладна торакотомія з видаленням гемоперикарду і ушиванням рани серця.

Проведення інтенсивної протишокової терапії

Проведення інтенсивної протишокової терапії з послідуючим оперативним втручанням

Проведення протишокової терапії з одночасним виконанням торакоскопії

Рентгенографія грудної клітини

#

Хворий М., госпіталізований через 7 діб після отримання закритої травми живота. Напередодні у хворого раптово з’явився різкий біль у лівому підребер’ї. Об-но: загальний стан тяжкий, пульс – 120 за 1 хв., АТ – 60/40 мм.рт.ст., живіт здутий, напружений, там же визначається притуплення перкуторного звуку. Ваш попередній діагноз?

@Двомоментний розрив селезінки

Розрив селезінки

Розрив печінки

Розрив порожнистого органу

Зростаюча заочеревинна гематома

#

Хворий М., 30 років, звернувся до сімейного лікаря через 2 міс після операції з приводу відкритого перелому плечової кістки. При огляді стан хворого задовільний, в ділянці операційної рани є нориця з незначним гнійним виділенням, почервоніння, флюктуація. Яке ускладнення виникло у хворого в післяопераційному періоді?

@Післятравматичний остеомієліт

Гематогенний остеомієліт

Нагноєння рани

Післятравматична флегмона

Лігатурна нориця

#

Хворий скаржиться на біль у правій половині грудної клітки, задуху, кашель з виділенням значної кількості гнійної мокроти. Об-но: ціаноз шкіри, ЧСС 116 за 1 хв., t тіла – 39,8°С, права половина грудної клітки відстає в акті дихання, притуплення перкуторного звуку та ослаблення дихання справа. Рентгенологічно – гомогенне затемнення правого гемітораксу. Ваш діагноз?

@Емпієма плеври

Абсцес правої легені

Правобічний пневмоторакс

Бронхоектатична хвороба

Правобічний ексудативний плеврит

#

Хворий, доставлений після ДТП, скаржиться на біль у грудній клітці зліва, кашель, кровохаркання, задуху. Об-но: підшкірна емфізема, ціаноз шкіри, ЧСС 98 за 1 хв., аускультативно дихання ослаблене зліва, пошкодження реберного каркасу не виявлено, рентгенологічно спостерігається смужка повітря вздовж трахеї, лівобічний пневмоторакс. Ваш діагноз?

@Розрив лівого головного бронха

Розрив стравоходу

Абсцес легені з перфорацією

Розрив лівого купола діафрагми

Піопневмоторакс

#

Після перенесеної ГРВІ у хворої посилився біль у грудній клітці зліва, з’явився кашель з виділенням великої кількості гнійної мокроти Об-но: дихання в нижніх відділах грудної клітки зліва ослаблене, притуплення перкуторного звуку, ЧСС 106 за 1 хв., t тіла – 38°С, рентгенологічно визначається гомогенне затемнення нижньої долі лівої легені. Ваш діагноз?

@Абсцес лівої легені

Емпієма плеври

Лівобічний пневмоторакс

Бронхоектатична хвороба

Лівобічний ексудативний плеврит

#

Хвора 40 років, скаржиться на випинання по передній поверхні шиї протягом 5 років, пульс 72 за 1 хв., АТ -110/70мм рт. ст., в правій долі пальпується рухомий вузол 4x2 см, ліва доля не пальпується, основний обмін +6%. Поставте правильний діагноз.

@Вузловий еутиреоїдний зоб

Вузловий гіпертиреоїдний зоб

Тиреоїдит Ріделя

Змішаний еутиреоїдний зоб

Серединна киста шиї

#

Хвора 30 років, за останні 3-4 тижні відзначає швидкий ріст і ущільнення щитовидної залози, скаржиться на швидку втомлюваність, пульс 62 уд. в хв., ритмічний, АТ-120/80мм рт. ст., Щитовидна залоза рівномірно збільшена з чіткими контурами, щільна, дрібно бугриста, зміщується при ковтанні, з оточуючими тканинами не зв’язана. Поставте правильний діагноз.

@Аутоімунний тиреоідит

Вузловий гіпертиреоїдний зоб

Тиреоїдит Ріделя

Вузловий еутиреоїдний зоб

Серединна кіста шиї

#

У хворого 40 років раптово з’явився біль у лівій половині груді, задуха. Об-но: стан середнього ступеня тяжкості, пульс - 110 уд. за 1 хв, АТ 90/60 мм рт. ст., дихання зліва не вислуховується. При рентгенографії грудної клітини - колапс лівої легені до 1/2. Яке лікування потрібно призначити хворому?

@Пасивне дренування плевральної порожнини

Покій, розсмоктуюча терапія

Плевральні пункції

Оперативне лікування

Активне дренування плевральної порожнини

#

Хворий 32 років поступив у хірургічне відділення через 6 годин з моменту захворювання з діагнозом: спонтанний пневмоторакс. Лікування за допомогою пасивного дренування плевральної порожнини впродовж 3 діб ефекту не дало. Яке дослідження найбільш достовірно дозволить виявити причину відсутності ефекту від лікування?

@Торакоскопія

Бронхографія

Оглядова рентгенографія грудної клітини

Бронхоскопія

УЗД

#

Хворий А., скаржиться на біль у лівому підребер’ї, загальну слабкість. Годину тому впав лівим боком на рейку. Об’єктивно: блідість шкіри та слизових оболонок, холодний піт, пульс 100 за 1 хв., АТ 85/55 мм рт. ст. Болючість та незначне напруження м’язів в лівому підребер’ї. Там же слабо позитивний симптом Щоткіна- Блюмберга. Встановіть діагноз?

@Розрив селезінки, внутрішньочеревна кровотеча

Субкапсулярний розрив селезінки

Розрив товстої кишки. Каловий перитоніт

Пошкодження нирки

Закрита травма черевної порожнини

#

Хворий В., 40 років, скаржиться на біль у правій половині грудної клітки, задуху, кашель, головокружіння. Годину тому упав з мотоцикла та ударився правою частиною грудної клітки. Об-но: шкіра та видимі слизові бліді, АТ-90/60 мм рт. ст., Ps 100 за 1 хв., у грудній клітці справа дихання ослаблене, перкуторно – тупість в нижніх відділах. Ваш попередній діагноз?

@Правобічний гемоторакс

Правобічний закритий пневмоторакс

Перелом ребер справа

Правобічний напружений пневмоторакс

Правобічний піопневмоторакс

#

Хворий А. 40 років, доставлений в приймальне відділення зі скаргами на різкий біль за грудиною, одноразову блювоту. Відомо, що за 2 години перед поступленням з метою самогубства випив 200 мл. Кислоти. Через 2 доби стан хворого погіршився температура 39,0°C посилився біль за грудиною. Аналіз крові: Л - 10x109 /л, зсув лейкоцитарної формули вліво. Rtg контур середостіння не чіткий. Яке ускладнення виникло у хворого?

@Медіастиніт

Інфаркт міокарда

Перикардит

Абсцес легені

Аневризма аорти

#

У хворого Б. 31 року, на передній поверхні правого плеча 3 місяці тому з’явилося округле утворення незначно болюче щільноеластичної консистенції на момент огляду утворення сягає розміру кулака дорослої людини. Який діагноз найбільш ймовірний?

@Фібросаркома

Ліпома

Фіброма

Атерома

Гідроаденіт

#

Хворий І. 63 роки поступив в приймальне відділення зі скаргами на слабість, запаморочення, блювоту масами темного кольору, чорний стілець. Ендоскопічно діагностовано кровоточиву виразку. Який стан найбільш ймовірно розвинеться у хворого.

@Постгеморагічна анемія

Серцева недостатність

Перитоніт

Гостра ниркова недостатність

Сепсис

#

Хворий 46 років, поступив в хірургічне відділення зі скаргами на різкий біль в животі оперізуючого характеру і блювоту, яка не приносить полегшення. З анамнезу відомо, що зловживав алкоголем. О-но: іктеричність склер, тахікардія, підвищення Т до 39,0°С, пальпаторно – розлита болючість живота. Симптоми подразнення очеревини позитивні. ЗАК – лейкоцитоз. Попередній діагноз?

@Гострий панкреатит

Гострий холецистит

Перфоративна виразка ДПК

Хронічний гастрит

Хвороба Крона

#

Хвора М. 35 років. Поступила в приймальне відділення онкодиспансеру зі скаргами на наявність утворів в правій паховій ділянці. пальнпаторно – лімфовузли щільні, неболючі, нерухомі, спаяні між собою. 1 місяць тому прооперована з приводу меланоми шкіри задньої поверхні правої гомілки. Поставте попередній діагноз:

@М пухлини в пахові лімфовузли

Неспецифічний правобічний паховий лімфаденіт

Первинний сифіліс

Туб6еркульозне ураження лімфовузлів

Пахова грижа

#

У приймальне відділення ЦРЛ поступив хворий Л. 40 нроків, який тривалий час в стані алкогольного сп’яніння знаходився на вулиці при температурі - 20°С, зі скаргами на біль в обох ступнях та їх затерпання. При огляді стоп виявлено їх блідість і набряк, на шкірі – числені міхурі заповнені серозним вмістом. Який ступінь відмороження стоп у потерпілого?

@І і ІІ

І

ІІ

ІІІ

ІV

#

Хворий Н. 40 років поступив зі скаргами на сильний розпираючий біль в правому підребір’ї з іррадіацією в підключичній ділянці, нудоту, лихоманку, Т 39,0°С. О-но: шкірні покрива істеричні, язик сухий, обкладений білим налетом, тахікардія, симптоми Мерфі. Кера позитивні. ЗАК – лейкоцитоз, знижені функціональні проби печінки. Ваш Діагноз?

@Холангіт

Гострий холецистит

Печінкова коліка

Виразка ДПК

Киста печінки

#

До хірурга звернувся хворий М. 50 років зі скаргами на переповнення в надчеревній ділянці, біль, зригування шлунковим вмістом, масивну рвоту 2–3 рази на день. Попередній діагноз: стеноз пілоруса. Яка клінічна стадія стенозу пілоруса?

@ІІ – субкомпенсована

І – компенсована

ІІІ – частково декомпенсована

ІV – повністю декомпенсована

 

#

На прийом до хірурга звернувся хворий Д. 27 років. На спині виявлено болючий інфільтрат, шкіра над ним напружена в центрі інфільтрату синьо-червоного кольору, по перефірії бліда. На поверхні декілька великих пустул, що зливаються з зоною некрозу шкіри. Ваш діагноз?

@Карбункул

Абсцес

Флегмона

Гідроаденіт

Бешиха

#

В хірургічне відділення поступив хворий в стані септичного шоку. О-но: різко виражена гіпертермія, ЧД 25/хв., пульс 110/хв., ЧСС 110/хв., АТ 105/70 мм.рт.ст., знижена артеріовенозна різниця по кисню. Хворий занепокоєний. Діурез адекватний. Яка фаза септичного шоку у хворого

@Гіпердинамічна

Період “холодної гіпотензії”

Фаза незворотного шоку

Фаза зворотнього шоку

 

#

До хірурга звернувся хворий Ж., 38 років, зі скаргами на рану на ампутованому дистальному відділі правої ступні, що не гоїться. З анамнезу відома. Що ампутація проводилась 4 місяці тому в зв’язку із відмороженням тканин ступні. Що є причиною порушення загоєння рани?

@Неправильне визначення рівня ампутації

Запізно виконана ампутація

Наявність у хворого супутньої виразки шлунку

Паління і зловживання алкоголем

Неповноцінне харчування

#

Лікар оглядаючи хвору 35 років з підозрою на перелом лівого передпліччя виявив локальну болючість в середній 1/3 передпліччя, гематому, крепітацію уламків. Передпліччя набрякле, деформована. Активні рухи в променевозап’ястному суглобі відсутні. Який симптом вказує на наявність перелому?

@Крепітація уламків

Гематома

Локальна болючість

Набряк ідеформація

Відсутність рухів в суглобі

#

Хворий 26 років, внаслідок транспортної травми отримав відкритий перелом кісток лівої гомілки. На 8 добу з’явилась гнійна ексудація з рани. Яке ускладнення травми можна допустити?

@Травматичний остеомієліт

Нагноєння рани

Флегмона

Пере флебіт

Лімфангаїт

#

Хвора М. 23 роки, поступила на приймальне відділення ЦРЛ через 2,5 години після ДТП. Хвора загальмована, колір шкіри блідий. На правому передпліччі рвані кривавлячи рани, закритий перелом правого плеча і стегна. Пульс – 110/хв., АТ – 90/40 мм.рт.ст. Ер - 3,5x1012, Нb 100 г/л, почали виконувати протишокові заходи. який кровозамінник розчин краще використати в цьому випадку?

@Стабізол

Желатиноль

5% р-н глюкози

Ацесоль

трисоль

#

Під час виробничих зборів, у літню пору при великій кількості присутніх, в малому за розмірами і погано провітрюваному приміщенні, хвора Г. відчула раптове потемніння в очах, загальну слабість, головокружіння, нудоту, появу холодного поту, різке побіління шкіри. Який патологічний стан можливий у хворої?

@непритомність

Шок

Колапс

Кома

Психоемоційний стрес

#

У хворої С. 37 років на 10 день після розкриття флегмони лівого стегна різко погіршився загальний стан. З’явилася жовтяниця склер та шкіри, прогресуюча анемія зі зсувом лейкоцитарної формули вліво. Репаративні і регенеративні процеси в рані сповільнені. Дослідження крові на бактеремію від’ємні. Яке ускладнення виникло у хворої?

@Септичний шок

Блискавичний сепсис

Септикопіємія

Хронічний сепсис

Септицимія

#

На приймальний покій звернувся хворий 76 років на скарги на розпираючі болі внизу живота, неможливість сечрпуску. В анамнезі – аденома простати. Надайте невідкладну допомогу хворому

@катетеризація сечового міхура

Надлобкова пункція сечового міхура

ТУР

Відкрите оперативне втручання на передміхуровій залозі

В/в введення спазмолітиків

#

Х-ра поступила в хірургічний відділ з діагнозом гострий гнійний мастит,який було розкрито в умовах внутрішньовенного каліпсолового наркозу. Перебіг операції та вихід з наркозу без особливостей. Через 12 годин стан хворої погіршився, об'єктивно: шкіра суха, тепла, t0 =380C, Ат 100/50 мм.рт.ст., пульс 123 уд/хв., частота дихання 39/хв, з'явились посмикування мімічних м'язів,пальців китиць.Лабораторні данні: кальцій крові 2,3 ммоль/л, калій крові 4 ммоль/л, рН=7,5, рСО2 =22 мм.рт.ст., бікарбонати крові 23 ммоль/л, хлор =95 ммоль/л. Клінічна картина зумовлена

@Дихальним алкалозом

Гіпокальціємиєю

Гіпопаратеріозом

Набряком мозку

Гіпохлоремією

#

Жінка, 42 років, госпіталізована з скаргами на інтенсивний приступоподібний біль в попереку і правій здухвинній ділянці, що іррадіює в статеві губи, часте сечовипускання, нудоту. Болі з’явились раптово. Об’єктивно: живіт м’який, чутливий в правому підребер’ї. С-м Пастернацького (+) справа. Загальний аналіз сечі: питома вага-1016, білок-сліди, лейкоцити- 6-8 в полі зору, еритроцити 12-16 в полі зору, свіжі.Який діагноз?

@Правобічна ниркова колька

Гострий правобічний пієлонефрит

Гострий правобічний аднексит

Гострий холецистит

Гострий аппендицит

#

42-річна жінка звернулася в приймальне відділення із скаргами на інтенсивний біль в попереку і правій здухвинній ділянці, що іррадіює в статеві губи, часте сечовипускання, нудоту. Захворіла три години тому після фізичного навантаження. Об’єктивно: живіт м'який, дещо здутий, болючий в правій здухвинній ділянці і чутливий в правому підребер’ї. С-м Пастернацького позитивний справа. Температура тіла - 37,30С. Загальний аналіз сечі: питома вага -1016, білок - сліди, лейкоцити 6-8 в полі/зору, еритроцити - 12-16 в полі зору, свіжі. При хромоцистоскопії: індигокармін з лівого сечоводу виділився на 4 хвилині сильним струменем, справа - на 10 хвилині слабким струменем. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

@Правобічна ниркова колька

Гострий правобічний пієлонефрит

Гострий правобічний аднексит

Гострий холецистит

Гострий аппендицит

#

Хвора 42 років, скаржиться на почащене болюче сечовипускання, ниючий біль в правій половині поперекової ділянки. Дизурія турбує біля року. Неодноразово проведені курси анти-бактеріальної терапії (ампіокс, доксициклін, уроантисептики) давали незначне і короткочасне покращення. При обстеженні виявлено помірно виражений симптом Пастернацького. На оглядовій рентгенограмі в проекції верхнього сегмента правої нирки визначається негомогенна тінь підозріла на конкремент. На екскреторній урограмі - розширення верхньої чашечки правої нирки без чітких рівних контурів. З боку лівої нирки рентгенологічно змін не виявлено. Загальний аналіз сечі: реакція - кисла, білок - 0,33 г/л, лейкоцити – на 1/2 поля зору, еритроцити - 6-7 в полі зору. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

@Камінь правої нирки

Кавернозний туберкульоз правої нирки

Правобічний гідронефроз

Хронічний пієлонефрит

Хронічний цистит

#

В поліклініку звернулися батьки хлопчика 2-х років зі скаргами на відсутність у дитини в калитці правого яєчка. При огляді виявляється гіпоплазія правої половини калитки, яєчко відсутнє. Воно зменшене в розмірах, пальпується по ходу пахового каналу, але в калитку не низводиться. Діагноз?

@Правобічний крипторхізм, пахова форма

Ретракція правого яєчка (псевдокрипторхізм)

Лівобічний монорхізм

Правобічний крипторхізм, черевна форма

Ектопія правого яєчка, лобкова форма

#

Хворий 58р., скаржиться на біль в правому підребер’ї та надчерев’ї різної інтенсивності. Відзначає втрату апетиту і похудіння. Об’єктивно гепатомегалія, пальпується вузловий утвір в товщі печінки. При рентгеноскопії грудної клітки виявлено високе розміщення купола діафрагми справа. При УЗД органів черевної порожнини виявлено дифузне збільшення печінки і вогнище, яке займає 5 та 6 сегменти. Лабораторна діагностика:? - фетопротеїн – 1000нм/мл. Який попередній діагноз у хворого?

@Рак печінки

Гемангіома печінки

Ехінококоз печінки

Метастаз в печінку

Вузловий цироз печінки

#

Мужчина віком 35 років скаржиться на постійний біль в лівому стегні (усередині кістки) який після відпочинку не припиняється. Невиражений біль почав турбувати 8 місяців тому. Рентгенологічна картина характеризується нерівномірним розрідженням структури кістки без ознак осифікації, слабко вираженою реакцією з боку окістя в дистальному метафізі лівої стегнової кістки. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

@Центральна фібросаркома

Лімфосаркома

Хондросаркома

Саркома Юїнга

Юкстакортикальна саркома

#

Хворий С., 64 роки, чол. скаржиться на забруднення проходження твердої їжі при ковтанні, яке став відмічати 4 місяці назад. В анамнезі захворювань не відмічено. Курить на протязі 30 років, алкоголь вживав часто. Об’єктивно: пониженого живлення. Живіт м’який, не болючий, печінка не збільшена. Загальний аналіз крові без змін. ЛОР – огляд: без патології. Який попередній діагноз?

@Рак стравоходу

Ахалазія стравоходу

Хвороба Гантера (рубцевий медіастініт)

Лейкоплакія стравоходу

Пухлина середостіння

#

Хворий П., 17 років, чол. скаржиться на припухлість та болі в нижній третині лівого стегна. 4 місяці назад була травма лівого стегна. Лікувався без ефекту. Об’єктивно: припухлість в нижній третині лівого стегна, болюча при пальпації, ограничення рухів в лівому колінному суглобі. Температура – 37,2° С. Ан. крові: л – 5,6 x109 /л, еритроцити 4,1 x1012 /л,- гемоглобін – 130г/л, ШОЕ – 15 мм/год. Рентгенографія лівого стегна: в нижньому метафізі лівого стегна визначається кілька вогнищ остеопорозу, відшарування періосту у вигляді дашка. Який попередній діагноз?

@Остеогенна саркома

Остеомієліт.

Саркома Юїнга

Туберкульоз

Остеобластокластома

#

Батьки скаржаться на підвищену стомлюваність дитини 3 років. Аускультативно над легеневою артерією систолічний шум та мезадіастолічний шум у 5-му міжребер'ї зправа. При рентгенологічному дослідженні посилення судинного малюнку легенів, розширення правої половини серця. ЕКГ – ознаки гіпертрофії правого шлуночка та діастолічного перенавантаження лівого шлуночка. Явищ легеневої гіпертензії немає. Про який кардіальний порок можна думати?

@Передсердний септальний дефект

Дефект міжшлуночкової перетинки

Відкрита артеріальна протока

Тетрада Фалло

Коарктація аорти

#

У хворої, 19 років, з’явились - гострий біль у правій здухвинній області та дізурія. При об’єктивному дослідженні пальпується пухлинне утворення розмірами 12х8см еластичної консистенції, рухливе, органна локалізація якого невідома. Про яку аномалію нирки слід думати у цьому випадку?

@Дистопія нирки

Рудиментарна нирка

Аплазія нирки

Гіпоплазія нирки

Губчата нирка

#

Хворий, 64 років, доставлений у приймальне відділення машиною швидкої невідкладної допомоги зі скаргами на різкий біль у надлобковій області і неможливість самостійного сечовипускання. За добу до цього хворий звернув увагу, що при сечовипусканні з’явились згустки крові, а сеча набула червоного кольору. Раніше за медичною допомогою хворий не звертався. Яка причина гострої затримки сечовипускання?

@Гемотампонада сечового міхура

Ятрогенна травма уретри

Постгонорейна стриктура уретри

Аденома простати

Гострий орхоепідідіміт

#

У дитини 8 років виявлено потовщення країв повік обох очей, лусочки висівкоподібного характеру біля коренів вій, кон’юнктива усіх віддлів у нормі, середовища очей прозорі, гострота зору обох очей 1,0, рефракція еметропічна. При бактеріологічному дослідженні шкіри повік і кон’юнктиви патогенної флори не виявлено. При загальному обстеженні виявлено хронічне захворювання шлунково-кишкового тракту. Визначте механізм захворювання.

@Гіповітаміноз

Демодекоз

Не кориговані аномалії рефракції

Вроджені аномалії повік

Ускладнення амбліопії

#

Хворий 40 років скаржиться на зубний біль в ділянці 5 зуба верхньої щелепи зліва. Через місяць з початку зубного болю став відзначати погіршення носового дихання на ліву половину носа, зниження нюху, гнійні виділення із лівої половини носа, головний біль, гунявість. При передній риноскопії – зліва в середньому носовому ході гнійна смужка, почервоніння та набряк середньої носової раковини. На рентгенографії біляносових синусів – зниження пневматизації лівої верхньощелепної порожнини горизонтальним рівнем на? порожнини. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку картину?

@Хронічний лівобічний одонтогенний гнійний гайморит

Хронічний лівобічний поліпозний етмоїдит

Стороннє тіло лівої пловини носа

Викривлення носової порожнини

Хронічний сфеноїдит

#

Хлопчик 8 років скаржиться на біль в грудному відділі хребта. Мати помічає схудність дитини, блідність, зниження апетиту, слабкість і появу субфебрильної температури в останні 3 місяці. Об’єктивно: блідність шкіри, ригідність м’язів спини, обмеження рухів хребта, лейкоцитоз, ускоренння РОЕ, анемія. На рентгенограмах: звуження висоти міжхребцевого диска, осередок місцевого остеопорозу в тілі 10 грудного хребця. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

@Туберкульоз хребта

Метастаз злоякістної пухлини

Остеомієліт

Остеохондропатія хребта

Остеохондроз хребта

#

Дитина 8 років скаржиться на біль в правому кульшовому суглобі. При клініко-рентгенологічному обстеженні встановлено наявність остеохондропатії голівки стегнової кістки в стадії асептичного некрозу. Який захід є головним щодо профілактики деформації голівки?

@Тривале розвантажування кінцівки

Фізіотерапевтичне лікування

Санаторно-курортне лікування

Тунелізація шийки стегнової кістки

Підвертлюгова остеотомія

#

Хворий 43 років лікувався з приводу розрива лонного симфізу протягом 7 тижнів за допомогою гамака. При спробі дозованого навантаження кінцівок відмічає біль у ділянці лобка. На контрольних рентгенограмах констатовано наявність діастазу між лобковими кістками до 3см. Яка повинна бути подальша лікувальна тактика?

@Оперативне лікування (металоостеосинтез)

Подовжити термін фіксації гамаком

Застосувати скелетне витяжіння

Застосувати фіксацію тазовим корсетом

Фізіотерапевтичне лікування

#

У хворої 50 років яка страждає хворобою Бадда-Кіарі з’явилися прогресуючи болі в правому підребері, жовтяниця, варикозне розширення вен стравоходу, прямої кишки, черевної стінки, асцит, спленомегалія. Установлен діагноз цирозу печінки. Який механізм розвитку цирозу?

@Портальна гіретензія

Хронічний гепатит

Аутоімунний гепатит

Токсичний гепатит

Вірусний гепатит

#

Хвора 35 років довгий час страждає на дифузний токсичний зоб, тяжкий тиреотоксикоз, вісцеропатична стадія. Стан хворої тяжкий, миготлива аритмія, правошлункова недостатність, асцит. Тиреостатична терапія має короткочасний ефект. Який метод лікування є доцільним у цьому випадку?

@Радіойодтерапія

Субтотальна резекція щитовидної залози

Тиреоїдектомія

Продовження тиреостатичної терапії

L-тироксин

#

У хворої 35 років після субтотальної резекції долі щитовидної залози з приводу аутоімунного тиреоїдиту з вузловим зобом продовжується наростання слабкості, сонливості, з’явився набряк вік, що вказує на прогресування аутоімунного тиреїдиту. Дією яких факторів це обумовлено?

@Тиреотоксичні антитіла

Тиреостимулюючі антитіла

Антитіла до росткових рецепторів тиреоцитів

Антитіла до ТТГ-рецепторів

Дефіцит йоду

#

Хворий Т., 52 років, надійшов до клініки зі скаргами на кашель з відходженням значної кількості слизувато-гнійного характеру, задишку при фізичному навантаженні, підвищення температури тіла до 37,8°С, загальну слабкість. Хворіє протягом декількох років, погіршення стану на протязі останніх 5 діб. Об'єктивно: звертають на себе увагу пальці у виді “барабанних паличок”, нігті у виді “годинних скелець”. При перкусії грудної клітки в нижніх відділах праворуч – укорочений легеневий звук. Аускультативно там же вислуховуються средньопухирчасті вологі хрипи. При бронхографії в нижній долі правої легені визначаються множинні циліндричні розширення бронхів. Ваш діагноз?

@Бронхоектатична хвороба в стадії загострення

Правобічна нижньодолева пневмонія

Хронічний бронхіт у стадії загострення

Туберкульоз легень

Абсцес нижньої долі правої легені

#

Пацієнт Д., 34 років, звернувся зі скаргами на болі в області серця, задишку, відзначає утруднення ковтання, підвищення температури тіла до 37,8°С. Вважає себе хворим протягом 7 днів, ці скарги з'явилися на тлі ГРВІ. Об'єктивно: відзначається вибухання міжреберних проміжків в області серця, верхівковий поштовх ослаблений. Аускультативно – тони серця глухі, вислухується шум тертя перикарда. Перкуторно відзначається розширення границь абсолютної тупості серця. При рентгенологічному дослідженні органів грудної порожнини – розширення тіні серця, зниження пульсації серця. На ЕКГ – зсув інтервалу S-T і деформація зубця Т. Який діагноз у хворого?

@Гострий перикардит

Інфаркт міокарда

ТЕЛА

ІХС

Медіастиніт

#

Пацієнт К., 38 років, звернувся зі скаргами на біль за грудиною, підвищення температури тіла до 38,7°С, утруднення ковтання. Скарги з’явилисяч приблизно 48 годин тому, на тлі щойно перенесеної ангіни. При перкусії грудної клітки та рентгенологічному дослідженні органів грудної порожнини відзначається розширення границь середостіння. Який діагноз у хворого?

@Медіастиніт

Двостороння прикоренева пневмонія

Гострий трахеїт

Дивертикул грудного відділу стравоходу

Перикардит

#

Хворий С., 27 років, надійшов до клініки у тяжкому стані, через 50 хвилин після отримання проникаючого поранення грудної клітки ліворуч. Об'єктивно: свідомість - ступор, шкіра бліда, акроцианоз. Пульс 120 ударів за хвилину, слабкого наповнення і напруги. А/Д – 80/40 мм.рт.ст. Серцеві тони глухі, границі різко розширені. У III міжребер'ї по парастернальній лінії зліва є колото-різана рана. На оглядовій рентгенограмі грудей визначається розширення тіні і згладженість талії серця, гемоторакс зліва до V ребра. Чим, в першу чергу, обумовлена тяжкість стану хворого?

@Тампонадою серця

Гострою серцевою недостатністю

Порушенням серцевого ритму

Крововтратою

Гемотораксом та гострою дихальною недостатністю

#

Пацієнт 19 років звернувся зі скаргами на загальну слабкість, головний біль, похолодання ніг, швидку втомлюваність нижніх кінцівок. Вказані жалоби наявні із раннього дитинства. Об’єктивно: задовільний стан, атлетичний склад верхньої половини тулуба, гіпотрофія нижніх кінцівок. АТ 200/110, пульс на артеріях нижніх кінцівок значно послаблений. Яка патогномонічна ознака може бути виявлена у хворого при рентгенологічному дослідженні грудей?

@Узурація ребер

Переломи ребер

Переломи хребта

Інфільтрація нижніх долей легень

Осередкова деструкція легеневої паренхіми з обох боків

#

Хворий 40 років госпіталізований зі скаргами на задишку, тяжкість в правому підребер’ї, набряки на нижніх кінцівках, збільшення живота. Хворіє 1 місяць. Об’єктивно – стан відносно задовільний. Вени шиї напружені, пульсують. Живіт збільшений, перкуторно – тупий звук. Печінка збільшена на 4-5 см. На ногах – набряки. АТ – 110/70 мм.рт.ст., центральний венозний тиск – 240 мм.вод.ст., ЕКГ – зниження вольтажу зубців. При рентгенологічному обстеженні грудей – серце звичайного розміру, амплітуда пульсації зменшена, наявні вогнища кальцифікації в перикарді. Ваш діагноз?

@Констриктивний перикардит

Гострий ексудативний перикардит

Мітральна хвороба серця

Недостатність аортального клапана

Синдром верхньої порожнистої вени

#

Хвора 63 років пред'являє скарги на болі в області серця, задишку. З анамнезу відомо, що 2 місяці назад перенесла гострий інфаркт міокарда. При огляді грудної клітки відзначається наявність патологічної прекардиальної пульсації в IV межреберье ліворуч від грудини. На ЕКГ – стійкий підйом інтервалу S-T і негативний зубець T у грудних відведеннях. При рентгенологічному дослідженні – зміна конфігурації тіні серця за рахунок мешковидного випинання зліва. Який діагноз найбільш ймовірний?

@Постінфарктна аневризма серця

Повторний гострий інфаркт міокарда

Стеноз мітрального клапана

Стеноз аортального клапана

Недостатність мітрального клапана

#

Хворий 65 років тиждень тому переніс гострий інфаркт міокарда, загальний стан погіршився, турбує задишка у спокої, виражена слабкість. Об'єктивно: набряки нижніх кінцівок, асцит. Границі серця розширені, парадоксальна перикардіальна пульсація на 2 см латеральніше від верхівкового поштовху ліворуч. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Гостра аневризма серця

Повторний інфаркт міокарда

Гострий перикардит

Кардіосклеротична аневризма серця

Тромбоемболія легеневої артерії.

#

Хворий К., 25 років поступив до лікарні з діагнозом “Гострий аппендицит, Гемофілія А, легка форма”. Для профілактики кровотечі під час оперативного втручання хворому у передопераційному періоді потрібно ввести

@Кріопреципитат VIII фактора

Тромбоцитарну масу.

Нативну плазму

Вікасол

Концентровану свіжозаморожену плазму

#

Хворий К., 35 років поступив до лікарні з діагнозом “Защемлена пахова грижа, Гемофілія В, легка форма”. Для профілактики кровотечі під час оперативного втручання хворому у передопераційному періоді потрібно ввести

@Концентровану свіжозаморожену плазму

Тромбоцитарну масу.

Діцинон

Вікасол

Кріопреципитат VIII фактора

#

Хвора К., 75 років поступила до лікарні з діагнозом „Жовчнокам’на хвороба. Хронічний холецистит. Холедохолітіаз. Механічна жовтяниця”. Хворіє 3 тижні. Яка оптимальна хірургічна тактика?

@ЕПСТ з послідуючою лапароскопічною холецистектомією.

Холецистостомія

Лапароскопічна холецистектомія. з послідуючою ЕПСТ

Холецистектомія, холедохолітотомія, зовнішнє дренування холедоха

Холецисектомія, холедохолітотомія, біліодігестивний анастомоз.

#

Женщина 55 лет, ударилась головой во время работы в быту, кратковременно теряла сознание, была рвота. В неврологическом статусе лёгкое оглушение, слабость, отведение и конвергенция с двух сторон. Нистагм в крайних отведениях. Грубой неврологической симптоматики нет. Сформулируйте предварительный диагноз.

@Сотрясение головного мозга

Ушиб головного мозга I степени

Ушиб головного мозга, внутричерепная гематома

Ушиб головного мозга, субарахноидальное кровоизлияние

Посттравматитческий менингоэнцефалит

#

Молодой человек 27 лет, при падении ударился затылочной областью головы, терял сознание. Около 3х часов имело место удовлетворительное состояние, затем состояние ухудшилось. Появлась анизокория D>S, анизорефлексия S>D, центральный гемипарез слева, брадикардия 42 в 1мин. Сформулируйте предварительный диагноз.

@Ушиб головного мозга со сдавлением внутричерепной гематомой.

Ушиб головного мозга I степени.

Сотрясение головного мозга.

Ушиб головного мозга, субарахноидальное кровоизлияние.

Посттравматитческий менингоэнцефалит.

#

У молодого человека через 3 часа после травмы появилась брадикардия 46 в 1мин., анизокория D>S, гемигиперрефлексия S>D, гемигипэстезия слева, судорожный синдром. Какой наиболее точный метод обследования следует применить для уточнения характера процесса?

@АКТ головного мозга

Рентгенография черепа

Электроэнцефалография

Эхо-энцефалография

Люмбальная пункция

#

У больного после удара головой появилась общемозговая симптоматика, тошнота, рвота, очаговая симптоматика – гемигиперрефлексия S>D, гемигипэстезия слева, выраженный менингиальный синдром. На рентгенографии черепа патологий не выявлено. На КТ патологий не выявлено. Какой метод обследования позволит уточнить и подтвердить диагноз?

@Люмбальная пункция.

Эхо-энцефалография.

Электроэнцефалография.

Ангиография.

Пневмоэнцефалография.

#

У ребёнка после падения на затылок появилась глухота на правое ухо, периферический паралич правого лицевого нерва, истечение прозрачной жидкости из правого слухового прохода. Рассеянная неврологическая симптоматика. Сформулируйте предварительный диагноз.

@Ушиб головного мозга, перелом основания черепа.

Сотрясение головного мозга.

Ушиб головного мозга, субарахноидальное кровоизлияние.

Пост травматический менингоэнцефалит.

Менингоэнцефалит.

#

Больной находился в клинике нейрохирургии вследствие черепно-мозговой травмы, перелома височной кости справа. Через 12 часов после травмы состояние больного ухудшилось появилась анизокория D>S, нарушение сознания, судороги. Чем обусловлено ухудшение состояния больного?

@Эпидуральной гематомой

Менингоэнцефалитом

Возникновением инсульта

Абсцессом головного мозга

Отеком головного мозга

#

Молодой человек, во время работы, упал с высоты 3 метров, терял сознание, беспокоит головная боль, тошнота, рвота. На рентгенографии черепа в 2-х проекциях выявлен вдавленный перелом теменной области со смещением костных отломков. Какой вид лечения показан больному.

@Оперативное вмешательство

Противовоспалительная терапия

Гемостатическая терапия

Люмбальная пункция

Консервативная терапия

#

Больной упал, ударился головой, имела место потеря сознания, тошнота, рвота. Через 6 часов появился пульсирующий шум в правой половине головы. Гиперемия и отек слизистой правого глаза, экзоофтальм справа. Появилась слабость в левых конечностях. Чем обусловлена клиническая картина заболевания.

@Каротидно-кавернозным соустьем

Ушибом головного мозга

Внутричерепной гематомой

Гидромой

Сотрясением головного мозга

#

Ребенок во время игры упал, потерял сознание, была тошнота, рвота. Доставлен в приемное отделение нейрохирургии с жалобами на тошноту, рвоту, головную боль, общую слабость. В неврологическом статусе очаговой симптоматики поражения ЦНС нет. Какой Ваш предварительный диагноз.

@Сотрясение головного мозга

Ушиб головного мозга

Менингоэнцефалит

Субарахноидальное кровоизлияние

Внутричерепная гематома

#

У больного В., 60 лет, обратившегося к врачу с жалобами на надсадный кашель в течение нескольких месяцев, повторяющееся кровохарканье, слабость, потерю веса, рентгенологически в нижней доле правого легкого выявлен участок затемнения до 4 см в диаметре, средней интенсивности с нечеткими тяжистыми контурами. СОЭ – 52 мм в час. Проба Манту с 2ТЕ – отрицательная. Поставьте наиболее вероятный диагноз.

@Рак нижней доли правого легкого

Туберкулема нижней доли правого легкого

Аспергиллема нижней доли правого легкого

Нижнедолевая пневмония справа

Инфильтративный туберкулез нижней доли правого легкого

#

Під час судово-медичного дослідження трупа судово-медичний експерт описав у тім'яно-скроневій ділянці праворуч рану лінійної форми, розміром 6,4 см при зведених краях; краї нерівні, осаднені, в глибині рани видно тканинні перетинки. Дайте назву описаної рани.

@Забита

Розсічена

Рубана

Колена

Різана

#

Під час судово-медичного дослідження трупа немовляти виявлено: маса 3500 г, довжина тіла 50 см, пуповина гладка, волога, блискуча, без ознак висихання. Плавальні легеневі проби позитивні. Про що свідчать результати плавальних проб у даному випадку?

@Дитина народилася живою

Дитина народилася мертвою

Первинний ателектаз

Вторинний ателектаз

Хвороба гіалінових мембран

#

На вулиці знайдено труп жінки віком 24 роки з підозрою на отруєння. Після огляду місця події та трупа слідчий призначив судово–медичне дослідження. Відповідно до діючого КПК України призначення такого дослідження в цьому випадку є обов’язковим для:

@Визначення причини смерті

Визначення роду смерті

Визначення давнини смерті

Визначення виду смерті

Визначення механізму настання смерті

#

Під час судово–медичного дослідження трупа людини, вилученої із ставка, лікар описав наступні зміни: стійку, білу, дрібно-пухирчасту піну біля отворів рота і носа, наявність рідини в порожнинах грудей та животу. Під час лабораторного дослідження виявлено діатомовий планктон в кістково-мозковому каналі довгих трубчастих кісток, набряк головного мозку, спирт етиловий в крові 1,2%о. Визначте причину смерті.

@Утоплення

Отруєння невідомою речовиною

Набряк легень

Набряк головного мозку

Отруєння алкоголем

#

У мальчика 14 лет, занимающегося футболом в детской спортивной школе, установлена начальная стадия остеохондропатии медиального мыщелка бедренной кости. Какая рекомендация, определяющая степень двигательной активности подростка, является оптимальной?

@Исключить занятия спортом

Уменьшить тренировочные нагрузки

Сочетать занятия футболом с лечебной гимнастикой

Заменить занятия футболом на легкоатлетические тренировки

Продолжать тренировки под наблюдением спортивного врача

#

Мальчик 14 лет жалуется на боль в области верхней части правого бедра в течение последних 2 недель. Боль усиливается в ночное время и уменьшается от приёма парацетамола. При физикальном обследовании патологических находок не найдено. Рентгеновский снимок правого бедра показал небольшой участок просветления, окружённый склеротической костью, в кортикальном слое проксимальной части бедренной кости, Какой диагноз наиболее вероятен?

@Остеоид остеома

Энхондрома

Множественная миелома

Эозинофильная гранулёма

Остеохондрома

#

Молодой человек 23 лет стал отмечать небольшой дискомфорт в области наружной части коленного сустава после работы в вынужденном положении в тесном помещении. При обследовании в этой области методом пальпации установлена опухоль. Рентгенографическое исследование обнаружило костный выступ на латеральной части метафизарной области дистального отдела бедра. Отёк прилежащих мягких тканей отсутствует. Удалённое новообразование имело ножку длиной 3 см, состоящую из кортикальной кости, увенчанную хрящевой тканью. Какой диагноз наиболее вероятен?

@Остеохондрома

Гигиантоклеточная опухоль

Аневризмальная костная киста

Остеоид остеома

Энхондрома

#

В санпропускник доставлен пострадавший, которого переехал тягач через область таза. В пути раненому было перелито 2 литра изотонического солевого раствора. Определяются повреждения мягких тканей по передней поверхности брюшной стенки и деформация в области крыла левой подвздошной кости. ЧСС 120/минуту. АД 80/30. Подозревается перелом костей таза, внутрибрюшное кровотечение. Каким образом врачу следует оценить стабильность таза?

@Провести обзорную рентгенографию таза

Выполнить мануальную нагрузку на таз

Установить методом пальпации места наибольшей болезненности

Проверить симптом “прилипшей пятки”

Установить укорочение конечности

#

Больной Г. 31 года оперирован по поводу флегмоны голени. В послеоперационном периоде состояние больного ухудшилось – температура тела повысилась до 390 С, частота дыхательных движений 25 в минуту. При аускультации в легких разнокалиберные хрипы. Беспокоят боли в ране, слабость, головокружение. Частота сердечных сокращений – 102 в минуту. В анализе крови более 10\% незрелых лейкоцитов. Чем обусловлено ухудшение состояния?

@Развитием сепсиса

Развитием дыхательной недостаточности

Развитием сердечно-сосудистой недостаточности

Прогрессированием воспаления в ране

Пневмонией

#

У больной 26 лет после операции по поводу гнойного лактационного мастита послеоперационный период осложнился пневмонией, артериальной гипотонией, анурией. Общее состояние тяжелое, температура тела 38,5°С. Диагностирован сепсис. На основании каких признаков диагностирован сепсис?

@Полиорганная недостаточность

Артериальная гипотония.

Повышение температуры тела.

Наличие гнойного очага инфекции

Анурия.

#

Больной жалуется на общую слабость, головокружение, рвоту кровью. Заболевание началось после многократной рвоты, возникшей на фоне АД 200/120 мм рт. ст. Во время одного из приступов рвоты в рвотных массах появилась кровь. Живот не вздут участвует в акте дыхания, симметричен. При пальпации мягкий, безболезненный на всем протяжении. Перистальтика кишечника удовлетворительная. Поставьте предварительный диагноз:

@Синдром Меллори-Вейсса

Кровотечение из варикозных вен пищевода

Острый геморрагический гастрит

Обострение язвенной болезни

Кровотечение из опухоли желудка

#

Больной госпитализирован с кровотечением в пищеварительный тракт. Страдает универсальным атеросклерозом, сахарным диабетом, дистрофическим полиартритом. Длительное время принимает нестероидные противовоспалительные препараты. При эндоскопии в антральном отделе желудка обнаружен плоский язвенный дефект округлой формы, до 4 см в диаметре с мелкими тромбированными сосудами в крае его, дно язвы выполнено фибрином грязно-серого цвета. Сформулируйте предварительный диагноз:

@Острая язва желудка, кровотечение

Хроническая язва желудка, кровотечение

Рак желудка, кровотечение

Язвенный гастрит, кровотечение

Синдром Меллори-Вейсса

#

Больной С. 48 лет поступил в клинику в тяжелом состоянии. Кожа дряблая, сухая. Больной истощен. Беспокоит частая рвота полупереваренной пищей. Рвотные массы с тухлым запахом. Около 20 лет страдает язвенной болезнью 12-перстной кишки, неоднократно лечился в терапевтических стационарах. Язва периодически заживала и открывалась вновь. Сформулируйте предварительный диагноз:

@Рубцово-язвенный стеноз выхода из желудка

Обострение язвенной болезни

Острый панкреатит

Перфорация гастродуоденальной язвы

Пенетрация язвы

#

Больной В. 52 лет страдает язвенной болезнью 12-перстной кишки. В последнее время сильно исхудал, беспокоит многократная рвота желудочным содержимым. При ФГДС диагностирован стеноз выхода из желудка язвенного генеза. Развития какого осложнения следует опасаться в первую очередь?

@Обезвоживания, ахлоргидрии

Демпинг-синдрома

Дуодено-гастрального рефлюкса

Пенетрации язвы

Гипогликемии

#

У больной, доставленной в клинику с рабочим диагнозом “острый живот” при сонографии обнаружено, что желчный пузырь размерами 11 х 4 см, стенка его 0,4 см, не раздвоена, не утолщена, в просвете 2 конкремента 0,8 см. Холедох на протяжении 3 см диаметром 0,7 см, просвет его гомогенный. Поджелудочная железа увеличена в размерах и имеет балонообразную форму, нечеткие контуры из-за инфильтрации парапанкреатической зоны, структура ее неоднородная. Сформулируйте предварительный диагноз:

@Острый панкреатит

Острый калькулезный холецистит

Острый холецистопанкреатит

Хронический холангит

Хронический панкреатит

#

Больная жалуется на сильную боль в верхней половине живота опоясывающего характера, многократную рвоту, слабость. Была кратковременная потеря сознания. Состояние тяжелое. Возбуждена, склеры иктеричны; пульс 110 ударов в минуту. АД 70/40 мм рт. ст., язык сухой, живот вздут, при пальпации отмечается резкая болезненность в верхних отделах живота. Перистальтика кишечника не определяется. Положительные симптомы Воскресенского и Мейо-Робсона. Диастаза мочи – 512 ЕД. Ваш предварительный диагноз:

@Острый панкреатит

Перфоративная язва желудка

Острый тромбоз мезентериальных сосудов

Острый холецистит

Острый аппендицит

#


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1502 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.172 сек.)