АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Імунологічна стадія.

Прочитайте:
  1. Імунологічна стадія.
  2. Патофізіологічна стадія.
  3. Патохімічна стадія.
  4. Патохімічна стадія.
  5. Патохімічна стадія.

Відбувається сенсибілізація організму, в основі якої лежить антигензалежне диференціювання Т-лімфоцитів, а саме: Т-хелперів (Т-ефекторів реакцій гіперчутливості сповільненого типу) і цитотоксичних Т-лімфоцитів (Т-кілерів). Ці сенсибілізовані Т-лімфоцити циркулюють у внутрішньому середовищі організму, виконуючи наглядову функцію. Частина лімфоцитів знаходиться в організмі протягом багатьох років, зберігаючи пам’ять про антиген.

Повторний контакт імунокомпетентних клітин з алергеном зумовлює бласттрансформацію, проліферацію і дозрівання великої кількості різних Т-лімфоцитів, але переважно Т-кілерів. Саме вони спільно з фагоцитами знаходять і руйнують чужерідну антигенну структуру, безпосередньо діючи на неї.

Сенсибілізовані Т-лімфоцити, після взаємодії з антигеном, мають безпосередню цитотоксичну активність на клітини-мішені або їх цитотоксичний ефект опосередковується за допомогою цитокінів. Якщо антиген є компонентом якоїсь клітини, то до цієї клітини прикріплюються Т-кілери, що виділяють перфорин, який, подібно до компонентів комплементу, занурюється в мембрану клітини або бактерії і полімеризується, утворюючи в мембрані наскрізні канали, що призводить до швидкої загибелі клітини-мішені.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 550 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)