АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Механізми формування алергічних реакцій

Прочитайте:
  1. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  2. Антиноцицептивні механізми
  3. Бюрократія й проблеми формування конституційної економіки
  4. Векторна теорія формування ЕКГ. ЕКГ, відведення. Походження зубців, сегментів, інтервалів ЕКГ.
  5. Вкажіть місце формування латеральної підшкірної вени.
  6. Ембріологія ока. Вікові особливості зорових рефлекторних реакцій
  7. Етапи формування свідомості
  8. З курсу «Імідж і технології його формування»
  9. З метою перевірки крові донорів на наявність антигенів гепатиту В необхідно застосувати високочутливі методи .Яку з названих реакцій слід застосувати з вказаною метою?
  10. І Поняття про патогенетичні механізми гарячки

Крім алергенів, у виникненні алергічних реакцій певну роль відіграє стан організму. У зв’язку з цим розрізняють два основні види алергії: алергія у практично здорових людей (несенсибілізованих) і у хворих (сенсибілізованих).

Алергія у практично здорових при нормальному утворенні антитіл і БАР викликана надлишком антигену. Механізм її полягає в перенапруженні імунної системи і систем утворення БАР.

Можливість розвитку алергії в здорових індивідуумів зумовлена, очевидно, перевагою сумарної потужності систем утворення БАР під дією великої кількості комплексів антиген – антитіло над системами дезактивації. Еволюція зумовила формування таких систем, що здатні реагувати викидом БАР на потрапляння в організм навіть одиничного антигену (збудника). Вони поширені по всьому організмі (наприклад, тканинні базофіли). Сумарна здатність усіх тканинних базофілів організму до викиду біогенних амінів при одномоментній дегрануляції велика. У той же час природний відбір зумовив реакцію систем дезактивації на невеликі дози БАР, утворені при потраплянні антигену в організм у природних умовах. Цим і пояснюється перевага потенціальної потужності систем утворення БАР над системами їхньої дезактивації.

Алергія у хворих або у людей з підвищеною чутливістю до антигену може розвиватись під дією звичайних доз антигену, на які здорові особи не реагують. Суть даного явища полягає в спадкових чи набутих порушеннях механізмів кожної з трьох стадій алергічних реакцій.

В імунологічній стадії можуть мати значення такі фактори:

1) полегшене проникнення антигену в організм, наприклад, при підвищеній проникності судин, слизової оболонки бронхів;

2) сповільнене руйнування алергену;

3) порушення регуляції імунних реакцій з боку Т-супресорів, що зумовлює посилене утворення антитіл;

4) зрив імунологічної толерантності і утворення автоантитіл;

5) недостатність імунних реакцій проти інфекційних антигенів, виникнення повторних інфекцій чи хронічного інфекційного процесу, що супроводжується алергією через надмірне утворення інфекційних антигенів.

Подібна ситуація виникає, наприклад, при імунодефіцитах Т-лімфоцитів і збереженій здатності виробляти гуморальні антитіла. Стимуляція імунологічно компетентної тканини в цьому випадку призводить до ліквідації інфекційного процесу й одночасно – до припинення алергічної реакції.

У біохімічній стадії алергічних реакцій може спостерігатися порушення утворення і руйнування БАР, що полегшує розвиток алергії.

Порушення утворення й активації БАР проявляється:

- збільшенням утворення БАР;

- посиленням вивільнення БАР, наприклад, при підвищенні дегрануляції тканинних базофілів;

- посиленням активації БАР.

Порушення систем дезактивації та інгібування БАР спостерігаються при недостатньому утворенні інгібіторів БАР, наприклад, при набряку Квінке, що розвивається при спадковому дефіциті інгібітора калікреїну і комплементу; при нестачі ферментів, що руйнують БАР; при порушенні функцій органів, дезактивуючих БАР.

У стадії функціональних і структурних порушень розвиток алергічних реакцій полегшується в осіб з недостатнім утворенням гормонів і речовин, контррегуляторних відносно флогогенних (які зумовлюють запальну реакцію) БАР: катехоламінів, глікокортикоїдів, кортикотропіну, а також у людей з підвищеною чутливістю клітин-мішеней до дії біологічно активних речовин.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 583 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)