АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Патологічна фізіологія кровообігу, зумовлена порушенням функції судин

Прочитайте:
  1. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  2. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  3. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  4. Анататомія, фізіологія, патологія дітей ОГ
  5. Анатомія і фізіологія
  6. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  7. Анатомія та функції сечовивідних шляхів
  8. Анатомія, вікова фізіологія і гігієна серцево-судинної системи
  9. Аритмії зумовлені порушенням автоматизму.
  10. Аритмії зумовлені порушенням провідності міокарда.

Функція кровообігу виконується завдяки тісній взаємодії серця і судин. Головне завдання судин полягає в тому, щоб регулювати об’єм периферичного русла і забезпечити його відповідність об’єму крові, а також постійність і адекватність кровопостачання тканин і органів. Це досягається завдяки важливим і специфічним функціям, які виконують судини: 1) еластичність; 2) скоротливість; 3) тонус; 4) проникність стінки.

Такі функціональні особливості характерні для всіх судин організму, але в кожному виді переважає та або інша функція. Відповідно до цього судини поділяються на компенсуючі, резистивні, ємкісні і судини обміну.

Компенсуючі судини – аорта й артерії еластичного типу. Їх функція полягає передусім в тому, щоб перетворити поштовхоподібні викиди крові з серця у рівномірний кровотік. Підтримка постійного функціонального напруження за рахунок еластичних і колагенових структур даних судин не потребує енергії.

Резистивні судини, або судини опору – артеріоли і венули, розташовані в пре- і посткапілярних ділянках судинного русла. Вони мають товстішу стінку відносно величини просвіту, а також мають здатність знаходитися в стані постійного тонусу і активно змінюють просвіт під дією додаткових нейрогуморальних впливів.

Ці властивості резистивних судин забезпечують відповідність просвіту судин об’єму крові, яка в них знаходиться, а отже, постійність і адекватність кровопостачання органів і тканин.

На грунті короткої характеристики судин послідовно розглянемо патологію судин.

Так, атеросклероз, в основі якого лежать інфільтративно-проліферативні зміни артерій еластичного і еластично-м’язового типу (тобто судин компенсуючого типу), можна розглядати як хворобу, що характеризується у функціональному відношенні переважним порушенням еластичних властивостей вказаних судин, хоча відповідне значення можуть мати також порушення їх тонусу і проникності, крім того, в основі порушень артерій м’язового і м’язово-еластичного типу лежить порушення жирового і білкового обміну і, передусім, обміну холестерину.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 524 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)