АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ішемічна хвороба серця

Прочитайте:
  1. Автоматія серця. Градієнт автоматії. Дослід Станіуса.
  2. АНАТОМІЯ СЕРЦЯ
  3. Анатомія серця
  4. Анатомо-фізіологічна характеристика серця
  5. Аритмії й блокади серця
  6. Аритмії серця. Серцева недостатність
  7. Артеріальні гіпертензії. Гіпертонічна хвороба
  8. Біоелектрична актившсть серця
  9. Будова і функції серця
  10. Будова серця і судин

Термін «ішемічна хвороба серця» об’єднує стенокардію, інфаркт міокарду та кардіосклероз, оскільки в їх основі лежить невідповідність між коронарним кровообігом і потребою міокарду.

Стенокардія це короткочасні приступи (до 20 хв) гострої коронарної недостатності.

Передінфарктні стани (проміжний коронарний синдром, або гостра вогнищева дистрофія міокарду) – розвиваються при тривалості ішемії міокарду від 20 до 40 хв.

Інфаркт міокарду – некроз серцевого м’язу, зумовлений порушенням вінцевого кровообігу, що триває більше 40-60 хв..

Кардіосклероз це склеротичні зміни серцевого м’язу. Може бути дифузним (атеросклеротичний кардіосклероз) і вогнищевим (постінфаркний кардіосклероз).

Стенокардія – це короткочасні приступи (до 20 хв) гострої коронарної недостатності,що супроводжуються больовим синдромом, відчуттям страху і пов’язаними з цим вегетативними реакціями.

Розрізняють стенокардію напруження, стенокардію спокою і стенокардію Принц металу (спазм вінцевих артерій).

В більшості випадків (приблизно у 90 %) стенокардія розвивається при атеросклерозі великих артерій серця і гіпертонічній хворобі, рідше – при ревматичних та сифілітичних коронаритах. Іноді стенокардія виникає при функціональних порушеннях вінцевих судин серця, які розвиваються в результаті розладу нервової регуляції коронарного кровообігу. Найбільш важливу роль має стрес, який є провідною ланкою патогенезу.

До головних ознак стенокардії належать відчуття стискання і біль різної інтенсивності в ділянці серця і за грудниною стискаючого, колючого, ріжучого характеру з іррадіацією в ліве плече, між лопатки, ліву руку. Хворий під час приступу нерухомий, на обличчі – страх і страждання, іноді приступ стенокардії супроводжується головними болями, запамороченням і блюванням. ЕКГ у момент приступу ілюструє порушення коронарного кровообігу: інтервал S-T зміщується униз, а зубець Т може стати негативним, однак невдовзі після приступу ці зміни зникають. Під час приступу стенокардії, як правило, температура тіла і периферична кров залишаються в межах норми.

Профілактика стенокардії полягає в усуненні причин, які її викликають (лікування атеросклерозу, в тому числі й коронарних артерій, аорти, гіпертонічної хвороби, ревматизму та ін., які зумовлюють спазм коронарних артерій).

Під час приступу призначують гірчичники на ділянку серця, 1-2 краплі 1% розчину нітрогліцерину на шматочок цукру або таблетку нітрогліцерину під язик, валідол. Поза приступом хворим рекомендують папаверин, сустак, нітранол та інші препарати.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 455 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)