АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Причини та умови виникнення порушень діяльності нервової системи

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. II. Умови прийняття на обслуговування та обслуговування громадян
  3. III. Умови прийняття і порядок обслуговування громадян
  4. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  5. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  6. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  7. Анатомія вегетативної нервової системи
  8. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  9. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  10. Анатомія, вікова фізіологія і гігієна серцево-судинної системи

Порушення діяльності нервової системи виникають унаслідок дії на організм різноманітних патогенних факторів екзогенної чи ендогенної природи:

- первинних екзогенних (фізичні, хімічні, біологічні, лікарські засоби та ін.); специфічним для людини патогенним фактором є слово, яке може викликати не лише розлади психічної діяльності, поведінки, але й інших функцій;

- первинних ендогенних (продукти проміжного і прикінцевого обміну за умов ішемії, гіпоксії, запалення, порушеннях діяльності генетичного апарату нейронів і т.п.);

- вторинних ендогенних (утворених нервововою системою – патотрофогени, автоантитіла, нейротоксини, інгібітори ферментів, відповідаальних за синтез і руйнування нейромедіаторів, тощо.).

Шляхи впливу патогенних факторів на нервову систему можуть бути прямими чи опосередкованими (через зміни безумовно- й умовно-рефлекторної, гуморальної та гормональної регуляції діяльності життєво важливих органів і систем). При цьому необхідно враховувати можливість локальної (різні структурні рівні) чи генералізованої їх дії на нервову систему.

Суттєве значення для розвитку патології нервової системи мають умови: функціональний стан нервової системи, спадкові фактори, конституція, вік, стать, тощо. Реалізація патогенних впливів залежить, також, від їх сили та тривалості. Разом з тим. функціональний стан ЦНС має велике значення для виникнення, ослаблення чи посилення патологічних процесів у різних органах і системах організму.

Розлади нервової діяльності, які призводять до різноманітних порушень функцій органів і систем в організмі, залежать також від характеру патогенного фактора, локалізації та інтенсивності ушкоджувальної дії, від активності захисно-компенсаторно-пристосувальних реакцій не тільки нервової системи, але й інших систем організму.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 603 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)