АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні принципи і методи знеболювання.

Прочитайте:
  1. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  2. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  3. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  4. V. Методичне забезпечення
  5. V. Основні етапи заняття
  6. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  7. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  8. VI. Методика
  9. VI. Методичне забезпечення
  10. VI. Методичне забезпечення

При недостатності антиноцицептивної системи ефективним засобом боротьби з болем є застосування штучних медтодів активізації антиноцицептивних систем.

Фармакологічні методи знеболювання базуються на принципі активації структур ендогенних антиноцицептивних систем або імітування їх дії шляхом застосування наркотичних і ненаркотичних анальгетиків, місцевоанестезуючих препаратів, антидепресантів і транквілізаторів. Відомо, що чимало аналгетиків, у тому числі опіоїдних, реалізують свій ефект не лише шляхом прямого пригнітючого впливу на ноцицептивні нейрони і блокади синаптичної передачі збудження, але і через активацію структур антиноцицептивної системи.

Окрім медикаментозного знечулення застосовують наступні методи.

1. Зменшення больової аферентації шляхом прямого пригнітючого впливу на ноцицептивні нейрони і блокади синаптичної передачі збудження: а) зменшення збудження рецепторів (іммобілізація кінцівок, розслаблення м’язів); б) збільшення порогу больової чутливості (пригнічення утворення простагландинів, пригнічення активності симпатоадреналової системи); в) порушення проведення імпульсів від рецепторів нервовими провідниками (принцип анестезії).

2. Модуляція сенсорних входів лежить фізичними методами знеболювання.

3. Пригнічення, руйнування або видалення центрів патологічної больової імпульсації в ЦНС.

4. Усунення психогенної больової патологічної домінанти.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 498 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)