АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Патофізіологія болю

Прочитайте:
  1. Глава 5. Патофізіологія імунної системи
  2. Патофізіологія базального ядерного комплексу
  3. Патофізіологія білкового обміну
  4. Патофізіологія вуглеводного обміну
  5. ПАТОФІЗІОЛОГІЯ ОРГАНІВ І СИСТЕМ
  6. ПАТОФІЗІОЛОГІЯ СИСТЕМИ КРОВІ
  7. Практичні навички за розділом «Патофізіологія серцево-судинної та дихальної системи»
  8. Практичні навички за розділом «Патофізіологія системи травлення, печінки та нирок»

Біль це особливий різновид чутливості, для якого властиві наступні характеристики:

1) виконує захисну сигнальну функцію, оскільки виникає в організмі як реакція на ушкодженням або у зв’язку із загрозою ушкодження тканин.

2)не несе інформаційного навантаження про довкілля

3) неприємне відчуття тісно пов’язане з емоційними реакціями, окрім цього супроводжується складними вегетативними і руховими реакціями

4) реалізується спеціальною системою больової чутливості і вищими відділами мозку, котрі відносяться до психоемоційної сфери – система сприйняття і передачі больового сигналу називається ноцицептивною системою (лат. посеге – ушкоджувати + сереrе – сприймати).

5) до болю не розвивається адаптація

6) може бути причиною тяжких страждань хворого (психічних), пусковим механізмом для розвитку генералізованих патологічних процесів, зокрема шоку.

Класифікаційно розрізняються наступні варіанти болю:

I. За клінічною характеристикою (суб’єктивним відчуттям) – біль гострий і тупий, локалізований і дифузний, мати характер пощипування, поколювання, жару і т.п.

П. Залежно від тривалості больових відчуттів – біль гострий ( швидко минає після припинення дії больових стимулів) і хронічний (є тривалим, спричиняє важкі психічні страждання, соматичні розлади).

III. За значенням для організму – біль фізіологічний ( формується за нормальних умов, відіграє роль найважливішого захисного механізму) і патологічний (реалізується зміненою системою больової чутливості, має дизадаптивне і патогенне значення для організму).

IV. За механізмом розвитку – біль соматичний (поверхневий, глибокий) і вісцеральний.

V. Залежно від локалізації – біль місцевий – локалізується в ділянці розвитку патологічного процесу; проекційний – місце, на яке діє больовий подразник, не збігається з тим, де біль відчувається; відбитий (іррадійований, рефлекторний) – больове відчуття локалізується не в ушкодженому органі, а у віддалених поверхневих ділянках шкіри, інервованих тим же сегментом спинного мозку, що й уражений внутрішній орган.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 652 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)