АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розлади сенсорної функції нервової системи

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  3. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  4. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  5. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  6. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  7. Анатомія вегетативної нервової системи
  8. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  9. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  10. Анатомія та функції сечовивідних шляхів

Організм за допомогою нервової системи отримує інформацію з довколишнього і внутрішнього середовища. Сприйняття різних подразників здійснюється рецепторами зовнішніми (шкіри і слизових оболонок, зорові, слухові, смакові, нюхові), внутрішніми (м’язів, суглобів і зв’язок, рецептори судин і внутрішніх органів).

Порушення чутливості характеризуються як кількісними, так і якісними її змінами. Сенсорні розлади кількісного характеру пов’язані зі зміною інтенсивності сприйняття (анестезія, гіпестезія і гіперестезія), можуть бути загальними (тотальні), ізольованим (парціальні) або поєднаним. Розлади чутливості пов’язані з порушеннями структури і функції рецепторів і аферентних провідників у будь-якій ділянці сенсорного шляху аж до кори великих півкуль головного мозку.

Анестезія (від грец. an - заперечення, aisthesis - почуття, відчуття) – повна втрата, а гіпестезія – зниження чутливості загалом чи окремих її різновидів. Гіпо- і анестезії виникають за умови часткового чи повного переривання проведення імпульсів від рецепторів загальної чутливості до кори головного мозку при різних ураженнях нервової системи. З метою попередження неприємних відчуттів, зокрема больових, і, відповідно, небажаних наслідків при виконанні хірургічних втручань застосовують медикаментозну анестезію.

Гіперестезія – це підвищення чутливості організму до різних видів подразнень. Гіперестезії пов’язані зі зниженням порога збудливості рецепторів шкіри і слизових оболонок при їх ураженні (опіки, оперізуючий герпес, тощо), а також порушеннями на кірковому рівні (окремі форми неврозів, що характеризуються підвищеною дратівливістю).

Дизестезії – це розлади чутливості «якісного» характеру, які характеризуються спотвореним сприйняттям зовнішніх подразників (наприклад, тактильне чи температурне подразнення сприймається як больове). Спотворена чутливість може виявлятися як парестезії різноманітні, незвичайні відчуття у вигляді оніміння, повзання «мурашок», поколювання. Особливою формою якісної зміни чутливості є гіперпатія своєрідне хворобливе неприємне сприйняття різних різких подразників із втратою відчуття точної локалізації.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 425 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)