АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Порушення функцій статевих залоз

Прочитайте:
  1. E. - Порушення слиновиділення.
  2. E. - Порушення слиновиділення.
  3. E. - Прищитоподібної залози.
  4. II. Доброякісні пухлин статевих органів, ендометріоз
  5. N На внутрішній стінці матки є залишки залоз, з яких потім регенерує покрив ендометрію.
  6. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників
  7. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  8. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  9. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  10. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.

Гіпофункція статевих залоз. Недостатність ендокринної функції статевих залоз може бути зумовлена видаленням їх хірургічним шляхом (кастрація), руйнуванням запальним процесом, токсинами, іонізуючим випромінюванням, розладами гіпоталамо-гіпофізарної регуляції. Окрему групу становлять вроджені порушення статевого розвитку, зумовлені хромосомними аномаліями або мутацією генів. Неопущення яєчок у калитку (крипторхізм), гіпоплазія яєчок та яйників, вроджена відсутність статевих залоз, псевдогермафродитизм – усі ці аномалії розвитку супроводжується гіпогонадизмом.

Кастрація тварин, що ростуть, призводить до видовження та витончення кісток, зменшення маси м’язової тканини, надлишкового відкладання жиру. У самців спостерігається недорозвинення статевого члена, сім’яних міхурців і передміхурової залози; у самиць – недорозвинення матки та її придатків, відсутність циклічних змін. Ці порушення зумовлені випадінням морфогенетичної, анаболічної та специфічної (андрогенної й естрогенної) дії статевих стероїдів.

Кастрація після статевого дозрівання відбивається переважно на обміні речовин і функції статевих органів, спричиняючи їх атрофію, зникнення інстинктів, припинення циклічних процесів у матці, піхві та маткових трубах, інволюцію вторинних статевих ознак. Рано розвивається атеросклероз, змінюється співвідношення процесів збудження і гальмування в корі великого мозку.

Зменшення синтезу прогестерону внаслідок гормональної недостатності жовтого тіла може бути причиною спонтанних абортів, оскільки прогестерон бере участь у секреторних процесах ендометрію та розслабленні міометрію. Введення у цих випадках препаратів прогестерону дає змогу зберегти вагітність.

Згасання гормональної активності статевих залоз із віком лежить в основі клімаксу у жінок і чоловіків. Клімактеричний синдром іноді набуває патологічного перебігу і потребує лікування.

Гіперфункція статевих залоз. Посилення гонадотропної функції гіпофіза або гормонально-активна пухлина яєчок та ячників у ранньому віці зумовлюють передчасне статеве дозрівання. Під впливом надлишкової кількості андрогенів хлопчики перетворюються на «маленьких геркулесів» з короткими кінцівками і сильними м’язами. У разі збільшення секреції гонадотропінів у сім’яних канальцях яєчка знаходять зрілі сперматозоони. Зовнішні статеві органи, а також яєчка гіпертрофовані, що дає змогу відрізнити цю патологію від адреногенітального синдрому. Гіперандрогенізація спричиняє ранню появу вторинних статевих ознак – низький голос, оволосіння лобка, обличчя, пахвових ямок та ін. У дівчаток під впливом надлишку естрогенів дуже рано з’являється менструація, спостерігається ріст молочних залоз, оволосіння лобка, відкладання жиру в ділянці тазу і стегон.

Підвищена секреція гормонів ячника у дорослих жінок зумовлює порушення менструального циклу та інші розлади. Так, надмірне надходження у кров естрогенів внаслідок персистенції фолікула (стан, при якому фолікул не досягає повного дозрівання і не настає овуляція) часто спричиняє маткові кровотечі. Підвищена секреція прогестерону супроводжується аменореєю, збільшенням об’єму матки і молочних залоз.

Періодична секреція естрогенів і прогестерону визначає перебіг менструального циклу, у якому виділяють дві фази: фолікулінову (від початку менструації до овуляції) і лютеїнову – від овуляції до початку наступної менструації (рис 23.7).

У фазі десквамації на фоні різкого зниження вироблення статевих гормонів (2-6 днів) відбувається відторгнення функціонального шару ендометрію (до базального шару). У фазі регенерації і проліферації (від 6-го до 16 -го дня) у результаті переважного впливу екстрогенів, секреція яких збільшується в міру прогресування росту фолікула, відбувається регенерація і проліферація функціонального шару ендометрію за рахунок базального шару, що залишився. Максимальна концентрація екстрогенів спостерігається до моменту овуляції. Надалі настає лютеїнова фаза – фаза секреції маткового циклу (від 16-го до23-30-го дня), що характеризується посиленням функції маткових залоз, набряком ендометрію, зростанням вмісту в ньому глікогену, значним посиленням його кровообігу. Зазначені зміни виникають завдяки утворенню жовтого тіла і продукції ним прогестерону.

Рис. 23.7. Схема регуляції менструального циклу

 

При відсутності запліднення функція жовтого тіла припиняється, концентрація прогестерону в крові різко знижується, що призводить до зменшення проникності кровоносних судин ендометрія, спазму артерій, порушення харчування ендометрію, некрозу капілярів, зморщування і відторгнення ендометрію.

Випадіння впливу прогестерону викликає ріст фолікула з посиленням секреції естрогенів, припинення менструації і регенерацію функціонального шару ендометрію. У регуляції менструального циклу, крім гонадотропних і статевих гормонів, беруть участь окситоцин, серотонін і простагландини.

Таким чином, утворення естрогенів та їх секреція поступово збільшуються від початку фолікулінової фази (фази регенерації маткового циклу) і досягають максимуму до моменту овуляції («овуляційний пік»). Секреція прогестерону різко підвищується на початку овуляції і досягає максимуму в період розквіту жовтого тіла. Тоді ж відбувається менш виражений другий підйом секреції екстрогенів - «лютеїновий пік».

 

Контрольні питання

1. Патологія гіпоталамо-гіпофізарної системи. Причини виникнення та механізми розвитку синдромів надлишку та нестачі гіпофізарних гормонів.

2. Патологія щитоподібної залози. Гіпотиреоз, гіпертиреоз, зоб.

3. Порушення функції паращитоподібних залоз: види, причини, механізми розвитку, клінічні та патофізіологічні прояви.

4. Патологія надниркових залоз. Гіперфункція кори наднирників. Синдроми Іценка-Кушинга, Конна, вродженої гіперплазії кори надниркових залоз (адреногенітальний синдром). Порушення діяльності мозкової речовини надниркових залоз.

5. Порушення функції статевих залоз: первинні та вторинні стани гіпер-і гіпогонадизму. Причини та механізми розвитку, екстрагенітальні прояви порушень функції статевих залоз.

 


Глава 24. ПАТОЛОГІЧНА ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

 

Нервова система людини регулює фізіологічні процеси організму на всіх його рівнях і забезпечує його існування як цілісної системи. Лише виконання всіх фізіологічних, тісно пов’язаних поміж собою, функцій нервової системи – інтегративної, сенсорної, моторної, секреторної, трофічної – забезпечує оптимальну функціонування кожного органа.

Як основна регулююча система організму нервова система бере участь у патогенезі кожної хвороби, формуючи 1) негайні обов’язкові фізіологічні захисно-пристосувальні рефлекси та реакцій, а також 2) відтерміновані не обов’язкові патологічні рефлекси та реакції.

Порушення цих механізмів призводить до порушення узгодженості функцій і дезадаптації організму, розладів гомеостазу, тобто до розвитку різноманітих патологічних процесів.

Патологія нервової системи – це ушкодження невро-гуморально-гормональної регуляції, котре зумовлює порушення нормального метаболізму, функції та структури на різних різнях організації організму в цілому; здатності організму пристосовуватись до обставин мінливого довкілля, які змінюються; здатності організму своєчасно та повноцінно відновлювати пошкоджені обмінно-структурно-функціональні процеси, тощо.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1589 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)