АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етиологія

Збудником аденовірусної інфекції є віруси, які належать до родини аде­новірусів. Вірус містить двониткову ДНК. Аденовіруси мають як групо-специфічні, так і типоспецифічні ан­тигени. Їх поділяють на три підгру­пи — А, В, С. Відомо близько 60 се-ротипів, патогенними для людини є 36 серотипів.

Аденовіруси спричинюють цитопа-тогенну дію, переважно в ядрі клітини.

Порівняно з іншими збудниками ГРВІ аденовіруси достатньо стійкі щодо чинників навколишнього сере­довища, терморезистентні; витриму­ють зміни рН від 5,0 до 9,0; під час нагрівання до 56 °С гинуть протягом ЗО хв. Швидко інактивуються розчи­нами лізолу, формаліну, хлорвмісни-ми дезінфектантами.

Епідеміологія

Джерелом інфекції є хвора дити­на або вірусоносій. Виділення адено­вірусів триває 7—12 днів від початку захворювання і припиняється пере­важно ще до закінчення хвороби, хоча в деяких хворих може тривати місяцями. Особливо довго вірус збе­рігається в мигдаликах дітей, хворих на хронічний тонзиліт. Часто гостра аденовірусна інфекція може перехо­дити в хронічну форму, що забезпе­чує тривале зберігання збудника в ко­лективі.

Механізм передачі інфекції пере­важно повітряно-краплинний, мож­ливі також аліментарний та контакт­но-побутовий.

Чинниками, що сприяють розвит­ку захворювання, є:

1) епідеміологічний чинник — спа­лахи аденовірусної інфекції, неви­конання протиепідемічних заходів, скупченість дітей, пора року;

2) вік дитини — від 6 міс до 3 років;

3) імунодефіциті стани дитини;

4) часті захворювання дитини;

5) негативний преморбідний фон.

Сезонність епідемічного процесу

Захворюваність спостерігається цілорічне, але спалахи частіше бува­ють узимку.

Сприйнятливість населення до інфекції

Сприйнятливість висока. Хворіють переважно діти віком від б міс до З років. Дорослі хворіють рідше в 5— б разів. Після перенесеної інфекції формується типоспецифічний імунітет.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 440 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)