АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ В

Прочитайте:
  1. Аутоиммунный хронический активный гепатит
  2. БАЦИЛЛЯРНЫЙ ПУРПУРНЫЙ ГЕПАТИТ
  3. В настоящее время при хронических гепатитах В и С наиболее эффективным методом лечения является применение иммунотерапии, которая проводится в течении 6-12 месяцев.
  4. Вакцинація новонароджених проти гепатиту B.
  5. Вакцинація новонароджених проти гепатиту В.
  6. Вирус гепатита G
  7. Вирус гепатита А
  8. Вирус гепатита А
  9. Вирус гепатита А.
  10. Вирус гепатита В

План:

1. Основи етіології і епідеміології вірусного гепатиту В.

2. Основні клінічні ознаки. Проблеми пацієнта. Ускладнення.

3. Сестринська оцінка загального стану хворого на вірусний гепатит В.

4. Лабораторна діагностика.

5. Принципи лікування.

6. Профілактичні заходи.

 

ВГВ або сироватковий гепатит - це гостре інфекційне захворювання з середньоважким або важким перебігом, парентеральним механізмом зараження, ураженням печінки, схильністю до хронічного перебігу.

Етиологія - збудник термостабільний гепаднавірус, знаходиться в крові, гепатоцитах т в міжклітинному просторі печінки. Має три антигени - 1) HBs антиген (австралійський) входить до складу оболонки вірусу і виявляється в периферійній крові, 2) HBc антиген серцевинний, міститься в гепатоцитах і в периферійній крові не виявляється, 3) HBe антиген серцевинний, який виявляється в крові 4) HBx антиген впливає на ракове переродження клітин печінки.

Стійкий у зовнішньому середовищі та до дії високий температур, деззасобів, УФО, висушування. У замороженому стані зберігається десятиріччями, у препаратах крові - роками. Інактивується при кип`ятінні протягом 45 - 60 хвилин, під дією високих концентрацій перекису водню, хлораміну, формаліну.

Епідеміологія - джерелом інфекції може бути 1) хворий на гострий гепатит В та 2) хворий на хронічний вірусний гепатит.

Заразними є кров, у тому числі менструальна, сперма, у меншому ступені - слина, піт, сеча.

Шляхи зараження: 1) штучний (артифіціальний) 2) природний.

До штучного належить - переливання зараженої крові, ушкодження шкіри та слизових оболонок інфікованим інструментарієм.

До природного шляху зараження можна віднести а) статевий та

б) внутрішньоутробний або при пологах.

Групи ризику - наркомани, гемофіліки, хворі на ХНН - гемодіаліз, медичні працівники, які контактують з кров`ю та інструментарієм - маніпуляційні медсестри, лаборанти, хірурги тощо.

Сезонності немає.

Клініка - інкубаційний період - від 42 до 120 днів.

Початковий період - поступовий, розрізняють такі його варіанти

- диспептичний

- артралгічний, або псевдоревматичний

- астеновегетативний

- катаральний, або грипоподібний.

Захворювання починається з ознак змішаного типу, виникає симптом інтоксикації - погіршення загального стану, зниження працездатності, слабкість, зниження апетиту та диспептичні явища - важкість у правій ділянці, метеоризм, гіркота у роті. Можуть виникати болі у суглобах. Інколи жовтяниця шкіри та склер (симптом "дзеркала"), потемніння сечі являються першими клінічними проявами. Цей період триває 1-2 тижні.

Жовтяничний період - наростають прояви інтоксикації та жовтяниця, сеча набуває кольору міцного чая, кал - білої глини.Апетит відсутній, турбує нудота, може бути блювання. При інтенсивній жовтяниці виникає свербіж шкіри. Печінка збільшена, чутлива при пальпації, може збульшуватись селезінка. Білірубін може досягати 300-400ммоль/л, трансамінази АЛТ і АСТ підвищені і різко наростають у розведенні, що говорить про цитоліз печінкових клітин. Рівень цих показників відповідає важкості захворювання.

При важкому перебігу наростають явища печінкової недостатності - посилюється нудота та блювання, виникає солодкуватий запах з рота, наростає слабкість, психомоторне збудження змінюється апатією, сонливістю, розміри печінки зменшуються, можуть виникати носові та інші кровотечі. АТ падає, тахікардія, пульс наткоподібний, слабкий. Хворий може померти від печінкової коми.

Період реконвалесценції- поступово зникають диспептичні явища, інтоксикація, жовтяниця, але досить товго зберігається астено-вегетативний синдром.

В деяких випадках хвороба переходить у хронічну персистуючу або активну форму гепатиту.

До атипових форм вірусного гепатиту В відноситься блискавична та безжовтянична форма.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 522 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)