АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості спостереження і догляду за хворими при кашлі, кровохарканні та легеневій кровотечі.

Прочитайте:
  1. I. Спостереження за перебігом нормальної вагітності
  2. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  3. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  4. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  5. Будова серця, серцевий цикл та його ругуляція, вікові особливості.
  6. Велике і мале кола кровообігу. Особливості кровообігу у плода
  7. Велике та мале коло кровообігу, анатомія, фізіологія, вікові особливості.
  8. Виберіть із перерахованого які особливості будови слизової оболонки піхви мають значення для вироблення секрету?
  9. Видові особливості мигдаликів
  10. Використання міхура із льодом, газовивідної трубки, грілки під час догляду за хворими.

Кашель - складний рефлекторний акт, обумовлений подразненням рецепторів дихальних шляхів і плеври. Кашлевий рефлекс виникає при стимуляції рецепторів дихальних шляхів різними факторами - слизом, стороннім предметом, бронхоспазмом, сухістю слизових оболонок або структурних змін дихальних шляхів. Фізіологічна роль кашлю складається в очищенні дихальних шляхів від секрету і речовин, що потрапили в них ззовні. Кашлевий поштовх складається з раптового різкого видиху при закритій голосовій щілині, при наступному раптовому відкритті якої повітря разом з мокротинням і іншими сторонніми предметами із силою викидається через рот. Як прояв хвороби кашель, як правило, буває болісним, завзятим, найчастіше хворобливим, з виділенням мокротиння й появою в ній різних домішок.

Причини виникнення кашлю.

• Запальні захворювання органів дихання - ларингіт, трахеїт, бронхіт, бронхіоліт, бронхіальна астма, пневмонія, абсцес легені й ін.

• Імунні реакції у відповідь на надходження в організм алергенів - пилок рослин, пилові кліщі, пральні порошки й ін.

Захворювання ССС із застоєм крові в малому колі кровообігу - пороки серця, ІХС, ділатаційна кардіоміопатія й ін.

• Механічне подразнення - пневмоконіози, порушення прохідності бронхів внаслідок здавлювання їх пухлиною, сторонні предмети.

(Пневмоконіози - група професійних хвороб легень, обумовлених тривалим вдихуванням виробничого пилу.

• Хімічне подразнення - тютюновий дим, екологічно несприятливі умови (забруднення повітря), бойові отруйні речовини, побутовий газ і ін.

• Термічне подразнення - вдихування дуже гарячого або дуже холодного повітря.

• Ятрогенні фактори- розвиток фіброзу легенів після хіміотерапії й променевої терапії, побічна дія препаратів, наприклад із групи інгібіторів АПФ (ангиотензин-перетворюючий фермент) і ін. Так, до 15% хворих артеріальною гіпертензією й хронічною серцевою недостатністю, що приймають інгібітор АПФ II покоління эналаприл, починають кашляти; у той же час в 2 рази рідше кашель спостерігається у хворих, що приймають інгібітор АПФ III покоління моноприл.

• Рефлекторні фактори - рефлекс, що не має очевидного захисного характеру: подразнення плеври, перикарда, подразнення рефлексогенних зон в області задньонижньої стінки зовнішнього слухового проходу й ін.

• Психогенні фактори.

Види кашлю за частотою і характером виникнення:

• однократний;

• приступоподібний - при бронхіальній астмі, обструктивному бронхіті, у курців;

• конвульсивний - приступоподібний кашель із швидко наступаючими один за одним поштовхами, що перериваються гучним вдихом, який іноді супроводжується блювотою (при коклюші);

• спазматичний - завзятий сухий кашель, що супроводжується спазмом гортані (при подразненні гортанного нерва, як правило, патологічним процесом в області середостіння);

• гострий - при гострій вірусній або бактеріальній інфекції;

• хронічний - при хронічних захворюваннях дихальних шляхів, хронічній серцевій недостатності.

За характером кашель може бути сухим (без відходження мокротиння) і вологим, або продуктивним (з виділенням мокротиння).

При сильному болісному кашлі можливий розвиток ускладнень: непритомності, розриву емфізематозних ділянок легенів з розвитком пневмотораксу, патологічних переломів ребер при наявності мієломної хвороби, остеопороза і метастатичних новоутворів у легенях.

Догляд за хворими із сухим кашлем включає в першу чергу лікування основного захворювання. Рекомендують рясне тепле лужне питво - наприклад, мінеральну воду «Боржомі», розведену наполовину гарячим молоком.

Мокротинням (лат. sputum) називають патологічно змінений секрет слизових оболонок трахеї, бронхів і легенів з домішками слини й секрету слизової оболонки порожнини носа й приносових пазух, який виділяється при відхаркуванні.

Характеристики мокротиння - кількість, колір, запах, консистенція (рідка, густа, в’язка), включення (кров, гній і інші домішки) - залежать від захворювання й поряд з результатами інших лабораторних і інструментальних методів дослідження мають велике значення в діагностиці захворювань системи органів дихання й інших органів.

Добова кількість мокротиння може коливатися від декількох миллилитров при хронічному бронхіті до 1-1,5 л при бронхоектатичній хворобі, прориві абсцесу легені в бронх, гангрені легені.

Види мокротиння.

• Слизове мокротиння - мокротиння безбарвне, прозоре, в’язке, практично не містить клітинних елементів.

• Серозне мокротиння - мокротиння рідке, пінисте, виділяється при набряку легенів.

• Гнійне мокротиння - мокротиння містить гній (характерні, зокрема, для прориву абсцесу легені в просвіт бронха).

• Гнилісне мокротиння - мокротиння гнійне із гнилісним запахом.

• Кров'янисте мокротиння - мокротиння містить домішки крові (відзначають, наприклад, при кровотечі із стінок дихальних шляхів при раку легені).

• «Іржаве» мокротиння - мокротиння кров'янисте, містить включення іржавого кольору, що утворюється в результаті розкладання гемоглобіну (з'являється, наприклад, при пневмонії, туберкульозі).

• Перлинне мокротиння - мокротиння містить округлі опалесцентні включення, що складаються з атипових клітин і детриту (спостерігають, наприклад, при плоскоклітинному раку бронхів). Детрит (лат. detritus - стертий) - продукт розпаду тканин.

• Тришарове мокротиння - мокротиння рясне, гнійне, що розділяється при відстоюванні на три шари: верхній - сіруватий пінистий, середній - водянистий прозорий, нижній - брудного сіро-зеленого кольору, що містить гній і залишки некротизованих тканин (спостерігають при гангрені легенів).

При наявності мокротиння необхідно визначати його добову кількість, що може коливатися від 10 - 15 мл (при хронічному бронхіті) до 1 л і більше (при бронхоектатичній хворобі). Хворий повинен спльовувати мокротиння в індивідуальну плювальницю, на дно якої попередньо наливають невелику кількість 0,5 % розчину хлораміну. Молодша медсестра повинна забезпечити дотримання чистоти і своєчасності спорожнювання плювальниць. Дуже важливо домогтися вільного відхождения мокротиння, оскільки його затримка (наприклад, при бронхоектатичній хворобі, абсцесі легень) підсилює інтоксикацію організму. Тому хворому допомагають знайти положення (так зване дренажне - на тому або іншому боці, на спині), при якому мокротиння відходить найбільш повно, тобто здійснюється ефективний дренаж бронхіального дерева по кілька разів у день по 20-30 хв. Таку процедуру називають постуральним дренажем.

Кровохаркання - виділення мокротиння з домішкою крові, перемішаної рівномірно (наприклад, «іржаве» мокротиння при крупозній пневмонії, мокротиння у вигляді малинового желе при раку легень) або у вигляді прожилок. Виділення через дихальні шляхи значної кількості крові (з кашльовими поштовхами, рідше - безперервним струменем) називається легеневою кровотечею.

Кровохаркання і легенева кровотеча зустрічаються найчастіше при злоякісних пухлинах, гангрені та інфаркті легень, туберкульозі, бронхоектатичній хворобі, травмах і пораненнях легені, а також при мітральних вадах серця, тромбозі легеневої артерії, первинній легеневій гіпертензії.

Легеневу кровотечу іноді доводиться диференціювати зі шлунково-кишковою кровотечею, що проявляється блюванням з домішкою крові, вона подібна до кавової гущі, має кислу реакцію, в ній трапляються рештки їжі. У таких випадках необхідно пам'ятати, що легенева кровотеча характеризується виділенням пінистої, яскраво-червоної крові, що має лужну реакцію і не згорається.

Кровохаркання і, особливо, легенева кровотеча є досить серйозними симптомами, що вимагають термінового встановлення їхньої причини - проведення рентгенологічного дослідження органів грудної клітки з томографією, бронхоскопії, бронхографії, іноді - ангіографії.

Кровохаркання і легенева кровотеча (на відмінну, наприклад, від шлунково-кишкової кровотечі), як правило, не супроводжуються явищами шоку або колапсу. Загроза для життя в таких випадках звичайно буває пов'язана з порушенням вентиляційної функції легень у результаті потрапляння крові в дихальні шляхи. Хворим призначають повний спокій. Їм варто надавати напівсидяче положення з нахилом убік ураженої легені, щоб уникнути потрапляння крові в здорову легеню. На цю ж половину грудної клітки кладуть міхур з льодом, дають ковтати невеликі (діаметром 0,5-1см) грудки льоду. При інтенсивному кашлі, який сприяє посиленню кровотечі, застосовують противокашльові засоби. Це викликає рефлекторний спазм судин і зменшує наповнення легень кров’ю. При значній кровотечі на верхні і нижні кінцівки накладають джгути на 1-2 години, негайно викликають лікаря.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1050 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)