АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Радіоімунологічний аналіз (РІА)

Прочитайте:
  1. Аналіз виділень.
  2. Аналіз змін у попиті й у розмірі (обсязі попиту). Чинники попиту.
  3. Аналіз змін у пропозиції й у розмірі пропозиції. Чинники пропозиції.
  4. Аналіз ПЛР-ампліфікованої ДНК
  5. Аналіз ринкової рівноваги, її економічна сутність, наслідки відхилення від неї.
  6. Аналізатор шкірного чуття
  7. Артеріальний пульс, його походження СФГ, її аналіз.
  8. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  9. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  10. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки

В 1959 р. Р. Ялоу і С. Берсон розробили кількісний імунологічний метод виявлення інсуліну в плазмі людини з використанням інсуліну, міченого радіоактивним ізотопом йоду (151J). Використання радіоактивних ізотопів в поєднанні з імунохімічними методами досліджень дозволяє реалізувати виключну вибірковість останніх для мінімальних кількостей біополімерів. Особлива перевага радіоімунологічного аналізу – висока чутливість. З його допомогою вдається виявити нанограмові (10-9), а іноді і пікограмові (10-10) рівні антитіл та вірусів. В РІА поєднується специфічність, властива реакціям антиген-антитіло, з чутливістю, яку дає використання радіоактивної мітки.

Радіоімунологічний аналіз базується на законі дії мас, за яким речовина, що визначається, буде конкурувати зі своїм міченим аналогом (антигеном) за обмежену кількість зв’язуючих місць антитіла до досягнення хімічної рівноваги всіх компонентів реакційної суміші.

Принцип методу можна представити наступним чином:

де А1 – вільний мічений антиген; В – специфічне антитіло; А – немічений антиген в дослідному матеріалі; А1В – зв’язаний мічений антиген; АВ – зв’язаний немічений антиген.

Мічений антиген зв’язується зі специфічним антитілом з утворенням міченого комплексу антиген-антитіло. При проведенні РІА проявляється здатність неміченого антигену дослідного матеріалу конкурувати за активні центри антитіл, пригнічуючи зв’язування міченого антигену. Як результат конкурентного пригнічення відношення зв’язаного з антитілом антигену до вільного міченого антигену зменшується при збільшенні концентрації неміченого антигену. Іншими словами, метод базується на здатності антитіл зв’язуватися з міченим радіоактивним ізотопом антигеном та на конкурентному пригніченні цієї реакції неміченим антигеном. Потім, коли цей антиген відділяється від незв’язаного, вимірюється радіоактивність однієї або обох фракцій.

Мітять препарати антигенів як правило радіоактивним 125І. Відомі різні засоби йодування білків: хлораміновий метод, лактопероксидазний, активованим ефіром та інші.

Існує декілька варіантів РІА, з яких в вірусології для практичної мети найчастіше використовують адсорбційний в різних модифікаціях: конкурентний метод (в рідкій фазі) та твердофазні прямий і непрямий методи. Останнім часом РІА використовується все рідше, оскільки пов’язаний з застосуванням радіоактивних ізотопів.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1352 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)