АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Оцінка результатів. Результати лікування оцінюють під час патронажних відвідувань на першому році життя дитини

Прочитайте:
  1. V етап. Оцінка результатів м/с втручань.
  2. V ЕТАП: Оцінка результатів м/с втручань.
  3. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ТЕРМОМЕТРІЇ
  4. Аналіз та оцінка результатів лабораторного дослідження крові, спинномозкової рідини, сечі, калу, мієлограми, медико-генетичних проб, ІФА-діагностики.
  5. Валеологічна оцінка функціонального стану серцево-судинної системи. Вікові особливості крові та кровообігу.
  6. Визначення вмісту активного хлору в таблетках «Пантоцид» («Аквацид») та оцінка їх придатності для проведення знезараження води.
  7. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.
  8. Вимоги до результатів лікування.
  9. Виявлення та оцінка взаємозв’язків чинників навколишнього середовища та здоров’я населення
  10. Гігієнічна оцінка обладнання шкільних приміщень та навчальних меблів

Результати лікування оцінюють під час патронажних відвідувань на першому році життя дитини. Медична сестра повинна фіксувати увагу на ранніх симпто­мах рахіту.

У дітей перших трьох місяців особливу увагу приділяють обстеженню голови: огляд, пальпація великого і малого тім'ячок, швів. У дітей А —6 міс більше ува­ги звертають на обстеження грудної клітки. Слід проводити рукою по ходу ре­бер, щоб своєчасно виявити стовщення у місцях переходу хрящової тканини в

кісткову, особливо на V -VIII ребрах. У дітей 2-го півріччя життя медсестра оглядає передпліччя і гомілки з метою виявити викривлення кісток, стовщення епіфізів.

Під час патронажних відвідувань медсестра спостерігає за дитиною, за її стато-моторним розвитком, руховою активністю, тонусом м'язів. Вона коригує харчу­вання дитини. У разі виявлення симптомів рахіту вносять корективи в дієту. Дитині віком 3—4 міс на природному вигодовуванні необхідно давати овочеві та фруктові відвари, соки, раніше вводити жовток і сир. Дітям на змішаному штучному вигодовуванні вже з раннього віку призначають овочеві пюре, каші на овочевому відварі, обмежують кількість молока, кефіру, молочних каш. Ово­чі та фрукти створюють лужну реакцію крові, а для дітей, хворих на рахіт, ха­рактерний ацидоз (кисла реакція крові). Для поліпшення процесів травлення призначають соляну кислоту і ферменти (пепсин, панкреатин, абомін, мезим).У разі виявлення перших симптомів розм'якшення кісток дітям, особливо недоно­шеним, вводять препарати кальцію протягом 1—1,5 міс (5 % розчин кальцію хлориду по 1 чайній ложці 2—3 рази на добу, кальцію гліцеро-фосфату по 0,05 г в першому і по 0,1 г в другому півріччі життя або кальцію глюконату по 0,15—0,25 г 2—3 рази на добу).

Призначаючи препарат кальцію, медсестра повинна пам'ятати, що доза каль-циферолів зменшується в 2 рази, якщо діти на штучному і змішаному вигодову­ванні отримують коров'яче молоко.

До дієти медична сестра додає призначені лікарем аскорбінову кислоту і віта­міни групи В (тіамін, рибофлавін, піридоксин), які зменшують ступінь ацидо­зу.

З цією метою дітям дають цитратну суміш по 1 чайній ложці 3—4 рази на до­бу протягом 1 міс. Корекцію мінерального обміну можна провести, призначив­ши аспаркам, панангін, 25 % розчин магнію сульфату в 1 % розчині калію оро-тату.

Медична сестра періодично повинна контролювати вміст кальцію в сечі,використовуючи пробу Сулковича. її проводять у наступній пос­лідовності: до 5мл вранішньої сечі додають 2,5мл реактиву Сулковича (2,5 г щавелевої кислоти і амонію оксалату, 5г льодяної оцтової кис­лоти, 150г дистильованої води). Ступінь помутніння вказує на ступінь кальциурії. Під особливим наглядом медичної сестри повинні пере­бувати діти групи ризику. До них належать діти, які зазнають впливу таких негативних чинників:

• штучне вигодовування;

• нераціональне харчування з переважанням вуглеводних продуктів, з неста­
чею білка;

• недоношеність;

• дефіцит кальцію і фосфору та інших мінеральних солей;

• порушення метаболізму, вітаміну О;

• погані матеріально — побутові умови;

• недостатнє перебування на свіжому повітрі;

• порушення режиму дня, масаж і ЛФК не проводяться.

Якщо немає впевненості в тому, що проводиться профілактика рахіту, медич­на сестра сама дає кальциферол.

Здійснюючи патронаж, медсестра зобов'язана домагатися створення сприятли­вих умов для дитини, стежити за регулярним проведенням масажу, ЛФК, гігіє­нічних процедур.

Медична сестра повинна розповісти батькам про необхідність перебування дитини на свіжому повітрі: в зимовий період прогулянки не менше 3 год на день, в літній період —5-6 год і більше. Личко дитини під час прогулянок має бути відкритим. Улітку дітям 1-го року життя необхідно проводити сонячні ванни, особливо після курсу профілактики рахіту кальциферолами.

У зимовий період медична сестра на дому проводить - 20-25сеансів. Прийман­ня кальциферолів в цей період припиняють.

Диспансерне спостереження за дітьми, яким проводили лікування рахіту, три­ває протягом 3 років. Систематично виконуються комплекси лікувальних і про­філактичних заходів з урахуванням важкості рахіту, індивідуальних особливос­тей дитини і умов середовища.

Особливістю роботи медичної сестри щодо профілактики рахіту є антенаталь­на профілактика. Здійснюючи антенатальний патронаж вагітної жінки, медична сестра дитячої поліклініки зобов'язана провести бесіду про раціональне харчу­вання і режим. Вагітна жінка повинна отримувати такі продукти: сир, м'ясо, рибу, молоко, кисломолочні продукти, яйця, вершкове масло, а також овочі і фрукти.

Медична сестра звертає увагу на перебування вагітної жінки на свіжому пові­трі, достатній сон її, виключення фізичних навантажень і стресових ситуацій. Вона з'ясовує шкідливі звички сім'ї і проводить в цьому напрямку санітарне -просвітню роботу.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 437 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)