АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПЕРЕКРУТ НІЖКИ ПУХЛИНИ ПРИДАТКІВ МАТКИ

Прочитайте:
  1. B. Шийка матки недостатньо зріла
  2. D. Влагалищная экстирпация матки, передняя и задняя кольпоррафия, леваторопластика.
  3. III. Средства, понижающие тонус шейки матки
  4. Ампутация матки без придатков
  5. Аномалии сократительной деятельности матки. Причины. Классификация. Методы диагностики.
  6. Беременность и миома матки. Тактика врача при ведении родов.
  7. Биопсия шейки матки.
  8. В ПОСЛЕРОДОВОМ ПЕРИОДЕ ВЕЛИЧИНА МАТКИ УМЕНЬШАЕТСЯ ДО РАЗМЕРОВ НЕБЕРЕМЕННОЙ МАТКИ ЧЕРЕЗ
  9. В результате происходит растворение оболочки матки, плодное яйцо прививается.
  10. Вопрос 3.Внутренние половые органы женщины. Строение матки, маточных труб, яичников. Положение, связочный аппарат.

Найчастіше зустрічається перекрут ніжки пухлини яєчника, але може статися перекрут ніжки будь-якої пухлини (субсерозний міоматозний вузел), перекрут маткової труби, незміненого яєчника і навіть всієї матки або її придатків. Найчастіше до перекруту схильні ті, що мають високу рухливість зрілі тератоми, а також пароваріальні кісти, щільні фіброми яєчника. У клінічній практиці розрізняють поняття анатомічної і хірургічної ніжки пухлини яєчника. Анатомічна ніжка складається з розтягнутих ворон­ко-тазової і власною зв'язкою яєчника і його брижі. У ніжці проходят судини, живляча пухлина і тканина яєчника (яєчникова артерія, гілка вос­ходящего відділу маткової артерії), лімфатичні судини і нерви. У хирур­гічну ніжку, що утворюється в результаті перекрута, окрім анатомічної входить розтягнута маткова труба.

Етіологія і патогенез. Причини перекрута ніжки пухлин не завжди ясні. Вважають, що для виникнення перекрута мають значення раптова зупинка обертального руху тулуба (гімнастичні вправи, танці), фізичні навантаження, різка зміна внутрішньочеревного тиску. В цьому випадку обертання пухлини довкола ніжки продовжується за інерцією, що наводить до перекручення. Сприяють перекруту ніжки асиметрична форма пухлини, нерівномірна її щільність, величина.

В момент перекрута перегинаються, що живлять яєчник, гілки маткової арте­рії і яєчникова артерія разом з супроводжуючими їх венами. У пухлині порушується кровообіг, потім настає некроз і асептичне запалення, що поширюється на очеревину малого тазу. Перекрут може бути повним (більш ніж на 360°) і частковим (менш ніж на 360°). При частковому перекруті перш за все порушується венозний відтік при відносно збереженному артеріальному кровопостачанні. Всі явища носять значно менш виражений характер, чим при повному перекруті, і можуть зникнути навіть без лікування. Вторинні зміни в пухлині (некроз, крововиливу) виявляються у хворих під час операції.

Клінічна картина визначається порушенням кровообігу в пухлині. При швидкому перекруті ніжки картина настільки характерна, що можливо відразу встановити правильний діагноз. Захворювання починається раптово з появи різкого болю внизу живота на стороні поразки, нудоти, блювоти, затримки стільця і газів (парез кишечника). При повільному перекруті симптоми захворювання виражені менш різко, мають схильність періодично підсилюватись або зникати.

Діагностика заснована на скаргах, даних анамнезу (вказівка на наявність кісти або пухлини яєчника), характерних симптомах захворювання, даних об'єктивного дослідження. Шкірні покриви стають блідими, виступа­є холодний піт, підвищується температура тіла (зазвичай до 38 °С), частішає пульс. Язик сухий, обкладений нальотом. Живіт роздутий, хворобливий в місці про­екції пухлини, м'язи передньої черевної стінки напружені, визначається позитивний симптом Щьоткіна—Блюмберга. У крові визначається лейко­цитоз, підвищення ШОЕ.

При гінекологічному дослідженні виявляється об'ємне утворення в області придатків матки. Зазвичай овальної форми, тугоеластичної консистенції, обмежено рухливе, різко хворобливе при пальпації і спробі зсуву. Матка і придатки з іншого боку не змінені. Незрідка дворучне гінекологічне дослідження утруднене із-за виразної болючості і напруги м'язів передньої черевної стінки, особливо у дівчаток, що викликає необхідність проводити їх огляд під наркозом.

Важливим методом діагностики перекрута ніжки пухлини є ультра­звуковое сканування, при якому в області придатків матки визначається об'ємне утворення з ознаками, характерними для пухлини або кісти яєчника. Найбільш точні відомості про характер захворювання можна отримати при лапароскопії. Ендоскопічне дослідження дозволяє виявити в малому тазу багрово-ціанотичне утворення яєчника з перекрутом ніжки, ознаками некрозу або без них, а також наявність серозного або серозно-геморагічного випоту.

Перекрут ніжки пухлини яєчника перш за все слід диференціювати від гострого перитоніту внаслідок перфорації піосальпінкса, гострого апендициту (особливо при тазовому розташуванні червоподібного відростка), ниркової коліки. При цьому вважають послідовність поляви болю в животі і підвищення температури тіла у хворої. У хворих з перекрутом ніжки яєчника зпочатку появляється біль, нудота і блювання, а підвищення температури тіла виникає пізніше. При перфорації піосальпінкса спочатку появляється загальна слабкість і підвищення температури тіла, а пізніше – перитонеальні симптоми і біль внизу живота. У цій ситуації можуть допомогти додаткові методи дослідження — оглядовий рентгенівський знімок органів черевної порожнини, УЗД органів черевної порожнини і зачеревного простору.

Лікування оперативне (лапароскопічний або лапаротомический до­ступ). Зволікання з виконанням операції наводить до некрозу пухлини, приєднання вторинної інфекції, розвитку перитоніту. Після огляду макропрепарату, а інколи і термінового гістологічного дослідження, кінцево вирішується питання про об'єм оперативного втручання. Оперативне лікування при перекруті ніжки пухлини яєчника передбачає видалення кисті, кістоми (цистектомія). За наявності запущених випадків (некроз пухлини) виконується видалення некротизованої пухлини з обов'язковим дренуванням черевної порожнини.

Прогноз. При своєчасній діагностиці й адекватному хірургічному лікуванні перекрута ніжки пухлини яєчника прогноз сприятливий, в запущених випадках при розвитку перитоніту прогноз менш сприятливий, оскільки збільшується післяопераційна летальність хворих.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 607 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)