АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

НЕКРОЗ МІОМАТОЗНОГО ВУЗЛА

Прочитайте:
  1. A. Сіноатріального вузла.
  2. E. фібриноїдний некроз
  3. E. фібриноїдний некроз
  4. E. фібриноїдний некроз
  5. А) коагуляционный некроз
  6. Будова лімфатичного вузла
  7. Инфицированный панкреонекроз
  8. К какому виду кист относятся кисты поджелудочной железы у больных, перенесших панкронекроз?
  9. Казеозный некроз в центре
  10. Неинфицированный некроз – иссечение только нежизнеспособных тканей.

Міома матки відноситься до доброякісних пухлин внутрішніх статевих органів, що найчастіше зустрічаються.

Етіологія і патогенез. Некроз міоматозного вузла може бути зв я­заний або з перекрутом його ніжки при субсерозній локалізації, або з недостатньою його васкуляризацією. Під час вагітності створюються передумови для виникнення некрозу міоматозних вузлів: зниження кровотоку в міометрії з підвищенням судинного тонусу і порушенням венозного відтоку. Слід враховувати також і швидке збільшення розмірів міоматозних вузлів паралельне із зростанням вагітної матки. Некроз супроводжується розвитком набряку, крововиливів, асептичного запалення у вузлі. При прогресі захворювання може розвинутися перитоніт.

Клінічна картина. При перекруті ніжки міоматозного вузла захворювання розвивається гостро: раптово виникають переймоподібні болі внизу живота, нудота, блювота, озноб, сухість в роті, порушення функції кишечника. При недостатньому кровопостачанні (неповний перекрут ніжки) міоматозно­го вузла клінічна картина більш «змащена», симптоми з'являються поступово. Жінку непокоять болі, що тягнуть, внизу живота і попереку, які можуть посилюватися, періодично зменшуватися або зникати. У момент нападу болі можуть бути нудота, озноб, підвищення температури, тахікардія.

Діагностика перекрута ніжки або порушення живлення міоматозного вузла грунтується на даних анамнезу з вказівкою на наявність міоми матки, скаргах, клінічних проявах захворювання. При огляді може бути визначена блідість шкірних покривів, язик сухуватий, обкладений нальотом. Живіт роздутий, напружений, при пальпації хворобливий в нижніх відділах, де до того ж визначаються позитивні симптоми роздратування очеревини. Гінекологі­чне дослідження дозволяє виявити збільшену, міоматозно змінену матку, хворобливу в місці некрозу вузла. Інколи відрізнити субсерозний міоматозний вузол від пухлини яєчника не представляється можливим. У перифе­ричній крові виявляється лейкоцитоз, підвищення ШОЕ. З додаткових неінвазивних методів дослідження має значення ультразвукове сканування органів малого тазу, при якому визначаються ознаки порушення кровообігу в міоматозному вузлі (зниження і неоднорідність эхографічої щільності, поява рідинних порожнин у вузлі). Інформативним методом діагностики є лапароскопія. При огляді органів малого тазу виявляється збільшення міоматозно зміненої матки з наявністю перекрута ніжки і ознаками некрозу (набряк, крововиливу, синюшно-багровий колір) субсерозного вузла.

Лікування при перекруте ніжки субсерозного міоматозного вузла вимагає проведення операції в екстреному порядку. Об'єм оперативного втручання залежить від ступені виразності некротичних змін у вузлі, ознак перитоніту, віку хворого. У дівчаток, жінок репродуктивного віку, а також у вагітних з некрозом міоматозного вузла за відсутності явищ перитоніту слід до проведення органозберігаючих операцій, обмежуючись консерва­тивною міомектомією. У хворих в періоді пре- і менопаузи робляють надвлагаліщну ампутацію або экстирпацію матки.

В разі порушення кровообігу в міоматозному вузлі надання невідкладної допомоги починають з проведення консервативної терапії, що полягає в призначенні інфузійної терапії для зменшення інтоксикації і нормали­зації водно-електролітного балансу, засобів, поліпшуючих мікроциркуляцію, спазмолітиків і протизапальних препаратів. Ефективність кон­сервативного лікування оцінюють протягом найближчих 12-24 годин. При погіршенні загального стану хворого, посиленні симптомів захворювання, відсутності ефекту від консервативної терапії, що проводиться, або за наявності ознак перитоніту показана екстрена операція. Об'єм оперативного втручання вирішується індивідуально і залежить від вираженості запального процесу в міометрії і черевній порожнині, а також від локалізації міоматозного вузла. При залученні до запального процесу всієї стінки матки (панметріту), низькому розташуванні міоматозного вузла, наявності ознак перитоніту слід виконати екстирпацію матки. У останніх випадках -- надпіхвова ампутація матки (за відсутності супутньої патології шийки матки) або консервативна міомектомія.

Контрольні запитання

1. Визначення терміну «гострий живіт» в гінекології.

2. Причини виникнення «гострого живота» в гінекології.

3. Причини виникнення «гострого живота» в хірургії.

4. Основна клінічна картина «гострого живота» в гінекології.

5. Які лабораторні та інструментальні методи дослідження використовуються при данній патології.

6. Дайте визначення «позаматкова вагітність».

7. Класифікація позаматкової вагітності.

8. Дайте визначення «порушена позаматкова вагітність».

9. Клініка «порушеної позаматкової вагітності».

10. Алгоритм діагностики порушеної позаматкової вагітності.

11. Диференційна діагностика порушеної трубної вагітності.

12. Алгоритм лікування порушеної позаматкової вагітності.

13. Які хірургічні операції застосовують при трубній порушеній вагітності.

14. Дайте визначення «апоплексія яєчника».

15. Етіологія та патогенез апоплексії яєчника.

16. Клініка апоплексії яєчника.

17. Диференційна діагностика апоплексії яєчника.

18. Лікування апоплексії яєчника.

19. Дайте визначення «розрив стінки кисти та пухлини яєчника», причини, що призводять до розвитку цієї патології.

20. Клініка розриву стінки кисти та пухлини яєчника.

21. Диференційна діагностика розриву стінки кисти та пухлини яєчника.

22. Лікування розриву стінки кисти та пухлини яєчника.

23. Дайте визначення «перекруту ніжки пухлини яєчника», основні причини, що призводять до розвитку цієї патології.

24. Дайте визначення – хірургічна та анатомічна ніжка пухлини яєчника.

25. Клініка перекруту ніжки пухлини яєчника.

26. Диференційна діагностика перекруту ніжки пухлини яєчника.

27. Лікування перекруту ніжки пухлини яєчника.

28. Дайте визначення «некроз фіброматозного вузла», причини виникнення.

29. Клініка некрозу фіброматозного вузла.

30. Диференційна діагностика некроза фіброматозного вузла.

31. Лікування некрозу фіброматозного вузла.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 850 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)