АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Матеріали для самоконтролю

Прочитайте:
  1. a. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу заняття.
  2. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття
  3. VII.МАТЕРІАЛИ АКТИВІЗАЦІЇ СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС ВИКЛАДЕННЯ ЛЕКЦІЇ .
  4. VІІ Матеріали методичного забезпечення заняття
  5. Асептика,антисептика. Антисептичні засоби та матеріали.
  6. Відбраковані, регенеровані та повернені матеріали
  7. Деревні матеріали
  8. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ.
  9. Інструктивні матеріали для оволодіння зазначеними професійними вміннями та навичками.
  10. Клеї, технічні рідини, лакофарбові матеріали

1. Хворий 13 років, захворів гостро: t - 37,3˚С, плямисто-папульозна, потім везикульозна висипка, роташована на тілі, кінцівках, волосистій частині голови. На 6-й день стан погіршився: t - 39˚С, млявість, головний біль, запаморочення, хиткість ходи, нестійкість у позі Ромберга. Ваш діагноз?

А. Герпетичний энцефаліт

Б. Синдром Лайєла

В. Опоясывающий лишай

Г. *Ветряночный энцефалит

Д. Сепсис, септицемия

2. Дитина 9 років. 5-й день хвороби. Об'єктивно: у свідомості, млява. Обличчя одутле. Катаральний кон'юнктивіт, склерит. На шкірі за вухами, на обличчі - яскрава, червоного кольору середньоплямисто-папульозний висип, місцями елементи зливаються. У зіві - розлита гіперемія, на м'якому піднебінні - енантема. Не щеплена. Ваш діагноз?

А. Краснуха.

Б. *Кір.

В. Скарлатина.

Г. Псевдотуберкульоз.

Д. Алергичний дерматит.

3. Дитина, 5 років, захворіла гостро з підвищення температури тіла до 37,8 ˚ С, головного болю і припухлості в привушної області справа. На 2-й день з'явилася припухлість в привушної області зліва, щільно-еластичної консистенції, помірно болюча при пальпації. Яким методом дослідження підтвердити захворювання у хворого?

А. Мазок із зіву на флору.

Б. * Аналіз крові на стерильність.

В. Аналіз крові на гемокультуру.

Г. Змиви з носоглотки на віруси.

Д. Клінічний аналіз крові з підрахунком атипових мононуклеарів.

4. Дитина хворіє 5-й день. Турбує підвищена до 39-40°С температура тіла, настирний, частий, глибокий, малопродуктивний кашель, світлобоязнь, заложеність носа. Об’єктивно - одутлість обличчя, слизова оболонка рота пухка, геморагічна енантема на м’якому піднебінні, рештки плям Філатова-Копліка. Ваш діагноз?

А. Скарлатина

Б. *Краснуха

В. Аденовірусна інфекція

Г. Грип

Д. Кір

5. У дитини на 3й день хвороби - помірний біль в горлі, субфебрильна температура тіла. Щільний темно-сірий наліт покриває мигдалики і поширюється на передні піднебінні дужки і язичок. Слизова оболонка в місці ураження гіперемійована з ціанотичним відтінком, набрякла. Попередній діагноз: поширена дифтерія ротоглотки. Яким препаратом слід провести специфічну детоксикацію?

А. Дифтерійний анатоксин

Б. Реополіглюкін

В. Розчин Рінгера

Г. *Протидифтерійна антитоксична сироватка

Д. 5% розчин глюкози

6. Дитина, 3 роки, хворіє 3 день: температура 38-38,5˚С, незначний біль при ковтанні, збільшені передньошийні лімфовузли. При огляді піднебінні мигдалики набряклі, поверхня вкрита білувато-сірими нальотами з гладенькою поверхнею, щільно зв’язаними з прилеглими тканинами. Встановлено діагноз “дифтерія”. Який процес лежить в основі утворення дифтеритичних нальотів?

А. Гнійне запалення

Б. Катаральне запалення

В. Некротичний процес

Г. *Фібринозне запалення

Д. Дистофічний процес

7. Дитина, 6 років, захворіла на кір. В сім’ї є ще одна дитина, 4 роки, яка відвідує дитячий садок. З приводу контакту здоровій дитині введено імуноглобулін. Назвіть термін карантину.

А. 7 днів

Б. 14 днів

В. 17 днів

Г. *21 день

Д. 30 днів

8. Дитина, 5 років, захворіла гостро. Лікар встановив діагноз “Скарлатина”. Дитина відвідує дитячий дошкільний заклад. Вкажіть термін карантину, який накладається на контактних дітей в садку.

А. *7 днів

Б. 10 днів

В. 14 днів

Г. 21 день

Д. 24 дня

9. Маша Б., 8 років, хворіє на скарлатину. Отримувала лікування: парацетамол, вітаміни. На 14 день хвороби з’явилась в’ялість, знизився апетит, блідість шкіри, пастозність та набряки обличчя, олігурія. В сечі: питома вага 1030, білок 1 г/л, еритроцити 60 в полі зору, гіалінові циліндри. Яке ускладнення розвинулось у дівчинки?

А. Пієлонефрит

Б. Сечокам”яна хвороба

В. Пухлина сечового міхура

Г. Поліпи уретри

Д. *Гломерулонефрит

10. Дитина, 3 років, захворіла з підвищення температури до 37,50С, кашель, сиплий голос. Проти дифтерії не щеплений. На 3 день хвороби з”явилась задишка, виражені симптоми дихальної недостатності, афонія голосу. Протинабрякова терапія неефективна. Найбільш вірогідний діагноз?

А. Респіраторний круп

Б. Стороннє тіло дихальних шляхів

В. *Дифтерія гортані

Г. Папіломатоз гортані

Д. Гострий алергічний ларингіт

11. В родині двоє дітей, старший захворів на паротитну інфекцію 5 днів тому. Молодшому 5 років, на паротит не хворів, відвідує дитячий садок. Які дії лікаря дільниці стосовно контактної дитини?

А. Провести вакцинацію проти паротиту

Б. *Не допускати дитину в садок з 11 по 21 день з моменту контакту

В. Призначити противірусні препарати

Г. Ввести імуноглобулін

Д. Не допускати в садок з моменту контакту

12. У дитини, 4 років, при огляді виявлено неяскраву гіперемію мигдаликів, їх набряк. На обох мигдаликах ущільнені нашарування сіро-білого кольору, з гладкою поверхнею, які виступають над рівнем слизової, не знімаються тампоном. Було запідозрено дифтерію ротогорла. Визначте першочергове в лікуванні хворого.

А. Призначення глюкокортикоїдів

Б. Антибактеріальна терапія

В. *Введення протидифтерійної сиворотки

Г. Симптоматична терапія

Д. Введення АДС-анатоксину

13. Хлопчик, 6 років, захворів на кір, в родині є ще дитина, 8 місяців. Який основний протиепідемічний захід потрібно провести стосовно контактної дитини?

А. Провести активну імунізацію проти кору

Б. Призначити противірусні препарати

В. *Ввести 3 мл нормального людського імуноглобуліну

Г. Госпіталізувати в стаціонар

Д. Призначити антибіотики

14. У дитини в дитячому садку з'явився біль у горлі, t - 38,5 ˚С, нездужання. При огляді: бліда, мигдалики збільшені 2 ст., набряклі, вкриті сіро-білим нальотом, зняття супроводжується кровотечею. Виражений набряк і гіперемія зіва, піднебінних дужок з ціанотичним відтінком. Підщелепні лімфовузли збільшені до 1,0-1,5 см., мало болісні. Щеплена за індивідуальним календарем. Дитина госпіталізована. Які профілактичні заходи необхідно провести в колективі?

А. Карантин, імунізація АДС контактних дітей.

Б. Госпіталізація всіх контактних в лікарню.

В. * Карантин, бактеріологічне обстеження контактних на BL.

Г. Профілактичний курс антибіотикотерапії контактних дітей.

Д. Заключна дезінфекція, карантин.

15. Коли починають вакцинацію проти кору?

А. *12 міс.

Б. 1 міс.

В. 6 міс.

Г. 3 міс.

Д. 6 років

16. До якої групи мікроорганізмів відноситься вірус СНІДу?

А. *Ретровірусів

Б. Ентеровірусів

В. Герпесвірусів

Г. Ротавірусів

Д. Параміксовірусів

17. Дитина 3 років ВІЛ інфікована оформлюється в дитячий садок. Необхідно чи ні проводити щеплення такій дитині?

А. Можливо тільки введення імуноглобуліну

Б. Ні, в ніякому разі

В. Да, стосовно календарю щеплень

Г. *Да, тільки з застосуванням інактивованих вакцин

Д. Ні, тільки згідно епідпоказанням

18. Дитина 6 років. На 5-й день хвороби скаржиться на кашель, висипку на шкірі. Т - 38,2°С, блідість и одутлість обличчя, кон׳ъюнктивіт. На обличчі, шиї, верхній половині грудної клітки ярка плямисто-папульозна, місцями зливна висипка. Зів гіперемірован, з носу - серозне виділення. В легенях - сухі хрипи. Ваш діагноз?

А. * Кір

Б. Аденовірусна інфекція

В. Грип

Г. Краснуха

Д. Ентеровірусна інфекція

19. Оля К., 5 років, відправлена додому з дошкільного закладу у зв’язку з порушенням самопочуття, підвищенням температури тіла до 37, 5(С та виявленням при огляді збільшених задньошийних лімфатичних вузлів, розеольозно-папульозної висипки на незміненому тлі шкіри з переважною локалізацією на розгинальних поверхнях кінцівок, спині, сідницях. Ваш діагноз?

А. Кір

Б. Скарлатина

В. Вітряна віспа

Г. Алергічна висипка

Д. *Краснуха

20. До лікаря звернулись батьки дитини 4-х річного віку зі скаргами на відшарування шкіри у вигляді пластів на долонях. З анамнезу відомо, що 8 днів тому у дитини спостерігались підвищення температури тіла до 38,9(С, болі в горлі при ковтанні, одноразове блювання. До лікаря не зверталися. Захворювання пов’язували з простудою. Упродовж 3 днів дитина приймала усередину ампіцилін та димедрол, при підвищенні температури тіла - панадол. При огляді дитини лікар, крім пласинчастого лущення, виявив пітливість, пігментацію шкіри у ліктьових згинах, білувато- жовті гнійні корки в лакунах дещо набряклих мигдаликів. Ваш діагноз?

А. Дифтерія

Б. Псевдотуберкульоз

В. *Скарлатина

Г. Кір

Д. Краснуха

21. Дитина 2 років була в контакті з хворим на оперізуючий герпес. На 15 день контакту в в неї підвищилась температура тіла до 39,2(С, з’явився поліморфний плямисто-папульозно-везикульозний висип на тулубі, кінцівках, обличчі та волосистій частині голови. Ваш діагноз?

А. Простий герпес

Б. *Вітряна віспа

В. Оперізуючий герпес

Г. Натуральна віспа

Д. Ентеровірусна екзантема

22. Який з препаратів застосовується з метою специфічної детоксикації при дифтерії?

А. Антибіотик

Б. Преднізолон

В. Кордіамін

Г. Супрастин

Д. *Протидифтерійна сироватка

23. Чим проводиться планова активна імунізація від кору?

А. Анатоксином

Б. Штучно синтезованою вакциною

В. *Живим ослабленим вірусом

Г. Вбитим вірусом

Д. Імуноглобуліном

24. Рома П., 6 років, скаржиться на високу температуру (38,8(С), однократну блювоту, слабкість. При огляді на шкірі відмічається точковий висип на гіперемованому фоні, особливо на згинаючих поверхнях, на обличчі блідий носо-губний трикутник. Слизова зіву значно гіперемована. На мигдаликах наліт, що легко знімається шпателем. Язик густо обкладений білим нальотом. Встановлено діагноз: скарлатина. Вкажіть термін ізоляції з моменту захворювання (в днях).

А. 7

Б. 5

В. 32

Г. *22

Д. 10

25. Марина 6 років, скаржиться на підвищення температури до 39,5єС, слабкість, висип на тілі, слизових. В групі дитячого садку, що відвідує хвора, карантин на вітряну віспу. Об’єктивно відмічається висип у вигляді пухирців по всьому тілу, в тому числі на волосистій частині голови, на слизовій ротової порожнини. Яке ускладнення можливе на 4-5 день захворювання?

А. Менінгіт

Б. Орхіт

В. Синдром Стівенса-Джонса

Г. *Енцефаліт

Д. Панкреатит

26. Дитина 6 років скаржилась на головний біль слабкість, зниження апетиту, біль під час жування. Температура тіла підвищувалась до 390С. На другий день з’явилась припухлість в привушних ділянках. При огляді: з двох боків збільшені слинні залози, заповнюють ретромандибулярну ямку, шкіра над залозами напружена блискуча, колір її не змінений. На слизовій оболонці ротової порожнини відзначаються сухість, набряклість зовнішнього отвору протоку слинної залози.

А. Пухлини слинних залоз

Б. Лімфаденіт шийних вузлів

В. Токсична форма дифтерії ротогорла

Г. Слинокам’яна хвороба

Д. *Паротитна інфекція

27. Дитина 7 років захворіла гостро з підвищення температури тіла до 38,50С. скарги на головний біль, загальну слабкість, болюче ковтання. На шкірі з’явився висип. При огляді: різко відмежована гіперемія мигдаликів, язичка, м’якого піднебіння, фолікулярна ангіна. Підщелепні лімфовузли збільшені, помірно болючі. Шкіра яскраво гіперемійована, численний дрібно-крапчастий висип, який найбільш виражений в ділянці ліктьових згинів, на бокових поверхнях тулуба, внизу живота та пахвинних ділянках. Чітко виявляється блідість носо-губного трикутника. Шкіра суха.

А. Краснуха

Б. *Скарлатина

В. Кір

Г. Алергічний висип

Д. Вітряна віспа

28. У дитини захворювання почалось з підвищення температури до 380С, появи висипу, спочатку висип мав вигляд плям, потім з’явились пухирці. При огляді на шкірі обличчя, тулуба, кінцівок і на волосяній частині голови спостерігається рясний висип: папули, везикули, кірочки.

А. Скарлатина.

Б. Герпетична інфекція.

В. * Вітряна віспа.

Г. Оперізуючий герпес.

Д. Стрептококова інфекція.

29. У 4-річного хлопчика другий день спостерігаються гіпертермія до40°С, виражений головний біль, біль в горлі при ковтанні, блювання, рожева крапчаста висипка на гіперемованій шкірі із переважним накопиченням у складках, на бокових поверхнях тулуба, внизу живота. Захворів гостро. Носогубний трикутник вільний від висипки. Ваші першочергові заходи:

А. * Боротьба з гіпертермією

Б. Дезінфекція у вогнищі

В. Введення гама-глобуліну внутрішньовенно

Г. Боротьба із набряком мозку

Д. Проведення діагностичної люмбальної пункції

30. Хлопчик 3-х років захворів гостро 5 днів тому. Захворювання розпочалось із підвищення температури тіла до 39,6 С, сухого кашлю, нежитю, які наростали. На 2 добу приєдналась сльозотеча, світлобоязнь. Температура знизилась до субфебрильних цифр. Вчора мати відмітила повторний підйом температури до 39,8 С, появу висипки за вухами, яка на сьогодні поширилась на обличчя, шию, плечовий пояс. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

А. * Кір

Б. Вітряна віспа

В. Інфекційний мононуклеоз

Г. Краснуха

Д. Псевдотуберкульоз

31. Хлопчик 4 років скаржиться на біль в горлі при ковтанні, головний біль, кволість, лихоманку. При огляді дитина бліда, збільшені передньошийні лімфовузли, набряк мигдаликів, їх ціанотична гіперемія, на мигдаликах наліт сіробілий, не знімається, при насильному знятті мигдалики кровлять. Яку форму дифтерії можна запідозрити у хворого?

А. Поширена

Б. Токсична

В. *Локалізована

Г. Гіпертоксична

Д. Геморагічна

32. У дівчинки 12 років, яка знаходиться у дитячому будинку, лікар встановив дифтерію мигдаликів острівцеві форму на другий день хвороби. Які дії лікаря у цих обставинах?

А. *Терміново госпіталізувати хвору у інфекційну лікарню та обстежити на дифтерію усіх контактних

Б. Ізолювати хвору на місці та ввести протидифтерійну сироватку, контактних обстежити на дифтерію

В. Ввести хворій протидифтерійну сироватку, а потім госпіталізувати

Г. Зробити хворій внутрішньошкіряну пробу з кінською сироваткою, а потім госпіталізувати. Контактних обстежити на дифтерію

Д. Ввести хворій після внутрішньошкіряної проби протидифтерійну сироватку та імуноглобулін, далі госпіталізувати

33. У школі – інтернаті учень 2-го класу звернувся до лікаря на 2 день хвороби із скаргами на головний біль, млявість, біль у горлі при ковтанні. При обслідуванні: температура тіла – 38,5° С, мигдалики збільшені, слизова оболонка гіперемійована, на поверхні обох мигдаликів білуватий наліт, що не знімається шпателем. Збільшені і чутливі регіональні лімфовузли. Інших відхилень нема. Який діагноз виставить лікар?

А. *Дифтерія плівчаста, тонзілярна форма

Б. Некротична ангіна Симановського – Венсана

В. Лакунарна ангіна

Г. Ангіна грибкової етіології

Д. Фолікулярна ангіна

34. Лікар прийомного відділення інфекційної лікарні у хлопчика 7 років діагностував дифтерію мигдаликів плівчасту форму на 2 день захворювання. Яку дозу протидифтерійної сироватки доцільно призначити у цей день?

А. 10 тис. МО

Б. 100 тис. МО

В. *40 тис. МО

Г. 150 тис. МО

Д. 200 тис. МО

35. Дитина 7 років другий день: температура тіла – 390 С, однократне блювання, головний біль, болюче ковтання. При огляді хворого лікар виявив яскраву гіперемію мигдаликів та білуватий наліт у лакунах, дрібнокрапчастий висип на тілі, а також у згинах кінцівок. Шкіра яскраво гиперемійована особливо у згинах. Мати до приходу лікаря давала дитині анальгін, ампіцілін. Дитина страждає харчовою алергією. Який діагноз можна встановити?

А. Інфекційний мононуклеоз.

Б. Дифтерія.

В. Лакунарна ангіна, алергічна реакція на ліки.

Г. Кір.

Д. *Скарлатина

36. Сучасний календар профілактичних щеплень охоплює активної імунізацією певну кількість інфекційних хвороб. Проти якої з перелічених хвороб не проводиться вакцинація?

А. Кір.

Б. Дифтерія.

В. *Скарлатина.

Г. Кашлюк.

Д. Епідемічний паротит.

37. Дитина 6 місяців на грудному годуванні, 3 дні тому контактувала із хворою на кір дитиною 6 років. Які профілактичні заходи доцільно вжити?

А. Провести термінову активну імунізацію живою вакциною, та спостерігати 17 днів.

Б. *Ввести дитині 3 мл. імуноглобуліну та спостерігати протягом 21 доби.

В. Ввести вакцину од­ночасно з імуно­гло­буліном та спостерігати 21 день.

Г. Нічого не робити.

Д. Спостерігати 17 днів.

38. Дитина 3-х років хворіє 3 доби. На підставі виявлення температури, кашлю, нежиті, кон’юктивіту, світлобоязні, білуватого крапчастого висипу на слизовій оболонці ясен та внутрішньої поверхні щок яке захворювання можна діагностувати?

А. Гостра респіраторна вірусна інфекція, ускладнена стоматитом.

Б. Герпетична інфекція, афтозний стоматит.

В. Ентеровірусна інфекція, катаральна форма.

Г. *Кір, катаральний період.

Д. Інфекційний мононуклеоз.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Інфекційні хвороби у дітей/під ред. С.О.Крамарева. – К.: «Моріон», 2003. – 480 с.

2. Наказ МОЗ України №354 від 09.07.2004 р. «Протоколів діагностики та лікування інфекційних хвороб у дітей».

3. Наказ МОЗ України № 182 від 13.04.2007 р. «Клінічний протокол з антиретровірусного лікування та здійснення медичного спостереження за дітьми, хворими на ВІЛ-інфекцію».

4. Наказ МОЗ України №740 від 23.11.2007 р. «Про заходи щодо організації профілактики передачи ВІЛ від матери до дитини, медичної допомоги і соціального супроводу ВІЛ-інфікованих дітей та їх сімей».

5. Наказ МОЗ України №716 від 14.11.2007 р. «Про затвердження клінічного протоколу з акушерської допомоги Попердження передачи ВІЛ від матери до дитини».

6. Наказ МОЗ України № 595 від 16.09.2011 р. «Календар профілактичних щеплень в Україні».

7. Инфекционные болезни у детей: Учебник для педиатрических факультетов мед. ВУЗов/под редакцией проф. В.Н. Тимченко и проф. Л.В. Быстряковой. – СПб: СпецЛит, 2004г. 560 с.

8. Михайлова А.М., Тріскова Л.О., Крамарєв С.О., Кочеткова О.М. Інфекційні хвороби у дітей //К.: Здоров’я. - 2000. - 418 с.

9. Волосовец А.П., Кривопустов С.П., Манолова Э.П., Ершова И.Б., Бойченко П.К. Лабораторные исследования в практической педиатрии - Луганск, 2003.-131с.Маркевич В.Е., Майданник В.Г., Павлюк П.О. та ін. Морфофункціональні та біохімічні показники у дітей і дорослих.- Київ-Суми: МакДен, 2002.- 268 с.

10. Богадельников И. В. Справочник по инфекционным болезням у детей (для участковых педиатров, врачей санаторно-оздоровительных учреждений, семейных и школьных врачей и бригад скорой медицинской помощи).- Таврия. Симферополь, 2001. – 414 с.

11. Богадельников И. В. Дифференциальный диагноз важнейших инфекционных заболеваний у детей. - Симферополь. 1999. – 528 с.

12. Инфекционные болезни у детей / под ред. В.В.Ивановой, - М.: МИА, 2002.- 923 с.

13. Руководство по инфекционным болезням у детей / В.Ф.Учайкин.- М.: ГЭОТАР Медицина, 1998. – 809 с.

14. Textbook of Pediatric Infectious Disease / Edited by Ralph D. Feigin, James Cherry. Saunders, 2009.

15. Principes and practice of pediatric infections diseases / Edited by Saran S. Long, Larry K. Pickering, Charles G. Prober, 1997.

 


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 1058 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.019 сек.)