АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Профілактика та заходи в осередку при вірусних гепатитах

Прочитайте:
  1. Анафілактичний тип алергії: алергени, періоди і механізм розвитку, клінічні прояви, профілактика.
  2. Ветеринарно-санітарні заходи при інвазійних хворобах
  3. Відстеження та заходи після взяття крові
  4. Гонококи. Біологічні властивості, патогенез і мікробіологічна діагностика захворювань. Профілактика і специфічна терапія гонореї та бленореї.
  5. Дезинфекционные мероприятия при вирусных гепатитах
  6. Діагностика вірусних гепатитів
  7. Епідеміологія вірусних гепатитів
  8. Епілепсія у дітей лікувально пед заходи
  9. Желтухи при вирусных гепатитах.
  10. ЗАГАЛЬНА ПРОФІЛАКТИКА ХВОРОБ ЕНДОКРИННИХ ОРГАНІВ

Важливого значення надають ранньому виявленню та ізоляції хворих. Необхідно максимально враховувати початкові симптоми хвороби, наявність безжовтяничних, субклінічних та інапарантних форм, звертати особливу увагу на хворих із хронічним захворюванням печінки, обстежити їх на маркери вірусів гепатитів. Усіх хворих на ВГ реєструють у територіальній санепідемстанції, на адресу якої надсилають термінове повідомлення.

За особами, які були в контакті з хворими на гепатит А та Е, протягом 35 днів з дня роз'єднання ведуть систематичний медичний нагляд: щотижня опитування, термометрія, клінічний огляд з визначенням розмірів печінки і селезінки, оцінка кольору склер, шкіри і сечі, визначення активності АлАТ, реакції сечі на білірубін.

За контактними щодо гепатитів В, С, D, G спостерігають протягом 6 місяців. Особливу увагу приділяють клініко-епідеміологічному і лабораторному обстеженню донорів крові, зокрема виявленню у них маркерів вірусних гепатитів. На жаль, висока вартість спеціальних досліджень спонукає в практичних умовах визначати тільки HBsAg і анти-HCV. До донорства не допускають:

· осіб, які в минулому перенесли вірусний гепатит, незалежно від давності хвороби,

· мають HBsAg і (або) анти-HCV у сироватці крові,

· захворювання печінки, в тому числі неясної етіології,

· контакт у сім'ї або в квартирі з хворим на ВГ протягом останніх 6 місяців,

· реципієнтів донорської крові, її препаратів та органів.

В епідемічному осередку гепатиту А дітям і вагітним вводять донорський імуноглобулін у перші 7-10 днів контакту або дають мефенамінову кислоту, яка є індуктором ендогенного інтерфероноутворення. За кордоном одержано імуноглобулін направленої дії проти гепатиту В, який доцільно застосовувати в групах високого ризику зараження, але в Україні цього препарату немає. Передсезонну профілактику (переважно навесні) гепатиту А у дітей проводять в епідеміологічно неблагополучних населених пунктах з рівнем захворюваності понад 12 на 1000 осіб.

В епідеміологічних осередках гепатитів А та Е проводять поточну і заключну дезінфекцію. Враховуючи фекально-оральний механізм зараження, домагаються поліпшення благоустрою населених пунктів, посилюють контроль за громадським харчуванням і водопостачанням, боротьбу з мухами, пропаганду особистої гігієни.

Для запобігання парентеральному зараженню вірусами гепатитів необхідно ширше користуватись медичними і лабораторними інструментами одноразового застосування, суворо дотримуватись правил повноцінної достерилізаційної обробки та стерилізації медичного колючого й ріжучого інструментарію, інфікованістю медичного персоналу, вагітних, здійснювати контроль за донорською кров'ю та її препаратами. Заслуговує більшої уваги пропаганда безпечного сексу, морально-етичних норм життя, уникання позашлюбних статевих контактів. Одним із методів профілактики є вакцинація. У першу чергу вакцинації підлягають особи, що належать до груп високого ризику зараження гепатитом В. Схема імунізації дорослих передбачає три щеплення і ревакцинацію через 7 років.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 617 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)