АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СЕГМЕНТИ ГОЛОВИ.

Прочитайте:
  1. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.
  2. Б)форма ядер изменяется от окружной до сегментированной
  3. Д. Ритмічне, синхронне з пульсом похитування голови.
  4. Мал. 156. Сегменти печінки. Діафрагмова поверхня.
  5. Охарактеризуйте м’язи голови.
  6. Протокол допомоги пацієнту під час гігієнічного душу та миття голови.
  7. Протокол допомоги пацієнту під час гігієнічної ванни та миття голови.
  8. СКЕЛЕТ ГОЛОВИ. ЧЕРЕП
  9. Судини голови.

При дослідженні наприкінці вагітності і під час пологів визначають відношення передлеглої частини плода до площин таза. Під час пологів важливо з'ясувати, в якій площині таза голова розташована своїм найбільшим обводом або великим сегментом.

Поняття “великий сегмент” умовне, позаяк при різних передлежаннях найбільший обвід голови, який проходить через таз, буде різним. При потиличному передлежанні великим сегментом є обвід, який вимірюється на площині малого косого розміру, при передньоголовному — на площині прямого, при лицьовому — вертикального. Будь-який сегмент голівки меншого об'єму, обернений до площини і виходу з таза, є малим. Малих сегментів багато, великий — один.

Про ступінь вставлення голови великим або малим сегментом роблять висновок за даними пальпації.

АУСКУЛЬТАЦІЯ ЖИВОТА. Живіт вагітної і роділлі вислуховують акушерським стетоскопом. При вислухуванні живота визначають серцеві тони плода. Крім того, можна вловити різні звуки, що надходять із організму матері: биття черевної аорти, яке збігається з пульсом жінки; маткові шуми, які виникають у великих кровоносних судинах, що проходять у бокових стінках матки (збігаються з пульсом жінки); неритмічні кишкові шуми. До звукових явищ, що йдуть від плода, належать: серцеві тони плода; шум пуповини, глухі, неритмічні, поштовхоподібні рухи плода, які вловлюються непостійно.

За серцевими тонами визначають також стан плода, що має особливо велике значення під час пологів.

Серцеві тони плода чути з початку другої половини вагітності (рідше — з 18-20 тиж), і з кожним місяцем вони стають виразнішими. Чіткіше прослуховуються з того боку живота, куди обернена спинка (ближче до його голівки). Тільки при лицьовому передлежанні серцебиття плода виразніше відчувається з боку грудної клітки плода. Це пов'язано з тим, що при лицьовому передлежанні голова дуже розігнута і груди прилягають до стінки матки ближче, ніж спина.

При потиличному передлежанні серцебиття добре прослуховується нижче пупка, ліворуч — при першій позиції, праворуч — при другій.

При тазовому передлежанні серцебиття найвиразніше чути вище від пупка (поблизу голови плода) з того боку, куди обернена спинка: при першій позиції — зліва, при другій — справа.

При поперечному положенні серцебиття прослуховується на рівні пупка, ближче до голови.

При передньому виді головного і тазового передлежань серцебиття краще прослуховується ближче до середньої линії живота, при задньому — далі від неї, з боку живота. При багатоплідній вагітності серцебиття плодів звичайно вислуховується виразно в різних відділах матки.

Під час пологів (при опусканні голівки плода в порожнину таза та її народженні) серцебиття краще прослуховується ближче до лобкового симфізу, майже по середній лінії живота.

Серцеві тони плода вислуховуються у вигляді ритмічних подвійних ударів, які повторюються в середньому 120—160 разів за 1 хв.

Під час пологових перейм і потуг відбувається фізіологічне сповільнення серцевих тонів плода, яке пояснюється тимчасовим стисканням судин матки м'язом, що скорочується. Можливо, це зумовлюється стисканням голови та подразненням блукаючого нерва. У перерві між переймами і потугами відновлюється частота серцебиття.

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 523 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)