АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПОЛОЖЕННЯ ПЛОДА

Прочитайте:
  1. A.Оценка состояния плода в антенатальном периоде
  2. B. Мониторинг состояния плода в интранатальном периоде (в родах)
  3. E.Надавати пацієнту зручного положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Особенности кровообращения плода
  6. I.Загальні положення
  7. V. Прикінцеві положення
  8. А. Початкове положення
  9. А. Початкове положення
  10. Аборты, этиология и классификация. Мумификация, мацерация, путрификация плода. Профилактика абортов.

Визначення положення плода в порожнині матки має виняткове значення для перебігу вагітності і ведення пологів.

При обстеженні вагітних і роділь визначають членорозташування, положення, позицію, вид і передлежання плода.

ЧЛЕНОРОЗТАШУВАННЯ ПЛОДА (habitus) відношення його кінцівок і голови до ту­луба. У нормі тулуб плода зігнутий, голова нахилена до грудної клітки, ноги зігнуті в кульшовому та колінному суглобах і притиснуті до живота, руки схрещені на груд­ній клітці. При нормальному згинальному типі плід має форму овоїда, довжина якого при доношеній вагітності дорівнює в середньому 25—26 см. Широка частина овоїда (тазовий кінець) лежить на дні матки, вузька частина (потилиця плода) обер­нена до входу в малий таз.

ПОЛОЖЕННЯ ПЛОДА (situs ) — відношення поздовжньої осі плода до поздовжньої осі матки.

Розрізняють поздовжнє, поперечнє та косе положення плода. При поздовжньому положенні поздовжні вісі плода й матки збігаються. Вісь пло­да — лінія, яка проходить від потилиці до сідниць. У разі поперечного положення поздовжня вісь плода перетинає поздовжню вісь матки під прямим кутом. При косому положенні поздовжня вісь плода утворює з по­здовжньою віссю матки гострий кут.

Поздовжнє положення вважається нормальним. Воно буває у 99,5 % вагітних. Поперечне й косе положення патологічні (0,5 %). При поперечному й косому поло­женнях виникають нездоланні перешкоди для народження плода.

ПОЗИЦІЯ ПЛОДА (positio) — положення спини плода стосовно правого і лівого бо­ків матки. Розрізняють першу і другу позиції. При першій позиції спина плода обер­нена до лівого боку матки, при другій — до правого.

Перша позиція трапляється частіше, ніж друга, що пояснюється поворотом матки лівим боком уперед. Спина плода не завжди обернена праворуч або ліворуч, вона звичайно трохи повернута наперед і назад. Тому розрізняють ще вид позиції.

ВИД ПОЗИЦІЇ (visus) — відношення спини плода до передньої або задньої стінки матки. Якщо спина обернена наперед, то кажуть про передній вид позиції, якщо назад — про задній.

ПЕРЕДЛЕЖАННЯМ ПЛОДА (ргаеsепtаtіо) називається відношення великої частини плода (голови або сідниць) до входу в таз. Якщо над входом у таз матері міститься голова плода,— передлежання головне, коли тазовий кінець — передлежання тазове. Головне передлежання спостерігається у 96 % роділь, тазове — у 3,5 %.

При поперечному і косому положеннях позиція визначається не за спиною, а за головою: голова ліворуч — перша позиція, праворуч — друга.

Передлеглою (рагs ргаеvіа) називають ту частину плода, яка ближче до входу в малий таз і першою проходить родові шляхи.

При головному передлежанні до входу в малий таз можуть бути повернені

· поти­лиця (потиличне передлежання),

· тім'я (передньоголовне передлежання),

· лоб (лобне передлежання) і

· обличчя (лицьове передлежання) плода.

Типовим є потиличне передлежання.

Стійке положення плода в порожнині матки встановлюється в останні місяці вагітності. У першу і на початку другої половини вагітності положення плода зміню­ється, оскільки відносна величина порожнини матки і навколоплідних вод у цей час більша, ніж наприкінці вагітності.

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 1153 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)