АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗНЕБОЛЮВАННЯ.

Прочитайте:
  1. Догляд за хворими після знеболювання.
  2. Загальне та місцеве знеболювання.
  3. ЗНЕБОЛЮВАННЯ.
  4. Основні принципи і методи знеболювання.

ЗМІСТ

 

  1. Профілактика хірургічної інфекції. 4
  2. Організація хірургічної роботи. 7
  3. Знеболення. 7
  4. Гемостаз. 9
  5. Трансфузії. 11
  6. Десмургія. Дренування ран і порожнин тіла. 14
  7. Передопераційний період. Підготовка пацієнта до операції. 16
  8. Післяопераційний період. лікування пацієнта у відділенні реанімації та 18 інтенсивної терапії.
  9. Закриті механічні пошкодження. 20
  10. Відкриті механічні пошкодження (рани). 22
  11. Термічні пошкодження. Електротравма. 23
  12. Гостра гнійна інфекція. 25
  13. Гостра специфічна інфекція. 28
  14. Хронічна специфічна інфекція. Сепсис. Паразитарні захворювання. 29
  15. Змертвіння. 31
  16. Пухлини. 32
  17. Пошкодження і хірургічні захворювання голови, обличчя, ротової порожнини. 34
  18. Пошкодження і хірургічні захворювання шиї, дихальних шляхів, стравоходу. 35
  19. Пошкодження і хірургічні захворювання грудної клітки та органів грудної порожнини. 37
  20. Пошкодження і хірургічні захворювання живота та органів черевної порожнини. 39
  21. Пошкодження і хірургічні захворювання прямої кишки. 44
  22. Пошкодження і захворювання сечостатевих органів. 45
  23. Пошкодження і захворювання хребта, тазу. 48
  24. Пошкодження і захворювання кінцівок. Синдром тривалого роздавлювання. 50
  25. Захворювання судин нижніх кінцівок. 52

Еталони відповідей 53

 


ПРОФІЛАКТИКА ХІРУРГІЧНОЇ ІНФЕКЦІЇ.

 

  1. Після закінчення операції розкриття гнояка використані хірургічні інструменти ретельно промили під проточною водою милом за допомогою щіток, протерли ганчіркою, зволоженою розчином хлораміну 0,5%, висушили і відправили на стерилізацію.

Дайте оцінку діям медперсоналу. Ваші пропозиції?

 

  1. Після закінчення передстерилізаційної обробки партії хірургічних інструментів на один з них нанесли краплю реактиву, який дав синьо-зелене забарвлення.

Про що це свідчить? Який реактив було застосовано? Ваші дії?

 

  1. Після закінчення передстерилізаційної обробки партії шприців на один з них нанесли краплю реактиву, який дав бузкове забарвлення.

Про що це свідчить? Який реактив було застосовано? Ваші дії?

 

 

4. Після закінчення передстерилізаційної обробки партії ін’єкційних голок на одну з них нанесли краплю реактиву, який рожеве забарвлення. Про що це свідчить? Який реактив було застосовано? Ваші дії?

 

 

5. Як довго треба промивати хірургічний інструментарій під проточною водою після замочування їх в миючому розчині, який містить порошок „ Біолот „?

 

 

6. Як довго треба ополіскувати шприци під проточною водою після занурювання їх в миючий розчин, всклад якого входить порошок „ Лотос „?

 

 

7.Яким дезінфікуючим розчином треба обробити дно і внутрішню поверхню стінок бікса перед укладкою в нього матеріалу для стерилізації? До якої групи хімічних антисептиків він відноситься? Випишіть його рецепт.

 

 

8. В бікс було укладено для стерилізації кульки і серветки. Назвіть вид укладки. Після закінчення стерилізації в операційній відкрили кришку бікса і побачили в запаяній скляній ампулі, що лежала зверху, фіолетове забарвлення. Про що це свідчить?

Який реактив було застосовано?

 

 

9. В бікс поклали для стерилізації простирадла, рушники, кульки, серветки. Назвіть вид укладки. Після закінчення стерилізації в операцій ній відкрили кришку бікса ф побачили, що жовтуватий порошок, який був насипаний у флакончик з-під антибіотика, розплавився. Про що це свідчить? Який реактив було використано?

10. В бікс уклали весь матеріал, необхідний для планової операції грижосічення.

Назвіть вид укладки. Бікс простерилізували в автоклаві при тиску 2,2 атмосфери

15 хвилин, після чого провітрили з відкритими бічними отворами 10 хвилин, бічні отвори закрили, бікс віднесли в операційну. Дайте оцінку діям медперсоналу. Ваші пропозиції?

 

 

11.В бікс уклали операційну білизну. Назвіть вид укладки. Стерилізацію проводили при тиску 2,2 ата 20 хв. Після закінчення стерилізації бікси витягли з автоклаву, закрили бічні отвори і віднесли в операційну, де білизна була використана під час операції ампутації кінцівки. В післяопераційному періоді у пацієнта розвинулась флегмона кукси. Яка причина цього ускладнення? Ваші пропозиції по його профілактиці?

 

12. Скальпелі та ножиці були простерилізовані сухим жаром при температурі 180*-60 хв. дайте оцінку діям медперсоналу. ваші пропозиції?

 

 

13. Хірургічний інструментарій простерилізували в сухожаровій шафі при t 160*-60 хв. Дайте оцінку діям медперсоналу. Ваші пропозиції?

 

 

14. Хірургічні голки простерилізували в 6% розчині перекису водню 2 год. Дайте оцінку діям медперсоналу.

 

 

15. Ампутаційний ніж простерилізували в 2,4% розчині С-4 15 хв. Дайте оцінку діям медперсоналу. Ваші пропозиції?

 

 

16. Цистоскоп простерилізували парою під тиском 1 ата-45 хв. дайте оцінку діям медперсоналу. Ваші пропозиції?

 

 

17. Перед початком операції санітарка налила в миски для обробки рук трохи спирту і підпалила його, намагаючись таким чином простерилізувати миски. Дайте оцінку її діям. Ваші пропозиції?

 

 

18. В одній мисці з робочим розчином С-4 послідовно обробили руки операційна медсестра, хірург, перший і другий асистенти. Дайте оцінку діям операційної бригади. Яка повинна бути концентрація робочого розчину? Скільки часу повинен обробляти руки кожний учасник операції?

 

 

19. При якому методі обробки рук використовується 5% спиртовий розчин йоду? Що ним обробляється? До якої групи хімічних антисептиків відноситься цей препарат?

 

 

20. Під час перев’язки рани Ви помітили що пов’язка забруднена виділеннями зеленуватого кольору. Який збудник інфекції можна запідозрити? Який препарат найбільш ефективний для місцевого використання? До якої групи хімічних антисептиків він належить?

 

 

21. Перед накриванням стерильного великого стерильного інструментального стола санітарка протерла його поверхню 0,5% розчином аміаку. Дайте оцінку її діям. Ваші пропозиції?

 

22. Виконуючи прибирання приміщень в хірургічному відділенні, санітарка обробила палати, перев’язочну, маніпуляційну, 3% р-ном хлораміну, коридори-5% р-ном, а в туалетах насипала в унітази сухе хлорне вапно. Дайте оцінку діям санітарки. Ваші пропозиції?

 

 

23. При перев’язці пацієнта з анаеробною (газовою) гангреною медсестра провела промивання ран р-ном фурациліну 1:5000. Дайте оцінку діям медперсоналу. Ваші пропозиції? До якої групи хімічних антисептиків відносяться препарати, які Ви пропонуєте?

 

 

24. Пацієнтові виконали обробку операційного поля 5% спиртовим розчином йоду, після чого у нього з” я вились нежить, сльозотеча, шкірний свербіж, кропив’янка. Дайте оцінку діям медперсоналу. Вид ускладнення? Ваші пропозиції по його профілактиці?

 

 

25. Після закінчення „брудного” етапу операції учасники операції обробили рукавички 96% р-ном спирту. Дайте оцінку діям медперсоналу. Ваші пропозиції? До якої групи хімічних антисептиків відноситься препарат, який Ви пропонуєте?

 

 

26. Санітарка оперблоку занурила видалений під час операції хробакоподібний відросток в 96% спирт. Дайте оцінку діям санітарки. Ваші пропозиції? До якої групи хімічних антисептиків відноситься препарат, який Ви пропонуєте?

 

 


ОРГАНІЗАЦІЯ ХІРУРГІЧНОЇ РОБОТИ.

 

27. Виконуючи наказ лікаря – онколога про симптоматичне лікування онкохворого, фельдшер ФАПу виписав вимогу-накладну на отримання з аптеки розчину омнопону, затвердив її в центральній районній лікарні і відніс в аптеку. Дайте оцінку діям фельдшера. На який термін можна виписати подібні препарати у вимозі-накладній?

 

 

28. Маніпуляційна медсестра витягла з холодильника флакон стерильного ізотонічного розчину натрію хлориду, який був виготовлений в аптеці під обв’язку і зберігався 2 тижні, а також флакон стерильного розчину глюкози 5%, який був виготовлений в аптеці під обкатку і зберігався 2 місяці. Пересвідчившись, що у флаконах немає помутніння, осаду, вона перелила ці препарати в/в пацієнтам. Дайте оцінку діям медсестри. Ваші пропозиції?

 

 

29. Постова медсестра хірургічного відділення з метою премедикації ввела пацієнтові 1 мл 1% р-ну омнопону. Це призначення було зафіксовано лікарем в листі призначень. Пусту ампулу медсестра носила в кишені халату, а після роботи передала її медсестрі, що прийняла зміну. Дайте оцінку діям медсестри. Ваші пропозиції?

 

 

30. Медсестра палати інтенсивної терапії отримала призначення лікаря вести лист інтенсивного нагляду за пацієнтом. Які показники і через який термін часу відображуються в ньому? Які показники треба зобразити графічно, а які-у вигляді слів і цифр?

 

ЗНЕБОЛЮВАННЯ.

 

31. Пацієнтові виконали премедикацію, в яку входив 1 мл 1% розчину омнопону. Через 30 хв. Йому виконали операцію під ендотрахеальним наркозом. Дайте назву такому наркозу. Яка мета введення омнопону перед операцією?

 

 

32. Операція у пацієнта проходила під в/в кеталаровим наркозом в сполученні з НЛА. Дайте назву такому наркозу. Мета використання НЛА? Препарати для НЛА?

 

 

33. Пацієнтові проводили інгаляційний наркоз сумішшю фторотану і закису азоту. Дайте назву такому наркозу. Яка мета одночасного введення декількох анестетиків?

 

 

34. Пацієнтові проводили наркоз: в/в кеталар + інгаляційно закис азоту. Дайте назву такому наркозу. Яка мета одночасного введення декількох анестетиків?

 

 

35. Під час операції пацієнтові проводили ендотрахеальний наркоз з міорелаксантами.

Яка мета використання міорелаксантів, якщо того ж самого ефекту можна досягнути на

...... рівні...... стадії інгаляційного наркозу?

 

 

36. Під час інгаляційного фторотанового наркозу медсестра-анестезист підняла повіки пацієнта і побачила, що його зіниці виконують „плаваючі” рухи справа наліво і навпаки.

На якому рівні якої стадії проводився наркоз? Які операції можна виконувати на цьому рівні?

 

 

37. Під час інгаляційного фторотанового наркозу медсестра-анестезист підняла повіки пацієнта і побачила, що його зіниці знаходяться в нейтральному положенні, нерухомі, реакція на світло збережена, рогівковий рефлекс відсутній.

На якому рівні якої стадії проводився наркоз? Які операції можна виконувати на цьому рівні?

 

 

38. Пацієнтові проводиться інгаляційний фторотановий наркоз. Медсестра-анестезист занесла в наркозну карту такі показники: зіниці розширені, реакція на світло в”яла, рогівковий рефлекс відсутній. Пульс 108 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 90/60 мм рт. ст. дихання 20 на 1 хв., поверхневе. На якому рівні якої стадії проводиться наркоз? які операції можна виконувати на цьому рівні? В чому небезпека проведення наркозу на цьому рівні? Як її запобігти?

 

 

39. Під час інгаляційного наркозу медсестра-анестезист занесла в наркозну карту такі показники: зіниці широкі, на світло не реагують, рогівковий рефлекс відсутній. Пульс ниткоподібний, визначається тільки на сонних артеріях, АТ не визначається, дихання діафрагмальне. Назвіть стадію наркозу. В чому небезпека ведення наркозу на цій стадії?

 

 

40. Під час інгаляційного наркозу у пацієнта перестали визначатися пульс, АТ, дихання, серцеві тони відсутні, зіниці широкі, на світло не реагують. Вид ускладнення, його причини? Ваші дії?

 

 

41. Пацієнтові ввели в/в розчин кеталару, після того, як він заснув, перейшли на інгаляційний наркоз. З якою метою застосували в/в наркоз? Як Ви його назвете в данному випадку?

 

 

42. Пацієнтові виконували операцію розкриття після ін’єкційного абсцесу правої сідниці під в/в кеталаровим наркозом. Зненацька у нього припинились серцева діяльність і дихання, пульс не визначається навіть на сонних артеріях, зіниці широкі, на світло не реагують. Ваш діагноз? Дії невідкладної допомоги?

 

 

43. Під час масочного наркозу у пацієнта вдих став неможливим, шкіра обличчя набула спочатку багрового, а потім фіолетового кольору, вени шиї набрякли. Що трапилось? Ваші дії?

 

 

44. Під час масочного наркозу у пацієнта почалося блювання. Яка причина цього ускладнення? В чому його небезпека? Ваші дії?

 

 

45.Під час виконання місцевої анестезії у пацієнта виникла задишка, акроцианоз. Пульс 120 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 85/55 мм рт. ст. В місці ін’єкції гіперемія шкіри, набряк, шкірний свербіж по всьому тілу, кропив’янка. Вид ускладнення, його причина? Ваші дії?

 

46. Після операції під ендотрахеальним наркозом з міорелаксантами пацієнт був доставлений в палату інтенсивної терапії, де через 30 хв. у нього зненацька зупинилось дихання. Серцева діяльність збережена. Вид ускладнення? Ваші дії?

ГЕМОСТАЗ.

47. В и- фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. Потерпілий при переході вулиці був збитий автомашиною, отримав удар капотом по ногах. При обстеженні: стан тяжкий. Адинамічний, загальмований. Шкірні покриви бліді, на лобі краплі холодного поту. Акроцианоз. Пульс 120 уд. на хв.. слабкого наповнення, АТ 75/50 мм рт. ст. На передній поверхні правої гомілки - рана 2,5х2 см, з нерівними, осадненими краями, з якої стирчить уламок кістки, має місце кровотеча світлим пульсуючим струменем.

Попередній діагноз? Дії першої долікарської допомоги?

 

 

48. Ви- фельдшер „Швидкої допомоги”, викликані додому до пацієнта, який скаржиться на слабкість, головокружіння, мигтіння „мушок” перед очима. З анамнезу з’ясовано, що він страждає виразковою хворобою 12-палої кишки, 2 тижні лікувався від загострення.

3 дні назад відчув зникнення болю в епігастрії, але з’явились вище перелічені симптоми. Перед Вашим приїздом в туалеті під час акту дефекації втратив свідомість. При обстеженні: шкірні покриви бліді, пульс 100 уд. на 1 хв., слабкого наповнення, АТ 100/60 мм рт. ст. Попередній діагноз? Яким методом додаткового обстеження можна підтвердити його прямо на місці? Дії першої долі карської допомоги?

 

 

49. Жінка похилого віку, яка страждає варикозною хворобою, працюючи на присадибній ділянці, поранила праву ногу гілкою дерева. Ви – фельдшер ФАПУ, викликані до неї додому. При обстеженні: на внутрішній поверхні обох гомілок і стегон під шкірою визначаються синього кольору вузлувато розширені вени. В нижній третині правої гомілки – рана 1,5 х 1,2 см, з нерівними краями, з якої має місце кровотеча темним безперервним струменем. Попередній діагноз? Перша долікарська допомога?

 

 

50. 18-річний юнак з метою самогубства наніс собі бритвеним лезом рану в правій ліктьовій ямці. Ви – фельдшер „ Швидкої допомоги”, прибули на виклик. При обстеженні: в правій ліктьовій ямці – рана в поперечному напрямку, 5 х 1,8 см, з рівними краями і гострими кутами, з якої витікає кров темним безперервним струменем.

Попередній діагноз? Ваші дії?

 

 

51. На ФАП, де Ви працюєте фельдшером, доставлений потерпілий, який випав з кузова вантажівки, ударився животом об бордюр тротуару. При обстеженні: стан тяжкий. Пацієнт адинамічний, шкірні покриви бліді. Пульс 116 уд. на 1 хв., слабкого наповнення, АТ 80/60 мм рт. ст. Живіт щадиться в акті дихання, м’який, болісний в лівому підребер’ї. При перкусії визначається притуплення звуку в нижніх частинах живота.

Попередній діагноз? Ваші дії?

 

 

52. Під час бійки 16 – річний юнак отримав удар ногою в живіт. Доставлений на ФАП. При обстеженні: стан тяжкий. Блідий, загальмований, на лобі краплі холодного поту. Пульс 110 уд. на хв.. слабкого наповнення, АТ 75/55 мм рт. ст. Живіт м’який, болісний в правому підребер’ї. При перкусії визначається притуплення в нижніх відділах живота.

Попередній діагноз? Перша долікарська допомога?

 

 

53. Ви – фельдшер „ Швидкої допомоги „, прибули на місце пригоди. Права нога потерпілого попала під потяг. При обстеженні: стан вкрай важкий. Без свідомості. Шкірні покриви бліді, акроцианоз. Пульс ниткоподібний. АТ 50/0 мм рт. ст. Права нижня кінцівка на рівні дистальної третини правого стегна відірвана, тримається на задньому лоскуті м’яких тканин. З кукси значна кровотеча світлим пульсуючим струменем.

Попередній діагноз? Перша долікарська допомога?

 

 

54. На ФАП доставлений потерпілий, який отримав поранення зарядом дробу з близької відстані в праву ногу. При обстеженні: стан важкий. Шкірні покриви бліді, кінцівки холодні. Пацієнт загальмований. Пульс 116 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 70/50 мм рт. ст. На передній поверхні правого стегна, на 2 см нижче пахвинної зморшки – рана 5х2,8 см, з нерівними, осадненими, закоптілими краями, з глибини якої інтенсивно виділяється кров світлим пульсуючим струменем. Ваш діагноз? Перша долікарська допомога?

 

 

55. Ви – фельдшер ФАПу, ідучи по вулиці, побачили молодого чоловіка, що лежить на тротуарі без свідомості. З лівої половини грудної клітки стирчить ніж, введений в глибину по рукоятку. Зовнішньої кровотечі майже немає. Шкірні покриви бліді, кінцівки холодні. Пацієнт без свідомості. Пульс ниткоподібний. Ваш діагноз? Які дії першої долікарської допомоги можна надати потерпілому до приїзду бригади „ Швидкої допомоги „?

 

 

56.До ФАПу звернувся потерпілий, який упав з велосипеду, забившись головою об асфальт. При обстеженні: в тім’яній ділянці – рана 2,5 х 1,8 см, з нерівними, осадненими краями, з якої мається кровотеча світлим пульсуючим струменем. Ваш діагноз? Перша долікарська допомога?

 

 

57. Ви працюєте фельдшером рятівної станції на пляжі. До вас звернувся відпочиваючий, у якого під час перебування на сонці почалася носова кровотеча. Ваші дії?

 

 

58. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт, якому 3 год. назад в стоматологічній поліклініці видалили зуб. Через 1 год. після цього він видалив тампон, але кровотеча продовжується. Ваші дії?

 

 

59. Ви – фельдшер „ Швидкої допомоги „, прибули на виклик до 24 – річної жінки, яка 2 год. назад перенесла кримінальний аборт в поза лікарняних умовах. При обстеженні: стан важкий. Загальмована, адинамічна. Шкірні покриви бліді, кінцівки холодні. Пульс 124 уд. на 1хв., слабкого наповнення, АТ 70/50 мм рт. ст. З піхви має місце кровотеча, простирадло та матрац просочені кров’ю. Попередній діагноз? Ваші дії?

 

ТРАНСФУЗІЇ.

 

60.Ви отримали призначення лікаря перелити пацієнтові свіжозаморожену плазму. Які проби на сумісність Ви виконаєте? Обґрунтуйте Вашу думку.

 

 

61. Чи треба виконувати проби на сумісність при переливанні альбуміну, якщо так, то які? Обґрунтуйте Вашу думку.

 

 

62. Під час визначення групи крові стандартними сироватками виникла аглютинація з сироватками І, ІІ, ІІІ, ІV груп, яка не зникла після додання ізотонічного розчину. Що трапилось? Ваші дії?

 

 

63. Пацієнтові з розірваною селезінкою виконали операцію спленектомію. В черевній порожнині 1200 мл крові з великою кількістю згортків, внаслідок чого виконати аутогемотрансфузію неможливо. Після операції: загальний стан важкий. Загальмований. Шкірні покриви бліді, акроцианоз. Пульс 110 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 85/55 мм рт. ст. Діурез 40 мл на 1 год. Гемоглобін 53 г/л. Ваш діагноз? Запропонуйте план лікування пацієнта.

 

 

64. В лікарню надійшов пацієнт з масивною крововтратою внаслідок кровотечі з варикозно розширених вен стравоходу (дефіцит ОЦК – 2200 мл). При визначенні групи крові стандартними сироватками відбулася панаглютинація. Як Ви пропонуєте поповнити дефіцит ОЦК в той час, поки привезуть зі станції переливання крові стандартні сироватки іншої серії?

 

 

65. В лікарні знаходиться пацієнт з масивною крововтратою. У нього визначено групу крові О(І). Чи можна по життєвих показаннях поповнити дефіцит ОЦК за рахунок відмитих еритроцитів групи АВ(ІV)? Обґрунтуйте Вашу думку.

 

 

66.Чи можна по життєвих показаннях перелити резус - негативній жінці одногрупні донорські резус-позитивні відмиті еритроцити, якщо з анамнезу з’ясовано, що перша вагітність у неї закінчилась народженням живої дитини, а наступні дві - викиднями? Обґрунтуйте Вашу думку.

67. При проведенні проби на сумісність при кімнатній температурі аглютинація не відбулася, а проба на водяній бані дала аглютинацію. Дайте оцінку результатам проб. Чи можна переливати цю еритроцитарну масу пацієнтові?

 

 

68. При визначенні групи крові виникла аглютинація зі стандартними сироватками груп А(ІІ) і В(ІІІ), а з сироваткою групи О(І) аглютинація не відбулася. Дайте оцінку цьому результату. Ваші дії?

 

 

69. Під час визначення групи крові стандартними сироватками виникла аглютинація в краплях О(І), А(ІІ), В(ІІІ), АВ(ІV) груп, яка зникла після додання ізотонічного розчину в краплях А(ІІ) та АВ(ІV). Що трапилось? Яка група крові у пацієнта?

 

 

70. У флаконі з консервованою еритроцитарною масою, який медична сестра взяла з холодильника, визначаються згортки. Чи можна переливати препарат з цього флакона?

 

 

71. Вночі, з приводу позаматкової вагітності, пацієнтці переливали відмиті донорські еритроцити. Вранці її сечу відправили на лабораторне дослідження. Отримано такий результат аналізу: в сечі велика кількість свіжих та зруйнованих еритроцитів. Про що це свідчить? Ваші дії? План лікування?

 

72. Пацієнтові, з приводу масивної крововтрати під час фіксуючої операції на хребті, перелили 1,5 л еритроцитарної суспензії. Після гемотрансфузії у нього розвинулись судоми окремих груп скелетних м’язів, які маніфестують себе „рукою акушера” та „диявольською посмішкою”. Пульс 120уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 75/55 мм рт. ст. Шкірні покриви бліді, акроцианоз, кінцівки холодні. Вид ускладнення? План лікування? Заходи профілактики?

 

 

73. Під час переливання донорських розморожених еритроцитів, з приводу гастродуоденальної кровотечі, у пацієнта з’явилось почуття стиснення в грудях, задишка, ціаноз губ та обличчя. Вид ускладнення? План лікування?

 

 

74. Під час струменевого переливання еритроцитарної маси, взятої з холодильника, у пацієнта спочатку з’явився озноб, серцева аритмія, а потім відбулася зупинка серця. Вид ускладнення? Невідкладна допомога? Заходи профілактики?

 

 

75. Під час операції артропластики кульшового суглобу пацієнтові проводилось переливання еритроцитарної маси. Через 1 год. після гемотрансфузії у нього відмічається озноб, підвищення температури тіла до 39,6*, головний біль, слабкість, млявість. Вид ускладнення? План лікування?

 

 

76. Під час переливання нативної плазми у пацієнта з’явився свербіж шкіри, гіперемія, набряк кінцівок і тулуба, кропив’янка. Вид ускладнення, його причина? План лікування?

 

 

77. Пацієнтові, з приводу масивної крововтрати під час операції артропластики кульшового суглобу, перелили в швидкому темпі за добу 2,5 л еритроцитарної маси, свіжозамороженої плазми, кровозамінників. Загальний стан важкий: блідість шкіри, акроцианоз, кінцівки холодні. Пульс 120 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 80/50 мм рт. ст. Вени шиї набрякли. Печінка виступає на 3 см з – під краю реберної дуги. Вид ускладнення, його причина? План лікування?

 

 

78. Пацієнтові призначено переливання еритроцитарної маси з приводу значної гастродуоденальної кровотечі. Під час біологічної проби з’явився головний біль, головокружіння, загальна слабкість біль у попереку. При обстеженні: стан важкий. Блідість шкіри, акроцианоз, кінцівки холодні. Пульс 120 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 80/50 мм рт. ст. Вид ускладнення, його причина? Дії середнього медпрацівника? План лікування?

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 4882 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.024 сек.)