АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Робоча гіпертрофія м’язів

Прочитайте:
  1. Адреноміметиків в якості токолітиків пов’язане з їх здібністю викликати розслаблення м’язів матки,
  2. Біомеханіку м’язів
  3. Будова, форма скелетних м’язів
  4. Вздовж ікроножних м’язів плоду, а верхівка пальця знаходилася у підколінній ямці. Великий палець повинен
  5. Виберіть, які із перерахованих м’язів розміщуються на передній поверхні плеча?
  6. Визначення тонуса м’язів
  7. Визначте, при яких захворюваннях серця спостерігається гіпертрофія правого шлуночка?
  8. Виконувати вправи лікувальної гімнастики для підвищення тонусу м’язів передньої черевної стінки, призначати
  9. Гіпертрофія
  10. Гіпертрофія та гіперплазія

Наслідком систематичних фізичних тренувань є збільшення анатомічного поперечника м’язів – робо­ча гіпертрофія (від грець, «трофос» – живлення, збі­льшене живлення). Вона розвивається в основному за рахунок потовщення існуючих м’язових волокон (від 10 до 100 мкм). Вчені допускають також можливість «клітинного ділення» (розщеплення) товстого м’язового волокна з утворенням двох тонких. Розріз­няють два основних типи робочої гіпертрофії м’язів: саркоплазматичний і міофібрилярний.

Саркоплазматична гіпертрофія відбувається пе­реважно за рахунок збільшення обсягу нескоротливої частини м’язового волокна -саркоплазми. При цьому типі гіпертрофії спостерігається суттєве підвищення метаболічних резервів м’яза (збільшення вмісту креатинфосфату, глікогену, міоглобіну тощо), збільшення числа функціонуючих капілярів. Найбільш схильні до гіпертрофії повільні (тип 1) і швидкі окислювальні (тип НА) м’язові волокна. Саркоплазматична гіпер­трофія мало впливає на ріст сили м’язів, в більшості випадків вона не змінюється або несуттєво знижуєть­ся (Я.М.Коц, 1986). Основним наслідком саркоплазма-тичної гіпертрофії є значне зростання витривалості.

Міофібрилярна гіпертрофія розвивається пере­важно за рахунок збільшення числа і обсягу міофіб­рил, збільшення щільності їх укладки в м’язовому волокні. Даний тип гіпертрофії м’язів сприяє значно­му збільшенню сили м’язів. Найбільш схильні до міофібрилярної гіпертрофії швидкі (тип ІІБ) м’язові волокна.

В звичайних умовах життя у людини розвиваєть­ся змішана (саркоплазматично-міофібрилярна) гіпер­трофія з перевагою, в залежності від професійної дія­льності, першого або другого типу. У спортсменів направленість гіпертрофії визначається характером тренувань. Саркоплазматична гіпертрофія розвива­ється при виконанні великого обсягу динамічних вправ, міофібрилярна – при виконанні вправ з вели­кими м’язовими напруженнями (більше 70% від мак­симальної довільної сили м’язів). При тренуванні си­ли гіпертрофуються переважно швидкі м’язові воло­кна, а при тренуванні витривалості – повільні (Принс і ін., 1976). Таким чином, високий відсоток швидких волокон у м’язах – важлива передумова розвитку м’язової сили, а високий вміст у м’язах повільних волокон – свідчення великих потенційних можливос­тей розвитку витривалості.

Важлива роль у розвитку гіпертрофії м’язів на­лежить чоловічим статевим гормонам – андрогенам, які у чоловіків виробляються статевими залозами (сім’яниками) і корою наднирників, у жінок – лише наднирниками. Андрогени посилюють синтез міофіб-рилярних білків, поліпшують координацію рухів, під­вищують «агресивність» спортсмена в боротьбі за високі спортивні досягнення на змаганнях. Саме ни­зьким вмістом андрогенних гормонів в організмі жі­нок можна, ймовірно, пояснити значно меншу силу їхніх м’язів (приблизно на 20% у порівнянні з силою м’язів чоловіків). Адже збільшення секреції андроге­нів наднирниками у жінок з підвищеним обміном речовин завжди приводить до збільшення у них м’язової маси і сили. Введення тестостерону в орга­нізм чоловіків, які тренують силу, сприяє прискоре­ному розвитку міофібрилярної гіпертрофії з одночас­ним зростанням м’язової сили.

Гіпертрофію м’язів можна прискорити, вводячи в організм не лише чоловічі статеві гормони, а й їх син­тетичні аналоги (неробол, діанобол, ретаболіл і ін.)

Усі вони володіють вираженим анаболітичним ефек­том щодо скелетних м’язів, сприяють швидкому від­новленню організму після тренувальних навантажень. Проте належить знати, що використання значних доз цих препаратів, пригнічуючи синтез власних статевих гормонів, з часом призводать до погіршення статевої функції, порушення обміну речовин тощо. Вченим відомі і канцерогенні властивості анаболіків. Вира­жену анаболітичну дію на організм людини має ряд неадрогенних препаратів. До них належать 4-ме-тилурацил, оротат калію, інозит і ін.

Протилежна робочій гіпертрофії є атрофія м’язів від бездіяльності. Атрофія – це часткова смерть про­топлазми м’язової клітини у ще живому організмі. При атрофії спостерігається зменшення товщини м’язових волокон, у них зменшується вміст скоро­тливих білків, енергетичних речовин, в серцевому м’язі з’являються ділянки некрозу, в шлунку – виразки. Атрофія часто розвивається у людей, що тривалий час хворіють і знаходяться на постільному режимі, у людей з травмованими нервами, переріза­ними сухожилками або з гіпсовими пов’язками. Пря­мим наслідком атрофії є зменшення маси м’язів і зниження їх працездатності. При своєчасному відно­вленні рухової активності наслідки атрофії поступово зникають.

 

1.4. ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Матеріальне забезпечення заняття. Динамометри кистьові, схеми структури м’язового волокна, таб­лиці з порівняльною характеристикою ємностей і потужностей енергетичних систем, проекційний апарат, слайди, кодопозитиви, велоергометр, прилад для вимірювання артеріального тиску, секундомір, метрова лі­нійка з сантиметровими поділками.

РОБОТА №1


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 1588 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)