АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

РЕГУЛЯЦІЯ НАПРУЖЕННЯ М’ЯЗІВ

Прочитайте:
  1. Адреноміметиків в якості токолітиків пов’язане з їх здібністю викликати розслаблення м’язів матки,
  2. Біомеханіку м’язів
  3. Будова, форма скелетних м’язів
  4. Вздовж ікроножних м’язів плоду, а верхівка пальця знаходилася у підколінній ямці. Великий палець повинен
  5. Виберіть, які із перерахованих м’язів розміщуються на передній поверхні плеча?
  6. Визначення тонуса м’язів
  7. Виконувати вправи лікувальної гімнастики для підвищення тонусу м’язів передньої черевної стінки, призначати
  8. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  9. Гемодинамічний центр. Рефлекторна регуляція тонусу судин. Пресорні і депресорні рефлекси.
  10. Гомеостаз. Саморегуляція функцій – основний механізм підтримки гомеостазу

2.1. МЕТА ЗАНЯТТЯ:

закріпити знання матеріалу теми (обговорення запитань для самопідготовки);

оволодіти методиками реєстрації електричної активності м’язів, визначення статичної витривалості та то­нусу м’язів;

навчитись оцінювати показники статичної витривалості та тонусу скелетних м’язів у школярів та дорослих з урахуванням характеру та величини виконаних фізичних навантажень;

вміти використовувати знання матеріалу теми в практиці трудового і фізичного виховання школярів; вміти рішити ситуаційні задачі і знати відповіді на запитання комп’ютерного контролю знань.

2.2. ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПІДГОТОВКИ

Форми і типи м’язових скорочень. Характеристи­ка основних форм м’язових скорочень. Поняття долаючих, підтримуючих і уступаючих зусиль.

1 Режими скорочень м’язових волокон. Характерис­тика режиму поодиноких скорочень. Тетанічне скорочення м’язів. Суперпозиція. Тонічне напру­ження м’язів. Міотонометрія. Контрактура.

Регуляція напруження м’язів. Роль різних відділів ЦНС і рухового аналізатора в регуляції напружен­ня м’язів.

4. Фізіологічні механізми внутрішньом’язової і міжм’язової координації функцій опорно-рухового апарата. Регуляція числа активних рухових оди­ниць. Регуляція режиму роботи (активності) рухо­вих одиниць в часі. Механізми міжм’язової коор­динації. Характеристика електроміограми.

5. Робота м’язів і її механічна ефективність. Залеж­ність коефіцієнта корисної дії від величини наван­таження і швидкості скорочення м’язів. Фізіологі­чні особливості динамічної і статичної роботи м’язів. Характеристика натуження.

2.3. ОСНОВНІ ТЕОРЕТИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Форми і типи м’язових скорочень

В залежності від характеру зміни довжини м’яза, що скорочується, розрізняють динамічну, статичну і ауксотонічну форми м’язового скорочення. Динаміч­ним називається скорочення м’яза, яке викликає зміну

його довжини. Таке скорочення лежить в основі дина­мічної роботи. Динамічні скорочення бувають двох типів: концентричні і ексцентричні. Коли зовнішнє навантаження менше, ніж напруження м’яза, що ско­рочується, м’яз, скорочуючись, вкорочується, ви­кликаючи рух, це концентричний тип скорочення.

Якщо ж скорочення м’яза здійснюється при сталому напруженні, то його називають ізотонічним (ізос – рівний, тонус – напруження). Якщо зовнішнє наванта­ження більше, ніж напруження м’яза під час скоро­чення говорять про ексцентричний або міометричний тип скорочення. Такий м’яз розтягується в час скорочення. В природних умовах даний тип скорочення може спостерігатися при роботі м’язів в усту­паючому режимі (опускання вантажу, робота м’язів-розгиначів в час скорочення м’язів-згиначів). Динамі­чні вправи, які лежать в основі динамічної роботи, ма­ють фізичне вираження (кгм, Вт, Дж, ккал), для них може бути визначений коефіцієнт корисної дії.

Скорочення м’язів, при яких вони розвивають напруження, але не змінюють своєї довжини, нази­вають статичними. Такі скорочення забезпечують підтримання тіла в просторі, вони направлені на про­тидію земному тяжінню і сприяють збереженню від­повідної пози тіла. Підтримання природної пози спортсмена здійснюється енергоекономічними, маловтомлюваними тонічними напруженнями м’язів. Більшість же статичних вправ (положень, поз), які зу­стрічаються у спортивній практиці, пов’язані з тета­нічними напруженнями м’язів (див. "Режими скоро­чень м’язових волокон").

Статичній формі скорочень відповідає ізометри­чний тип скорочень, що проявляється в двох випад­ках: коли зовнішнє навантаження дорівнює напру­женню, яке розвиває м’яз, і коли зовнішнє наванта­ження більше напруження м’яза, але відсутні умови для його розтягнення.

Прикладом ізометричного та концентричного (ізо­тонічного) скорочень м’язів може бути стискання м’язами кисті руки динамометра з рухливою стрілкою. В момент руху стрілки динамометра м’язи обстежуваного, стискаючи прилад, працюють в ізотонічному режимі. Як тільки стрілка динамометра зупиниться, що відповідає максимальній довільній силі обстежуваного, має місце прояв ізометричного скорочення, при якому м’язи на­пруженні, але не вкорочуються.

Скорочення, при яких змінюється довжина і на­пруження м’язів, називають ауксотонічним. Така форма скорочень м’язів зустрічається найчастіше, адже в реальних умовах діяльності людини чисто ізометричні і чисто ізотонічні скорочення практично не зустрічаються. Узагальнена характеристика форм і типів м’язових скорочень подана в табл. 7.

У відповідності з типом скорочення м’язів, які забезпечують виконання даної вправи, усі фізичні вправи поділяються на статичні та динамічні. Відпо­відно і будь-яка фізична робота в крайніх значеннях може бути динамічною і статичною. Частіше статич­на робота є тимчасовим елементом в одному з циклів динамічної роботи.

Таблиця 7

Характеристика форм і типів м ‘язових скорочень

 

Форми ско­рочення м’язів Тип ско­рочення Зовнішнє наванта­ження Зовнішня робота
1.Динамічна концент­ричний (ізотоніч­ний) менше, ніж напруження м’язів позитивна
ексцент­ричний більше, ніж напруження м’язів негативна
2. Статична ізометрич­ний дорівнює напруженню м’язів рівна нулю

 

Мал.12. Поодиноке скорочення (А), сумація (Б), тетанус (В): 1 -мо­мент першого подразнення, 2 – момент другого подразнення

 

При динамічному скороченні виконується зо­внішня робота: при концентричному скороченні – позитивна, при ексцентричному – негативна. Величи­на роботи в обох випадках визначається як добуток зовнішнього навантаження (ваги) на пройдену від­стань. При ізометричному скороченні "відстань" дорі­внює нулю, а, значить, м’яз виконує "нульову" роботу. Проте ізометричне скорочен­ня звичайно пов’язане з знач­ними витратами енергії і мо­же бути дуже втомливим. В даному випадку роботу м’язів оцінюють за три­валістю часу підтримання ним даної величини напру­ження, що еквівалентно ім­пульсу сили у фізиці.

Співвідношення вираженості динамічних і ста­тичних скорочень у виконан­ні даної вправи дозволяє умовно поділити їх на дола­ючі (підняття вантажу), під­тримуючі (утримання ванта­жу) та уступаючі (опускання вантажу). Долаючі вправи характеризуються концент­ричним (ізотонічним) скоро­ченням м’язів внаслідок їх вкорочення. Уступаючі ско­рочення – ексцентричні. В них зовнішня сила, яка діє на м’язи, більша за силу, яку розвиває працюючий м’яз. З долаючими та уступаючими вправами пов’язана уява про позитивну та негативну ро­боту.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 1599 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)