АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Нервово-м’язове з’єднання. Механізм м’язового скорочення

Прочитайте:
  1. E.Скорочення фази швидко хвильового сну
  2. N Скорочення матки поступово зменшуються, вони менш виражені в нижньому сегменті і шийці.
  3. А. Припинення усіх функцій організму при надзвичайному напружені захисних механізмів
  4. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  5. Антиноцицептивні механізми
  6. Біомеханізм пологів
  7. Біомеханізм пологів при потиличних передлежаннях
  8. Біомеханізм пологів при різних формах анатомічно вузького таза
  9. Біомеханізм пологів при тазових передлежаннях.Ведення пологів? Біомеханізм пологів при тазових передлежаннях
  10. Біомеханізм пологів.

Збудження і скорочення скелетного м’яза виклика­ється нервовими імпульсами, які надходять від мото-нейронів спинного мозку або рухових ядер головного мозку до нервово-м’язових синапсів. Нервово-м’язові синапси відрізняються синаптичними складками, завдя­ки яким значно збільшується площа синаптичноі щіли­ни. Синапс складається з мембрани нервового закінчен­ня (пресинаптична мембрана), мембрани м’язового во­локна (постсинаптична мембрана) і розміщеної між ни­ми синаптичної щілини (мал.6).

В пресинаптичному нервовому закінченні є багато міхурців, які містять медіатор ацетилхолін (АХ). Вихід ацетилхоліну з пресинаптичних міхурців у синаптичну щілину відбувається під впливом нервових імпульсів. Переходячи через синаптичну щілину, ацетилхолін вза­ємодіє з холінорецепторами постсинаптичноі мембрани м’язового волокна, деполяризує її. Так виникає по­тенціал дії м’язового волокна (ПДМВ).

Таким чином, в процесі передачі збудження з нерва на м’яз можна виділити три ланки: електрична (нервовий імпульс), хімічна (утворення комплекса АХ-рецептор) і знову електрична (утворення ПДМВ).

Для проведення збудження через нервово-м’язовий синапс необхідно 0,2-0,5 мс, через міжнейронний синапс – 1,5-2 мс. Цей час називається синаптичною затримкою. Він складається з часу, необхід­ного для вивільнення Ах з нервового закінчення, часу дифузії Ах від пресинаптичної мембрани до постсина­птичної, часу, необхідного для взаємодії Ах з рецепто­рами кінцевої пластинки. Запасів Ах в нервовому за­кінченні достатньо для проведення біля 10000 мото-нейронних імпульсів. При тривалій імпульсації мото-нейрона вміст Ах в кінцевих розгалуженнях може сут­тєво зменшитися, що призводить до розвитку пресинаптичного нервово-м’язового блоку.

Комплекс «Ax-рецептор» швидко руйнується спе­ціальним ферментом – ацетилхолінестеразою (АхЕ) кінцевої пластинки. Це руйнування супроводжується відновленням вихідної проникності постсинаптичної мембрани, готовністю сприймати повторне збудження. Але при тривалій високочастотній імпульсації мотонейрона в синаптичній щілині може накопичуватися над­лишок Ах, який не встигає руйнуватися. При цьому зда­тність постсинаптичної мембрани до генерації потенціалу кінцевої пластинки знижується і розвивається част­ковий чи повний постсинаптичний нервово-м’язовий блок. Обидва типи нервово-м’язового блоку (пре-і пост­синаптичний) можуть бути причиною зниження скоро­тливої здатності м’язів (периферича втома).

 

Мал.6. Будова нервово-м’язового синапса А – нервово-м’язовий синапс в розрізі Б – розприділення синапсів соматичного аксона в волокнах скелетного м’язу В -розприділення синапсів соматичного аксона в клітинах гладеньких м’язів.

Механізм м’язового скорочення. Утворений під впливом нервових імпульсів ПДМВ розповсюджується на поверхні мембрани (по сарколемі) і по мембранах по­перечних трубочок всередину волокна до цистерн поздо­вжніх трубочок. Електрична хвиля збудження деполяризуе мембрани цистерн і тим самим сприяє швидкому ви­ходу іонів кальцію із цистерн у міжфібрилярний прос­тір – до ниток актину та міозину. Цей вихід звільнених іонів кальцію знаменує собою початок скорочення м’яза, він розпочинається при деполяризації мембрани до 60 мВ і продовжується протягом всього часу деполяризаціі. Іони кальцію зв’язуються з тропоніном так, що молекула останнього деформується і штовхає тропоміозин у жолобок між двома ланцюгами актину в активне положення. В зв’язку з цим відкриваються раніше заблоковані тропоміозином ділянки актину для прикріплення поперечних містків міозину. Разом з тим іони кальцію активують АТФ-фазу міозинових головок, яка розщіплює АТФ з вивільненням енергії. Енергія АТФ забезпечує дію попе­речних містків, які втягують тонкі актинові нитки в про­міжки між товстими міозиновими нитками.

Під впливом енергії АТФ в присутності іонів кальцію міозинові містки ритмічно прикріплюються до актинових ділянок актину і відкріплюються від них і таким чином тягнуть актинову нитку до середини саркомера, нагадуючи при цьому групу людей, які тягнуть довгий канат, перехо­плюючи його руками. Рухаючись з двох сторін саркомера назустріч одна до другої, актинові нитки забезпечують вкорочення саркомера (від 2 мкм до 1,25 мкм); вкорочу­ються, скорочуючись, міофібрили, м’язові волокна і м’яз в цілому (мал.7)

Мал. 7. Механізм ковзання актинових і міозинових фі-ламентів (за Д.Уілмором і Д.Костіллом, 1997): м’язове волокно в стані розслаблення (а), в процесі скорочення (б) і повністю скорочене (в).

 

При надмірному розтягуванні м’яза або при си­льному і швидкому його скороченні число взаємоді­ючих з актиновими нитками поперечних містків зме­ншується, їх зчеплення послаблюється, напруження м’яза знижується. Найбільше напруження м’яз розви­ває при середній довжині саркомерів (2,0-2, 25мкм), коли зчеплення між нитками актину і поперечними містками міозину оптимальне. При сильному скоро­ченні, коли актинові нитки в саркомері перекри­ваються між собою і міозинові нитки впираються в Z-перегородку, напруження м’яза зменшується.

Іони кальцію затримуються біля міофіламентів (у міжфібрілярному просторі) всього декілька мілісекунд, а тоді внаслідок дії спеціальної кальцієвої помпи поверта­ються в цистерни. При цьому наступає розслаблення м’язового волокна. Тропонш і тропоміозин повертаються до виконання своєї гальмшної функції. Загальна схема по­слідовності процесів, які забезпечують м’язове скорочення, представлена на мал.8.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 1602 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)