АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Порушення жовчоутворювальної і жовчовидільної функції печінки

Прочитайте:
  1. E. - Порушення слиновиділення.
  2. E. - Порушення слиновиділення.
  3. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  4. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  5. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників
  6. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  7. Амілоїдоз печінки
  8. Анатомія та функції сечовивідних шляхів
  9. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  10. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.

Екскреторна функція печінки реалізується через процеси утворення жовчі та видалення у її складі холестерину, білірубіну, жовчних кислот і їх солей, кетонових тіл, залишкового азоту, гідрофільних метаболітів, зокрема, продуктів метаболізму фармакологічних препаратів та солей важких металів.

Утворення і виділення жовчі – специфічна функція печінки. До складу жовчі входять, серед інших, холестерин, солі жовчних кислот, жовчні пігменти, фосфоліпіди, незначна кількість білка. Холестерин – високомолекулярний ненасичений спирт, похідне холестану, є обов’язковим компонентом жовчі. Основне місце його синтезу в організмі – паренхіма печінка (гепатоцити). Холестерин є вихідним матеріалом для синтезу стероїдних сполук, зокрема гормонів. Жовчні кислоти – високомолекулярні кристалічні сполуки, що відносяться до стеринів, утворюються в печінці. Жовчні кислоти містяться у жовчі в парних сполуках зі глікоколом і таурином – зв’язані сполуки менш токсичні, більш розчинні, що полегшує їх секрецію з жовчю. Основними жовчними кислотами в організмі людини є холева, дезоксихолева, хенодезоксихолева і літохолева. Вони відіграють важливу роль у травленні та всмоктуванні жирів, жиророзчинних вітамінів, стимуляції моторної функції кишкового тракту. Тобто, порушення відтоку жовчі або синтезу жовчних кислот гепатоцитами зумовлює відповідні розлади. Жовчні пігменти – білірубін і білівердин – синтезуються в печінці з простатичної групи гемоглобіну – гему.

З білівердину, який є собою продуктом окиснювально-відновної трансформації гемоглобіну еритроцитів, утворюється «непрямий» білірубін. «Непрямим» білірубін називається у зв’язку з тим, що нерозчинний у воді, він знаходиться в плазмі в комплексній сполуці з транспортним білком альбуміном і не дає прямої реакції з діазореактивом Ерліха. «Непрямий», чи вільний, білірубін є основним жовчним пігментом, що знаходиться в нормі в крові. Вміст непрямого білірубіну залежить від інтенсивності гемолізу еритроцитів. За норми його концентрація в крові не перевищує 16 мкмоль/л. Клітини печінки захоплюють «непрямий» білірубін із крові і перетворюють його в «прямий», чи зв’язаний, за допомогою сполучення першого з двома молекулами глюкуронової кислоти. Зв’язаний із глюкуроновою кислотою білірубін дає пряму реакцію з діазореактивом Ерліха, за норми «прямий» білірубін знаходиться лише в жовчі, в невеликій кількості може міститися в крові. Біологічне значення процесу глюкуронізації білірубіну полягає в підвищенні його розчинності, що сприяє екскреції в жовч, і зниженні його токсичності.

У верхніх відділах тонкого кишечника й у жовчовивідних шляхах під впливом бактеріальних дегідрогеназ «прямий» білірубін перетворюється в безбарвні хромогени уробіліноген і стеркобіліноген. Останні, окиснюючись в сечі та калі, перетворюються на пігменти уробілін і стеркобілін, надаючи сечі солом’яно-жовтого, а калу – коричневого кольору. Якщо порушується надходження жовчі до тонких кишок, то уробілін у сечі та стеркобілін у калі відсутні.

Порушення жовчоутворювальної функції печінки виявляється в збільшенні або зменшенні секреції жовчі, як правило, з одночасною зміною її складу. Розлади обміну білірубіну призводять до підвищення його вмісту в крові – білірубінемії, а порушення утворення жовчі в печінці та синтезу її складових частин, а також виділення жовчі через жовчні протоки в кров виявляється у вигляді жовтяниці.

Причини порушення жовчоутворювальної функції печінки:

- зміна нейрогуморальної регуляції холепоезу (посиленні холепоезу при підвищенні тонусу блукаючого нерва);

- аліментарні фактори (білкове голодування, надмірне вживання жирів і яєчних жовтків);

- лікарські препарати (сорбіт, настої кукурудзяних рилець);

- отруєння (ціаніди, 2,4-динітрофенол);

- розлади секреторної функції гепатоцитів, зниження енергетичного обміну в клітинах, порушення реабсорбції компонентів жовчі;

- гіпоксія, гіпо- і гіпертермія, котрі порушують енергетичний обмін організму, у тому числі печінки;

- зниження активності кишкової мікрофлори;

Головними ланками патогенезу, що зумовлюють кількісні та якісні порушення жовчоутворення, є зміни секреторної активності гепатоцитів, порушення реабсорбції компонентів жовчі в жовчовивідних шляхах і кишках, а також зрушення в транс- та інтерцелюлярної фільтрації речовин із крові до печінкових капілярів.

 

Порушення жовчовидільної функції печінки виникають внаслідок наступних причин:

- розлади інервації жовчовивідних шляхів (дискінезії);

- зміна гуморальної регуляції жовчовиділення (жовчовиділення посилюється при гіперпродукції секретину, холецистокініну, мотиліну);

- механічна перешкода для відтоку жовчі: стискання жовчовивідних шляхів ззовні (пухлина голівки підшлункової залози, метастази в прилеглі лімфовузли, рубцева тканина) закриття їх просвіту (камінь, гельмінти, густа жовч).

Порушення жовчоутворення і жовчовиділення виявляються складними симптомокомплексами (синдромами): жовтяниця, ахолія, холемія, дисхолія.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 930 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)