АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ХВОРИМИ З ПОРУШЕННЯМИ ФУНКЦІЙ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ... 291

Прочитайте:
  1. I. Спостереження за перебігом нормальної вагітності
  2. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  3. В реальних умовах ослаблення функцій серця блукаючим нервом призводить до звуження вінцевих артерій, що опосередковується меншою потребою міокарда в кисні.
  4. В РЕГУЛЯЦІЇ ФУНКЦІЙ ОРГАНІВ І СИСТЕМ
  5. Використання міхура із льодом, газовивідної трубки, грілки під час догляду за хворими.
  6. Гуморальна регуляція та роль ендокринних залоз у регуляції вісцеральних функцій
  7. Д0ГЛЯД ЗА ТЯЖКОХВОРИМИ І ХВОРИМИ, ЯКІ ВМИРАЮТЬ. РЕАНІМАЦІЙНІ ЗАХОДИ 325
  8. Диспансерне спостереження
  9. ДИСПАНСЕРНЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ
  10. Діагностика вагітності, спостереження та організація маршруту вагітної

2 Г Особливості догляду за хворими з вадами серця

Вади серця бувають природженими і набутими (при за­хворюванні на ревматизм, який призводить до запалення внутріш­ньої оболонки серця, внаслідок чого клапани серця деформуються і звужуються їхні отвори). Хворі з вадами серця скаржаться на за­дишку, біль у ділянці серця, серцебиття та порушення серцевого рит­му. Поступово з'являються набряки спочатку на нижніх кінцівках, а потім, якщо хворі перебувають у ліжку, виникають на попереку та крижах. Шкіра та видимі слизові оболонки стають синюшними внаслідок збіднення крові киснем. Зменшується діурез. Хворих тур­бує зниження апетиту, закреп, здуття живота, тому що настає пору­шення кровообігу в травному тракті.

Хворого бажано вкласти на функціональне ліжко, надаючи йому положення напівсидячи. Необхідно стежити, щоб у постелі не було крихт, а також рубців на простирадлі, тобто вжити всі заходи щодо профілактики пролежнів.

При вадах серця не рекомендують багато пити, оскільки це поси­лює навантаження на серце і збільшує набряки. Вживання кухонної солі в харчовому раціоні обмежують до 3 г на добу. Стежать за що­денним випорожненням, оскільки гази підвищують навантаження, піднімають діафрагму і посилюють задишку. У разі затримки випо­рожнень хворому проводять гіпертонічну або олійну клізми. Щодня вранці і ввечері здійснюють часткове оброблення шкіри, жінок під­мивають, перестилають постіль. Визначають динаміку зменшення набряків методом установлення денного і нічного діурезу, а також визначення маси тіла. Двічі на день здійснюють вологе прибирання і провітрюють приміщення.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 460 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)