АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІ. Препарати, що покращують жовчовиділення

Прочитайте:
  1. Засоби для наркозу, спирт етиловий, снодійні та протиепілептичні препарати, наркотичні і ненаркотичні анальгетики».
  2. ІІ. Препарати, що стимулюють гастроінтестинальну моторику
  3. Препарати поєднаної (модуляторної) дії на жовчовиділення.
  4. Препарати, що діють на ЦНС, периферійну, еферентну системи.
  5. Препарати, що застосовуються при тахіаритміях
  6. Препарати, які застосовують при гіперхромних анеміях
  7. Препарати, які сприяють виведенню жовчі
  8. Препарати, які створюють механічний захист на слизовій оболонці
  9. Психотропні препарати, аналептики».

2.1. Холекінетики (підвищують тонус та скоротливість жовчного міхура, паралельно включаючи механізми розслаблення (розкриття) сфінктера Одді). Це засоби синтетичного та рослинного походження, деякі мінеральні води:

Препарат Випуск та дозування
1. Ксиліт Застосовують усередину по 50–100 мл 10% розчину 2–3 рази на тиждень зранку натще протягом 1–3 місяців.
2. Сорбіт Застосовують усередину по 50–100 мл 10% розчину 2–3 рази на тиждень зранку натще протягом 1–3 місяців.
3. Магнію сульфат Застосовують усередину по 1 столовій ложці 20–25% розчину натще протягом 10 днів або 2–3 рази на тиждень протягом 1–3 місяців.
4. Середньо- і сильномінералізовані води із вмістом сульфатів, магнію Представники і дозування – див. вище.
5. Жирні рослинні олії (оливкова, обліпихова, соняшникова, кукурудзяна тощо). Випуск: в ємностях різного об’єму. Дозування: по 1–2 столові ложки 2–3 рази на добу до їжі протягом 3–4 тижнів.
6. Берберин (алкалоїд з листків барбарису) Випуск: таблетки по 0,005 г. Дозування: по 1–2 таблетки 3 рази на день до їжі протягом 3–4 тижнів.
7. Білобене (екстракт дим’янки аптечної, синонім – фумарія) Випуск: таблетки по 0,25 г №30. Дозування: по 1–2 таблетки 3 рази на день до їжі від 2 тижнів до 3 місяців.
8. Гепабене (екстракт дим’янки аптечної та розторопші крапчастої, синонім – чортополох. За рахунок чортополоху має і гепапротекторну дію). Випуск: капсули №30 або №100. Дозування: по 1–2 капсули 3 рази в день після їжі протягом 3–4 тижнів.
9. Фуметерре (сума активних речовин дим’янки аптечної, у т.ч. алкалоїд фумарин) Випуск: капсули. Дозування: по 1 капсулі 2 рази в день 2 тижні.

 

Примітка: 1. Рослинні препарати здійснюють холекінетичну дію за рахунок вмісту окремих алкалоїдних речовин (барбарису, дим’янки тощо) або жирних олій.

2. Жирна оливкова олія входить до складу деяких засобів поєднаної дії на жовчовиділення (ровахол, оліметин) та комплексних жовчогінних препаратів (холагол).

 

2.2. Холелітики (холеспазмолітики) – препарати, що сприяють розслабленню тонусу жовчних шляхів. Зрозуміло, що жовчогінними засобами дані препарати будуть лише у випадку гіпертонусу в біліарній системі.

а) Периферичні М-холіноблокатори:

• М1М2-холіноблокатори:

~ платифілін 1 мл 0,2% розчину підшкірно 1–2 рази в день;

~ бускопан перорально по 1–2 драже (10–20 мг) 3 рази в день за 20 хвилин до їди або по 1–2 мл (20–40 мг) підшкірно, в/м чи в/в або в ректальних свічках по 10 мг.

• М1-холіноблокатори:

~ гастроцепін (пірензепін) 0,05 г ´ 2–3 р/день.

б) Міотропні спазмолітики:

~ папаверин 2 мл 2% розчину в/м;

~ но-шпа 2 мл 2% розчину в/м 2 рази в день;

~ спазмомен по 1 таблетці (40 мг) 3 рази в день.

в) гімекромон (одестан) – таблетки по 200 мг №50. Спазмолітична дія на жовчні шляхи та сфінктер Одді. водночас має холеретичну дію та зменшує явища дисхолії. По 1–2 таблетки 3 рази на день до їжі.

г) Антагоністи Са-каналів:

~ дицетель (пінаверіум-бромід) – більш селективний з антагоністів Са для травного тракту – по 50 мг (1 табл.) ´ 3–4 рази в день.

д) Еуфілін – має виражений спазмолітичний ефект при спазмі сфінктера Одді: 10 мл 2,4% розчину еуфіліну в 10 мл ізотонічного розчину хлориду натрію в/в струменево повільно. Особливо показаний еуфілін при супутній обструктивній патології бронхіального дерева.

ж) Нітрати – мають аналогічний спазмолітичний ефект щодо сфінктера Одді:

~ нітрогліцерин 0,0005 г під язик при сильних болях;

~ нітросорбід 10–20 мг ´ 4 рази в день.

з) Препарати – холеспазмолітики рослинного походження. Це засоби, що містять ефірні олії або окремі терпени з цих олій ряду рослин. Вони мають також легку холеретичну та антимікробну дію, деякі з них м’яко діють заспокійливо та знеболюють сечовиділення.

Нітрати та антагоністи Са-каналів особливо доцільно призначати хворим з супутньою кардіальною патологією (ІХС, артеріальна гіпертензія).

Вище перераховані препарати мають спазмолітичну дію, що полегшує відток жовчі і купірує больовий синдром при гіпертонічно-гіперкінетичних дискінезіях жовчовивідних шляхів.

 

Препарат Випуск та дозування
1. Уролесан Випуск: флакони по 100 мл. Дозування: по 8–10 крапель (на цукор чи невелику кількість рідини) 3 рази в день перед їжею.
2. Біліхол Випуск: капсули №24. Дозування: по 1–2 капсули 2–3 рази в день до або після їжі.

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 562 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)