АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Регуляція секреції та виділення жовчі

Прочитайте:
  1. C. Нагрубання молочних залоз, кров’янисті виділення зі статевої щілини.
  2. C. Саморегуляція через печінково-кишково-печінкову циркуляцію жовчних кислот
  3. Акушерка післяпологового відділення виявила у породіллі на 3 добу почервоніння в ділянці швів на промежині та гнійні виділення. Яка найбільш доцільна тактика в цьому випадку?
  4. БУДОВА ОРГАНІВ ВИДІЛЕННЯ
  5. Будова серця, серцевий цикл та його регуляція, вікові особливості.
  6. ВАДИ СИСТЕМИ СЕЧОВИДІЛЕННЯ
  7. Гормон, який зменшує цукор крові, виділяється в залозі мішаної секреції.
  8. Гуморальна регуляція тонусу судин.
  9. ДОСЛІДЖЕННЯ СЕЧОВИДІЛЕННЯ
  10. Загальна характеристика системи виділення. Роль нирок в процесах виділення. Особливості кровопостачання нирки.

Права та ліва печінкові протоки, виходячи з одноіменних долей печінки, утворюють загальну печінкову протоку (ductus hepaticus communic, мал.1 та 2). У місці переходу печінкових проток у загальну печінкову протоку є скупчення гладеньких м’язів, що утворюють сфінктер Міріцці (мал.2), який запобігає зворотному току жовчі при скороченні жовчного міхура. Загальна печінкова протока, з’єднуючись з міхуровою протокою (ductus cysticus), утворюють загальну жовчну протоку (ductus choledocus). У місці переходу шийки жовчного міхура у міхурову протоку знаходиться сфінктер Люткенса-Мартинова.

 

Протоки Ширина протоки Довжина протоки
1. Загальна печінкова протока (ductus hepaticus communic) 2. Загальна жовчна протока (ductus choledocus) Від 0,4 до 1 см, в середньому біля 0,5 см 0,5– 1 см 2,5–3,5 см   6–8 см

Слід вказати, що при проведенні УЗД виявляють в нормі дещо меншу від істинної ширину проток (до 4 мм).

Дистальний відділ загальної жовчної протоки утворює великий дуоденальний сосочок (Фатерів сосочок), що локалізується в підслизовому шарі 12-палої кишки. Великий дуоденальний сосочок має автономну м’язеву систему, що складається з поздовжніх, циркулярних та косих волокон, утворюючи сфінктер Одді (sphincter Oddi, мал.2), що не залежить від м’язів 12-палої кишки. До великого дуоденального сосочка підходить панкреатична протока (ductus pancreaticus), утворюючи разом з термінальним відділом загальної жовчної протоки ампулу дуоденального сосочка.

Об’єм жовчного міхура в нормі складає приблизно 50–70 мл.

Жовч, що продукується в печінці, поступаючи в позапечінкові жовчні протоки, складається з води (97%), жовчних солей (1–2%), пігментів, холестерину та жовчних кислот (» 1%). Рух жовчі з печінки в 12-палу кишку виникає внаслідок різниці тиску в початковому відділі системи жовчовиділення, жовчних ходах, протоках та 12-палій кишці.

В міжтравний період сфінктер Одді знаходиться в стані скорочення і жовч поступає в жовчний міхур. В жовчному міхурі проходить концентрація жовчі за рахунок всмоктування води та електролітів. При цьому концентрація основних компонентів жовчі (жовчних кислот, пігментів, холестерину, кальцію) підвищується в 5–10 раз від їх вихідного рівня вмісту в печінковій жовчі.

       
 
 
   

 

 


Жовчний міхур та протоки:

1 – corpus vesicae felleae;

2 – ductus hepaticus;

3 – ductus cysticus;

4 – ductus choledocus;

5 – ductus pancreaticus.

 

Їжа, кислий шлунковий сік, жири, попадаючи на слизову оболонку 12-палої кишки, викликають виділення в крові інтестинальних гормонів – холецистокініну, секретину, які викликають скорочення жовчного міхура та одночасне розслаблення сфінктера Одді. Тривалість скорочення жовчного міхура залежить від кількості жиру в їжі. На скорочення жовчного міхура та одночасне розслаблення сфінктера Одді впливають також імпульси блукаючого нерва та симпатичної нервової системи. Коли їжа покидає 12-палу кишку та вміст 12-палої кишки знову стає лужним, припиняється виділення в кров гормонів, скорочується сфінктер Одді, що запобігає подальшому поступленню жовчі в кишківник. За добу в кишківник поступає близько 1 л жовчі.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 709 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)