АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні набори дисків, які рекомендуються для визначення чутливості залежно від виду виділеної культури та патологічного матеріалу

Прочитайте:
  1. A. Визначення рівню пролактину, хоріонічного гонадотропіну
  2. A. УЗД, тонкоголкова біопсія с цитологічним дослідження матеріалу.
  3. V. Закріплення вивченого матеріалу.
  4. V. Зміст навчального матеріалу для студентів
  5. VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
  6. Антитіла: визначення. Класи і підкласи імуноглобулінів і їх властивості. Генетична регуляція синтезу різних класів і специфічностей імуноглобулінів.
  7. В. Визначення лактатдегідрогенази (ЛДГ1)
  8. Виготовлення живильних середовищ. Техніка посіву матеріалу петлею, тампоном, шпателем
  9. Види векселів залежно від умов випуску та обігу
  10. Виділення чистої культури анаеробних бактерій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Антибіотики Попереднє вивчення чутливості мікрофлори Дослідження чистої культури (штами)
харко-тиння + +* +* +* + +* + +* + гною +* +* +* + +* +* +* + сечі +* +* +* +* + стафіло-коків стреп-тококів ентеро-бактерій псевдо-монад
Бензилпеніцилін +* +*    
Метицилін, Оксацилін +* +*    
Ампіцилін     +*  
Карбеніцилін (25 мг)     +  
Карбеніцилін (100 мг)       +*
Цефалексин +* +* +*  
Цефалотин +* +* +*  
Еритроміцин +* +*    
Олеандоміцин +* +*    
Лінкоміцин + +    
Ристоміцин +      
Фузидин +      
Стрептоміцин     +  
Канаміцин +   +  
Гентаміцин +   + +*
Тетрациклін + + +*  
Левоміцетин     +  
Поліміксин     + +*

Примітка. * – антибіотики, чутливість до яких визначають у першу чергу.

Оцінку результатів проводять за таблицею 14, яка містить граничні значення діаметрів зон затримки росту для резистентних, помірно резистентних та чутли-вих штамів, а також значення мінімальної пригнічуючої (інгібуючої) концентрації (МПК, МІК) антибіотиків для стійких і чутливих штамів.

Одержані значення діаметрів зон затримки росту порівнюють з контрольни-ми значеннями таблиці 14 і відносять досліджувані штами до однієї з трьох кате-горій чутливості.

Метод дифузії за допомогою дисків є якісним методом. Він дозволяє встано-вити лише факт чутливості або резистентності збудників інфекції. Однак вста-новлений корелятивний зв’язок розмірів зон пригнічення росту досліджуваних штамів і значень МІК (мінімальна концентрація препарату, яка інгібує ріст дослі-джуваного штаму) антибіотиків дозволяє оцінити ступінь чутливості і кількісно, використовуючи дані, наведені у таблиці 14. За своїм ступенем чутливості до ан-тибіотиків мікроорганізми поділяються на три групи:



Частина І. Загальна мікробіологія


 


 
 
 
 
 
 
 

 

 


 


 

 


 


 


       
   
 
 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 


Розділ 8. Визначення чутливості бактерій до антибіотиків



1 група – чутливі до антибіотиків (збудники знищуються в організмі при ви-користанні звичайних терапевтичних доз препаратів);

2 група – помірно-резистентні (для них лікувальний ефект може бути досяг-нутий при використанні максимальних терапевтичних доз препаратів);

3 група – резистентні (бактерицидних концентрацій препаратів в організмі створити неможливо, тому що вони будуть токсичними).

При визначенні стійкості до антибіотиків, близьких за хімічною будовою і спектром антибактеріальної дії, можливе використання клас-диска, просякнутого одним з антибіотиків певної групи. Так, за допомогою диска з бензилпеніциліном можна визначати чутливість до біцилінів, феноксиметилпеніциліну; цефалекси-новим – до цефазоліну, цефаклору, цефалотину. Однак, не рекомендується вико-ристовувати тетрациклінові диски для визначення чутливості до доксицикліну.

Строки та температура зберігання дисків вказані на етикетці упаковок. Дис-ки з малостабільними антибіотиками (бензилпеніциліном, ампіциліном, карбені-циліном, метициліном, оксациліном) слід зберігати при 4 °С або 14 °С. Після того, як флакон із дисками відкрито, його зберігають протягом тижня при 4 °С. Перед застосуванням його протягом 1 год залишають при кімнатній температурі для по-передження утворення конденсату на внутрішніх стінках флакона. Диски із про-строченим терміном зберігання, де сілікагель має рожевий колір, використовува-ти не можна.

Метод серійних розведень. Показаннями для визначення антибіотикочутли-вості за методом серійних розведень є необхідність одержання кількісних даних (переважно при тяжкому перебігу інфекційних процесів) для проведення регульо-ваної антибіотикотерапії.

Встановлення ступеня чутливості мікробів до антибактеріальних препаратів впливає на вибір антибіотика (наприклад, відмова від ліків з високою токсичні-стю при помірному ступені чутливості збудника до них), його дозування (концен-трація антибіотика в крові повинна в 2-3 рази перевищувати його мінімальну при-гнічуючу концентрацію по відношенню до збудника) і режим введення. Крім того, її кількісне визначення необхідне також для встановлення бактерицидної дії об-раного препарату (як гарантії швидкого терапевтичного ефекту та безрецидивно-го перебігу) по відношенню до даного збудника.

Існують дві модифікації методу серійних розведень – визначення чутливості на рідкому та густому живильних середовищах. Метод дає можливість визначити МПК препарату для виділеного штаму збудника.

Для визначення антибіотикочутливості за методом серійних розведень у рідкому живильному середовищі готують ряд (8-10 і більше) пробірок з двократ-ними послідовними розведеннями препарату (табл. 15).

Середовище попередньо розливають у пробірки по 2 мл. У першу додають 2 мл розчину антибіотика певної концентрації, перемішують і переносять до на-ступної пробірки, продовжуючи розведення до передостанньої, з якої видаляють 2 мл суміші. Остання пробірка служить контролем росту культури. У тому ж бульй-оні, який використовують для розведення антибіотиків, готують суспензію добо-



Частина І. Загальна мікробіологія


 

 

Таблиця 15 Схема визначення антибіотикочутливості за методом серійних розведень
Компоненти, мл Пробірки
                Контроль бактерій Контроль анти- біотика
МПБ 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0
Пеніцилін, 100 ОД/мл 2,0 -► -► -► -► -► ^ t - 2,0
Концентрація антибіотика, ОД/мл     12,5 6,3 3,2 1,6 0,8 0,4 -  
Суспензія бактерій, 105/мл 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 -
І нкубація в тер м оста т і при 37 ° С 18- 2 4 год
Результат            

вої агарової або бульйонної культури бактерій з розрахунку 105-106 мікробних тіл в 1 мл залежно від виду збудника. Потім до кожної пробірки з розведеннями, а також до контрольної додають по 0,2 мл виготовленої суспензії. При визначенні чутливості до пеніцилінів пеніциліназоутворюючих стафілококів рекомендують використовувати одночасно велике й мале мікробне навантаження (100, 100000 та вище мікробних тіл в 1 мл). Залежно від величини посівної дози значення МПК препарату може коливатись: при збільшенні дози чутливість знижується за раху-нок зростання кількості пеніцилінази, що утворюється в середовищі.

Пробірки інкубують у термостаті при 37 °С протягом 18-24 год. Ре зультати враховують, визначаючи наявність або відсутність росту в середовищі з різними розведеннями препарату. (рис. 41). Остання пробірка, в якій спостерігають зат-римку росту культури (прозорий бульйон), відповідає МПК (мінімальній пригнічу-ючій концентрації) або МБсК (мінімальній бактеріостатичній концентрації) пре-парату відносно даного мікроба і вказує на ступінь його чутливості. Якщо ознаки росту з’являються в усіх пробірках, досліджуваний штам резистентий до макси-мальної концентрації препарату, яку було взято у дослід. Відсутність росту бак-терій в усіх пробірках, крім контрольної, свідчить, що МПК препарату нижча, ніж

та, що використовується в досліді.

\J
KJ
\J
^
^
w

Для визначення бактерицидного ефек-ту антибіотика з декількох останніх про-бірок, в яких немає ознак росту, роблять висів на сектори агару в чашках Петрі. Че-рез 24-48 год інкубації при оптимальній температурі відмічають ту найменшу кон-центрацію препарату в пробірці, посів з якої не дав росту. Її вважають мінімальною бак-терицидною концентрацією (МБцК).

Рис. 41. Визначення антибіотикочутли-вості методом серійних розведень.

Принцип методу серійних розведень у густому живильному середовищі анало-


Розділ 8. Визначення чутливості бактерій до антибіотиків



гічний попередньому. Для цього готують серію розведень антибіотика в агарі, до-даючи один об’єм, який містить певну кількість препарату до 9 об’ємів агару. Для цього зручно розлити агар у флакони або широкі пробірки по 13,5 мл. Перед по-становкою агар розплавляють на водяній бані і після охолодження до 60-65 °С у кожну пробірку додають 1,5 мл відповідного розведення антибіотика (в бульйо-ні), ретельно перемішують і виливають у чашку Петрі. У контрольну пробірку з агаром замість розчину антибіотика вносять 1,5 мл дистильованої води. Чашку поділяють на сектори, на кожний з яких засівають досліджуваний штам. Посіви роблять бактеріологічною петлею або пастерівською піпеткою. Для посіву зручно використати спеціальний штамп-реплікатор, який дозволяє нанести одночасно на поверхню агару 25-50 досліджуваних культур. Результати враховують після 18-24 год інкубації в термостаті при оптимальній температурі. За МПК антибіотика для даного штаму приймають ту, при якій відсутні ознаки росту колоній на поверхні агару (або замість бляшки є ріст поодиноких колоній).

З двох способів визначення антибіотикочутливості мікробів до антибіотиків (розведень у густому та рідкому середовищах) більш точним є метод серійних розведень у рідкому середовищі. Результати, які одержують за допомогою розве-день в агарі, менш постійні. Метод не слід застосовувати при оцінці чутливості тих мікробів, які дають тонкий, розріджений ріст на поверхні чашки (стрептоко-ки, пневмококи) або, навпаки, мають тенденцію до повзучого росту (протей).

Недоліком методів серійних розведень є їх висока трудоємність, що обмежує використання в звичайних бактеріологічних лабораторіях. З метою спрощення було запропоновано модифікацію методу із заміною ряду з 10 пробірок, що містять різні кількості препарату, трьома концентраціями антибіотика. Перша з них відпо-відає максимальній, що знаходиться у крові при введенні терапевтичних доз, дру-га – рівню, що спостерігається через Т1/2 (час зниження концентрації антибіотика на 50 %). Третя є мінімальною, тобто тою, яка дорівнює МПК для високочутливих штамів. У відповідності до використаних концентрацій антибіотиків досліджу-вані штами можна віднести за рівнем чутливості до трьох основних груп: резис-тентні (МПК для яких перевищує значення максимальної концентрації антибіоти-ка у крові), помірно чутливі (значення МПК наближаються до максимальної або середньої концентрації) і високочутливі (чутливість яких до антибіотика знахо-диться на рівні мінімальної концентрації, що використовується у досліді). Такими концентраціями при визначенні чутливості до бензилпеніциліну є відповідно 0,05-0,2, 0,5 і 2,0 ОД/мл, до макролідів – 0,1, 0,5-1,0 і 4,0 мкг/мл, до аміноглікозидів – 0,5-1,0, 6,0-8,0 і 15,0-20,0 мкг/мл.

Прискорені методи визначення чутливості мікроорганізмів до антибіо-тиків. Використовуючи звичайні методи, відповідь може бути отримана через 18-20 год від початку дослідження, не враховуючи етапів виділення чистої культури. Це призводить до того, що у більшості випадків особливо при затяжному та тяж-ком у перебігу хвороби, лікування антибіотиками починають задовго до одержан-ня даних лабораторного обстеження. Залежно від принципів, на яких вони базу-ються, прискорені методи передбачають:



Частина І. Загальна мікробіологія


• визначення змін фермент ативної активності мікроорганізмів під вплив ом антибіотиків;

• визначення кольору редокс-індикаторів при зміні окисно-відновного потен-ціалу під час росту бактерій у живильному середовищі;

• цитологічну оцінку змін морфології бактеріальних клітин під впливом ан-тибіотиків.

До першої групи належить метод Роджерса, орієнтований на здатність анти-біотиків пригнічувати ферментативну активність чутливих мікроорганізмів, що супроводжується зміною кольору відповідного індикатора. Суть його полягає у диференційованій зміні червоного кольору фенолового червоного на жовтий або фіолетовий залежно від чутливості досліджуваного штаму. У випадку чутливості до дії антибіотика не відбувається розкладання глюкози при культивуванні у сере-довищі, яке містить її та певні концентрації препарату. При цьому середовище забарвлюється у фіолетовий колір внаслідок зсуву рН у лужну сторону. Зміна чер-воного кольору на жовтий свідчить про розщеплення глюкози з утворенням кис-лоти внаслідок росту штаму, резистентного до дії антибіотика. Якщо до середови-ща додати 0,25 % дріжджового екстракту, результати можуть бути врахованими вже через 2-2,5 год від початку дослідження.

Наступна група методів реєструє зміни окисно-відновного потенціалу сере-довища в процесі росту мікроорганізмів, про що свідчить зміна кольору резазури-ну, 1,3,5-трифенилтетразолію хлориду, 2,6-дихлорфеноліндофенолу та інших, які додаються до середовища. Цей метод технічно простий, а результати одержують через 2-6 год. Принцип його зводиться до того, що розтоплений та охолоджений до 50 °С агар засівають досліджуваною культурою бактерій із розрахунку 200 млн. мікробних тіл, а на поверхню накладають диски з антибіотиками. Чашки інкубу-ють при оптимальній температурі протягом 3-5 год, потім обробляють індикато-ром і повторно інкубують при 37 °С протягом 20-30 хв. Результати враховують за зміною кольору навколо дисків з антибіотиками. Якщо використовують 1 % роз-чин 1,3,5-трифенилтетразолію хлориду, ділянки агару з бактеріальним ростом внаслідок утворення формазану набувають червоного кольору, а зони пригнічен-ня росту навколо дисків залишаються безбарвними.

Судити про ступінь чутливості мікробів до антибіотиків можна з такою ж точністю, як і за допомогою стандартного методу дисків, проте час дослідження зменшується до 3-5 год.

Утворення інволюційних форм бактерій під впливом антибіотиків досліджу-ють під фазово-контрастним чи антоптральним мікроскопом у спеціальних мікро-капсулах. Вони утворюються внаслідок дії бактеріостатичних концентрацій пре-парату. Під впливом суббактеріостатичних концентрацій, а також при резистент-ності досліджуваного штаму на поверхні агару виростають нормальні мікроколонії.

Метод може бути застосований для визначення чутливості штамів кишкової палички, стафілококів, холерних вібріонів. Отримані дані у більшості випадків збігаються з тими, які дають класичні методи.


Розділ 8. Визначення чутливості бактерій до антибіотиків



За останні роки розроблено численні модифікації методу серійних розведень у живильних бульйонах. Зокрема, експрес-методи з титруванням антибіотика в об’ємі 0,25 мл.

Випускаються комерційні набори тривалого зберігання, які складаються з планшетів з ліофільно висушеними розведеннями антибіотика, куди вноситься по 0,1 мл суспензії чистої культури мікроорганізмів. Результати визначення антибіо-тикочутливості можна оцінювати візуально (при наявності у середовищі індика-тора) або за допомогою спектрофотометрів, коли реєструється зміна оптичної гу-стини середовища.

Визначати чутливість бактерій до антибіотиків можна й за допомогою автома-тизованих мікробіологічних систем (“Autobac MS-2”, “Cobas Micro”, Quantum 2, Sceptor та ін.). При їх використанні результати отримують вже через 3-10 год. Одна з їх переваг полягає в тому, що вони дозволяють отримувати результати одночасно до 18-20 антибіотиків. Ці методи широко використовують у мікробіологічних ла-бораторіях, вони добре корелюють з іншими методиками і за їх допомогою можна не тільки вибирати раціональну схему антибіотикотерапії, але й проводити епіде-міологічний контроль резистентності.

Однак при користуванні такими автоматизованими системами частота вияв-лення резистентних штамів може бути знижена внаслідок повільного росту стійких варіантів. У більшості подібних систем результати враховують шляхом порівнян-ня росту (або загибелі) бактеріальних клітин у присутності антибіотиків з контро-лем, де є тільки мікроби. За цих умов досить важко диференціювати клітини, які гинуть, від тих, що повільно розмножуються.

До інших факторів, які впливають на результати, належить дія субінгібітор-них концентрацій препаратів на ультраструктуру бактеріальних клітин. Вони при-зводять до зміни форми, набухання клітин, що може супроводжуватись зміною оптичної густини суспензії та спотворенням результатів. В свою чергу, це дає не-правильну інформацію про чутливість збудників.

Таким чином, застосування будь-якого методу дозволяє визначити антибіо-тикограму збудника – спектр його чутливості та антибіотикостійкості.

Ус і методи визначення чутливості бактерій до антибіотиків мають свої перева-ги і свої недоліки. То м у постійний контроль за об’єктивністю результатів і дотри-манням правил проведення досліджень сприяють одержанню достовірних даних.

У більшості випадків результати визначення антибіотикостійкості in vitro збігаються з клінічними наслідками антибіотикотерапії. Випадки розбіжності по-яснюються рядом причин, серед яких найчастіше зустрічається помилкове трак-тування одержаних лабораторних даних.

Причиною таких ситуацій може бути використання при посіві не чистої куль-тури бактерій, а патологічного матеріалу. То м у визначається не чутливість інфек-ційного агента, а мікробної асоціації, в тому числі й сапрофітної флори. Помилки зустрічаються при дослідженні вмісту дванадцятипалої кишки, фекалій, харко-тиння, виділень з ран, сечі тощо.



Частина І. Загальна мікробіологія


Плазміди роблять бактерії нечутливими до переважної більшості антибіо-тиків, які використовуються у клініках, оскільки кодують синтез ферментів, що руйнують препарати. Одним з найдослідженіших ферментів є бета-лактамаза, яка руйнує антибіотики, що належать до групи бета-лактамів. Розроблено декілька методичних прийомів, що дозволяють швидко визначити її активність. Один з них полягає в тому, що на фільтрувальний папір розміром 2×2 см, що знаходиться в чашці Петрі, капають одну краплю 2 % водного розчину крохмалю. Потім на цей папір наносять петлею агарову культуру мікробів і розтирають її, формуючи бляшку діаметром до 5 мм. На її поверхню наносять робочий йодний розчин пеніциліну.

Облік результатів проводять через 10 хв інкубації системи при кімнатній температурі. При наявності бета-лактамази на темно-синьому фоні спостерігаєть-ся яскраво виражена чітка зона просвітління навколо бляшки, що містить агарову культуру мікробів. При негативному результаті зона просвітління відсутня, а краї бляшки нечіткі.

Визначення концентрації антибіотиків у біологічних рідинах. При тяж-ких інфекційних процесах, наприклад, сепсисі інколи доводиться визначати кон-центрацію антибіотиків у біологічних рідинах, зокрема, сироватці крові, сечі. Для цього використовують метод серійних розведень (табл. 16) на рідкому середовищі з глюкозою та індикатором Андреде. У двох паралельних рядах готують серійні розведення сироватки і стандарту антибіотика. Потім до кожної пробірки, вклю-чаючи контрольні, додають стандартну суспензію тест-мікробів. Пробірки інку-бують у термостаті при температурі 37 °С протягом 18 год. У тих пробірках, де концентрація антибіотика пригнічує мікроби, середовище залишається безбарв-ним і прозорим. Якщо мікроорганізми проростають, про це свідчить помутніння середовища і поява рожевого забарвлення.

Можна використати також фенол-сироваткове середовище з індикатором фено-ловим червоним. У цьому випадку при відсутності росту мікроорганізмів середо-вище залишається червоним, а при наявності ознак росту стає мутним і набуває жовтого кольору.

Виходячи із даних таблиці, розчин стандарту пеніциліну затримує ріст тест-мікро-бів у концентрації 0,025 ОД /мл, а досліджувана сироватка – в розведенні 1:8. Отже, вміст пеніциліну в сироватці крові буде дорівнювати 0,2 ОД/мл (0,025 ОД /мл×8).

Таблиця 16


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 919 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)