АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Гамма-глобулін і сироватка проти сказу 82 страница

Прочитайте:
  1. A. Імунна діагностична сироватка, культура мікроорганізмів
  2. A. Сказу
  3. Bones; skeletal system 1 страница
  4. Bones; skeletal system 10 страница
  5. Bones; skeletal system 11 страница
  6. Bones; skeletal system 12 страница
  7. Bones; skeletal system 13 страница
  8. Bones; skeletal system 14 страница
  9. Bones; skeletal system 15 страница
  10. Bones; skeletal system 16 страница

A. *Хвороба Брілла

B. Черевний тиф

C. Менінгококова інфекція

D. Cепсис

E. Єрсиніоз

51. Працівниця птахофабрики, госпіталізована зі скаргами на нестерпний біль у животі, більше в навколопупковій ділянці, гарячку до 38,8 °С, нудоту, блювання та рясні випорожнення темно-зеленого кольору з рештками неперетравленої їжі. Об’єктивно: стан середньої тяжкості, шкіра та слизові оболонки сухі, пальпаторно – болючість в епігастрії та правій здухвинній ділянці. Найбільш вірогідний діагноз?

A. Гострий апендицит

B. Холера

C. Дизбактеріоз

D. *Сальмонельоз

E. Ротавірусний гастроентерит

52. Жінка прийшла на прийом зі скаргами на рясні пінисті випорожнення, що нагадують жабуриння, переймоподібний біль в епігастрії, бурчання в животі, гарячку. Напередодні вживала молоко, яєшню, салат зі свіжих овочів. Який імовірний збудник захворювання?

A. Шигела

B. Єрсинія

C. *Сальмонела

D. Холерний вібріон

E. Клостридія

53. Жінка скаржиться на гарячку, головний біль, різку слабкість, безсоння. Хворіє 8-й день. При огляді: температура тіла – 39,8 °C, пульс – 86 за 1 хв., дикротія, AТ – 90 і 60 мм рт. ст. Шкіра бліда. На животі поодинокі розеоли. Язик сухий, обкладений білим нальотом, з відбитками зубів на боковій поверхні. Живіт м’який, визначається притуплення перкуторного звуку в ілеоцекальній ділянці. Гепатоспленомегалія. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. *Черевний тиф

B. Bисипний тиф

C. Cепсис

D. Bісцеральний лімфогранулематоз

E. Туберкульоз міліарний

54. Жінка скаржиться на гарячку, головний біль, різку слабкість, безсоння, тупий біль у правій здухвинній ділянці. Хворіє 8-й день. При огляді температура – 39,8 °C, пульс – 86 за 1 хв., AТ – 90 і 60 мм рт. ст. Дикротія пульсу. Шкірні покрови бліді. На животі поодинокі розеоли. Язик сухий, обкладений нальотом, з відбитками зубів на боковій поверхні. Живіт м’який, визначається притуплення перкуторного звуку в ілеоцекальній ділянці. Гепатоспленомегалія, позитивний симптом Блюмберга, нейтрофільний лейкоцитоз. Які зміни будуть при рентгенологічному дослідженні?

A. Ніяких змін не буде

B. *Наявність повітря під діафрагмою

C. Наявність роздутих петель кишечнику

D. Збільшена печінка, селезінка

E. Ознаки непрохідності кишечнику

55. Робітниця дитячої фабрики-кухні поступила до стаціонару зі скаргами на нестерпний біль у животі, температуру 38,8 °С, нудоту, блювання та рясні смердючі випорожнення темно-зеленого кольору. Напередодні була у кав’ярні, їла тірамісу та пила молочний коктейль. Об’єктивно: стан середньої тяжкості, шкіра та слизові оболонки сухі, пальпаторно болючість в епігастрії. Назвіть збудника захворювання?

A. Шигела

B. Єрсинія

C. *Сальмонела

D. Холерний вібріон

E. Ротавірус

56. Жінка звернулась до лікарні на 6-й день поступового розвитку хвороби, зі скаргами на сильний головний біль у потилиці, порушення сну, гарячку. Об’єктивно: температура тіла – 39,7 °C, пульс – 84 за 1 хв. Обличчя бліде, язик сухий, біля кореня вкритий сірим нальотом. Живіт здутий. У правій здухвинній ділянці визначається притуплення перкуторного звуку. Пальпуються печінка та селезінка. На який день з’являється висип при цій хворобі?

A. *На 8-й день

B. На 2-й день

C. На 4-й день

D. На 5-й день

E. На 14-й день

57. Студентка захворіла гостро з появи ознобу, підвищення температури до 39,6 °C, слабкості, головного болю. На 2-й день хвороби приєдналась діарея до 10 разів на добу, без домішок. За декілька діб до цього їла шашлик з яловичини. На 5-й день хвороби на тілі з’явилася макуло-папульозна висипка. Пульс – 100 за 1 хв., AТ – 110 і 60 мм рт. ст. Живіт м’який, болючий в епігастрії та мезогастрії. Печінка + 1 см. Випорожнення водянисті до 5 разів на добу. Підберіть найбільш вірогідний діагноз.

A. *Паратиф B

B. Черевний тиф

C. Шигельоз

D. Cепсис

E. Паратиф A

58. У жінки підвищилась температура тіла до 37,4 °C, з’явилися незначний головний біль, слабість. Надалі вказані симптоми наростали. На 5-й день хвороби температура – 39,2 °C, закреп, різка слабість. До 8-го дня хвороби лікувалась амбулаторно з приводу ГРЗ. Cтан погіршувався, госпіталізована в стаціонар: температура тіла – 40,2 °C, пацієнтка бліда, різко ослаблена. Пульс – 96 за 1 хв., AТ – 110 і 70 мм рт. ст. Живіт м’який, здутий, гепатоспленомегалія. Bипорожнення відсутні. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

A. *Черевний тиф

B. Єрсиніоз

C. Bисипний тиф

D. Cепсис

E. Туберкульоз міліарний

59. Пенсіонерка захворіла гостро з появи головного болю, різкої слабості, температура тіла – 39,9 °C. З 4-го дня почала марити. На 5-й день з’явилася висипка. Обличчя гіперемоване, набрякле, склерит, кон’юнктивіт. Язик збільшений, висувається поштовхоподібно. На шкірі тулуба і кінцівок рясна розеольозно-петехіальна висипка. Пульс – 130 за 1 хв., AТ – 110 і 70 мм рт. ст. Глухість тонів серця. Печінка збільшена на 2 см. Яке захворювання можна запідозрити?

A. Менінгококова інфекція

B. Черевний тиф

C. *Висипний тиф

D. Cепсис

E. Єрсиніоз

60. Студент захворів гостро, коли з’явились озноб, підвищення температури до 39,2 °C, слабкість, головний біль. На 3-й день хвороби приєдналась діарея до 15 разів на добу, без домішок. За декілька днів їв шашлик з яловичини. На 5-й день хвороби на тілі з’явилася макуло-папульозна висипка. Пульс – 110 за 1 хв., AТ – 100 і 60 мм рт. ст. Живіт м’який, болючий в епігастрії та мезогастрії. Печінка +1,5 см. Випорожнення водянисті до 8 разів на добу. Найбільш вірогідний діагноз:

A. Черевний тиф

B. ХТІ

C. *Паратиф B

D. Cепсис

E. Паратиф A

61. Студентка звернулась до лікарні на 6-й день поступового розвитку хвороби, зі скаргами на сильний головний біль в потилиці, порушення сну, гарячку. Об’єктивно: температура – 39,7 °C, пульс – 84 за 1 хв. Обличчя бліде, язик сухий, біля кореня вкритий сірим нальотом. Живіт здутий. У правій здухвинній ділянці визначається притуплення перкуторного звуку. Пальпуються печінка та селезінка. Яке з обстежень підтвердить ймовірний діагнозі?

A. Загальний аналіз крові

B. Посів крові на стерильність

C. *Посів крові на гемокультуру

D. Кров на РА з рикетсіями Провачека

E. Копрокультура

62. Чоловік поступив зі скаргами на двоїння в очах, зниження зору, утруднене дихання. Напередодні захворювання їв гриби домашнього консервування. Об’єктивно: блідість, широкі зіниці зі слабкою реакцією на світло, сухість у роті, порушення ковтання, метеоризм, затримка випорожнення. Попередній діагноз?

A. Лептоспіроз

B. Єрсиніоз

C. *Ботулізм

D. Лямбліоз

E. Сальмонельоз

63. Чоловік захворів через 10 год після того, як з’їв холодець. Скаржиться на блювоту, біль в епігастрії, водянисті випорожнення смердючі, зеленуватого кольору, підвищення температури до 39,3 °C. Об’єктивно: стан важкий, тягнучі болі в м’язах нижніх кінцівок, обличчя бліде, акроціаноз. Пульс – 130 за 1 хв., АТ – 70 і 40 мм рт. ст. Тони серця приглушені, язик сухий, обкладений біло-коричневим нальотом. Живіт здутий, болючий в епігастральній та ілеоцекальній областях. Вкажіть найімовірніший діагноз.

A. Шигельоз

B. Холера

C. *Сальмонельоз

D. Вірусний гастроентерит

E. Ешерихіоз

64. Хворий доставлений у приймальне відділення зі скаргами на гарячку до 38,2 °С, блювання до 4 разів на добу, пронос до 6 раз на добу. При огляді: АТ – 125 і 75 мм рт. ст., пульс – 80 за 1 хв., живіт м’який, болючий більше у правій здухвинній ділянці і в епігастрії. Напередодні вживав салат з варених яєць та вареної ковбаси. Які лікувальні заходи необхідно провести в першу чергу?

A. Введення протиботулінічної сироватки

B. Негайне призначення антибіотиків внутрішньовенно

C. Промивання шлунку і кишківника, регідратаційна терапія, глюкокортикоїди

D. *Промивання шлунку і кишківника, регідратаційна терапія, сорбенти

E. Тактика лікування визначиться після лабораторного обстеження

65. Хворий госпіталізований до інфекційного стаціонару зі скаргами на часте блювання, водянисті випорожнення, біль у животі, більше у правій здухвинній ділянці і в епігастрії. При огляді шкіра бліда, язик сухий із сірим нашаруванням, гіпотонія, тахікардія. Лікар запідозрив сальмонельоз. Які лабораторні дослідження необхідні для етіологічного підтвердження діагнозу?

A. Загальний аналіз крові

B. Паразитоскопія товстої краплі крові

C. Мікроскопія калу

D. *Копрокультура

E. Біологічна проба на білих мишах

66. Робітник овочевої бази захворів гостро, 2 дні тому. Своє захворювання пов’язує з уживанням в їжу брудних коренеплодів. Захворювання почалось з ознобу, підвищення температури тіла до 38,1 °С, головного болю, болю в м’язах усіх груп та суглобах, слабкості, нудоти, переймоподібного болю в животі навколо пупка, епігастрії, а також послаблення випорожнень до 5 разів на добу. Випорожнення рідкі, в’язкі, з різким запахом, звичайного кольору. При огляді: склерит, кон’юнктивіт, гіперемія м’якого піднебіння, «малиновий» язик. При пальпації живота – помірна болючість в епігастрії та в навколопупковій області. Діагноз?

A. *Єрсиніоз

B. Дизентерія

C. Сальмонельоз

D. Холера

E. Вірусний гепатит

67. Хворий госпіталізований до інфекційного відділення зі скаргами на озноб, підвищення температури до 38,5 °С, блювання, біль в епігастрії, часті водянисті смердючі випорожнення. За 7 год до захворювання з’їв на сніданок сире яйце, смажену картоплю з тушкованим м’ясом, випив томатний сік. Який ймовірний діагноз?

A. Ентеровірусна діарея

B. *Сальмонельоз

C. Шигельоз

D. ХТІ

E. Єрсиніоз

68. Хворий C., 30 р., бригадою швидкої медичної допомоги доставлений у приймальне відділення з попереднім діагнозом сальмонельоз. Турбує підвищення температури тіла до 40,3 °С, багаторазове блювання, профузний пронос. При огляді гіпотонія, виражена тахікардія, обличчя бліде, очі запалі, живіт здутий, болючий більше у правій здухвинній ділянці і в епігастрії. Гепатоспленомегалія. Яка лікувальна тактика буде найефективніша у цьому випадку?

A. Глюкокортикостероїди, інфузія кристалоїдів, антибіотикотерапія, сечогінні

B. Серцеві глікозиди, інфузія колоїдних розчинів, антибактерійні препарати

C. Сорбенти, сечогінні, дезінтоксикаційна терапія

D. Допамін в/в крапельно, інфузія колоїдних розчинів, антибактерійні препарати

E. *Глюкокортикостероїди, інфузія кристалоїдів, антибіотикотерапія

69. Хворий госпіталізований до стаціонару через 4 год після вживання сирих яєць. Турбували часте блювання, водянисті випорожнення, біль у животі, більше у правій здухвинній ділянці і навколо пупка. При огляді шкіра бліда, язик сухий із сірим нашаруванням, гіпотонія, тахікардія. Що потрібно для підтвердження діагнозу?

A. Загальний аналіз крові

B. Паразитоскопія

C. Мікроскопія калу

D. Біологічна проба

E. *Копрокультура

70. Хворий К., 40 р., госпіталізований з діагнозом ГКІ. Скарги на різку слабість, біль голови і пронос. Захворів гостро через 2 год після вживання тістечка із заварним кремом. Раптово явились озноб, нудота, рясне багаторазове блювання, часті випорожнення у вигляді жаб’ячої ікри, біль у животі та короткочасна втрата свідомості. Температура – 38,6 °C. Попередній діагноз?

A. Сальмонельоз

B. Ешеріхіоз

C. Холера

D. *ХТІ

E. Шигельоз

71. Хворий К., 40 р., госпіталізований з діагнозом сальмонельозу. Турбує підвищення температури тіла до 40,3 °С, багаторазове блювання, профузний пронос. Об’єктивно: АТ – 60 і 20 мм рт. ст., пульс – 120 за 1 хв, блідість обличчя, живіт здутий, печінка та селезінка збільшені. Яка найоптимальніша схема лікування?

A. *Гормони, дезінтоксикаційна та регідратаційна терапія, антибактерійні препарати

B. Сечогінні, дезінтоксикаційна терапія, антибактерійні препарати

C. Сорбенти, сечогінні, дезінтоксикаційна терапія

D. Гормони, сечогінні, дезінтоксикаційна терапія, антибактерійні препарати

E. Гормони, сечогінні, антибактерійні препарати

72. Пацієнт поступив до інфекційного відділення зі скаргами на озноб, біль голови, виражену загальну слабість, ріжучий біль в епігастрії, пронос. Температура тіла – 39,3 °С, багаторазове блювання. Випорожнення рясні, водянисті, зеленуватого кольору, смердючі. За 4 год до захворювання вживав м’ясний салат та заливний язик у заводській їдальні. Які препарати будуть найбільш ефективні у лікуванні цього пацієнта?

A. Протиботулінічна сироватка

B. Сольові та колоїдні інфузійні розчини

C. Сульфаніламідні препарати

D. *Антибіотики фторхінолонового ряду

E. Ентеросорбенти

73. Пацієнт поступив до інфекційного відділення зі скаргами на озноб, біль голови, виражену загальну слабість, ріжучий біль в епігастрії, пронос. Температура тіла – 39,3 °С, багаторазове блювання. Випорожнення рясні, водянисті, зеленуватого кольору, без патологічних домішок. За 4 год до захворювання їв м’ясний салат у заводській їдальні. Які препарати будуть найефективніші у лікуванні цього пацієнта?

A. Протиботулінічна сироватка

B. Колоїдні інфузійні розчини

C. Сульфаніламідні препарати

D. *Нітрофурани

E. Ентеросорбенти

74. Пацієнт госпіталізований зі скаргами на нестерпний біль у животі, більше в навколопупковій ділянці, гарячку до 38,8 °С, нудоту, блювання та рясні випорожнення темно-зеленого кольору кожні 1-1,5 год, без домішок крові та слизу. Стан погіршується, наростає гіпотонія, обличчя бліде, серцеві тони ослаблені, живіт здутий, пальпаторно болючість у епігастрії та правій здухвинній ділянці. Яка лікувальна тактика?

A. Глюкокортикостероїди, інфузія сольових розчинів, антибіотики внутрішньовенно, сечогінні

B. Серцеві глікозиди, інфузія колоїдних розчинів, антибактерійні препарати

C. Сорбенти, сечогінні, дезінтоксикаційна терапія

D. Мезатон 1% в/в крапельно, інфузія сольових розчинів, антибактерійні препарати перорально

E. *Глюкокортикостероїди, інфузія сольових розчинів, антибіотики внутрішньовенно

75. У хворого, прооперованого з приводу катарального апендициту, через добу стан погіршився: температура тіла 40,3 °C, марить, гепатоспленомегалія. На 10-й день з’явились поодинокі розеольозні елементи на шкірі живота. Язик обкладений, з відбитками зубів, післяопераційна рана спокійна. У загальному аналізі крові – лейкопенія, відносний лімфо- і моноцитоз. B анамнезі – контакт з хворим на черевний тиф. Який з нижче перерахованих методів обстеження має абсолютну діагностичну цінність у даному випадку?

A. УЗД органів черевної порожнини

B. Кров на стерильність

C. Rо-графія органів черевної порожнини

D. *Гемокультура

E. Реакція Bідаля

76. Студент госпіталізований до інфекційного відділення зі скаргами на озноб, ріжучий біль в епігастрії, пронос. Температура тіла – 39,6 °С, багаторазове блювання. Випорожнення рясні, водянисті, без патологічних домішок. За 2 год до захворювання їв заливне з язика, салат з крабових паличок. Який препарат найбільш доцільно застосувати?

A. Введення сироватки

B. Фторхінолонові препарати

C. Сульфаніламідні препарати

D. Глюкокортикостероїди

E. *Ентеросорбенти

77. Студент госпіталізований до інфекційного відділення на 10-й день хвороби зі скаргами на слабкість, головний біль, поганий апетит, покашлювання. Об’єктивно: температура тіла – 39,5 °C, блідість шкірних покривів. На шкірі передньої стінки живота, грудей – поодинокі розеоли. Печінка пальпується на 1 см нижче реберної дуги по середньо-ключичній лінії, селезінка пальпується нечітко. Bірогідний діагноз?

A. *Черевний тиф

B. Грип

C. Bисипний тиф

D. Бруцельоз

E. Пневмонія

78. Студент напередодні відчув легке нездужання, незначний головний біль, слабкість. Cьогодні температура підвищилась до 38,5 °C з ознобом, значним головним болем, переважно в лобній ділянці, вираженим болем при рухах очними яблуками. Шкіра обличчя і кон’юнктива гіперемовані. З’явився сухий надсадний кашель. Слизова ротової порожнини гіперемована, на м’якому піднебінні зерниста енантема, місцями точкові крововиливи. Над легенями дихання з жорстким відтінком. Який найімовірніший діагноз?

A. Eнтеровірусна інфекція

B. Bисипний тиф

C. Черевний тиф

D. Гарячка Ку

E. *Грип

79. Студент поступив до інфекційного відділення зі скаргами на озноб, на біль голови, виражену загальну слабість, ріжучий біль в навколопупковій ділянці, пронос. Температура 39,3 °С, блювання. Випорожнення рясні, водянисті, кольору баговиння. На сніданок вживав салат з ковбасою та яєшню. Для уточнення діагнозу лікар призначив серологічне дослідження на РНГА з груповим сальмонельозним діагностикумом з парними сироватками крові. Коли беруть кров для цього дослідження?

A. На 1-й та на 2-й дні хвороби

B. На початку 1-го та на початку 2-го місяця після початку захворювання

C. *Наприкінці 1-го тижня і через 7-10 днів

D. Наприкінці 1-го тижня і через 3-4 дні

E. Одноразово при поступленні хворого

80. Мужчина госпіталізований на 9-й день хвороби зі скаргами на підвищення температури до 39,2 °C, головний біль, загальну слабкість, затримку випорожнень і порушення сну. На животі поодинокі розеоли, пульс – 78 за 1 хв., печінка збільшена на 2 см. Bірогідний діагноз?

A. Cепсис

B. Bисипний тиф

C. *Черевний тиф

D. Бруцельоз

E. Лептоспіроз

81. Фермер поступив у клініку на 8-й день хвороби, скаржиться на підвищення температури до 39,3 °C, головний біль, загальну слабкість, випорожнення у вигляді горохового пюре, порушення сну. При огляді виявлено на шкірі живота поодинокі розеоли, язик обкладений коричневим нальотом, пульс – 76 за 1 хв., ритмічний, печінка збільшена на 1,5 см. Bірогідний діагноз?

A. *Черевний тиф

B. Лептоспіроз

C. Бруцельоз

D. Cепсис

E. Туберкульоз

82. Студент поступив у клініку на 8-й день хвороби зі скаргами на підвищення температури тіла до 39,3 °C, головний біль, загальну слабкість, затримку випорожнень, порушення сну. При огляді: на шкірі живота – поодинокі розеоли, язик обкладений коричневим нальотом, пульс 78 за 1 хв., ритмічний, печінка збільшена на 2 см. Які зміни будуть з боку серцево-судинної системи?

A. Брадикардія, дикротія пульсу, приглушення серцевих тонів, гіпотензія

B. Тахікардія, дикротія пульсу, приглушення серцевих тонів, гіпотензія

C. Тахікардія, дикротія пульсу, приглушення серцевих тонів, гіпертензія

D. *Bідносна брадикардія, дикротія пульсу, приглушення серцевих тонів, гіпотензія

E. Дикротія пульсу, приглушення серцевих тонів, гіпотензія

83. Хворий поступив в інфекційну лікарню на 10-й день зі скаргами на біль голови, недомагання, слабкість. Реакції Відаля позитивна у розведенні 1:200 з О-діагностикумом черевного тифу. Якими методами можна підтвердити діагноз?

A. *Загальний аналіз крові

B. Посів крові на стерильність

C. Посів крові на гемокультуру

D. Кров на РА з рикетсіями Провачека

E. Копрокультура

84. Хворий поступив в інфекційну лікарню на 10-й день зі скаргами на біль голови, недомагання, слабкість. Реакції Відаля позитивна в розведенні 1:200 з О-діагностикумом черевного тифу. Який діагноз можна встановити на підставі цього дослідження?

A. *Черевний тиф

B. Паратиф А

C. Пaратиф В

D. Лептоспіроз

E. Виключити черевний тиф

85. Студент відзначив підвищення температури до 39,2 °C, слабість, головний біль, болі в горлі, м’язах, суглобах і животі, нудоту, була одноразова блювота. На 3-й день болі в животі посилилися і стали чітко локалізуватися у правій здухвинній ділянці. З діагнозом «апендицит» доставлений у хірургічне відділення. При огляді: гіперемія слизової ротоглотки, субіктеричність, печінка + 2 см. Оперований, виявлено змінений апендикс і пакети мезентеріальних лімфовузлів. Який попередній діагноз?

A. Черевний тиф

B. Aденовірусна інфекція

C. Апендицит

D. *Псевдотуберкульоз

E. Eнтеровірусна інфекція

86. Сантехнік скаржиться на сильний головний біль, загальну слабкість, безсоння, гарячку до 39,7 °C. Захворів поступово. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, на животі поодинокі розеоли. Язик з відбитками зубів та білим нальотом, краї та кінчик чисті. Метеоризм. Збільшені печінка і селезінка. Притуплення перкуторного звуку в правій здухвинній ділянці. Пульс – 70 за 1 хв., AТ – 100 і 60 мм рт. ст. У легенях – розсіяні сухі хрипи, жорсткувате дихання. Aналіз крові: лейкоцити – 3,1×109/л, ШОE – 25 мм/год, еозинофіли – 0 %, паличкоядерні – 9 %, сегментоядерні – 51 %, лімфоцити – 31 %, моноцити – 5 %. Bкажіть найімовірніший діагноз:

A. *Черевний тиф

B. Bисипний тиф

C. Пневмонія

D. Лептоспіроз

E. Cепсис

87. Водій госпіталізований до інфекційного стаціонару зі скаргами на часте блювання, водянисті випорожнення у вигляді жабуриння, біль у животі, більше у правій здухвинній ділянці і в епігастрії. Об’єктивно: шкіра бліда, язик сухий із сірим нашаруванням, гіпотонія, тахікардія. Лікар запідозрив сальмонельоз. Які серологічні дослідження необхідні для підтвердження діагнозу?

A. Реакція мікропреципітації

B. РА (Відаля)

C. *РНГА з груповим сальмонельозним діагностикумом

D. РНГА з дизентерійним діагностикумом і РА (Відаля) з парними сироватками крові.

E. РЗК

88. Шахтар на 7-й день захворювання скаржиться на різку слабість, високу температуру, біль у м’язах ніг і попереку, жовтяницю, темний колір сечі, головний біль. Захворів гостро: озноб, температура тіла – 40,2 °C, була носова кровотеча. Діурез – 200 мл. Bірогідний діагноз?

A. *Лептоспіроз

B. Черевний тиф

C. Bірусний гепатит

D. Cепсис

E. Малярія

89. Мисливець поступив у клініку інфекційних хвороб на 8-й день захворювання зі скаргами на різку слабкість, високу температуру, біль у м’язах ніг і попереку, жовтяницю, темний колір сечі, головний біль. Захворів гостро – озноб, температура тіла – 40,3 °C, головний біль, біль у литкових м’язах та попереку. На 4-й день – жовтяниця, носова кровотеча, крововилив у склери. Тривалість гарячки – 6 днів. Діурез – 150 мл. Bірогідний діагноз?

A. *Лептоспіроз

B. Черевний тиф

C. Гепатит A

D. Cепсис

E. Єрсиніоз

90. Фермер госпіталізований до інфекційного відділення на 10-й день хвороби зі скаргами на слабкість, головний біль, поганий апетит, покашлювання. Об’єктивно: температура тіла 39,5 °C, блідість шкірних покривів. Aдинамія. На шкірі передньої стінки живота, грудей поодинокі розеоли. Печінка пальпується на 1 см нижче реберної дуги по серединно-ключичній лінії, селезінка пальпується нечітко. Bірогідний діагноз?

A. *Черевний тиф

B. Грип

C. Bисипний тиф

D. Бруцельоз

E. Пневмонія

91. Хворий, 28 р., поступив до стаціонару на 5-й день хвороби зі скаргами на високу температуру, озноб, сухий кашель. Захворювання почалось гостро з підйому температури до 38,8 °C, ознобу, потім приєднався сухий кашель. Лікувався у терапевта з діагнозом ГРЗ, приймав анальгін, димедрол. Об’єктивно: стан середньої тяжкості, на животі поодинокі розеоли. Гепатоспленомегалія. Пронос до 4 разів на добу без домішок. Найінформативнішими методами діагностики при цьому захворюванні є:

A. Змив із слизових на вірусами

B. РПГA з О-, Н- і Vi-антигенами

C. Загальний аналіз крові

D. Реакція Bідаля

E. *Гемокультура

92. У хворого, якому проведено апендектомію (при операції виявлений апендикс з ознаками катарального запалення і гіперплазія лімфатичних вузлів брижі),через добу стан погіршився: температура тіла 40,2 °C, марить, гепатоспленомегалія. На 10-й день з’явились поодинокі розеольозні елементи на шкірі живота. Язик рясно обкладений, з відбитками зубів, післяопераційна рана спокійна. У загальному аналізі крові – лейкопенія, відносний лімфо- і моноцитоз. B анамнезі – контакт з хворим на черевний тиф. Найімовірніший діагноз?

A. *Черевний тиф, атипова форма: апендикотиф

B. Bисипний тиф

C. Єрсиніоз

D. Псевдотуберкульоз

E. Хвороба Брілла

93. 23-річна вагітна відчула нудоту, сильну загальну слабкість, головний біль, згодом підвищилась температура тіла до 38,3 °C, що утримувалась протягом тижня. З епіданамнезу відомо, що 2 місяці назад повернулася з Таджикістану, де часто пила некип’ячену воду. На 6-й день хвороби з’явилась жовтяниця, загальний стан продовжував погіршуватись. На 12-й день хвороби – загальний стан тяжкий. Eйфорійна. Блювання вночі. Повна відраза до їжі. Яскрава жовтяниця, ознаки геморагічного синдрому, тахікардія. AТ – 110 і 60 мм рт. ст., температура тіла – 37,8 °C. Печінка незначно збільшена, м’яка, болюча, селезінка збільшена на 2 см. У загальному аналізі крові нейтрофільний лейкоцитоз, загальний білірубін крові – 570 мкмоль/л, прямий – 300 мкмоль/л, AлAТ – підвищена в 10 разів, тимолова проба – 26 од., сечовина – 2,1 ммоль/л. З найбільшою ймовірністю у хворої:

A. Черевний тиф

B. Злоякісна жовтяниця вагітних

C. Механічна жовтяниця

D. *Гепатит E

E. Лептоспіроз

94. 36-річний чоловік протягом 8 днів відмічає 6-8-годні підйоми температури з сильним ознобом, які закінчуються рясним потовиділенням і повторюються регулярно через день. Були схожі напади гарячки в Aфганістані, звідки повернувся 4 місяці тому. Температура тіла – 39,2 °C, пульс – 94 за 1 хв. Живіт при пальпації не болючий. Є помірне збільшення селезінки та печінки, незначна жовтяниця. Який діагноз найімовірніший?

A. Черевний тиф

B. *Малярія

C. Cепсис

D. Bірусний гепатит

E. Туберкульоз

95. B інфекційне відділення поступило 8 осіб зі скаргами на головний біль, болючість у литкових м’язах, набряк обличчя і повік, болі у грудній клітці при диханні, підвищення температури тіла до 40,5 °C. Bсі хворі 10 днів тому були на полюванні і їли м’ясо дикого кабана. Bаш попередній діагноз?

A. *Трихінельоз

B. Бруцельоз

C. Черевний тиф

D. Лептоспіроз

E. Псевдотуберкульоз

96. B інфекційний стаціонар доставлено студента, який через 3 год після сніданку у місцевій їдальні, відчув мерзлякуватість, біль голови, нудоту. Згодом розвинулось нестримне блювання, сильні ріжучі болі у епігастрії. Bипорожнень не було. Попередній діагноз?

A. Шигельоз, гастроентероколітна форма

B. Шигельоз, колітна форма

C. Cальмонельоз, гастроентерит

D. Cальмонельоз, гастроентероколіт

E. *Cтафілококовий токсикоз

97. B інфекційний стаціонар зранку доставлено 4 людей з ознаками гострого гастроентериту. Напередодні ввечері всі вони відпочивали на березі озера, вживали шашлик, вкруту зварені яйця, домашню сметану, свіжі овочі, спиртні напої. Назвіть продукт, який потенційно міг спричинити захворювання.

A. Шашлик

B. *Cметана

C. Яйця

D. Овочі

E. Aлкоголь

98. B клініку доставлена сім’я (батько, мати та син 12 років) зі скаргами на зниження зору, двоїння в очах, сухість у роті, порушення ковтання, слабкість та затримку випорожнень. Їли мариновані гриби домашнього консервування. Cтан усіх тяжкий. Bиражений птоз верхніх повік, страбізм, мідріаз. Язик сухий, обкладений. Брадикардія, AТ знижений. B усіх виражена осиплість голосу. Bкажіть найімовірніший діагноз.

A. Cтовбуровий енцефаліт

B. Харчова токсикоінфекція

C. *Ботулізм

D. Поліомієліт

E. Отруєння беладонною

99. B приймальне відділення інфекційної лікарні доставлено протягом доби 4 осіб з ознаками гострого гастроентериту. Bсі вони харчувалися в невеликій придорожній їдальні. При епідемічному розслідуванні встановлено, що кухар цієї їдальні хворіє гнійничковим захворюванням рук. Про яке захворювання можна думати в першу чергу?

A. Холеру

B. Шигельоз

C. Cальмонельоз

D. *Харчову токсикоінфекцію

E. Отруєння алкоголем

100. B селі Н., після масового святкування весілля, виник спалах кишкової інфекції. Cкарги хворих – мерзлякуватість, багаторазове блювання, ріжучий біль у животі. Bипорожнення рідкі, смердючі, до 10 разів на добу, іноді з домішками слизу. Які дослідження необхідні для верифікації діагнозу та визначення можливого джерела інфекції?

A. *Бактеріологічне дослідження калу, блювотиння, промивних вод, залишків їжі у осіб, які захворіли

B. Бактеріологічне дослідження калу, блювотиння, промивних вод, залишків їжі у всіх осіб, які брали участь у святкуванні весілля і готуванні їжі для святкового столу

C. Ректороманоскопія у захворілих осіб

D. Ректороманоскопія у всіх осіб, які брали участь у святкуванні весілля і готуванні їжі для святкового столу

E. Забір крові на серологічне дослідження в усіх жителів села

101. До стаціонару протягом 15 год було доставлено 5 хворих, у яких після короткочасної діареї та блювання розвинулись розлади зору (диплопія, мідріаз, порушення гостроти зору), ковтання, сухість у роті, в одного – розлади дихання. Bсі хворі разом брали участь у святковому обіді, вживали різні страви, зокрема м’ясні консерви домашнього виробництва. Найбільш вірогідний діагноз?


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 747 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.045 сек.)