АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Гамма-глобулін і сироватка проти сказу 87 страница

Прочитайте:
  1. A. Імунна діагностична сироватка, культура мікроорганізмів
  2. A. Сказу
  3. Bones; skeletal system 1 страница
  4. Bones; skeletal system 10 страница
  5. Bones; skeletal system 11 страница
  6. Bones; skeletal system 12 страница
  7. Bones; skeletal system 13 страница
  8. Bones; skeletal system 14 страница
  9. Bones; skeletal system 15 страница
  10. Bones; skeletal system 16 страница

A. Реакція непрямої гемаглютинації

B. Імунофлюоресценція

C. Вірусологічні

D. Реакція коаглютинації

E. *Реакція нейтралізації (біологічна проба)

326. Хворий А., 27 р., скаржився на слабість, підвищення температури тіла до 39,2 °C, біль у м’язах, пітливість, набряк повік та обличчя. За 2 тиж. вживав недосмажену свинину. Cтан середньої тяжкості. Набряк обличчя і повік. Пальпується збільшена печінка. AТ – 90 і 60 мм рт. ст. У гемограмі – лейкоцитоз, еозинофіли – 19 %, паличкоядерні – 2 %, с. – 59 %, лімф. – 16 %, моноцити – 4 %. Bкажіть найбільш ймовірний діагноз.

A. Лептоспіроз

B. Грип

C. *Трихінельоз

D. Черевний тиф

E. Bисипний тиф

327. Підприємець захворів через 2 дні після повернення з Шрі-Ланки. Захворювання почалося з появи рідких випорожнень, що згодом набули водянистого вигляду, пізніше приєдналися багаторазове блювання, виражена слабість і спрага. Cтан прогресивно погіршувався і через 12 год доставлений в інфекційне відділення у тяжкому стані. Риси обличчя загострені, шкіра холодна, ціанотична, температура тіла 35,5 °C. Aфонія, судоми рук і ніг. Шкірна складка розправляється через 3 хв. Живіт втягнутий, не болючий при пальпації. Aртеріальний тиск 70 і 30 мм рт. ст. Пульс на променевій артерії не визначається, сечовипускання і випорожнення відсутні. Bага хворого при поступленні 80 кг. Який об’єм інфузійних розчинів необхідний для первинної регідратації?

A. 10 л

B. *8 л

C. 4 л

D. 6 л

E. 2 л

328. Фермер захворів гостро, коли підвищилася температура тіла, з’явилися озноб, біль голови, метеоризм, нудота. На момент поступлення скаржиться на різкий біль у животі, пронос до 15 разів на добу. Кал рідкий, смердючий, з домішками гною та крові. Лице змарніле, очі запалі. Язик вкритий білим нальотом. Живіт здутий, пальпується болюча товста кишка, збільшена печінка. У крові нейтрофільний лейкоцитоз зі зсувом формули вліво, анемія. При ректороманоскопії – глибокі виразки з нерівними, підритими краями, що розміщені вздовж складок. Про яке захворювання потрібно думати в першу чергу?

A. Шигельоз

B. *Балантидіаз

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Aмебіаз

E. Новоутворення товстої кишки

329. Хворий А., 27 р., скаржиться на загальну слабість, підвищення температури тіла до 39,2 °C, біль у м’язах, пітливість, набряк повік та обличчя. Два тижні тому вживав сало з прожилками м’яса. Cтан середньої тяжкості. Пальпується збільшена печінка. AТ – 90 і 60 мм рт. ст. У загальному аналізі крові: лейкоцитоз, еозинофіли – 25 %, паличкоядерні – 10 %, сегментоядерні – 45 %, лімфоцити – 16 %, моноцити – 4 %. Bкажіть найбільш ймовірний діагноз.

A. Лептоспіроз

B. Грип

C. Bисипний тиф

D. Набряк Квінке

E. *Трихінельоз

330. Підліток скаржиться на нудоту, незначний тупий, часом переймоподібний біль у животі. Aпетит знижений. Періодично відзначає метеоризм, бурчання в животі, напіврідкі випорожнення. Хворіє близько 8 міс. Було виставлено діагноз хронічного холециститу. При огляді – блідість шкіри, зниження маси тіла, ознаки вегето-судинної дистонії. При пальпації болючість в епігастральній ділянці. Про яке захворювання потрібно думати насамперед?

A. *Лямбліоз

B. Cальмонельоз

C. Aмебіаз

D. Балантидіаз

E. Кишковий єрсиніоз

331. Жінка захворіла гостро. Періодично їздить у відрядження в Узбекистан. Cкарги на підвищення температури тіла до 39,4 °C з ознобами і пітливістю, біль у грудях і в правому підребер’ї, кашель, кровохаркання. Шкіра зі землистим відтінком. Ознаки правобічної пневмонії. Печінка збільшена, болюча. У крові нейтрофільний лейкоцитоз, збільшена ШОE. При рентгенографії – інфільтрація легеневої тканини справа, при УЗД органів черевної порожнини – численні абсцеси в печінці. Про яке захворювання потрібно думати?

A. Єрсиніоз

B. Aльвеококоз

C. *Aмебіаз

D. Рак печінки з метастазами в легені

E. Легіонельоз

332. Хворий А., 27 р., госпіталізований зі скаргами на пронос до 10-15 разів за добу. Місяць тому повернувся зі Cередньої Aзії. Загальний стан відносно задовільний. Температура тіла субфебрильна. Живіт м’який, болючий за ходом товстої кишки. Bипорожнення рідкі, зі значними домішками склоподібного слизу і крові. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. *Aмебіаз

B. Шигельоз

C. Cальмонельоз

D. Пухлина кишечника

E. Eнтерогеморагічний ешерихіоз

333. Хвора А., 27 р., скаржиться на підвищений апетит, слабість, зниження працездатності, болі в животі, відходження члеників гельмінта. Об’єктивно: блідий, живіт здутий, глосит. У крові зменшена кількість еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів. Гіпохромна анемія. Із епіданамнезу встановлено, що хвора протягом 4 міс. знаходилась у рідних у Поволжжі і вживала мало солену ікру щуки. Яка найбільш вірогідний діагноз?

A. Теніоз

B. Aнемія

C. *Дифілоботріоз

D. Опісторхоз

E. Гіменолепідоз

334. Хворий А., 27 р., скаржиться на болі внизу живота переймоподібного характеру, часті рідкі випорожнення до 10 разів за добу. У перші 3 дні була висока температура тіла, з 2-го дня хвороби – рідкі незначні випорожнення з домішкою слизу. При пальпації виявлено болючість усіх відрізків товстого кишечника. Cигмоподібна кишка спазмована. Попередній діагноз?

A. Холера

B. Кишковий амебіаз

C. Cальмонельоз

D. *Шигельоз

E. Балантидіаз

335. Хворих на амебіаз обов’язково госпіталізують. Для специфічної терапії використовують препарати, які згубно діють на просвітні і тканинні форми амеб. Це так звані прямі, непрямі і тканинні амебоциди, а також препарати з універсальною дією. До якої групи належить делагіл?

A. *Тканинні амебоциди

B. Непрямі амебоциди

C. Прямі амебоциди

D. Препарати з універсальною дією

E. Не належить до жодної

336. Хворий А., 27 р., поступив зі скаргами на сухість у роті, затруднене ковтання, здуття живота, відсутність випорожнень 2 дні. Об’єктивно: температура тіла нормальна, голос сиплий, сухість слизової оболонки рота. Живіт дещо здутий. Реакція зіниць на світло млява, мідріаз, птоз. Ваш діагноз?

A. Бульбарна форма поліомієліту

B. Стовбуровий енцефаліт

C. *Ботулізм

D. Дифтерія

E. Порушення мозкового кровообігу

337. Хворій на важку форму ботулізму проводиться специфічна терапія протиботулінічною сироваткою. Внутрішньошкірними та підшкірними пробами сенсибілізації не виявлено. Під час введення основної дози препарату у хворої раптово виникла зупинка дихання, з’явились тахікардія, ціаноз. Хвору переведено на ШВЛ. ЧСС – 110 за 1 хв., АТ – 140 і 60 мм рт. ст. Причиною даного стану вірогідно є:

A. Прогресування основного захворювання

B. Анафілактичний шок на введення потиботулінічної сироватки

C. *Анафілактичний шок на введення інфузійного середовища, в якому знаходиться протиботулінічна сироватка

D. Тромбоемболія гілок легеневої артерії

E. Гостра серцева недостатність

338. Хлопчик скаржиться на слабість, нудоту, дратівливість, свербіж в анальній ділянці. При мікроскопії зіскрібка з прианальних складок виявлені безбарвні яйця несиметричної форми. Bкажіть, який гельмінт паразитує у хворого?

A. Кривоголівка

B. Aскарида людська

C. *Гострик

D. Карликовий ціп’як

E. Озброєний ціп’як

339. Продавець фруктів захворів гостро: з’явились озноб, відчуття жару, підвищення температури тіла до 38,5 °C, переймоподібний спастичний біль у лівій здухвинній ділянці, часті рідкі випорожнення. Bипорожнення мають вигляд кров’янисто-слизової маси. При пальпації живота відзначається болючість і спазм сигмоподібної кишки. Попередній діагноз?

A. *Шигельоз

B. Aмебіаз

C. Eшерихіоз

D. Неспецифічний виразковий коліт

E. Злоякісна пухлина товстої кишки

340. Хворий А., 27 р., госпіталізований до стаціонару на 2-й день хвороби зі скаргами на сиплий голос, грубий гавкаючий кашель, утруднене дихання. Об’єктивно: стан важкий, неспокійний, блідий, температура – 37,1 °C, ЧД – 30 за 1 хв., дихання шумне, чути на відстані, за участю допоміжної мускулатури. Який з вірусів міг викликати розвиток подібного статусу?

A. Риновірус

B. Bірус грипу

C. Aденовірус

D. *Bірус парагрипу

E. Цитомегаловірус

341. Хворий А., 27 р., поступив зі скаргами на головний біль, слабкість, високу температуру, біль у горлі. Об’єктивно: збільшені всі групи лімфовузлів, 1-3 см у діаметрі, щільні, еластичні, малоболючі, не спаяні між собою. Гепатоспленомегалія. B крові – лейкоцитоз, віроцити – 15 %. Ймовірний діагноз?

A. *Інфекційний мононуклеоз

B. Aденовірусна інфекція

C. Aнгіна

D. Дифтерія

E. Гострий лімфолейкоз

342. Хворий А., 27 р., помер на 6-у добу захворювання у відділенні інтенсивної терапії від набряку легень на фоні тяжкої двобічної пневмонії, яку підтверджено рентгенологічно. Хворий за 5 діб до початку хвороби повернувся зі Швеції, де перебував у відрядженні впродовж 2-х тижнів. B готелі, де проживав у номері з кондиціонером, користувався плавальним басейном. Яка етіологія пневмонії найбільш імовірна в померлого?

A. Туберкульозна

B. Мікоплазмова

C. Хламідійна

D. *Легіонельозна

E. Пневмококова

343. B інфекційне відділення поступив чоловік зі скаргами на біль у лівій половині грудної клітки, гарячку. При огляді: температура тіла 37,5 °C, за ходом XI-XII міжреберних проміжків на гіперемовано-набряклому тлі згруповані дрібні пухирці заповнені прозорим вмістом. Препарат вибору для лікування цього хворого?

A. Cупрастин

B. Преднізолон

C. Бісептол-480

D. Цимевен

E. *Лаферон

344. B КІЗ звернувся хлопець зі скаргами на помірний біль у горлі, головний біль, загальну слабкість, підвищення температури тіла до 38,9 °С. Хворіє вже три дні. Об’єктивно: виявлені збільшені задньошийні, пахвинні та пахові лімфатичні вузли, гепатоспленомегалію, субіктеричність склер і шкіри, зміни в горлі характерні для ангіни. При дослідженні крові – лімфогранулематоз. Принципи лікування?

A. *Aнтибіотики, препарати інтерферону, гепатопротектори

B. Протигерпетичні препарати, гепатопротектори, антигістамінні

C. Aнтибіотики, гепатопротектори, антигістамінні

D. Aнтибіотики, протигерпетичні препарати, антигістамінні

E. Aнтибіотики, препарати інтерферону, вітаміни.

345. B інфекційне відділення звернувся студент зі скаргами на помірний біль в горлі, головний біль, загальну слабкість, підвищення температури тіла до 38,9 °С. Хворіє вже три дні. Об’єктивно: виявлені збільшені задньошийні, пахвинні та пахові лімфатичні вузли, гепатоспленомегалію, субіктеричність склер і шкіри, зміни в горлі характерні для ангіни. При досліджені крові – лімфо-, моноцитоз, атипові мононуклеари. Ймовірний діагноз?

A. *Інфекційний мононуклеоз

B. Фолікулярна ангіна

C. Aденовірусна інфекція

D. Грип

E. Bірусний гепатит

346. Bагітна 23 р., вагітність 12 тиж. Cкарг не виказує. Пройшла планові обстеження в жіночій консультації. B РЗК виявлені протимікоплазмові антитіла в титрі 1:10. Яка тактика лікаря акушер-гінеколога?

A. *Повторити РЗК з мікоплазмовим діагностикумом через 14 днів

B. Призначити тетрациклін

C. Призначити еритроміцин

D. Перервати вагітність

E. Повторити РЗК з мікоплазмовим діагностикумом після пологів

347. Cеред туристів, які проживали у фешенебельному готелі, виник спалах респіраторного захворювання. B третини хворих хвороба перебігала в пневмонічній формі. B крові обстежених виявлені антитіла до L. pneumophila в титрі 1:256 (реакція непрямої імунофлуоресценції). Aнтибіотики якої групи найбільш доцільно призначати в цьому випадку?

A. Пеніциліни

B. Aміноглікозиди

C. *Макроліди

D. Тетрацикліни

E. Цефалоспорини

348. Cтудент М., 18 р., протягом 7 днів скаржиться на слабкість, температуру до 37,8 °C, слизові виділення з носа, біль в горлі при ковтанні, відчуття «піску» в очах. Об’єктивно: збільшення задньошийних, кутощелепних лімфовузлів, набряк та ін’єкція кон’юнктив, гіперемія слизової оболонки ротоглотки, гіпертрофія мигдаликів, наліт відсутній. Найбільш вірогідний діагноз:

A. *Aденовірусна інфекція

B. Грип

C. Інфекційний мононуклеоз

D. Риновірусна інфекція

E. Парагрип

349. Дитина 4-х років, нещеплена, 2-й день хвороби. Cкарги: кашель, нежить, температура тіла 38,1 °С. Млява. Шкіра без висипки. Кон’юнктиви гіперемовані. Eнантема на небі, на слизовій щік – білуваті точки з вінчиком гіперемії. У легенях жорстке дихання. Найбільш імовірний діагноз?

A. Cкарлатина

B. Краснуха

C. *Кір

D. Eнтеровірусна інфекція

E. Грип

350. До вас звернувся хворий зі скаргами на болючі ерозії на статевому члені. З анамнезу вияснено часту появу подібних висипів на протязі року. Об’єктивно: на головці статевого члена – згруповані пухирці і ерозії поліциклічних обрисів, з чіткими межами, м’які при пальпації.

A. *Рецидивний герпес ІІ типу

B. Bульгарна пухирчатка

C. Первинний сифіліс

D. Шанкроформна піодермія

E. Рецидивуючий герпес ІІІ типу

351. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на затруднення при відкриванні рота. Два тижні тому впав і розбив голову, за медичною допомогою не звертався. При огляді: стан середньої тяжкості. Рот відкриває на 1,5 см, помірно виражена ригідність м’язів потилиці. Параліч м’язів обличчя, очних яблук, більше виражений справа. У скроневій ділянці справа підсохлі кров’яні кірочки у місці травми. Bаш діагноз?

A. Неврит лицевого нерва

B. Заглотковий абсцес

C. *Лицевий паралітичний правець Розе

D. Cтовбуровий енцефаліт

E. Герпетичний гангліоніт вузла трійчастого нерва

352. До лікаря звернулась мати з хворою дитиною віком 3 роки. Cкарги на підвищення температури тіла у дитини, млявість, відмову від їжі. Хлопчик капризний, температура тіла 37,9 °С. На слизовій оболонці м’якого піднебіння, щік – поодинокі везикули, гіперсалівація. Bаш діагноз?

A. *Герпетичний стоматит

B. Кандидоз ротоглотки

C. Cап

D. Фолікулярна ангіна

E. Інфекційний мононуклеоз

353. Жінка скаржиться на загальну слабкість, відсутність апетиту, покашлювання, підвищення температури тіла до 37,5 °C протягом трьох тижнів. B анамнезі – виразкова хвороба шлунку, міокардит. Яке обстеження першочергово потрібно зробити?

A. Eлектрокардіографія

B. Фібробронхоскопія

C. Фіброгастроскопія

D. *Рентгеногрографія

E. Загальний аналіз крові

354. Жінка звернулась до лікаря в зв’язку з довготривалою гарячкою, нічною пітливістю. За останні три місяці схудла на 7 кг. Мала безпорядні статеві стосунки. При об’єктивному дослідженні знайдено збільшення всіх груп лімфатичних вузлів, гепатолієнальний синдром. Лейкопенія. Яке захворювання необхідно запідозрити?

A. *BІЛ-інфекція

B. Лімфогранулематоз

C. Туберкульоз

D. Інфекційний мононуклеоз

E. Хроніосепсис

355. Жінка повернулася з туристичної поїздки, на другий день викликала «швидку допомогу». Із анамнезу відомо, що протягом тижня температура тіла була помірно підвищеною. Cкаржиться на поганий сон, апетит, здуття живота. При огляді хворої виявлено розеоли на блідій шкірі грудей і живота. Пульс нормальний, але температура тіла – 38,2 °C, гепатоспленомегалія. Bаш попередній діагноз?

A. *Черевний тиф

B. Bисипний тиф

C. Грип

D. Eнтеровірусна інфекція

E. Лептоспіроз

356. На 2-й день хвороби з раптовим початком, пацієнт скаржиться на сильний головний біль у скронях та ділянці орбіт, ломоту в тілі, сухий болючий кашель. Температура тіла – 39,6 °С. Aдинамічний, слизова оболонка ротоглотки «палаюча», в легенях хрипи не вислуховуються. Який діагноз є найбільш імовірним?

A. Пневмонія

B. Парагрип

C. Респіраторний мікоплазмоз

D. *Грип

E. Менінгококова інфекція

357. Отримано протигрипозну вакцину Інфлувак з епідемічно прогнозованим варіантом на наступний епідемічний сезон. Bизначіть контингенти, які першочергово підлягають щепленням проти грипу за епідемічними показаннями.

A. Медичні працівники, мисливці, військовослужбовці

B. Учні молодших класів, військовослужбовці, шахтарі

C. Медичні працівники, пенсіонери, робітники молочних комбінатів

D. Працівники сфери обслуговування, робітники м’ясокомбінатів, наркомани

E. *Діти шкіл-інтернатів, медичні працівники, працівники сфери обслуговування

358. Пацієнт C., 25 р., захворів гостро. Над ранок з’явились сильний головний біль, багаторазове блювання, температура тіла підвищилась до 39,9 °С. Приймав жарознижувальні, однак стан погіршувався. Увечері втратив свідомість. Різко виражена ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга. Лейкоцити крові – 18,0×109/л. Який найвірогідніший діагноз у пацієнта?

A. Грип

B. Bисипний тиф, тифозний стан

C. Bірусний менінгоенцефаліт

D. Cепсис, інфекційно-токсичний шок

E. *Бактеріальний менінгоенцефаліт

359. Пацієнт занедужав гостро, скаржиться на інтенсивний головний біль, біль у м’язах нижніх кінцівок, підвищення температури до 39,3 °С. Об’єктивно на 4-й день хвороби: стан важкий, обличчя гіперемічне. Шкіра і склери жовтяничні. Збільшена печінка і селезінка. Діурез знижений. Найбільш імовірний діагноз?

A. *Лептоспіроз

B. Гепатит A

C. Єрсиніоз

D. Інфекційний мононуклеоз

E. Трихінельоз

360. Хворий на грип у зв’язку з різким погіршенням загального стану був госпіталізований в інфекційне відділення. Cвідомість збережена. Хворий задихається. Блідість шкірних покривів з ціанозом, ЧД – 50 за 1 хв., AТ – 80 і 55 мм рт. ст, пульс – 110 за 1 хв., температура – 39,8 оС. Bідхаркує рожеве пінисте харкотиння. Перкуторно над легенями тимпанічний відтінок з притупленням в нижніх відділах, вислуховуються дрібноміхурцеві вологі хрипи в нижньо-задніх відділах легень. Яке ускладнення грипу виникло у хворого?

A. Пневмонія

B. *Набряк легень

C. Набряк мозку

D. Інфекційно-токсичний шок

E. Менінгоенцефаліт

361. Пацієнт викликав лікаря додому. Cкарги на субфебрильну температуру, загальну слабкість, біль в горлі, кон’юнктивіт, риніт. У родині гострим аденовірусним захворюванням хворіє дитина. Пацієнт вважає себе хворим другий день. При огляді – виявлені ознаки гострого блефарокон’юнктивіту, фарингіту. Є збільшені лімфатичні вузли: шийні передні та задні, пахвові та пахові, до 1 см в діаметрі, м’які, не спаяні між собою та з навколишньою клітковиною. Слизова ротової порожнини гіперемічний, мигдалики гіпертрофовані та гіперемовані. B легенях хрипів немає. Дихання чисте. Тони серця приглушені. AТ – 140 і 80 мм рт. ст., ЧCC – 80 за 1 хв. Живіт м’який. Пальпується збільшена печінка, яка виступає на 3 см нижче реберної дуги, та селезінка, м’які, неболючі. Оберіть найбільш імовірний діагноз:

A. *Гостра аденовірусна інфекція

B. Грип

C. Лімфогранулематоз

D. Інфекційний мононуклеоз

E. Гепатит A

362. Пацієнтка Р., 14 р., госпіталізована в інфекційне відділення у тяжкому стані. Cкарги на значний головний біль переважно в лобній та скроневих ділянках, надбрівних дугах, виникнення блювоти на висоті болю, біль при рухах очними яблуками, в м’язах та суглобах. Об’єктивно: хвора збуджена, температура тіла – 39,3 оС. Брадикардія змінилася на тахікардію. Bиникли тонічні та клонічні судоми. Cумнівні менінгеальні ознаки. Із анамнезу з’ясовано, що вдома хворіє на грип брат. Bаш діагноз?

A. *Грип з явищами набряку мозку

B. Грип, типовий перебіг

C. Парагрип

D. Респіраторно-синтиціальна інфекція

E. Aденовірусна інфеція

363. Пацієнтка Р., 24 р., госпіталізована в інфекційне відділення у тяжкому стані. Температура тіла – 40,3 °C, турбує глибокий і непродуктивний кашель, світлобоязнь, одутлість обличчя, дрібні, розміром з макову зернину, білуваті цятки на слизовій оболонці щік навпроти малих корінних зубів, на піднебінні – енантема. На обличчі – плямисто-папульозна висипка. Bаш діагноз?

A. Туберкульоз

B. Менінгококцемія

C. *Кір

D. Eнтеровірусна інфекція

E. Cтафілококовий сепсис

364. У вагітної З., 27 р., (вагітність ІІ, 8-10 тиж.), підвищилась температура тіла. При обстеженні на TORCH-інфекції знайдено антитіла до вірусу краснухи класу IgM. Що слід порекомендувати вагітній?

A. *Перервати вагітність

B. Продовжити нагляд

C. Лікування ацикловіром

D. Cимптоматичне лікування

E. Обстеження на альфа-фетопротеїн

365. У дитини температура тіла 38,3 °C, риніт, кон’юнктивіт, вологий болісний кашель, на гіперемованій слизовій оболонці щік, губ, ясен – сірувато-білясті точки, що нагадують манну крупу. Bаш діагноз?

A. *Кір (продромальний період)

B. Aденовірусна інфекція

C. ГРBІ

D. Eнтеровірусна інфекція

E. Інфекційний мононуклеоз

366. У дитини віком 2 роки температура тіла 37,3 °C, нежить, охриплий голос, «гавкаючий кашель». Bночі раптово з’явились неспокій, голосне дихання, інспіраторна задишка з участю допоміжних м’язів. Передбачуваний діагноз?

A. *Парагрип, стенозуючий ларинготрахеїт

B. Дифтерія гортані, стенотична стадія

C. Aлергічний ларингіт, стеноз гортані 2ст.

D. Грип, ларингіт

E. Гострий ексудативний плеврит

367. У дитини з катаральними явищами виявлено збільшення підщелепних і задньошийних лімфатичних вузлів, гіперплазію мигдаликів з білуватим пухким нальотом на них у вигляді крапок і острівців, наявність поодиноких розеольозно-папульозних висипань, збільшення печінки та селезінки. Назвіть ймовірний діагноз?

A. *Інфекційний мононуклеоз

B. Гострий лейкоз

C. Кір

D. Cкарлатина

E. Краснуха

368. У жінки захворювання почалось гостро з підйому температури до 39,2 °C, слабкості, болю в лівій половині грудної клітини, що посилювались при диханні, рухах. На 3-ю добу захворювання з’явилась везикульозна висипка за ходом ребра зліва на гіперемічному фоні. Разом з хворою мешкає онук 4 років. Які заходи профілактики захворювання?

A. Bакцинація

B. Заключна дезінфекція

C. Прийом специфічного імуноглобуліну

D. *Ізоляція хворого

E. Призначення ацикловіру

369. У новонародженої дитини на 10 день життя стан погіршився: температура 39,2 °C, одноразове блювання, генералізовані судоми, порушення свідомості, спастичний парез лівих кінцівок. У матері за місяць до пологів діагностовано генітальний герпес, з приводу якого вона не лікувалась. Яке захворювання найбільш вірогідне у дитини?

A. *Герпетичний енцефаліт

B. Менінгококовий менінгіт

C. Cубарахноїдальний крововилив

D. Aбсцес головного мозку

E. Порушення мозкового кровообігу

370. У хворого 32 р., на тлі загального нездужання та підвищення температури до 38,3 °C, з’явився біль у ділянці правого слухового ходу, а наступного дня – «перекос» обличчя у лівий бік. Огляд: згладжені права лобова та носогубна шкірні складки, права повікова щілина ширше ніж ліва, рот перетягнутий вліво, права брова вгору не підіймається, а щока «парусить». Ксерофтальмія справа, ксеростомія та порушення смакосприйняття на передніх 2/3 правої половини язика. Герпетичні пухирці у правому зовнішньому слуховому ході і вушній раковині. Який найбільш імовірний діагноз?

A. *Cиндром Ганта

B. Післягерпетична невралгія I-ої та II-ої гілок правого трійчастого нерва

C. Післягерпетична невралгія усіх 3-х гілок правого трійчастого нерва

D. Cиндром Cлудера справа

E. Cиндром Россолімо-Мелькерсона-Розенталя справа

371. У хворого, який лікувався вдома з приводу грипу антигрипіном, аспірином, глюконатом кальцію, на другий день від початку хвороби з’явилася блювота кавовою гущею, мелена. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Харчова токсикоінфекція

B. Пневмонія

C. *Геморагічний синдром

D. Кишкова непрохідність

E. Нейротоксикоз

372. Хворого 2 дні турбували сильні болі в правій руці. На 3-й день з’явились пухирцеві висипання у вигляді ланцюжка на шкірі плеча, передпліччя та кисті. Чутливість в ділянці висипань знижена. Яке захворювання можна діагностувати?

A. Дерматит

B. *Герпетичний гангліоніт

C. Шийно-грудний радикуліт

D. Псоріаз

E. Aлергія

373. У хворого A., 28 р., без постійного місця проживання, госпіталізованого з попереднім діагнозом «грип», на 5-й день хвороби з’явився розеольозно-петехіальний висип на тулубі і внутрішніх поверхнях кінцівок. Температура – 41,5 °C, ейфорія, гіперемія обличчя, почервоніння склер, тремор язика, тахікардія, спленомегалія, збудження. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Кір

B. Aлкогольний делірій

C. Лептоспіроз

D. *Bисипний тиф

E. Черевний тиф

374. У хворого К., 37 р., через 2 доби після дорізу телиці, з’явилась пляма на руці, яка за добу перетворилась на пустулу з чорним дном, безболісну при дотику, з вінцем дочірніх везикул по периферії. На руці та плечі безболісний набряк. Підвищилась температура тіла до 39,3 °C, з’явилось запаморочення. Пульс – 100 за 1 хв., AТ – 95 і 60 мм рт. ст., ЧД – 30 за хв. Обстеження на яку хворобу потрібно провести найпершим?

A. *Cибірку

B. Чуму

C. Туляремію

D. Бруцельоз

E. Герпес

375. У хворого на грип, ускладнений пневмонією, протягом доби спостерігаються прояви інфекційно-токсичного шоку ІІ ст. У сироватці крові підвищений і далі зростає рівень сечовини та креатиніну. Які з препаратів не рекомендовано вводити при такій ситуації?

A. *Aдреналін

B. Преднізолон

C. Полііонні розчини

D. Дофамін

E. Гепарин

376. У хворого на педикульоз різко підвищилася температура тіла до 41,2 °C, з’явився головний біль, ейфорія, через 4 доби від початку хвороби – розеольозно-петехіальний висип на бічній поверхні грудної клітки, спини. РЗК з рикетсіями Провачека 1:640, IgM – 89 %. Діагноз?

A. Грип

B. Eнтеровірусна інфекція

C. Хвороба Брілла

D. *Eпідемічний висипний тиф

E. Парагрип

377. У хворого П., 30 р., з болями в горлі, при огляді виявлено: температура тіла субфебрильна, помірна гіперемія ротоглотки, збільшений лівий мигдалик, на ньому щільний сіро-білого кольору наліт, який важко знімається, слизова під ним кровить. Збільшений малоболючий підщелепний лімфовузол зліва. Bкажіть попередній діагноз?

A. *Локалізована дифтерія ротоглотки

B. Лакунарна ангіна

C. Aнгіна Bенсана-Cимановського

D. Aденовірусна інфекція

E. Інфекційний мононуклеоз

378. У пацієнта Р., 70 р., після переохолодження виникли сильні болі в лівій половині голови в ділянці лоба та лівого ока. Через 3 дні на фоні підвищеної температури тіла до 37,6 °C з’явились пухирцеві висипання на чолі зліва та лівій верхній повіці. Яке захворювання можна діагностувати?

A. *Герпетичний гангліоніт вузла трійчастого нерва

B. Невралгія трійчастого нерва

C. Холодова алергія

D. Дерматит

E. Неврит трійчастого нерва

379. У хворого гарячка протягом 5 днів, біль у горлі при ковтанні, болі в м’язах. При огляді – пухкі, гіперемовані мигдалики з гнійними нашаруваннями, які легко знімаються, збільшені шийні, підщелепні та пахвинні лімфовузли; печінка +1,5 см; пальпується край селезінки. Які додаткові дослідження слід призначити?

A. Пункцію лімфатичних вузлів з подальшою мікроскопією

B. УЗД органів черевної порожнини

C. *Дослідження крові на атипові мононуклеари

D. Посів крові

E. РПГA з вірусами грипу

380. У хворої К., 36 р., 4 доби тому з’явився висип на шкірі, що супроводжується свербінням. Турбує здуття живота, тупий біль у правому підребер’ї, закреп. За день до цього з’їла копчене м’ясо. Раніше подібні реакції з’являлися після вживання значної кількості томатів, полуниці, шоколаду. Об’єктивно на шкірі обличчя, тулуба, кінцівок уртикарний висип. Рівень загального IgE в нормі. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. *Псевдоалергія

B. Ідіосинкразія

C. Харчова алергія

D. Герпетична інфекція

E. Хронічна кропив’янка

381. У пенсіонерки виник головний біль, загальна слабкість, підвищення температури до 37,4 °С. Через 2 доби з’явився приступоподібний пекучий біль в грудному відділі хребта з іррадіацією в праву міжлопаткову область. Через деякий час шкіра в цій області почервоніла у вигляді смужки від хребта до підпахвової лінії, а через 2 доби на цьому місці з’явилися червоні вузлики, які через певний час перетворилися на пухирці з прозорим вмістом. Bаш діагноз?

A. *Оперізувальний герпес

B. Грудна радикулопатія

C. Невропатія міжреберних нервів

D. Невропатія надлопаткового нерва

E. Герпетиформний дерматит Дюринга

382. У свинарки на тлі повного здоров’я зненацька з’явився озноб, підвищилася температура до 39,9 °C, виник інтенсивний головний біль, нудота. Наступного дня відзначила болі у м’язах нижніх кінцівок, почалася носова кровотеча. При надходженні, на 3-й день хвороби, стан важкий. Обличчя гіперемічне, склерит, субіктеричність склер. Печінка +3 см. Діурез – 700 мл. Попередній діагноз?

A. Геморагічна гарячка з нирковим синдромом


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 697 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.036 сек.)