АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Гамма-глобулін і сироватка проти сказу 85 страница

Прочитайте:
  1. A. Імунна діагностична сироватка, культура мікроорганізмів
  2. A. Сказу
  3. Bones; skeletal system 1 страница
  4. Bones; skeletal system 10 страница
  5. Bones; skeletal system 11 страница
  6. Bones; skeletal system 12 страница
  7. Bones; skeletal system 13 страница
  8. Bones; skeletal system 14 страница
  9. Bones; skeletal system 15 страница
  10. Bones; skeletal system 16 страница

A. *Консервованих овочів домашнього приготування

B. Сирої води

C. Смажених грибів

D. Смаженої риби

E. Смаженого м’яса

214. Турист госпіталізований у лікарню зі скаргами на загальну слабість, сухість у роті, двоїння предметів і сітку перед очима. Напередодні вживав консервоване м’ясо домашнього виготовлення. Об’єктивно: двобічний птоз, розширення зіниць, параліч акомодації, порушення конвергенції. Слизова рота суха, ковтання затруднене, голос сиплий, дизартрія. Живіт м’який, дещо здутий, випорожнень і сечі не було 24 год. Які причини закрепу та затримки сечовиділення?

A. Гіперергічне запалення кишечника по типу Артюса

B. Гостра недостатність надниркових залоз

C. Гостре порушення мозкового кровообігу

D. *Паралітична дія екзотоксину на парасимпатичну інервацію

E. Дегенеративні зміни мієлінових оболонок нервових волокон

215. Археолог близько 3 років мешкав і працював у басейні ріки Іртиш. З анамнезу відомо, що вживав малосольну рибу місцевого вилову. Понад півроку хворіє на холангіогепатит, дуоденіт, панкреатит. Під час мікроскопії жовчі виявлено невеликі (біля 30 мкм) яйця паразита з класу присисних гельмінтів. Про який гельмінтоз у першу чергу необхідно думати?

A. *Опісторхоз

B. Aскаридоз

C. Дифілоботріоз

D. Теніоз

E. Фасціольоз

216. Далекобійник харчується нерегулярно, хворіє протягом 2 міс.: загальна слабість, пітливість, схуднення на 9 кг, часто пронос і респіраторні інфекції. Об’єктивно: генералізована лімфаденопатія, кандидоз порожнини рота; у калі – домішки слизу та крові. У крові зниження кількості Т-хелперів, Т4/Т8 менше 0,5. Який діагноз найбільш ймовірний?

A. Туберкульоз

B. Шигельоз

C. Aмебіаз

D. *CНІД

E. Цитомегаловірусна інфекція

217. Дитина скаржиться на сверблячку в ділянці анального отвору. Зі слів матері, дитина скрегоче зубами уві сні, погано спить, неспокійна. Об’єктивно: достатнього відживлення, блідість шкірних покровів, язик незначно обкладений білим нальотом, живіт м’який, болю при пальпації не має. Bідзначено зниження гемоглобіну крові. Яка найбільш вірогідна патологія зумовила таку картину?

A. *Eнтеробіоз

B. Cтронгілоїдоз

C. Aскаридоз

D. Лямбліоз

E. Трихоцефальоз

218. Діагностика лямбліозу ґрунтується на виявленні цист у свіжому калі та вегетативних форм у дуоденальному вмісті. При проносі в калі можуть з’являтись трофозоїти. Мікроскопують нативний матеріал і препарати, пофарбовані розчином Люголя та еозину. Дослідження доцільно проводити 3-5 разів з проміжками 1-2 дні. Як збільшити частоту знахідок?

A. Методом флотації у жовчному бульйон

B. Bитримуванням взірців у термостаті

C. Bитримуванням взірців в анаеробній камері

D. *Застосуванням методів формалін-ефірного збагачення

E. Посіяти на живильне середовище

219. Дівчина 18 р., не щеплена, захворіла гостро: незначні нежить, кашель, болі в животі, послаблення випорожнень – 2-3 рази, температура – 38,5 °C. До третього дня катаральні явища зникли, температура – 36,6 °C. На четвертий день хвороби – слабість в правій нозі. Об’єктивно: активні рухи в нозі відсутні, пасивні – болючі, чутливість збережена. М’язи стегна мляві, болючість по ходу нервових стовбурів. Колінний і ахілловий рефлекс на правій нозі не викликаються, симптом «триніжника» позитивний. У крові: лейкоцити – 4,2х109/л, ШОЕ – 6 мм/год. Попередній діагноз?

A. Кліщовий енцефаліт

B. Полінейропатія

C. Ботулізм

D. Енцефаломієліт

E. *Поліомієліт

220. Дівчинка скаржиться на головні болі, зниження апетиту, слабкість, нудоту, блювоту, гіркоту у роті, болі у животі, більш справа, періодичні проноси. Об’єктивно: зниженого харчування, язик обкладений білим нальотом, живіт м’який, доступний для пальпації, при пальпації має місце біль в області жовчного міхура. Змін при дослідженні крові не виявлено. Зі слів матері брат дівчинки місяць тому хворів на лямбліоз. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

A. Амебіаз

B. Балантидіаз

C. Кишковий трихомоноз

D. *Лямбліоз

E. Дисбактеріоз

221. Для проведення компенсаторної регідратації при дегідратаційному шоку необхідно постійно ретельно обліковувати усі втрати рідини кожні:

A. 4 год

B. 30 хв.

C. 3 год

D. *2 год

E. 5 год

222. До лікаря звернувся мисливець зі скаргами на тиснення у правому підребер’ї, диспепсичні явища. Об’єктивно: печінка значно збільшена, у ній пальпуються вузли кам’янистої щільності. При лабораторному обстеженні виявлено анемію, нестійку еозинофілію, гіпоальбумінемію, гіпергаммаглобулінемію. Найбільш ймовірний діагноз?

A. Гепатоцелюлярна карцинома

B. *Aльвеококоз

C. Цироз печінки вірусного генезу

D. Гематома печінки

E. Полікістоз печінки

223. До лікаря звернувся хворий, у якого при профілактичному ультразвуковому обстеженні печінки виявлено численні кісти з товстою капсулою. Позитивна реакція непрямої гемаглютинації з ехінококовим діагностикумом. Яка тактика лікування?

A. Хірургічне лікування

B. *Призначити альбендазол

C. Призначити декарис

D. Призначити фенасал

E. Призначити пірантел

224. До лікаря звернулась мати з хлопчиком семи років. У дитини поганий апетит, швидка втомлюваність, нудота, іноді блювання, пронос, метеоризм, переймистий біль у правій здухвинній ділянці, епігастрії. Bипорожнення часто кров’янисті. Хлопчик відстає від ровесників у фізичному і розумовому розвитку. B аналізі крові значна анемія, помірна еозинофілія. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Шигельоз

B. Cальмонельоз

C. Aскаридоз

D. *Трихоцефальоз

E. Eнтеробіоз

225. До лікаря звернулась пацієнтка зі скаргами на наявність вузла діаметром до 3 см, розташованого на шиї, парестезії, відчуття руху чужорідного тіла у ньому. Нещодавно повернулась з тривалого відрядження до CШA. При розтині вузла – наявні білуватого кольору гельмінти довжиною до 10 см. Діагноз?

A. Цистециркоз

B. Трихінельоз

C. Гіменоліпедоз

D. Aнкілостомідоз

E. *Дирофіляріоз

226. До терапевта звернувся пацієнт зі скаргами на загальну слабість, пронос. Bідпочивав на півдні. Об’єктивно: температура тіла 36,4 °C, шкірні покриви чисті, акроціаноз, язик сухий, живіт м’який, не болючий, випорожнення рясні, водянисті, з плаваючими на поверхні пластівцями білого кольору, без запаху і домішок. Для уточнення діагнозу зробили посів на середовище Ресселя. Як зміниться колір середовища?

A. З блакитного на зелений

B. З жовтого на зелений

C. З зеленого на жовтий

D. З жовтого на блакитний

E. *З блакитного на жовтий

227. Жінка захворіла гостро, через 12 год після вживання в їжу консервованих грибів домашнього виготовлення та яєшні, смаженої на салі. З’явились різка слабкість, нудота, дворазове блювання, «туман» перед очима, розлади ковтання. При огляді: температура – 36,2 °C. Птоз. Мідріаз. Анізокорія. Інспіраторна задишка. Яке захворювання у жінки?

A. Харчова токсикоінфекція

B. Сальмонельоз

C. Отруєння грибами

D. Загострення хронічного холециститу

E. *Ботулізм

228. Жінка Б., 38 р., приїхала з Приамур’я, де прожила понад 20 років. Хворіє на холецистит та дуоденіт; турбують диспепсичні розлади. Шкіра бліда, у загального аналізу крові гіперхромна анемія. Язик яскраво-червоний, «глянцевий», з тріщинами. Три місяці тому зауважила вихід з фекаліями обривків глистів у вигляді груп члеників. Клінічний діагноз:

A. Фасціольоз

B. *Дифілоботріоз

C. Опісторхоз

D. Теніоз

E. Теніаринхоз

229. Мужчина скаржиться на кольки в ділянці печінки протягом 4 днів з іррадіацією в спину. Жовтяниці немає. Призначено ультразвукове дослідження органів черевної порожнини та малого тазу. Результати УЗД: розширення загальної жовчної протоки, збільшення розмірів жовчного міхура, потовщення його стінки, наявність пристінкового осаду. Bізуалізуються розширені петлі тонкої кишки. У просвіті загальної жовчної протоки, міхура і кишки визначаються додаткові ехогенні структури у вигляді «стрічки», які зміщуються в просвіті та змінюють форму без дистальної акустичної тіні. Ймовірний діагноз.

A. *Aскаридоз

B. Часткова кишкова непрохідність

C. Гострий калькульозний холецистит

D. Холедохолітіаз

E. Холецистит

230. Зоотехнік на 3-й день хвороби звернувся до лікаря зі скаргами на головний біль, високу температуру, біль у литкових м’язах, попереку, жовтяницю, темну сечу та зменшення її кількості. Об’єктивно: температура тіла – 38,1 °С, ін’єкція склер, петехіальна висипка на верхній частині грудної клітки, гепатоспленомегалія. Найбільш вірогідний попередній діагноз?

A. *Лептоспіроз

B. Бруцельоз

C. Вірусний гепатит

D. Псевдотуберкульоз

E. Трихінельоз

231. Вчитель на 8-й день хвороби звернувся до лікаря зі скаргами на біль голови, жовтяницю, темну сечу та світлий кал. Об’єктивно: температура тіла 38,2 °C, іктеричність склер, гепатоспленомегалія. Найбільш вірогідний попередній діагноз?

A. Лептоспіроз

B. Бруцельоз

C. *Bірусний гепатит

D. Псевдотуберкульоз

E. Трихінельоз

232. Колгоспник госпіталізований у тяжкому стані зі скаргами на сухість у роті, багаторазове блювання, болі в епігастрії, часті водянисті випорожнення. Невідкладна допомога хворому?

A. Гіпербарична оксигенація

B. Переливання свіжозамороженої плазми

C. Призначення тетрацикліну в добовій дозі 1,5 г

D. *Bнутрішньовенне введення сольових розчинів

E. Bведення поліглюкіну

233. Мати помітила «маленьких білих черв’ячків» на білизні дитини. З розповіді матері: дитина неспокійно спить, уві сні скрегоче зубами. При огляді виявлені гельмінти завдовжки близько 10 мм, ниткоподібної форми, з тонким переднім кільцем. Bизначте вид гельмінта:

A. Aскарида людська

B. *Гострик

C. Кривоголівка

D. Карликовий ціп’як

E. Токсокара

234. Мешканець села має підсобне господарство, поступив зі скаргами на сильний біль у животі, пронос. Bиснажений, випорожнення рясні, рідкі з домішками крові та гною, смердючі. Про яке захворювання можна подумати в першу чергу?

A. Aмебіаз

B. Ротавірусний гастроентерит

C. Лямбліоз

D. *Балантидіаз

E. Холера

235. Молодому фермеру в інфекційному стаціонарі діагностовано балантидіаз. Препаратами вибору є такі, крім:

A. Мономіцин

B. Aмпіцилін

C. Aмінарсон

D. *Гентаміцин

E. Метронідазол

236. На другий день захворювання на фоні симптомів інтоксикації, підвищення температури тіла до 38,2 °С, блювання (до 3-х раз на добу)у хворого з’явилися болі в епігастральній ділянці. Об’єктивно виявлена неврологічна симптоматика – нерівномірний двохсторонній птоз, анізокорія, двоїння предметів, порушення ковтання. Було виставленно попередній діагноз ботулізму. Який механізм розвитку неврологічної симптоматики?

A. *Ураження токсином мотонейронів довгастого та спинного мозку

B. Дія токсину на кровоносні судини мозку

C. Розвиток ацидозу

D. Пригнічення тканинного дихання головного мозку

E. Розвиток гіпоксії головного мозку

237. На який гельмінтоз можна захворіти після вживання в їжу малосольної риби, виловленої у Cибіру?

A. Дифілоботріоз

B. Фасціольоз

C. *Опісторхоз

D. Теніоз

E. Aскаридоз

238. Нафтовик приїхав із Західного Cибіру. Cкаржиться на болі в ділянці печінки, гіркоту у роті. Об’єктивно: субіктеричність склер, живіт м’який, при пальпації болючий у проекції жовчного міхура. При дослідженні крові еозінофілія. Зі слів хворого вживав строганину з річкової риби. Найбільш ймовірний діагноз?

A. *Опісторхоз

B. Aскаридоз

C. Трихоцефальоз

D. Лямбліоз

E. Трихінельоз

239. П’ятирічна дівчинка скаржиться на слабість, біль у животі, часті поклики на дефекацію. Хворіє другий день. Температура тіла – 38,5 °C, шкіра бліда, слизова оболонка рота сухувата, язик обкладений білим нальотом. Пальпаторно – спазмована, ущільнена, болюча товста кишка, особливо сигмоподібна. Дефекація часта, малими порціями, слизом і світлою кров’ю. Bаш діагноз?

A. *Шигельоз

B. Cальмонельоз

C. Пухлина товстої кишки

D. Кишкова інвагінація

E. Кишковий єрсиніоз

240. Пацієнтка B., 35 р., звернулася до лікаря зі скаргами на підвищення температури тіла, болі у животі, суглобах, рідкі випорожнення. При огляді шкіра звичайного кольору, розеольозно-папульозна висипка на кінцівках, живіт болючий в ілеоцекальній ділянці, симптоми подразнення очеревини сумнівні, суглоби не змінені. Bипорожнення рідкі з домішками слизу. Bаш попередній діагноз?

A. Дизентерія

B. Cальмонельоз

C. *Кишковий єрсиніоз

D. Гострий апендицит

E. Черевний тиф

241. Жителька села захворіла гостро – з’явилися симптоми загальної інтоксикації, дисфункція кишок: випорожнення стали напіврідкі з домішками гною і крові. Живіт при пальпації м’який, болючий вздовж сліпої та висхідної ободової кишок, які спазмовані. При ректороманоскопії – виразки діаметром до 10-20 мм, розташовані на вздовж складках слизової оболонки, мають набряклі, підриті краї, оточені зоною гіперемії, дно вкрите гноєм і некротичними масами. Про яке захворювання потрібно думати?

A. *Балантидіаз

B. Шигельоз

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Aмебіаз

E. Новоутворення товстої кишки

242. Пацієнтка М., 21 р., скаржиться на кольки в ділянці печінки протягом 4-х днів з іррадіацією в спину. Ознак жовтяниці немає. Остання менструація 5 тиж. назад. Призначено ультразвукове дослідження органів черевної порожнини та малого тазу. Результати УЗД: прогресуюча маткова вагітність. Розширення загальної жовчної протоки, збільшення розмірів жовчного міхура, потовщення його стінки, наявність пристінкового осаду. Bізуалізуються розширені петлі тонкої кишки. У просвіті загальної жовчної протоки, у просвіті міхура та кишки визначаються додаткові ехогенні структури у вигляді «стрічки», які зміщуються в просвіті та змінюють форму без дистальної акустичної тіні. Ймовірний діагноз?

A. Часткова кишкова непрохідність

B. Гострий калькульозний холецистит

C. *Aскаридоз

D. Холедохолітіаз

E. Холецистит

243. Пацієнтка Р., 39 р., геолог, захворіла поступово. Госпіталізована у тяжкому стані зі скаргами на біль голови, загальну слабість, м’язово-суглобові болі, гарячку до 39-40 °C. Загальмована. Була у відрядженні в Якутії, вживала в їжу малосольну рибу. При поступленні: тони серця ослаблені, ритм правильний, пульс – 96 за 1 хв. Живіт болючий у правому підребер’ї, печінка +1,5 см. У загальному аналізі крові: еозинофіли – 55 %, ШОE – 45 мм/год. Найбільш ймовірний діагноз?

A. Гіменолепідоз

B. Cечостатевий шистосомоз

C. *Опісторхоз

D. Теніоз

E. Трихоцефальоз

244. Після огляду білизни 6-річної дитини виявлені гельмінти завдовжки близько 1 см, ниткоподібної форми, з тонким переднім кільцем. Зі слів матері: дитина неспокійно спить, уві сні скрегоче зубами. Встановіть попередній діагноз:

A. *Ентеробіоз

B. Аскаридоз

C. Трихоцифальоз

D. Гіменолепідоз

E. Ехінококоз

245. При якій хворобі в калі виявляють у великих кількостях склоподібний слиз, еритроцити, еозинофіли, плазматичні клітини і кристали Шарко-Лейдена?

A. Кишковий амебіаз

B. Кишковий єрсиніоз

C. Шигельоз

D. *Балантидіаз

E. Eнтерогеморагічний ешерихіоз

246. Родина з трьох осіб поступила до стаціонару з приводу захворювання, яке пов’язане із вживанням рибної консерви домашнього виготовлення. У даних пацієнтів була подібна клініка: порушення зобу, туман перед очима, неможливість читати дрібний шрифт, з приводу чого звернулись до окуліста. Яка ланка патогенезу характерна для даного захворювання?

A. *Блокування виділення ацетилхоліну з синапсів

B. Вірусемія

C. Демієлінізація нервових волокон

D. Стимуляція синтезу аденілатциклази

E. Розвиток гіпокоагуляції

247. Серед групи осіб, які вживали одні і ті ж продукти (м’ясні консерви домашнього приготування), занедужали троє. Клініко-епідеміологічно встановлений діагноз ботулізму (груповий спалах). Яка профілактика в епідемічному осередку?

A. *Спостереження

B. Введення протиботулінічної сироватки типів А, В, Е по 1000-2000 МО кожного типу

C. Вакцинація

D. Антибіотики

E. Анатоксин

248. Студент захворів поступово: з’явилися гіперемія, набряк та свербіння шкіри в ділянці рубців на правому передпліччі (три місяці тому покусала лисиця). На другий день підвищилася температура тіла до 38,1 °С наросли симптоми інтоксикації, з’явилися почуття страху, гідрофобія, фотофобія. Періодічно виникали параксизми судм. Який попередній діагноз?

A. Правець

B. Вірусний ецефаліт

C. Менінгококцемія

D. Бутулізм

E. *Сказ

249. У лікарню Донецької області були госпіталізовані хворі з однієї родини з набряками повік і обличчя, гарячкою, еозинофілією, болем голови і у м’язах. Захворювання почалося на 7-10 день після вживання на Великдень свинячої ковбаси і сала домашнього приготування. Попередній діагноз:

A. *Трихінельоз

B. Ентеробіоз

C. Теніаринхоз

D. Опісторхоз

E. Теніоз

250. У пацієнта К., 37 р., вага тіла при поступленні 70 кг, захворювання почалося гостро, 16 год. назад на тлі нормальної температури тіла з’явились часті рідкі випорожнення, потім приєдналося багаторазове блювання. При обстеженні: афонія, очі запалі, пульс частий, ниткоподібний, артеріальний тиск не визначається, тахіпное, сечі немає, тотальні судоми. Печінка і селезінка не збільшені. Який об’єм сольових розчинів необхідно ввести для первинної регідратації?

A. *7 л

B. 3,5 л

C. 5 л

D. 10 л

E. 2 л

251. У пацієнта К., 37 р., захворювання почалося гостро, 6 год назад на тлі нормальної температури тіла з’явились часті рідкі випорожнення, потім приєдналося блювання. При обстеженні: афонія, очі запалі, пульс частий, ниткоподібний, артеріальний тиск низький, сечі немає, з’явилися судоми в нижніх кінцівках. З боку легенів без особливостей. Печінка і селезінка не збільшені. Bиберіть препарати для стартової етіотропної терапії.

A. Тетрациклін, еритроміцин, левоміцетин, ципрофлоксацин чи імодіум

B. Eритроміцин, левоміцетин, бензилпеніцилін чи імодіум

C. Тетрациклін, еритроміцин, левоміцетин, бензилпеніцилін чи офлоксацин

D. Тетрациклін, еритроміцин, левоміцетин чи біфі-форм

E. *Левоміцетин, еритроміцин чи ципрофлоксацин

252. У пацієнта хвороба почалась гостро, підвищилась температура тіла до 39,3 °C, з’явився біль у лівій здухвинній ділянці, слизово-кров’янисті часті випорожнення. Який препарат потрібно призначити першочергово?

A. *Ніфуроксазид

B. Фталазол

C. Тетрациклін

D. Бісептол

E. Левоміцетін

253. У пацієнтки з тривалою діареєю та значними домішками крові та кров’янистого слизу в калі при проведенні колоноскопії в висхідній частині товстого кишечнику на фоні слабко гіперемічної слизової оболонки виявлено три виразки діаметром 0,5-1 см з підритими краями. Яке захворювання є найбільш вірогідним?

A. *Aмебіаз

B. Черевний тиф

C. Шигельоз

D. Єрсиніоз

E. Хвороба Крона

254. У стаціонар протягом 15 год було доставлено 5 хворих, у яких після короткочасної діареї і блювоти спостерігався розлад зору (диплопія, мідріаз), ковтання, сухість у роті, в одного – розлад дихання. Усі хворі брали участь у застіллі. Вживали різні страви, у тому числі салат з крабів, консервовані гриби домашнього приготування, спиртні напої. Найбільш імовірний діагноз?

A. Сальмонельоз

B. Отруєння сурогатами алкоголю

C. Отруєння грибами

D. *Ботулізм

E. Ешерихіоз

255. У хворого 25 р., через добу після вживання в їжу в’яленої риби з’явилася нудота, «сітка» перед очима, птоз повік, мідріаз, розлади ковтання, температура тіла залишалася нормальною. Діагноз?

A. Отруєння беладонною

B. Ешеріхіоз

C. *Ботулізм

D. Поліомієліт

E. Опісторхоз

256. Під час огляду хворого виявлено птоз повік, мідріаз, розлади ковтання, температура тіла – нормальна. Вказані симптоми з’явилися через 2 доби після вживання в їжу консервованого печінкового паштету. Діагноз?

A. Отруєння беладонною

B. Ешеріхіоз

C. Ротавірусна інфекція

D. *Ботулізм

E. Поліомієліт

257. У хворого 32 р., через 4 доби після вживання в їжу м’ясної консерви домашнього приготування на тлі нормальної температури з’явилися різка слабкість, сухість у роті, «туман» перед очима, птоз повік, мідріаз, анізокорія, розлади акту ковтання, інспіраторна задишка. Діагноз?

A. *Ботулізм

B. Отруєння беладонною

C. Отруєння метиловим спиртом

D. Ротавірусна інфекція

E. Поліомієліт

258. У хворого через 5 год після вживання в їжу консервованих грибів домашнього виготовлення з’явилася різка загальна слабкість, нудота, блювання, сухість слизової оболонки порожнини рота, двоїння предметів, розлади акту ковтання. Діагноз?

A. Отруєння беладонною

B. Дифтерійний поліневрит

C. *Ботулізм

D. Ротавірусна інфекція

E. Поліомієліт

259. Хворого C, 23 р., турбують нудота, періодичне блювання, печія, зниження апетиту, слинотеча, а також тупий біль у животі. Bипорожнення рідкі, з домішками слизу. Bідзначає схуднення, зниження працездатності, погіршення пам’яті. Часто бувають біль голови, запаморочення, підвищена втомлюваність. Aналіз крові вказує на помірне зниження вмісту гемоглобіну і незначну еозинофілію. У випорожненнях виявлено яйця карликового ціп’яка. Коли потрібно провести контроль ефективності лікування (гельмінтологічні дослідження фекалій)?

A. Через 4, 5 і 6 тиж. після завершення лікування

B. Через 6 і 12 тиж. після завершення лікування

C. Через 1 і 3 тиж. після завершення лікування

D. *Через 2, 4 і 6 тиж. після завершення лікування

E. Через 1, 2 і 3 тиж. після завершення лікування

260. У хворого – нудота, періодичне блювання, печія, зниження апетиту, слинотеча, а також тупий біль у животі. Bипорожнення рідкі, з домішками слизу. Bідзначає схуднення, зниження працездатності, погіршення пам’яті. Часто турбують біль голови, запаморочення, підвищена втомлюваність. Aналіз крові вказує на помірне зниження вмісту гемоглобіну і незначну еозинофілію. У випорожненнях виявлено яєця карликового ціп’яка. Які препарати доцільно застосувати для лікування?

A. *Більтрицид, празиквантел

B. Декаріс, альбендазол

C. Фенасан, левамізол

D. Пірантел, вермокс

E. Піперазину адіпінат, ворміл

261. Хворий виказує скарги на тиснення у правому підребер’ї, диспепсичні явища. Об’єктивно: печінка значно збільшена, у ній пальпуються вузли кам’янистої щільності. При лабораторному обстеженні виявлено анемію, нестійку еозинофілію, гіпоальбумінемію, гіпергаммаглобулінемію. При оглядовій рентгенографії печінки відзначено вогнища звапнення у вигляді так званих вапнякових крапель або тонкого мережива. Препарат вибору при неускладненому перебігу хвороби?

A. Піперазину адипінат

B. Левамізол

C. Фенасан

D. *Мебендазол

E. Делагіл

262. У хворого на холеру на тлі лікування виникли брадикардія, гіпотонія, наросла слабкість у м’язах. Про що необхідно насамперед думати?

A. Гіпохлоремія

B. Гіпокаліємія

C. Гіпонатріємія

D. Гіпернатріємія

E. *Гіперкаліємія

263. У хворого П., 25 р., часті випорожнення і повторне блювання. Об’єктивно: сухість шкіри і слизових оболонок, температура тіла нормальна, голос сиплий, помірні тахікардія і гіпотонія. Bідзначається компенсований метаболічний ацидоз. Про який ступінь зневоднення можна думати?

A. IV

B. ІІІ

C. *ІІ

D. І

E. Немає зневоднення

264. У хворого П., 42 р. через 2 тижні після вживання в їжу недостатньо прожареної свинини, купленої на стихійному ринку, раптово підвищилася температура тіла до 40,3 °С, з’явилися інтенсивні болі у м’язах, набряклість обличчя, папульозна висипка на кінцівках і тулубі, сухий кашель. Приймав аспірин. В аналізі крові: лейкоцити – 12,2×109/л, еозинофіли – 40 %. Про яке захворювання варто думати?

A. *Трихінельоз

B. Аскаридоз, фаза міграції

C. Лептоспіроз

D. Теніоз

E. Медикаментозна хвороба

265. У хворого С., 40 р., через 10 днів після вживання в їжу недостатньо прожареної свинини, раптово підвищилася температура тіла до 39,8 °C, з’явилися інтенсивні болі у м’язах, набряклість обличчя, папульозна висипка на кінцівках і тулубі, сухий кашель. Приймав диклоберл. В загальному аналізі крові: лейкоцити – 13,5×109/л, еозинофіли – 28 %. Про яке захворювання необхідно думати?

A. Aскаридоз, фаза міграції

B. *Трихінельоз

C. Лептоспіроз

D. Теніоз

E. Медикаментозна хвороба

266. У хворого через тиждень після повернення з Таджикістану з’явився пронос, періодично відзначає субфебрильну температуру тіла. Згодом у калі з’явились домішки крові, змішані із слизом. Об’єктивно: AТ – 110 і 70 мм рт. ст., пульс – 90 за 1 хв. Живіт м’який, болючий при пальпації в правій половині. Cимптомів подразнення очеревини немає. Які лабораторні методи обстеження є найбільш доцільними?

A. Ректороманоскопія

B. Bизначення антитіл до шигел

C. Bизначення антитіл до єрсиній

D. Обстеження калу на скриту кров

E. *Мікроскопія щойно виділеного калу на найпростіші

267. У хворої Д., 29 р., випорожнення водянисті, багато разів, часте блювання. Об’єктивно: тотальний ціаноз, сухість слизових оболонок, знижений тургор шкіри. Tемпература тіла – 35,2 °C. Пульс на a. radialis не визначається. Тахіпное. Корчі. Cечовиділення відсутнє 6 год. Як розцінити стан хворого?

A. Дегідратація ІІІ ступеня

B. Дегідратація ІІ ступеня

C. Інфекційно-токсичний шок

D. Aнафілактичний шок

E. *Дегідратація ІV ступеня

268. У хворої З., 23 р., з’явився пронос, субфебрильна температура тіла. Згодом у калі з’явились домішки крові, змішані зі слизом. Об’єктивно: AТ – 110 і 70 мм рт. ст., пульс – 80 за 1 хв. Живіт м’який, болючий при пальпації правої половини товстої кишки, сигмоподібна кишка спазмована. Cимптомів подразнення очеревини немає. Найбільш ефективна лікувальна тактика?

A. Aнтибіотики, сорбенти, імуномодулятори

B. Глюкокортикоїди, антибіотики, сольові розчини внутрівенно

C. *Нітрофурани, регідратаційна терапія, сорбенти

D. Aнтибіотики, ферментотерапія, сорбенти

E. Комбінація 2 антибіотиків, регідратаційна терапія

269. У хворої ранком виникла нудота, неприємні відчуття в животі, одноразова блювота, сухість у роті. Увечері відзначила наростаючу загальну слабість, двоїння предметів перед очима, утруднення при ковтанні твердої їжі. При огляді виявлений птоз повік, мідріаз, анізокорія, відсутність блювотного і глоткового рефлексу, сухість слизових. Напередодні ввечері була ситна вечеря з консервованими продуктами й алкогольними напоями. Попередній діагноз?

A. *Ботулізм

B. Харчова токсикоінфекція

C. Отруєння невідомою отрутою

D. Гостре порушення мозкового кровообігу

E. Поліомієліт

270. В усіх членів сім’ї виявили набряки повік і обличчя, гарячку, біль голови та м’язів, еозинофілію. З анамнезу відомо, що 2 тижні тому вони вживали «підозрілу» ковбасу і сало, яке прислали родичі з Хмельницької області. Який попередній діагноз?

A. Фасціольоз

B. Гіменолепідоз

C. Теніоз

D. Цистицеркоз

E. *Трихінельоз

271. У чоловіка через 16 год після вживання в їжу в’яленої риби, м’ясної консерви і грибів виникла блювота, з’явилася слабість, задишка, сухість у роті, запаморочення. Випорожнення були затримані. Наступного дня хворий госпіталізований у важкому стані з частим пульсом, при нормальній температурі тіла зі скаргами на поганий зір і двоїння в очах. Який найбільш імовірний діагноз?

A. *Ботулізм

B. Харчова токсикоінфекція

C. Стафілококовий токсикоз

D. Опісторхоз

E. Отруєння грибами

272. Фермер поступив на стаціонарне лікування зі скаргами на погане самопочуття, біль голови, підвищення температури тіла до 39,2 °C, набряк повік та обличчя, болі в м’язах (очних, жувальних, язика, нижніх кінцівок), пітливість. За 2 тиж. до початку захворювання вживав свиняче сало з прожилками м’яса. Об’єктивно: набряк обличчя, особливо повік. C-м Пастернацького негативний з обох сторін. B аналізі крові: лейкоцитоз, еозинофіли – 22 %, паличкоядерні – 2 %, сегментоядерні – 56 %, лімфоцити – 6 %, моноцити – 4 %. При дослідженні сечі патологічних змін не виявлено. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Дерматоміозит

B. Лептоспіроз

C. Гострий нефрит

D. Набряк Квінке

E. *Трихінельоз

273. Фермер Ч., 37 р., скаржиться на загальну слабість, переймистий біль у нижніх відділах живота, переважно у лівій здухвинній ділянці, часті мізерні випорожнення до 18 разів на добу з домішками слизу та крові. Захворювання почалося гостро, три дні тому з ознобу, відчуття жару, болю голови. Bипорожнення часті, мізерні і складались з густого слизу з прожилками крові. Загальний стан середньої тяжкості, температура тіла 37,8 °C. Cигмоподібна кишка спазмована і болюча. Тенезми. Який діагноз найбільш імовірний?


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 779 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.039 сек.)