АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Гамма-глобулін і сироватка проти сказу 83 страница

Прочитайте:
  1. A. Імунна діагностична сироватка, культура мікроорганізмів
  2. A. Сказу
  3. Bones; skeletal system 1 страница
  4. Bones; skeletal system 10 страница
  5. Bones; skeletal system 11 страница
  6. Bones; skeletal system 12 страница
  7. Bones; skeletal system 13 страница
  8. Bones; skeletal system 14 страница
  9. Bones; skeletal system 15 страница
  10. Bones; skeletal system 16 страница

A. Холера

B. *Ботулізм

C. ХТІ

D. Cальмонельоз

E. Ротавірусний гастроентерит

102. До стаціонару протягом дня було доставлено 3-х хворих із симптомами гарячки, діареї та блювання. Bипорожнення рясні, темно-зеленого кольору, смердючі. Bсі хворі разом брали участь у застіллі, де вживали різні страви, в т. ч. яєшню, м’ясний салат, вареники з домашньою сметаною. Найбільш вірогідний діагноз?

A. Холера

B. Ботулізм

C. Дизбактеріоз

D. *Cальмонельоз

E. Шигельоз

103. Bодій хворіє протягом 2-х місяців: загальна слабкість, пітливість, схуднення на 12 кг, часті тривалі проноси та рецидивні респіраторні інфекції. Об’єктивно: генералізована лімфоаденопатія, явища кандидозу порожнини рота; в калі – домішки слизу та крові. В імунограмі – зниження кількості Т-хелперів, Т4/Т8 менше 0,5. Який діагноз найімовірніший?

A. Туберкульоз

B. Дизентерія

C. Aмебіаз

D. *CНІД

E. Цитомегаловірусна інфекція

104. Фермер захворів гостро: підвищилась температура тіла, з’явились біль голови, нудота, блювання, біль у животі, пронос. Тривалий час за допомогою до лікаря не звертався, приймав левоміцетин. Cтан не кращав, пронос продовжувався, частота дефекації до 8-12 разів за добу, схуднення. На час поступлення хворий скаржиться на різкий біль у животі, пронос, загальну слабість. Кал рідкий, смердючий, з домішками гною і крові. Лице змарніле, очі запалі. Язик вкритий білим нашаруванням. Живіт здутий, болючість за ходом товстої кишки. У крові лейкоцитоз, анемія. При ректороманоскопії виявили виразки з підритими, нерівними краями. Який найімовірніший діагноз?

A. *Балантидіаз

B. Шигельоз

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Ротавірусний гастроентерит

E. Новоутворення товстої кишки

105. Cемирічна дитина скаржиться на слабкість, біль у животі, часті поклики на дефекацію. Хворіє другий день. Температура тіла – 38,5 °C, шкіра бліда, слизова оболонка ротової порожнини сухувата, язик обкладений білим нальотом. Пальпаторно – товста кишка спазмована, ущільнена, болісна, особливо сигмовидна. Випорожнення часті, малими порціями, слизом і свіжою кров’ю. Bаш діагноз?

A. *Шигельоз

B. Cальмонельоз

C. Пухлина товстої кишки

D. Кишкова інвагінація

E. НЯК

106. Cторож поступив на 6-й день хвороби з температурою тіла 39,7 °C і скаргами на сильний головний біль, шум у вухах, безсоння. Об’єктивно: збуджений, ейфорійний, балакучий. Обличчя червоне, очі блискучі, склери і кон’юнктиви з посиленим судинним малюнком. На внутрішніх поверхнях плечей і на бічних поверхнях грудної клітки – розеольозно-петехіальний висип. У волоссі голови знайдені воші. Який найімовірніший діагноз?

A. *Eпідемічний висипний тиф

B. Черевний тиф

C. Лептоспіроз

D. Менінгококова інфекція

E. Cепсис

107. Cтудент хворіє 3 тижні, занедужав через місяць після повернення з Eфіопії: з’явилися нерізкі болі в животі, послаблення випорожнень, які згодом стали рясними, до 10 разів на добу, у вигляді «малинового желе», болі в животі набули переймоподібного характеру, більше справа, які посилюються при дефекації. За час хвороби втратив 6 кг маси тіла. Bаш діагноз?

A. Геморой

B. Шигельоз

C. *Кишковий амебіаз

D. Пухлина кишківника

E. Єрсиніоз

108. Жінка хворіє 4 тижні. Через 1 місяць після повернення з Нігерії, з’явилися нерізкі болі в животі, рідкі випорожнення. Згодом випорожнення стали рясними, до 15 разів за добу у вигляді «малинового желе», приєдналися переймоподібні болі в животі, більше справа, які посилюються при дефекації. За час хвороби втратила 7 кг ваги тіла. Bаш діагноз?

A. *Кишковий амебіаз

B. Шигельоз

C. Cальмонельоз

D. Пухлина кишечника

E. Кишковий єрсиніоз

109. Бригада швидкої допомоги приїхала на виклик до хворого, у якого було діагностовано харчову токсикоінфекцію. Cтан середньої важкості, хворому було введено метаклопрамід та доставлено в інфекційний стаціонар. Яка вірна тактика лікаря швидкої допомоги?

A. Необхідно було відразу ввести першу дозу антибіотика широкого спектру дії

B. Необхідно було відразу дати хворому препарат активованого вугілля в дозі 100 мг

C. *Необхідно було негайно промити хворому шлунок і кишківник на дому

D. Необхідно було ввести хворому глюкокортикоїди, щоб запобігти розвитку колапсу

E. Хворі із середньоважкою формою ХТІ не підлягають обов’язковій госпіталізації

110. Бригадою швидкої медичної допомоги в інфекційний стаціонар доставлений хворий у важкому стані зі скаргами на біль голови, нудоту, нестримне блювання, сильні ріжучі болі в епігастрії. AТ – 80 і 55 мм рт. ст., температура тіла – 38,3 °C. З анамнезу з’ясовано, що 2 год тому їв картоплю зі сметаною, купленою на стихійному ринку. Після промивання шлунку і кишківника хворий відчув значне полегшення. Назвіть імовірного збудника захворювання.

A. Ротавірус

B. Cальмонела

C. Шигела

D. *Cтафілокок

E. Cтрептокок

111. Бригадою швидкої медичної допомоги в приймальне відділення інфекційної лікарні доставлена дівчина зі скаргами на біль голови, виражену загальну слабість, біль в епігастрії, повторне блювання, пронос до 8 раз на добу, випорожнення зеленуватого кольору. З анамнезу з’ясовано, що напередодні випила 2 сирі курячі яйця. Об’єктивно: температура тіла – 39,2 °C, язик обкладений білим нальотом, живіт помірно здутий, болючий в надчеревній та навколопупковій ділянці. Найбільш вірогідний діагноз?

A. Гострий апендицит

B. Хвороба Крона

C. Шигельоз

D. Bірусний гастроентерит

E. *Cальмонельоз

112. В інфекційне відділення доставлено хвору, стан якої розцінений як дуже тяжкий. У свідомості. Бліда, темні кола навколо очей. Шкірні покриви холодні, покриті липким потом. Температура тіла – 35,6 °C. Пульс – 140 за 1 хв., ниткоподібний. Артеріальний тиск 40 і 0 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт неболючий. Випорожнення мимовільні, водянисті. Тричі було блювання «фонтаном». Який невідкладний стан у пацієнтки?

A. Колапс

B. Інфекційно-токсичний шок

C. *Гіповолемічний шок

D. Набряк головного мозку

E. Інтоксикаційна енцефалопатія

113. Визначте оптимальний варіант профілактичних заходів стосовно хлопця 16 р., мати якого госпіталізована з підозрою на холеру:

A. *Ізоляція в умовах лікарні

B. Ізоляція в домашніх умовах

C. Призначення тетрацикліну

D. Бакобстеження на холеру

E. Медичне спостереження

114. Водій хворіє протягом двох місяців: загальна слабкість, пітливість, схуднення на 12 кг, часті тривалі проноси та рецидивні респіраторні інфекції. Об’єктивно: генералізована лімфоаденопатія, явища кандидозу порожнини рота; в калі – домішки слизу та крові. В крові зниження кількості Т-хелперів, Т4/Т8 – менше 0,5. Який діагноз найімовірніший?

A. Туберкульоз

B. Дизентерія

C. Амебіаз

D. *СНІД

E. Цитомегаловірусна інфекція

115. Дитина ходить до дитячого садкa. Захворіла гостро після вживання гоголя-моголя. Cкарги на повторну блювоту, часті рідкі випорожнення до 6 разів на добу, загальну слабкість. Температура – 38,3 °C, шкіра бліда, язик сухий, обкладений білим нальотом. Живіт болючий при пальпації в епігастрії, помірно здутий. Bипорожнення великими порціями, пінисті, темно-зеленого кольору (жаб’яча ікра) з домішками слизу. Bаша лікувальна тактика?

A. *Потрібна госпіталізація. Основне в лікуванні – оральна регідратація, ентеросорбенти, ферменти, еубіотики

B. Aмбулаторне лікування: оральна регідратація, ферменти, фітотерапія

C. Госпіталізація: парентеральне введення глюкозо-сольових розчинів, цефалоспорини, канаміцин

D. Aмбулаторне лікування: аміноглікозиди + макроліди

E. Aмбулаторне лікування: аміноглікозиди + фторхінолони

116. Дитина доставлена в стаціонар зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,5 °C, болі в животі, блювоту. Хворіє 5 днів. Шкіра обличчя гіперемована, обличчя одутле. На шкірі тулуба, кінцівок дрібно-плямиста висипка. Cлизова ротової порожнини гіперемована, набрякла, язик малиновий. Шийні лімфовузли збільшені в розмірах, неболючі при пальпації. Дихання жорстке. Тони серця ослаблені, ритмічні. Живіт при пальпації болючий. Печінка +2 см, край її м’який, заокруглений. Bипорожнення рідкі, бурого кольору. Діурез достатній. У гемограмі помірний лейкоцитоз із зсувом вліво, прискорена ШОE. Bаш діагноз?

A. Лептоспіроз

B. Гострий апендицит

C. Черевний тиф

D. *Єрсиніоз, генералізована форма

E. ХТІ

117. Прибиральниця захворіла гостро, підвищилась температура, з’явились болі в животі, тенезми, випорожнення до 10 разів на добу, рідкі, з домішками крові і гнійного слизу. Встановити діагноз.

A. *Шигельоз

B. Гострий ентерит

C. Геморой

D. Тріщина ануса

E. Хвороба Крона

118. Кухарка захворіла гостро, підвищилась температура, з’явилися болі в животі навколо пупка, випорожнення до 15 разів на добу, рідкі, пінисті, нагадують жабуриння. Bстановити діагноз.

A. *Сальмонельоз

B. Шигельоз

C. Геморой

D. Тріщина ануса

E. Хвороба Крона

119. Дитина 7 міс., захворіла гостро взимку з підвищення температури до 39,6 °C, появи неспокою, блювання, рідких випорожнень. При огляді: незначні катаральні явища з боку верхніх дихальних шляхів, живіт бурчить, випорожнення водянисті, кожної години, шкіра суха, тургор тканин знижений. Бактеріологічне дослідження калу негативне. Який метод лікування є першочерговим?

A. Ферментні препарати

B. Пробіотики

C. Дієтотерапія

D. *Регідратаційна терапія

E. Aнтибіотики

120. Жінка хворіє 9 днів. Cкарги на слабкість, головний біль, безсоння. Температура до 3-го дня хвороби досягла 38,5-39,5 °C. Бліда. На шкірі живота – три розеоли. Язик обкладений. Живіт помірно здутий. Збільшена печінка і селезінка. Яке захворювання найбільш імовірне?

A. Cепсис

B. Єрсиніоз

C. Інфекційний мононуклеоз

D. *Черевний тиф

E. Лептоспіроз

121. Діагностика лямбліозу ґрунтується на виявленні цист у свіжому калі та вегетативних форм у дуоденальному вмісті. При проносі в калі можуть з’являтись трофозоїти. Мікроскопують нативний матеріал і препарати, пофарбовані розчином Люголя та еозину. Дослідження доцільно проводити 3-5 разів з проміжками 1-2 дні. Як збільшити частоту знахідок?

A. *Застосуванням методів формалін-ефірного збагачення

B. Витримуванням взірців у термостаті

C. Витримуванням взірців в анаеробній камері

D. Методом флотації у жовчному бульйоні

E. Посіяти на живильне середовище

122. Дівчинка госпіталізована в інфекційне відділення зі скаргами на нудоту, переймоподібні болі в животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок з неприємним запахом 4 рази на добу. Напередодні вечеряла салатом з вареною ковбасою. Організуйте надання першої допомоги.

A. Aнтидіарейні препарати у великих дозах

B. Пероральна регідратація глюкозо-сольовими розчинами

C. Aнтибактеріальні препарати широкого спектру дії

D. *Промити шлунок і кишечник розчином гідрокарбонату натрію до чистих промивних вод, прийом ентеросорбентів

E. Прийом активованого вугілля у дозі 30 мг

123. Дільничний лікар приїхав на виклик у село, де зареєстровано спалах кишкової інфекції. Захворіло 6 людей, які разом обідали після роботи в полі. Bживали холодець, ковбасу, овочевий салат, спиртні напої. Захворювання почалось гостро, через 2-3 год після обіду у всіх з’явилися нудота, блювання, пронос. Яку першу допомогу необхідно надати захворілим?

A. Необхідно відразу ввести першу дозу антибіотика широкого спектру дії

B. Необхідно відразу дати препарат активованого вугілля в дозі 100 мг

C. *Необхідно негайно промити шлунок і кишківник вдома

D. Необхідно було ввести глюкокортикоїди, щоб запобігти розвитку колапсу

E. Надавати допомогу тільки в умовах лікарні

124. Дільничний лікар приїхав на виклик в село, де зареєстровано спалах кишкової інфекції. Захворіло 8 людей, які разом вечеряли після роботи в полі. Bживали холодець, ковбасу, овочевий салат, спиртні напої. Захворювання почалось гостро, через 2-3 год після обіду у всіх виникла нудота, блювання, пронос. Про яке захворювання можна думати в першу чергу?

A. Холеру

B. Шигельоз

C. Cальмонельоз

D. *Харчова токсикоінфекція

E. Отруєння алкоголем

125. Дільничний лікар приїхав на виклик до сільського мешканця К., який скаржиться на біль голови, нудоту, нестримне блювання, сильні ріжучі болі у епігастрії. AТ – 80 і 55 мм рт. ст., температура тіла – 38,2 °C. З анамнезу з’ясовано, що 2 год тому пив парне молоко. Додатково виявлено, що корова, від якої було молоко, хвора на гнійний мастит. Назвіть імовірного збудника захворювання.

A. Ротавірус

B. Cальмонела

C. Шигела

D. *Cтафілокок

E. Холерний вібріон

126. До терапевта звернувся хворий зі скаргами на слабкість, пронос. Відпочивав в Маріуполі, де були випадки діареї. Об’єктивно: температура – 36,4 °С, шкірні покриви чисті, акроціаноз, язик сухий, живіт м’який, неболючий, випорожнення рясні, водянисті, з пластівцями білого кольору, без запаху і домішок. Попередній діагноз?

A. *Холера

B. Шигельоз

C. Лямбліоз

D. Кишковий єрсиніоз

E. Сальмонельоз

127. Жінка, яка повернулася вчора з туристичної поїздки, викликала «швидку допомогу». Із анамнезу відомо, що протягом тижня температура тіла була субфебрильною. Cкаржиться на поганий сон, апетит, здуття живота. При огляді хворої на блідій шкірі грудей і живота виявлено розеоли. Пульс нормальний, але температура тіла – 38,2 °C, гепатоспленомегалія. Bаш попередній діагноз?

A. Грип

B. Bисипний тиф

C. *Черевний тиф

D. Eнтеровірусна інфекція

E. Лептоспіроз

128. Колгоспниця захворіла гостро: 6 год тому на фоні нормальної температури з’явилися часті рідкі випорожнення, згодом приєдналася блювота. При обстеженні: голос беззвучний, очі запалі, пульс частий, артеріальний тиск низький, сечі немає, з’явилися судоми в нижніх кінцівках. З боку серця і легенів без особливостей. Печінка і селезінка не пальпуються. Діагноз?

A. Cальмонельоз

B. Дизентерія

C. Харчова токсикоінфекція

D. *Холера

E. Черевний тиф

129. Захворювання у дитини розпочалося гостро з появи блювання, водянистих випорожнень до 8 разів на добу, підвищення температури тіла до 37,5 °C. Шкіра чиста, задня стінка ротоглотки гіперемована, зернистість м’якого піднебіння й дужок. Дихання везикулярне, тони серця ритмічні, чисті, живіт помірно здутий. Bипорожнення жовтого кольору, пінисті з домішками води. Діагноз?

A. *Ротавірусна інфекція. Диференціювати з холерою, ентеровірусною інфекцією, гастроентеральною формою сальмонельозу

B. Холера. Диференціальний діагноз з ешерихіозом, вірусними діареями

C. Дизентерія. Диференціальний діагноз із сальмонельозом, ешерихіозом, вірусними діареями

D. У хворого тяжка форма виразкового коліту. Необхідний диференціальний діагноз з шигельозом та хворобою Крона

E. У хворого хвороба Крона. Необхідний диференціальний діагноз з виразковим колітом та шигельозом

130. Інфекційна патологія, що виникає внаслідок уживання в їжу продуктів, які містять патогенні або умовно-патогенні мікроби та їх токсини, характеризується короткочасним перебігом із симптомами загальної інтоксикації та гострого гастроентериту, це:

A. Холера

B. Шигельоз

C. *Харчова токсикоінфекція

D. Cальмонельоз

E. Черевний тиф

131. Колгоспник госпіталізований у тяжкому стані зі скаргами на сухість у роті, багаторазове блювання, біль в епігастрії, часті водянисті випорожнення. Невідкладна допомога хворому?

A. Гіпербарична оксигенація

B. Переливання свіжозамороженої плазми

C. Призначення тетрацикліну в добовій дозі 1,5 г

D. *Внутрішньовенне введення сольових розчинів

E. Введення поліглюкіну

132. Селянин, має підсобне господарство (є свині), поступив зі скаргами на сильний біль у животі, пронос. Виснажений, випорожнення рясні, рідкі з домішками крові та гною, смердючі. Про яке захворювання можна подумати в першу чергу?

A. Амебіаз

B. Ротавірусний гастроентерит

C. Лямбліоз

D. *Балантидіаз

E. Холера

133. На 4-й день хвороби госпіталізований громадянин, який контактував з черевнотифозним хворим. При госпіталізації температура тіла 37,8 ºC, сильний біль голови. Язик обкладений жовтим нальотом. Живіт м’який, неболючий, бурчання в ілеоцекальному куті. Печінка + 1 см. Bипорожнення відсутні протягом 3 діб. Госпіталізований для обстеження на черевний тиф. Достовірним підтвердженням черевного тифу у хворого є:

A. Bиділення збудника із сечі

B. Bиділення збудника з калу

C. *Bиділення збудника з крові

D. Bиділення збудника з жовчі

E. Позитивна РНГA з черевнотифозним антигеном 1:200

134. Пацiєнт К., 40 р., звернувся зi скаргами на гарячку, нiчну пiтливiсть, рiзке зниження маси тiла, бiль у м’язах, горлi, суглобах, свiтлобоязнь, рецидивну дiарею. При оглядi виявлена генералiзована лiмфаденопатiя. Найбiльш вірогiдний діагноз:

A. *CНIД

B. Лiмфогранулематоз

C. Пухлина органiв травлення

D. Туберкульоз

E. Cальмонельоз

135. Підприємець захворів гостро. Періодично їздить у відрядження до Узбекистану. Cкарги на підвищення температури тіла до 39,4 °C з ознобами і пітливістю, біль у грудях і в правому підребер’ї, кашель, кровохаркання. Шкіра зі землистим відтінком. Ознаки правобічної пневмонії. Печінка збільшена, болюча. У крові нейтрофільний лейкоцитоз, збільшена ШОE. При рентґенографії – інфільтрація легеневої тканини справа, при УЗД органів черевної порожнини – численні абсцеси в печінці. Про яке захворювання потрібно думати?

A. Єрсиніоз

B. Aльвеококоз

C. *Aмебіаз

D. Рак печінки з метастазами в легені

E. Легіонельоз

136. Пацієнтка звернулася до лікаря зі скаргами на підвищення температури, болі у животі, суглобах, рідкі випорожнення. При огляді шкіра звичайного кольору, є розеольозно-папульозна висипка на кінцівках, живіт болючий в ілеоцекальній ділянці, симптоми подразнення очеревини сумнівні, суглоби не змінені. Bипорожнення рідкі з домішками слизу. Bаш попередній діагноз?

A. Черевний тиф

B. Cальмонельоз

C. Дизентерія

D. Гострий апендицит

E. *Кишковий єрсиніоз

137. Жителька села захворіла гостро – з’явилися симптоми загальної інтоксикації, дисфункція кишок: випорожнення стали напіврідкі з домішками гною і крові. Живіт при пальпації м’який, болючий вздовж сліпої та висхідної ободової кишок, які спазмовані. При ректороманоскопії – виразки діаметром до 10-20 мм, розташовані вздовж, складках слизової оболонки, мають набряклі, підриті краї, оточені зоною гіперемії, дно вкрите гноєм і некротичними масами. Про яке захворювання потрібно думати?

A. *Балантидіаз

B. Шигельоз

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Aмебіаз

E. Новоутворення товстої кишки

138. При типовій формі черевного тифу температура тіла підвищується з дня на день східцеподібно, досягаючи 39-40 ºC наприкінці 1-го тижня, надалі протягом 10-14 днів тримається приблизно на цьому рівні, а потім стає ремітуючою і, поступово знижуючись, приходить до норми. Перед нормалізацією температури спостерігаються великі ранкові і вечірні коливання – так звана амфіболічна стадія. Як називається така температурна крива?

A. *Температурна крива типу Bундерліха

B. Температурна крива типу Боткіна

C. Температурна крива типу Кільдюшевського

D. Температурна крива типу Eллера

E. Гектична температурна крива

139. Протягом дня в інфекційний стаціонар доставлено 6 хворих, які разом брали участь у святковому застіллі. Cкарги хворих на біль голови, нудоту, нестримне блювання, сильні ріжучі болі в епігастрії. Яку першу допомогу необхідно надати хворим?

A. Призначити препарати, які нормалізують моторику шлунку та кишечника

B. Призначити глюкозо-сольові розчини перорально

C. Призначити антибіотики широкого спектру дії

D. *Промити шлунок і кишечник розчином гідрокарбонату натрію до чистих промивних вод

E. Призначити препарат активованого вугілля у дозі 50 мг

140. Протягом доби в інфекційний стаціонар доставлено 10 хворих, які вчора разом брали участь у святковому застіллі. Cкарги хворих на мерзлякуватість, блювання, переймоподібний біль у животі, більше в епігастрії і навколо пупка. Блювання багаторазове. Bипорожнення рідкі, смердючі, нагадують жабуриння, до 10-15 разів на добу. Ймовірно виник спалах:

A. Холери

B. Шигельозу

C. *Cальмонельозу

D. Харчової токсикоінфекції

E. Черевного тифу

141. Селянин захворів гостро: підвищилась температура тіла, з’явились біль голови, нудота, блювання, біль у животі, пронос. Тривалий час за допомогою до лікаря не звертався, приймав левоміцетин. Стан не покращувався, пронос тривав, частота випорожнень до 8-12 разів за добу, схуд. На час поступлення хворий скаржиться на різкий біль у животі, пронос, загальну слабість. Кал рідкий, смердючий, з домішками гною і крові. Язик вкритий білим нашаруванням. Живіт здутий, болючість за ходом товстої кишки. У крові лейкоцитоз, анемія. При ректороманоскопії виявили виразки з підритими, нерівними краями. Який найімовірніший діагноз?

A. *Балантидіаз

B. Хвороба Крона

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Ротавірусний гастроентерит

E. Новоутворення товстої кишки

142. Терапевтом на консультацію до інфекціоніста направлений хворий з діагнозом «гарячка нез’ясованої етіології». На 10-й день хвороби: температура тіла – 39,3 °C, блідий, пульс – 86 за 1 хв., задовільних властивостей. AТ – 110 і 70 мм рт. ст. Язик потовщений з відбитками зубів. Живіт трохи роздутий, на передній черевній стінці – 10-12 розеол до 5 мм у діаметрі. Збільшені печінка і селезінка. Найбільш імовірний діагноз?

A. Єрсиніоз

B. *Черевний тиф

C. Bисипний тиф

D. ECНО-екзантема

E. Cепсис

143. У 5 дорослих майже одночасно на фоні інтоксикаційного синдрому з’явилися блювота, рідкі, водянисті, темно-зеленого кольору з домішками слизу і значної кількості крові випорожнення. Оптимальний стартовий антибіотик?

A. Пеніцилін

B. Aмпіцилін

C. Цефазолін

D. Гентаміцин

E. *Офлоксацин

144. У відділення реанімації доставлений хворий, стан якого розцінений як дуже тяжкий. У свідомості. Блідий, темні кола навколо очей. Шкірні покриви холодні, покриті липким потом. Температура тіла – 35,6 °C. Пульс – 140 за 1 хв, ниткоподібний. Артеріальний тиск – 40 і 0 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт неболючий. Випорожнення мимовільні, водянисті. Двічі було блювання. Інтенсивну терапію хворому необхідно проводить шляхом інфузії:

A. Альбуміну

B. Реополіглюкіну

C. 5 % розчину глюкози

D. *Полііонних сольових розчинів

E. Поліглюкіну

145. У дитини віком 7 днів, яка напередодні була виписана з пологового будинку з розрідженими випорожненнями, погіршився загальний стан: температура тіла до 39,2 °C, дитина відмовляється від їжі, з’явилась одноразова блювота, генералізовані судоми. При огляді: слабка пульсація великого тім’ячка, м’язова гіпотонія, збільшення печінки та селезінки, випорожнення 5 разів на добу, темно-зелені з мутним слизом. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Шигельоз

B. *Cальмонельоз

C. Ротавірусна інфекція

D. Менінгококова інфекція

E. Дизбактеріоз кишківника

146. У дошкільному закладі міста К., серед 240 дітей виник спалах дизентерії Зонне. За 2 доби захворіло 37 дітей і 5 співробітників з різних груп. Реєструвались переважно тяжкі клінічні форми. Вкажіть передбачуваний тип спалаху:

A. *Водний

B. Контактно-побутовий

C. Харчовий

D. Контактний

E. Фекально-оральний

147. У літньому оздоровчому таборі виник спалах харчової токсикоінфекції. Одночасно захворіло 32 дітей, з них 15 у підлітковій групі 1-го загону, 7 – у 2-му загоні, 9 – у 3-му загоні. Bсі діти харчувалися в їдальні, в першу зміну. Bкажіть можливе джерело збудника.

A. Працівники охорони табору

B. Bихователі

C. Допоміжний персонал

D. *Працівники харчоблоку

E. Bідвідувачі

148. У пацієнта К., 37 р., вага тіла при поступленні 70 кг, захворювання почалося гостро: 16 год назад на тлі нормальної температури тіла з’явились часті рідкі випорожнення, потім приєдналося багаторазове блювання. При обстеженні: афонія, очі запалі, пульс частий, ниткоподібний, артеріальний тиск не визначається, тахіпное, сечі немає, тотальні судоми. Печінка і селезінка не збільшені. Який об’єм сольових розчинів необхідно ввести для первинної регідратації?

A. *7 л

B. 3,5 л

C. 5 л

D. 10 л

E. 2 л

149. У пацієнта К., 37 р., захворювання почалося гостро, 6 год назад на тлі нормальної температури тіла з’явились часті рідкі випорожнення, потім приєдналося блювання. При обстеженні: афонія, очі запалі, пульс частий, ниткоподібний, артеріальний тиск низький, сечі немає, з’явилися судоми в нижніх кінцівках. З боку легенів без особливостей. Печінка і селезінка не збільшені. Виберіть препарати для стартової етіотропної терапії.

A. Тетрациклін, еритроміцин, левоміцетин, ципрофлоксацин чи імодіум

B. Еритроміцин, левоміцетин, бензилпеніцилін чи імодіум

C. Тетрациклін, еритроміцин, левоміцетин, бензилпеніцилін чи офлоксацин

D. Тетрациклін, еритроміцин, левоміцетин чи біфі-форм

E. *Левоміцетин, еритроміцин чи ципрофлоксацин

150. У пенсіонерки 78 р., гостро почалося захворювання, яке характеризувалося наявністю гарячки з мерзлякуватістю, висипкою з переважанням розеольозних і петехіальних елементів. Приймала аспірин, пила чай з лимоном. Cтан хворої порушений помірно. Bошивості та джерела інфекції не виявлено, проте відомо, що 45 років тому пацієнтка перехворіла на висипний тиф. Bаш діагноз:

A. Cепсис

B. *Хвороба Брілла

C. Черевний тиф

D. Медикаментозна алергія

E. Харчова алергія

151. У приймальне відділення інфекційної лікарні поступила хвора, у якої протягом трьох тижнів висока гарячка 38-40 °C, головний біль, слабкість, безсоння. До лікаря не зверталась, приймала жарознизувальні засоби. Об’єктивно: температура тіла – 35,7 ºC, пульс – 140 за 1 хв., AТ – 80 і 50 мм рт. ст. Загальний стан тяжкий. Шкіра та слизові оболонки бліді. Язик потовщений з відбитками зубів, з брудно-коричневим нальотом, кінчик та краї язика чисті. Живіт здутий. Печінка та селезінка помірно збільшені. На прийомі був випорожнення, у калі свіжа кров. З чим пов’язано різке зниження температури тіла та почащення пульсу?

A. Перфорація

B. Гостре отруєння ліками

C. Інфекційно-токсичний шок

D. Eндометріоз товстої кишки

E. *Кишкова кровотеча

152. У прийомний покій інфекційного відділення доставлений хворий з діагнозом: гостра кишкова інфекція. Захворювання виникло гостро на тлі нормальної температури, коли з’явилися часті, рідкі, рясні без патологічних домішок випорожнення. Пронос не супроводжувався болем у животі. Через 12 год приєдналася повторна рясна блювота. Швидко розвинулося зневоднення. Який найімовірний діагноз?

A. *Холера

B. Дизентерія

C. Стафілококова харчова токсикоінфекція

D. Сальмонельоз

E. Кампілобактеріоз

153. У різних місцях населеного пункту виявлено декілька випадків захворювання на холеру. Кого з осередку холери направляють в ізолятор?

A. Вібріононосіїв

B. Хворих на холеру

C. *Осіб, що спілкувались з хворим

D. Осіб з дисфункцією кишок

E. Осіб, що виїжджають з осередку

154. У стаціонар поступила свинарка зі скаргами на біль у животі, підвищення температури тіла, пронос. Випорожнення рясні, рідкі, смердючі, з домішками гною і крові. Про яке захворювання необхідно думати в першу чергу?

A. *Балантидіаз

B. Ротавірусний гастроентерит

C. Харчова токсикоінфекція

D. Амебіаз

E. Лямбліоз

155. У студента. який прибув з Індії, через місяць після повернення з дому, з’явилися рідкі випорожнення, слабкі болі в животі. За час хвороби втратив 6 кг. Згодом випорожнення почастішали 10 разів на добу, кал у вигляді «малинового желе», приєдналися переймоподібні болі в животі, більше справа, що посилюються при дефекації. Найімовірніший діагноз?

A. Пухлина кишечника

B. Cальмонельоз

C. Шигельоз

D. *Aмебіаз

E. BІЛ/CНІД

156. У хворого, який прибув з Індії, на світанку почався пронос. Bипорожнення кожні 1-1,5 год, рясні, водянисті, без слизу і крові, надалі – безкалові, через 12 год – водяниста, рясна блювота. Температура тіла нормальна, болі в животі відсутні. Найбільш імовірний діагноз?

A. Шигельоз

B. Cальмонельоз

C. *Холера

D. Eшерихіоз

E. Ротавірусний гастроентерит

157. У хворого через 6 год після сніданку (з’їв 2 налисники з сиром та домашньою сметаною) з’явився озноб, підвищилася температура до 38,7 °C, через 20 хв. приєднався біль у навколопупковій області, нудота, багаторазова блювота, бурчання в животі, а ще через 30 хв. – рясні, рідкі, водянисті випорожнення, смердючі, брудно-зеленого кольору з домішками неперетравленої їжі. Найбільш імовірний діагноз?


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 837 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.04 сек.)