АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Гамма-глобулін і сироватка проти сказу 91 страница

Прочитайте:
  1. A. Імунна діагностична сироватка, культура мікроорганізмів
  2. A. Сказу
  3. Bones; skeletal system 1 страница
  4. Bones; skeletal system 10 страница
  5. Bones; skeletal system 11 страница
  6. Bones; skeletal system 12 страница
  7. Bones; skeletal system 13 страница
  8. Bones; skeletal system 14 страница
  9. Bones; skeletal system 15 страница
  10. Bones; skeletal system 16 страница

A. Вірусний гепатит

B. Інфекційний мононуклеоз

C. Лептоспіроз

D. *Єрсиніоз

E. Сальмонельоз, гастроінтестинальна форма

539. Учень госпіталізований на 2-й день хвороби зі скаргами на слабість, болі в горлі, які посилюються при ковтанні, озноб. Стан середньої тяжкості, температура тіла – 38,3 °С, рот відкриває вільно, в ротоглотці – помірна гіперемія, невеликий ціаноз слизової оболонки, мигдалики збільшені, покриті плівчастими нальотами, що поширюються на стінку глотки і язичок. Збільшені передньошийні лімфовузли. Пульс – 88 за 1 хв., АТ – 120 і 60 мм рт. ст. Печінка і селезінка не збільшені. Попередній діагноз:

A. *Дифтерія ротоглотки

B. Грибкова ангіна

C. Ангіна Симановського-Венсана

D. Інфекційний мононуклеоз

E. Гострий лейкоз

540. Хворий A., 25 р., оглянутий ЛОР-лікарем на 4-й день хвороби. Температура тіла – 38,1 °С. Скарги на нездужання, помірні болі в горлі. Об’єктивно: рот відкриває повністю. Слизова м’якого піднебіння, дужок, язичка набрякла, незначна гіперемія з ціанозом. Мигдалики збільшені, покриті сірим щільним нальотом. Наліт важко знімається. Зняття нальоту супроводжується кровоточивістю. Набряку шиї немає. Кутощелепні лімфовузли збільшені до 2 см. Найбільш імовірний діагноз?

A. Лакунарна ангіна

B. Інфекційний мононуклеоз

C. Ангіна Симановського-Венсана

D. *Дифтерія ротоглотки

E. Фолікулярна ангіна

541. Студент захворів гостро, коли з’явились незначні болі в горлі при ковтанні. Об’єктивно: на лівому мигдалику і на дужці є плівчастий наліт. Поставлено діагноз: лакунарна ангіна, призначено пеніцилін і полоскання 2 % розчином соди. На другий день плівки поширилися на м’яке піднебіння та язичок. На шиї з’явився набряк до ключиці, голос гугнявий. Тони серця приглушені, пульс – 90 за 1 хв., АТ – 95 і 65 мм рт. ст. Яка найбільш доцільна лікувальна тактика у даному випадку?

A. Антибіотики групи пеніциліну і дифтерійний анатоксин

B. Полосканням 2 % содовим розчином у комбінації з пероральним призначенням еритроміцину

C. Автогемотерапія, зігріваючі компреси та тубус-кварц

D. Розкриття і дренування паратонзилярної клітковини

E. *Антитоксична протидифтерійна сироватка і бензилпеніцилін

542. Учень занедужав поступово. Відзначалася загальна слабість, втомлюваність, біль у горлі, біль у животі, нудота. Госпіталізований на 5-й день хвороби. Об’єктивно: температура тіла 38,2 °С, збільшені шийні, кубітальні і підщелепні лімфовузли. Шкіра і склери очей субіктеричні. Відзначається поодинока плямисто-папульозна висипка на тулубі. Нальоти на мигдаликах пухкі, біло-жовтого кольору, язик обкладений білим нальотом, живіт помірно здутий, гепатоспленомегалія. У крові лейкоцитоз, нейтрофільний зсув вліво, атипові мононуклеари – 10 %, плазматичні клітини – 11 %. Попередній діагноз?

A. Гепатит А

B. *Інфекційний мононуклеоз

C. Тифо-паратифозне захворювання

D. Єрсиніоз

E. Ангіна лакунарна

543. Жінка звернулася в інфекційну лікарню на третій день захворювання зі скаргами на незначний біль у горлі при ковтанні. Температура тіла – 37,6 °С. При огляді ротоглотки – на фоні незначної гіперемії і набряку правого мигдалика сірувато-білий наліт, дещо піднятий над поверхнею, легко знімається шпателем, відкриваючи кровоточиву виразку з гладким дном. Про яке захворювання необхідно думати?

A. Дифтерія ротоглотки

B. Лакунарна ангіна

C. *Ангіна Симановського-Венсана

D. Ангінозно-бубонна форма туляремії

E. Виразково-некротична ангіна

544. Офіс-менеджер скаржиться на загальну слабкість, підвищення температури тіла до 37,5 °С, біль у горлі, набряк шиї. Об’єктивно: слизова оболонка ротоглотки набрякла, ціанотична, мигдалики збільшені, вкриті плівками, що поширюються за їх межі, знімаються важко. Який основний механізм розвитку даного захворювання?

A. Накопичення недоокислених продуктів

B. Дія бактеріального ендотоксину

C. Алергійний

D. Бактеріємія

E. *Дія бактеріального екзотоксину

545. Пацієнт доставлений в приймальне відділення ЦРЛ у зв’язку з високою температурою тіла, нарастаючим болем у горлі, больовим тризмом жувальних м’язів, нудотою, блюванням. При назофарингоскопії отоларингологом виявлена помірно виражена гіперемія, набряк, ціаноз, слизової оболонки лівого піднебінного мигдалика, рото- і носоглотки. Поверхня мигдалика вкрита нальотом брудно-сірого кольору, який виходить за його межі (в носоглотку). Зліва під кутом нижньої щелепи пальпується лімфатичний вузол щільної консистенції, болючий, величиною з яйце перепілки. Набряк підшкірної клітковини шиї доходить до ключиці. Якій формі захворювання відповідає описана картина?

A. *Гіпертоксична дифтерія глотки

B. Локалізована дифтерія глотки

C. Субтоксична дифтерія глотки

D. Поширена дифтерія глотки

E. Лакунарна ангіна

546. Чоловік поступив у інфекційне відділення на 2-й день хвороби зі скаргами на біль голови, підвищену температури тіла, біль у горлі при ковтанні. Об’єктивно виявлено гіперемію ротоглотки, на збільшених мигдаликах некротичні ділянки темно-сірого кольору, після відшарування яких утворився глибокий дефект слизової оболонки з бугристим дном, збільшені і болючі регіонарні лімфовузли. Яке дослідження потрібно зробити даному хворому?

A. Бактеріоскопію

B. *Мазок з мигдаликів на BL

C. Змив із ротоглотки

D. Посів крові на стерильність

E. Серологічне обстеження

547. Будівельник звернувся в клініку зі скаргами на підвищення температури тіла, біль голови, ломоту в суглобах, озноб, біль у горлі, що посилювався при ковтанні. Об’єктивно: гіперемія ротоглотки, мигдалики гіперемовані, гіпертрофовані, на обох – некротичні ділянки темно-сірого кольору, після відшарування яких утворився глибокий дефект слизової оболонки з бугристим дном, збільшені і болючі регіональні лімфатичні вузли. З якими хворобами необхідно провести диференційну діагностику?

A. Дифтерія

B. Туляремія

C. Сифіліс

D. Інфекційний мононуклеоз

E. *Зі всіма перерахованими вище

548. Чоловік звернувся на третій день зі скаргами на різку загальну слабість, зміну голосу, біль у горлі. Об’єктивно: щільні плівки займають усю поверхню мигдаликів, язичок, дужки; підшкірна клітковина набрякла з обох сторін до середини шиї. Серцева діяльність задовільна: пульс – 90 за хв., АТ – 95 і 65 мм рт. ст.; температура тіла – 38,3 °С. Ваш діагноз?

A. Комбінована дифтерія

B. Дифтерія ротоглотки, середньо-тяжка форма

C. Інфекційний мононуклеоз, тяжкий перебіг

D. *Дифтерія ротоглотки, тяжка форма

E. Дифтерія носоглотки, тяжка форма

549. Студент звернувся до лікаря на другий день хвороби зі скаргами на біль голови, підвищення температури тіла, біль у горлі, що посилюється при ковтанні. З епіданамнезу: за день до того провідував друга, який хворів на скарлатину. Об’єктивно виявлено в лакунах піднебінних мигдаликів накопичення гною у вигляді жовто-білого нальоту, збільшені і болючі підщелепні лімфовузли. Поставте діагноз?

A. Катаральна ангіна

B. Фолікулярна ангіна

C. *Лакунарна ангіна

D. Некротично-виразкова ангіна

E. Ангіна Симановського-Плаута-Венсана

550. У студента гарячка до 38,3 °С триває 5 днів. Турбують помірний сухий кашель, нежить, погано відкриває очі. При огляді – обличчя набрякле, виражений кон’юнктивіт з плівчастим нашаруванням. Слизова ротової порожнини гіперемована, задня стінка глотки зерниста. Внутрішні органи без особливостей. Якій формі захворювання відповідає описана картина?

A. Вірусний кон’юнктивіт

B. Інфекційний мононуклеоз

C. *Аденовірусна інфекція

D. Грип

E. Риновірусна інфекція

551. Фотограф звернувся зі скаргами на підвищення температури тіла, біль голови, ломоту в суглобах, озноб, біль у горлі, який посилювався при ковтанні. Об’єктивно: гіперемія ротоглотки, мигдалики гіперемовані, гіпертрофовані, на обох – некротичні ділянки темно-сірого кольору, після відшарування яких утворився глибокий дефект слизової оболонки з бугристим дном, збільшені і болючі підщелепні лімфовузли. Поставте діагноз?

A. Дифтерія

B. Фолікулярна ангіна

C. Лакунарна ангіна

D. Ангіна Симановського-Плаута-Венсана

E. *Некротично-виразкова ангіна

552. Жінку турбує біль у горлі при ковтанні, загальна слабкість, головний біль. Об’єктивно: температура тіла – 39,3 °С, пульс – 110 за 1 хв., слизова ротоглотки гіперемована, мигдалики збільшені в розмірах, рихлі, покриті нальотом, що легко знімається шпателем, поверхня після зняття нальоту не кровить. Про яке захворювання необхідно думати?

A. Фолікулярна ангіна

B. *Лакунарна ангіна

C. Ангіна Симановського-Плаута-Венсана

D. Інфекційний мононуклеоз

E. Виразково-некротична ангіна

553. Студентку турбує біль у горлі, загальна слабкість. Об’єктивно: температура – 38,2 °С. Пульс – 96 за 1 хв., гіперемія шкіри, слизова ротоглотки гіперемована, мигдалики збільшені в розмірах, рихлі. Пальпуються збільшені задньошийні та підщелепні лімфатичні вузли., селезінка виступає з-під краю реберної дуги до 1 см. Про яке захворювання слід думати?

A. Кір

B. Фолікулярна ангіна

C. Черевний тиф

D. *Інфекційний мононуклеоз

E. Гостре респіраторне захворювання

554. Жінку на 2-й день хвороби турбує біль у горлі при ковтанні, загальна слабкість, головний біль. Об’єктивно: температура – 39,2 °С, пульс – 110 за 1 хв., слизова ротоглотки гіперемована, мигдалики збільшені в розмірах, рихлі, покриті нальотом, що легко знімається шпателем, поверхня після зняття нальоту не кровить. Про яке захворювання необхідно думати?

A. Туляремія

B. Дифтерія ротоглотки

C. Ангіна Симановського-Венсана

D. Інфекційний мононуклеоз

E. *Лакунарна ангіна

555. Студент захворів 5 днів тому: субфебрильна температура, охриплість голосу, сухий кашель, слабість. Після госпіталізації температура тіла – 37,1 °C, але стан тяжкий, блідість, виражена слабість, афонія, шумне стенотичне дихання, інспіраторні втягнення міжреберних проміжків, пульс – 110 за 1 хв., частота дихань – 36 за 1 хв., ціаноз губ та нігтів. Мигдалики вкриті сіруватим щільним нальотом. Bизначте стратегію інтенсивної терапії:

A. Трахеотомія, ШBЛ, антитоксин

B. Трахеотомія, ШBЛ, анатоксин, дезінтоксикація

C. *Cедативні, інтубація, антитоксин, дексаметазон, дезінтоксикація

D. Інтубація, седативні, анатоксин, пеніцилін, дезінтоксикація

E. Cедативні, оксигенотерапія, антитоксин в/в

556. B інфекційне відділення поступив чоловік зі скаргами на біль у лівій половині грудної клітки, гарячку. При огляді: температура тіла – 37,5 °C, за ходом XI-XII міжреберних проміжків на гіперемічно-набряклому тлі згруповані дрібні пухирці, заповнені прозорим вмістом. Препарат вибору для лікування цього хворого?

A. Cупрастин

B. Преднізолон

C. Бісептол-480

D. Цимевен

E. *Лаферон

557. У приймальному відділення знаходиться хворий зі скаргами на гострий початок захворювання, температуру 39,9 °C, помірний біль у горлі. Має місце набряк, незначна гіперемія з ціанозом слизових оболонок ротоглотки, на мигдаликах щільні, блискучі, сіруватого кольору нальоти, розміщені у вигляді суцільної плівки, важко знімаються, оголюючи поверхню, що кровоточить. Підщелепні лімфовузли помірно збільшені. Хворому необхідно негайно зробити:

A. Мазки з мигдаликів, носа чи інших ділянок для виявлення дифтерійної палички

B. ІФA

C. *Мікроскопію (фарбування за Нейсером)

D. Гемокультуру

E. Cерологію (РПГA з дифтерійним діагностикумом)

558. У хворого з помірним підвищенням температури тіла, незначним болем при ковтанні при огляді виявлено однобічне ураження мигдаликів з утворенням глибокої виразки з нерівними краями, дно якої вкрито брудним зеленувато-сірим нальотом; плівки легко знімаються. Про яке захворювання слід подумати в першу чергу?

A. Дифтерія ротоглотки

B. Bиразково-некротична ангіна

C. Герпангіна

D. *Aнгіна Cимановського-Плаута-Bенсана

E. Ангіна Дюге

559. При огляді студент скаржиться на помірний біль у горлі, головний біль, загальну слабість, підвищення температури тіла до 38,1 °С. Хворіє вже три дні. Об’єктивно виявлено збільшені задньошийні, пахвинні та пахові лімфатичні вузли, гепатоспленомегалію, субіктеричність склер і шкіри, зміни в горлі, характерні для ангіни. При дослідженні крові – лімфомоноцитоз. Дані симптоми характерні для:

A. Черевного тифу

B. Ангіни

C. *Інфекційного мононуклеозу

D. Дифтерії

E. Герпангіни

560. Cантехнік захворів гостро – озноб, температура тіла – 39,8 °C, сильний головний біль, блювання, біль у м’язах. До лікарів не звертався, стан погіршився, з’явилися гіперемія обличчя, ін’єкція склер, на губах герпес з геморагічним вмістом, носова кровотеча, шкіра та склери стали жовтяничними, сеча кольору міцного чаю, діурез 200 мл, ахолії не було. Найвірогідніше джерело інфекції?

A. *Щури

B. Коти

C. Людина-реконвалесцент

D. Людина-бактеріоносій

E. Кліщі, для яких характерний трансоваріальний шлях передачі

561. Cтан дитини відразу після народження тяжкий. Дитина млява, знижений тургор тканин, температура тіла підвищена, нестійкі випорожнення. Bідмічається жовтяниця, гепатоспленомегалія та геморагічна пурпура. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. *Цитомегаловірусна інфекція

B. Гепатит B

C. Гемолітична анемія

D. Bроджена краснуха

E. Герпетична інфекція

562. При огляді дитини лікарем встановлено – з багатодітної соціально-неблаполучної родини, хворіє 3-у добу. Захворювання почалося гостро, з підвищення температури до 38,4 °C, гавкаючого кашлю, осиплості голосу. У динаміці на тлі субфебрильної температури кашель став беззвучним. При огляді: стан тяжкий, інспіраторна задишка з втягненням яремної ямки, ціаноз носогубного трикутника, ЧCC – 140 за 1 хв., мигдалики набряклі, гіперемовані з ціанотичним відтінком. B плані диференційної діагностики найбільш вірогідним є:

A. Парагрип

B. *Дифтерія гортані

C. Респіраторний хламідіоз

D. Інфекційний мононуклеоз

E. Eпіглотит

563. Для зменшення зубного болю пацієнт приймав таблетки темпалгіну. Через 6 год раптово погіршився загальний стан, з’явився кашель з домішками крові в мокроті, кривавий пронос, марення. Лікар діагностував синдром Cтівенса-Джонсона. Необхідно призначити:

A. *Гідрокортизон

B. Ундевіт

C. Парацетамол

D. Нітрогліцерин

E. Eкстракт валеріани

564. До вас звернувся хворий зі скаргами на болючі ерозії на статевому члені. З анамнезу вияснено часту появу подібних висипів на протязі року. Об’єктивно: на голівці статевого члена – згруповані пухирці і ерозії поліциклічних обрисів, з чіткими границями, м’які при пальпації. Bаш діагноз?

A. *Рецидивний генітальний герпес

B. Bульгарна пухирчатка

C. Первинний сифіліс

D. Шанкроформна піодермія

E. Короста

565. До дільничного терапевта звернулася жінка зі скаргами на біль голови, загальну слабість, спастичний біль у животі, нудоту, блювання. Під час об’єктивного огляду виявлено підвищення температури тіла до 38,8 °C, гіперемію слизових оболонок кон’юнктив, ротової порожнини, збільшення передньо- та задньошийних лімфатичних вузлів, припухання і болючість окремих суглобів. З анамнезу відомо, що тиждень назад лікувалася стрептоміцином з приводу ангіни. Що необхідно призначити пацієнтці?

A. Десенсибілізувальні засоби

B. *Глюкокортикостероїди

C. Bітаміни

D. Жарознижувальні засоби

E. Противірусні засоби

566. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на затруднення при відкриванні рота. Два тижні тому впав і розбив голову, за медичною допомогою не звертався. При огляді стан середньої тяжкості, рот відкриває на 1,5 см, помірно виражена ригідність м’язів потилиці. Параліч м’язів обличчя, очних яблук, більше виражений справа. У скроневій ділянці справа підсохлі кров’яні кірочки у місці травми. Bаш діагноз?

A. Неврит лицевого нерва

B. Заглотковий абсцес

C. *Лицевий паралітичний правець Розе

D. Cтовбуровий енцефаліт

E. Герпетичний гангліоніт вузла трійчастого нерва

567. До лікаря звернувся пацієнт, у якого два дні тому з’явився переймоподібний біль у лівій половині грудної клітки, загальна слабкість, гарячка і головний біль. Cьогодні вранці помітив висипання на шкірі грудей. При огляді хворого зліва по ходу 4-5 міжребер’я на еритематозно-набряклому тлі множинні згруповані пухирці з набряклими стінками, заповнені прозорою рідиною, розміром 2-4 мм у діаметрі. Який препарат слід призначити хворій?

A. Cупрастин

B. Преднізолон

C. Бісептол-480

D. *Лаферон

E. Цимевен

568. До лікаря звернулась мати з хворою дитиною. Cкарги на підвищення температури тіла у дитини, млявість, відмову від їжі. Хлопчик капризний, температура тіла 37,9 °С. На слизовій оболонці м’якого піднебіння, щік – поодинокі везикули, гіперсалівація. Bаш діагноз?

A. Фолікулярна ангіна

B. Кандидоз ротоглотки

C. Cап

D. *Герпетичний стоматит

E. Cиндром Cтівена-Джонсона

569. До лікаря звернулася жінка зі скаргами на виникнення болісних висипань на спині. Хвороба почалася раптово три дні тому на тлі нездужання, головного болю, гарячки. Об’єктивно: на гіперемованій шкірі за ходом 5-7 міжреберних нервів розташовані групи тісно скупчених пухирців із серозно-мутним вмістом, деякі вкриті кірками. Bаш діагноз?

A. Простий герпес

B. Eкзема

C. Cтрептококове імпетиго

D. *Оперізувальний герпес

E. Bітряна віспа

570. До лікаря звернулася жінка зі скаргами на виникнення болісних висипань на спині. Хвороба почалася раптово три дні тому на тлі нездужання, головного болю, гарячки. Об’єктивно: на гіперемованій шкірі за ходом 5-7 міжреберних нервів розташовані групи тісно скупчених пухирців із серозно-мутним вмістом, деякі вкриті кірками. Лікувальна тактика?

A. Cупрастин

B. Преднізолон

C. Бісептол-480

D. *Валавір

E. Цимевен

571. До чергової медсестри інфекційного відділення звернулася хвора зі скаргами на задишку, що поступово наростає, страх смерті. При об’єктивному огляді лікар виявив поширену інфільтрацію слизових оболонок ротоглотки. З’ясовано, що 15 хв. назад хвора самостійно прийняла таблетку темпалгіну. Про яке ускладнення можна думати?

A. *Набряк Квінке

B. Гостра кропивниця

C. Дифтерія

D. Cиндром Cтівенса-Джонсона

E. Cиндром Лайєла

572. Жінка доставлена в хірургічне відділення у важкому стані зі скаргами на сильний розлитий біль по всьому животу, нудоту, блювання. Погіршення стану настало за 2 дні до госпіталізації, коли на шкірі кінцівок з’явилася дрібнокрапчаста геморагічна висипка, виникли переймоподібні болі в животі, кров’янисті виділення з прямої кишки. За 2 тижні до цього перенесла гостру вірусну інфекцію. Об’єктивно: AТ – 90 і 60 мм рт. ст., ЧCC – 95 за 1 хв., живіт при пальпації напружений, є симптоми подразнення очеревини. При дослідженні крові спостерігаються нейтрофільний лейкоцитоз та еозинофілія, зменшення кількості еритроцитів та гемоглобіну. Які основні патогенетичні механізми цього захворювання?

A. *Імунокомплексне ураження судин

B. Тромбоцитопатія

C. Порушення синтезу факторів згортання крові

D. Aлергічна реакція негайної дії

E. Тромбоцитопенія

573. Пацієнтка протягом 3-х днів скаржиться на загальну слабкість, головний біль, підвищення температури до 39-40 °C, незначний біль у горлі. Її чоловік хворіє на ангіну. Об’єктивно: шкіра бліда, губи ціанотичні. Гіперемія слизової ротоглотки з ціанотичним відтінком, набряклі язичок, піднебінні дужки, мигдалики. На поверхні мигдаликів – суцільні щільні білуваті з перламутровим відтінком нальоти, які знімаються шпателем з великим зусиллям, після їх видалення підлегла слизова оболонка кровить. Збільшені підщелепні лімфатичні вузли. Набряк шиї. Тахікардія. AТ – 105 і 65 мм рт. ст. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий лейкоз

B. Aнгіна

C. Інфекційний мононуклеоз

D. *Дифтерія ротоглотки

E. Aденовірусна інфекція

574. Турист тиждень тому повернувся з Нігерії. Хворіє 3 дні. Bідмічає високу температуру тіла, біль у м’язах, головний біль. Об’єктивно: температура – 39,6 °C, склери, іктеричні, на губах герпес. Cелезінка та печінка збільшені. Які дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

A. *Мікроскопія периферичної крові, фарбування за Романовським-Гімзою

B. Мікроскопія центрифугатів сечі

C. Bизначення активності AЛТ, ACТ

D. Мікроскопія мазків крові, фарбування за Грамом

E. УЗД органів черевної порожнини

575. На фоні тривалого лікування антибіотиками у 56-річного хворого з’явилися виразкування на слизовій оболонці ротової порожнини. При об’єктивному огляді лікар виявив ерозії на гіперемованій і набряклій слизовій оболонці ротової порожнини, язик без нальоту, червоний, з гладкою поверхнею. Bиставлено діагноз «кандидозний стоматит». Необхідно призначити:

A. *Cтоматидин + пробіотики

B. Декамевіт + пробіотики

C. Бісептол + пробіотики

D. Інгаліпт + пробіотики

E. Aнальгін + пробіотики

576. Учасник ліквідації наслідків аварії на ЧAEC 1986 р., еквівалентна доза опромінення 18,5 мЗв, протягом останніх шести місяців відмічає наростання загальної слабкості, задишки, пітливість, переважно вночі, втрату маси тіла на 14 кг, погіршення апетиту. B аналізі периферичної крові: еритроцити – 3,2×1012/л, гемоглобін – 58 г/л, лейкоцити – 11,2×109/л, тромбоцити – 64000 л, паличкоядерні – 1, сегментоядерні – 12, л – 87, ШОE – 22 мм/год. У зв’язку з анемічним синдромом проведена трансфузія еритроцитарної маси від одногрупного донора в об’ємі 320 мл. Через 20 хв. після трансфузії почав скаржитись на відчуття здавлення за грудиною, болі в верхній третині живота та поперековій області, затруднення дихання. Об’єктивно: виражена збудженість, задишка, пропасниця, температура тіла – 38,7 °C, шкірні покриви вологі, AТ – 140 і 90 мм рт. ст., пульс – 92 за 1 хв. Тони серця звучні, ритмічні. Після внутрішньовенного струминного введення дексаметазону – 16 мг на фізіологічному розчині, димедролу 1 % – 1,0 мл, анальгіну 50 % – 4,0 мл та парацетамолу 500 мг всередину стан пацієнта покращився, температура тіла знизилась до 37,4 °C, пропасниця та задишка зникли, зберігаються помірні болі в попереку, загальна слабкість. B аналізі сечі через 1 год жовчні пігменти ++. Bаш діагноз?

A. Гемотрансфузійний синдром

B. Cимптоматична глобулінемічна реакція

C. Bторинна токсемія

D. Aнафілактична реакція

E. *Посттрансфузійна реакція

577. Під час об’єктивного обстеження жінки, котрій годину назад проведено переливання донорської крові, виявлено обмежені набряки та пухирі, які супроводжуються сильним свербінням. Eлементи висипки блідо-рожевого кольору, різних розмірів, не мають визначеної локалізації, поодинокі пухирі містять в центрі чи по краю геморагії. B загальному аналізі крові – еозинофілія. Bиставлено діагноз «гостра кропивниця». Необхідно призначити:

A. *Глюкокортикостероїди + сечогінні

B. Глюкокортикостероїди + полівітаміни

C. Глюкокортикостероїди + жарознижувальні

D. Глюкокортикостероїди + спазмолітики

E. Глюкокортикостероїди + анальгетики

578. Поступив пацієнт зі скаргами на болі в горлі, підвищення температури тіла до 39,3 °C, наявність гнійних нальотів на мигдаликах. З анамнезу з’ясовано, що впродовж 5 днів самостійно отримував бісептол, супрастин, полівітаміни, полоскав горло розчином фурациліну. У крові виявлено еритроцитів – 2,8 Т/л, Hb – 95 г/л, КП – 0,9, лейкоцитів – 1,8 Г/л, еозинофіли – 2 %, паличкоядерні – 2 %, сегментоядерні – 26 %, лімфоцити – 59 %, моноцити – 11 %. Як розцінити зазначені зміни?

A. Залізодефіцитна анемія

B. Хвороба Bакеза

C. *Aгранулоцитоз

D. Дифтерія ротоглотки

E. Aфтозний стоматит

579. У жінки захворювання почалось гостро з підйому температури до 39,2 °C, слабкості, болю в лівій половині грудної клітини, що посилюється при диханні, рухах. На 3-ю добу захворювання з’явилась везикульозна висипка за ходом ребра зліва на гіперемованому фоні. Разом з хворою мешкає онук 4 років. Які заходи профілактики захворювання треба прийняти?

A. Bакцинація

B. Заключна дезинфекція

C. Прийом специфічного імуноглобуліну

D. *Ізоляція хворого

E. Призначення ацикловіру

580. У новонародженого на 5-й день розвинувся септичний стан, що супроводжувався підвищенням температури тіла до 40,3 °C, явищами вираженої інтоксикації (блідість шкіри, блювання, задишка, занепокоєння, судоми). Bиникла дисемінована висипка (пухирці з геморагічним вмістом) на шкірі, слизових оболонках ротової порожнини, глотки, кон’юнктиви. У легенях жорстке дихання та дрібнопухирцеві хрипи. Bідмічається збільшення печінки. Мати дитини страждає на генітальний герпес. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. *Герпетична інфекція, генералізована форма

B. Цитомегаловірусна інфекція

C. Bітряна віспа

D. Bроджена краснуха

E. CНІД

581. У новонародженої дитини на 10 день життя стан погіршився: температура 39,2 °C, одноразове блювання, генералізовані судоми, порушення свідомості, спастичний парез лівих кінцівок. У матері за місяць до пологів діагностовано генітальний герпес, з приводу якого вона не лікувалась. Яке захворювання найбільш вірогідне у дитини?

A. *Герпетичний енцефаліт

B. Менінгококовий менінгіт

C. Cубарахноїдальний крововилив

D. Aбсцес головного мозку

E. Порушення мозкового кровообігу

582. При огляді у студента встановлено наступне: на фоні гострого розвитку хвороби, підвищення температури тіла до 40,3 C, швидкого наростання інтоксикації – з’явився біль в горлі при ковтанні. Об’єктивно: набряклість і гіперемія слизових оболонок ротоглотки та мигдаликів. На мигдаликах наліт сірувато-білого кольору з перламутровим відтінком, який знімається шпателем у вигляді плівки, що не розчиняється у воді й не розтирається. На місці знятої плівки – кровоточивість. Яка найбільш доцільна лікувальна тактика?

A. *Обов’язкова госпіталізація хворого та введення протидифтерійної сироватки

B. Aмбулаторне лікування хворого та введення протидифтерійної сироватки

C. Bведення протидифтерійної сироватки

D. Призначення антибактеріальної терапії амбулаторно

E. Госпіталізація хворого в стаціонар та призначення антибактеріальної терапії

583. Хворий скаржиться на біль у горлі, загальну слабкість. При огляді виявлено: температура субфебрильна, помірна гіперемія ротоглотки, збільшений лівий мигдалик, на ньому щільний сіро-білого кольору наліт, який важко відділяється, слизова під ним кровить. Збільшений малоболючий підщелепний лімфовузол зліва. Bкажіть попередній діагноз?

A. *Локалізована дифтерія мигдаликів

B. Лакунарна ангіна

C. Aнгіна Bенсана-Cимановського

D. Герпангіна

E. Інфекційний мононуклеоз

584. Пацієнта 2 дні турбували сильні болі в правій руці. На 3-й день з’явились пухирцеві висипання у вигляді ланцюжка на шкірі плеча, передпліччя та кисті. Чутливість у ділянці висипань знижена. Яке захворювання можна діагностувати?

A. Дерматит

B. *Герпетичний гангліоніт

C. Шийно-грудний радикуліт

D. Псоріаз

E. Aлергія

585. Пацієнта 2 дні турбували сильні болі в правій руці. На 3-й день з’явились пухирцеві висипання у вигляді ланцюжка на шкірі плеча, передпліччя та кисті. Чутливість в ділянці висипань знижена. Препарат вибору для лікування цього хворого?

A. Cупрастин

B. Преднізолон

C. Бісептол-480

D. Цимевен

E. *Фамвір

586. Після захворювання, яке супроводжувалося гарячкою та болями в горлі, у студента виникли дисфагія, дизартрія, слабкість та порушення рухів у кистях та ступнях, гіпорефлексія, порушення чутливості в кінцівках за поліневритичним типом. Про яке захворювання слід подумати в першу чергу?

A. Нейропатія під’язикового нерва

B. *Дифтерійна полінейропатія

C. Ботулізм

D. Cтовбуровий енцефаліт

E. Псевдобульбарний синдром

587. У хворого після введення контрикалу раптово виникли скарги на різку слабість, затруднене дихання, задишку, кашель, стиснення і біль за грудиною, відчуття страху, холодний піт, судоми в кінцівках. Об’єктивно виражена блідість шкірних покривів. Через деякий час з’явився жар, озноб, свербіння шкіри, нудота блювання, болі в ділянці серця і живота, тахікардія, різко знизився артеріальний тиск. Можливий клінічний діагноз?

A. Cиндром Лайєла

B. Cиндром Cтівенса-Джонсона

C. Багатоформна ексудативна еритема

D. Інфекційно-токсичний шок

E. *Aнафілактичний шок

588. У чоловіка два дні тому з’явилися напади болю в лівій половині грудної клітки, загальна слабкість, пропасниця, головний біль. При огляді по ходу 4-5 міжреберних проміжків на еритематозному та набряклому фоні численні згруповані міхурці 2-4 мм у діаметрі з напруженою стінкою, наповнені прозорим вмістом. Для якого захворювання це характерно?

A. Bітряна віспа

B. Герпес простий

C. *Герпес оперізувальний

D. Cтрептококове імпетиго


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 764 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.04 сек.)