АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Гамма-глобулін і сироватка проти сказу 86 страница

Прочитайте:
  1. A. Імунна діагностична сироватка, культура мікроорганізмів
  2. A. Сказу
  3. Bones; skeletal system 1 страница
  4. Bones; skeletal system 10 страница
  5. Bones; skeletal system 11 страница
  6. Bones; skeletal system 12 страница
  7. Bones; skeletal system 13 страница
  8. Bones; skeletal system 14 страница
  9. Bones; skeletal system 15 страница
  10. Bones; skeletal system 16 страница

A. *Шигельоз

B. Aмебіаз

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Єрсиніоз

E. Cальмонельоз

274. Хвора 20 р., приїхала із Західного Сибіру. Скаржиться на болі в області печінки та жовчного міхура, гіркоту у роті. Об’єктивно: субіктеричність склер, живіт м’який, при пальпації болючий в області жовчного міхура. При дослідженні крові має місце еозінофілія – 21 %. Зі слів хворої вона вживала строганину з річної риби. Яка найбільш вірогідна патологія, яка зумовлює таку картину?

A. *Опісторхоз

B. Аскаридоз

C. Трихоцефальоз

D. Лямбліоз

E. Трихінельоз

275. Хвора 26 р., поступила до терапевтичного відділення зі скаргами на сверблячку шкіри, слабкість, рідкі випорожнення, проноси 1-2 рази на добу. Об’єктивно: достатнього харчування, на шкірі висипання червоного кольору у вигляді «кропивниці», яка має лінійний характер. В крові еозинофільна реакція крові – 28 %. Мешкає у сільській місцевості. Яка найбільш вірогідна патологія, яка зумовлює таку картину?

A. Сальмонельоз

B. *Стронгілоїдоз

C. Харчова токсикоінфекція

D. Лямбліоз

E. Трихоцефальоз

276. Хвора 45 р., поступила в клініку на 2-й день хвороби зі скаргами на слабкість, диплопію, сухість в роті, закрепи. 3 дні тому їла копчену свинину домашнього виготовлення. При огляді шкіра бліда, свідомість ясна. Температура – 37,2 °С, пульс – 68 за 1 хв., АТ – 120 і 80 мм рт. ст., зіниці розширені, реакція на світло повільна, птоз, горизонтальний ністагм. Парез м’якого піднебіння. Чутливість непорушена. Менінгеальних знаків нема. Найбільш ефективним лікуванням буде:

A. Сульфаніламіди

B. Антибіотики

C. Сольові розчини

D. Противовірусні препарати

E. *Протиботулінічна антитоксична сироватка

277. Жінка хворіє протягом 17 днів. Мешкає у селі Веселе, працює свинаркою. Хвора скаржиться на сильну біль у животі, часті випорожнення (15 разів і більш на добу), нудоту, блювоту, головний біль, гарячку. Об’єктивно: обличчя бліде, очі запалі, тургор шкіри різко знижений. Язик сухий, обкладений білим нальотом, живіт різко здутий, при пальпації має місце біль в області товстих кишок. Печінка помірно збільшена. При дослідженні крові – лейкоцитоз 16×10 9/л, еозинофіли – 1 %, ШОЕ – 7 мм/год, має місце зсув лейкоцитарної формули вліво. Випорожнення з додатком крові, має гнилісний запах. При проведені ректороманоскопії в області сигмовидної та прямої кишок мають місце глибокі язви з підритими краями. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

A. Амебіаз

B. *Балантидіаз

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Пухлина прямої кишки

E. Харчова токсикоінфекція

278. Жінка поступила в клініку зі скаргами на диплопію, розлад ковтання, слабкість у правій руці, нестійкість при ходьбі. Скарги виникли через 12 днів після перенесеної ангіни, що супроводжувалася підвищенням температури до 38,2 °С, незначними болями в горлі і змінами конфігурації шиї. Ймовірний діагноз:

A. *Дифтерійна полінейропатія

B. Поліомієліт

C. Вірусний енцефаліт

D. Ботулізм

E. Порушення мозкового кровообігу

279. Хвора A., 45 р., переведена з очного відділення в інфекційне на 5-й день хвороби зі скаргами на загальне нездужання, нудоту, порушення ковтання і зору. Випорожнення відсутні. Які дослідження слід провести для постановки діагнозу?

A. *Біологічна проба на білих мишах

B. Посів сечі

C. Мікроскопія периферичної крові

D. Люмбальна пункція і посів ліквору

E. Посів крові

280. Жінка 3 дні назад повернулася з Індії. Захворіла. З’явилися рідкі випорожнення, що згодом набули водянистого вигляду, пізніше приєдналися багаторазове блювання, виражена слабість і спрага. Cтан погіршувався і через 12 год вона була доставлена в інфекційне відділення у тяжкому стані. Риси обличчя загострені, шкіра холодна, ціанотична, температура тіла 35,5 °C. Aфонія, судоми рук і ніг. Cкладка шкіри розправляється через 3 хв. Живіт втягнутий, неболючий при пальпації. Aртеріальний тиск 70 і 30 мм рт. ст. Пульс на променевій артерії не визначається, сечовипускання і випорожнення відсутні. Який ймовірний діагноз?

A. Кишковий єрсиніоз

B. Cальмонельоз

C. Eнтерогеморагічний ешерихіоз

D. *Холера

E. Aмебіаз, кишкова форма

281. Хвора Д., 18 р., госпіталізована із скаргами на нудоту, переймоподібні болі в животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок з неприємним запахом 6 разів на добу. Напередодні вечеряла м’ясним салатом. Яка перша допомога?

A. Пероральна регідратація глюкозо-електролітними розчинами

B. *Промити шлунок і кишківник розчином гідрокарбонату натрію до чистих промивних вод

C. Антибактерійні препарати широкого спектру дії

D. Відновлення нормальної мікрофлори кишківника

E. Промити шлунок і кишківник розчином перманганату калію до чистих промивних вод

282. Хвора Д., 20 р., скаржиться на слабкість, нудоту, періодичне самостійне виділення члеників гельмінта. Вживала шашлик із напівсирого м’яса. Під час овоскопії встановлено, що вид ціп’яка – неозброєний. Який препарат слід застосувати?

A. Пірантел

B. *Більтрицид (празиквантел)

C. Піперазин

D. Декарис

E. Хінін

283. Дитина скаржиться на сверблячку в області анального отвору. Зі слів матері дитина скрипить зубами уві сні, погано спить, неспокійна. Об’єктивно: достатнього харчування, блідість шкіряних покровів, язик незначно обкладений білим нальотом, живіт м’який, доступний для пальпації, болі не має. Має місце зниження гемоглобіну крові. Яка найбільш вірогідна патологія, яка зумовлює таку картину?

A. *Ентеробіоз

B. Стронгілоїдоз

C. Аскаридоз

D. Лямбліоз

E. Трихоцефальоз

284. Жінка приїхала із Західного Сибіру. Скаржиться на болі в області печінки та жовчного міхура, гіркоту в роті. Об’єктивно: субіктерічність склер, під час пальпації – біль в області жовчного міхура. Гемограма: лейкоцитоз – 12×109/л, еозинофіли – 25 %, ШОЕ – 28 мм/год. Зі слів хворої вона вживала сиру осетрову ікру. Яка патологія зумовила таку картину?

A. *Опісторхоз

B. Аскаридоз

C. Трихоцефальоз

D. Фасціольоз

E. Трихінельоз

285. Хвора М., 32 р., протягом місяця непокоїть кашель, підвищення температури до 38,1 °C. В анамнезі – аскаридоз. На рентгенограмі виявлено окремий гомогенний інфільтрат без чітких контурів. В аналізі крові – еозінофіли до 55 %. Який найбільш вирогідний діагноз?

A. *Еозинофільний інфільтрат (синдром Лефлера)

B. Туберкульоз легенів

C. Хронічний бронхіт, загострення

D. Вогнищева пневмонія

E. Пухлина легенів

286. Хвора Н., 25 р., повернулася з відпочинку в Єгипті. О 7 год ранку почався пронос. Bипорожнення кожні 2 год, рясні, водянисті, без слизу і крові. Через 12 год з’явилось водянисте рясне блювання. Температура тіла спочатку підвищилася до 37,3 °C, згодом стала 35,5 °C, болі в животі відсутні. Доставлена в інфекційне відділення. Невідкладна допомога?

A. Провести гемосорбцію

B. Bнутрішньовенно ввести поліглюкін

C. Bнутрішньовенно ввести 5 % розчину глюкози

D. Bнутрішньовенно ввести свіжозаморожену плазму

E. *Bнутрішньовенно ввести сольові розчини

287. Хвора Н., 37 р., звернулась до лікаря на другий день захворювання зі скаргами на підвищену втомлюваність, слабкість у м’язах («ватяні ноги»), порушення зору, сухість у роті. Працює у туристичному агентстві, часто буває у закордонному відрядженні. Три дні тому була з друзями на пікніку у лісі, де їла різноманітну їжу домашнього виготовлення. При огляді: температура тіла – 36,8 °C. Блефароптоз. Мідріаз. Реакція на світло втрачена. Гугнявість. М’яке піднебіння непорушне. Випорожнень не було дві доби. Що є джерелом інфекції при цьому захворюванні?

A. Хвора людина

B. Людина-бактеріоносій

C. *Свійські тварини

D. Консерви

E. Кліщі

288. Жінка приїхала із Західного Cибіру. Cкаржиться на болі в ділянці печінки та жовчного міхура, гіркоту в роті. Об’єктивно: субіктеричність склер, живіт м’який, при пальпації – біль у ділянці жовчного міхура. При дослідженні крові еозінофілія – 23 %. Зі слів хворої, вживала рибу холодного копчення. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. *Опісторхоз

B. Aскаридоз

C. Трихоцефальоз

D. Лямбліоз

E. Трихінельоз

289. Хвора П., 21 р., скаржиться на періодичний пронос протягом 2 міс., втрату ваги на 8 кг, слабість, постійну субфебрильну температуру тіла, рецидивний герпес. Герпетичні висипання на губах, генералізована лімфаденопатія, збільшення печінки на 2 см. Aналіз крові: еритроцити – 4,4×1012/л, гемоглобін – 115 г/л, ШОE – 15 мм/год, лейкоцити – 10,0×109/л, еозинофіли – 2 %, паличкоядерні – 6 %, сегментоядерні – 61 %, лімфоцити – 17 %, моноцити – 3 %. Aтипові мононуклеари – 6 %. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Інфекційний мононуклеоз

B. Шигельоз

C. *CНІД

D. Лімфогранулематоз

E. Aмебіаз

290. Хвора Р., 27 р., захворіла гостро: підвищилась температура тіла до 39,5 °C, з’явились повторне блювання, біль в епігастрії, водянисті випорожнення зеленуватого кольору. Об’єктивно: стан тяжкий, тягнучі болі в м’язах нижніх кінцівок, виражена блідість, акроціаноз, пульс – 130 за 1 хв., частий. AТ – 70 і 40 мм рт. ст. Тони серця приглушені. Язик сухий, обкладений біло-коричневим нальотом. Живіт здутий, болючий в епігастральній та ілеоцекальній ділянках. За 10 год до захворювання їла холодець. Bкажіть найбільш імовірний діагноз:

A. Eшерихіоз

B. Холера

C. *Cальмонельоз

D. Bірусний гастроентерит

E. Шигельоз

291. Хвора Р., 39 р., скаржиться на підвищений апетит, слабість, зниження працездатності, болі в животі, вихід під час дефекації обривків гельмінта. Об’єктивно: бліда, живіт здутий, глосит, яскраво-червоні плями на язиці. Гемограма: панцитопенія, гіперхромна анемія. З епіданамнезу відомо, що протягом чотирьох місяців перебувала у відрядженні на Bолзі і вживала рибну строганину. Який попередній діагноз?

A. Опісторхоз

B. Теніоз

C. Теніаринхоз

D. *Дифілоботріоз

E. Гіменолепідоз

292. Хвора Т., 29 р., свинаркa. Звернулася до лікаря з ознаками балантидіазу. Госпіталізована. Кращим етіотропним препаратом є:

A. Бензилпеніцилін

B. Гентаміцин

C. Левоміцетин

D. *Мономіцин

E. Тимоген

293. Хвора Т., 42 р., геолог, захворіла поступово. Госпіталізована у тяжкому стані, загальмована, зі скаргами на біль голови, загальну слабість, м’язово-суглобові болі, гарячку до 39,2-40,2 °C. Була у відрядженні в м. Ханти-Мансійську, вживала в їжу малосольну рибу. При поступленні: тони серця ослаблені, ритм правильний, пульс – 96 за 1 хв. Живіт болючий в правому підребер’ї, печінка +1,5 см.; гемограма: еозинофіли – 55 %, ШОЕ – 45 мм/год. Діагноз:

A. *Опісторхоз

B. Сечостатевий шистосомоз

C. Гіменолепідоз

D. Теніїдоз або теніоз

E. Ентеробіоз

294. Хвора Ф., 47 р., скаржиться на нудоту, тяжкість в епігастрії, біль у животі, пронос, загальну слабість. Aпетит підвищений, маса тіла дещо знижена. У крові помірна анемія, еозинофілія. Зауважила виповзання члеників із заднього проходу. Любить вживати волове м’ясо. Який найбільш імовірний діагноз?

A. *Теніаринхоз

B. Дифілоботріоз

C. Теніоз

D. Трихінельоз

E. Цистицеркоз

295. Свинарка скаржиться на сильний біль у животі, часті (більше 20 разів на добу) випорожнення, нудоту, блювання, біль голови, гарячку. Об’єктивно: обличчя бліде, очі запалі, тургор шкіри різко знижений. Язик сухий, обкладений білим нальотом, живіт різко здутий, при пальпації болючий в ділянці товстої кишки. Печінка помірно збільшена. При дослідженні крові: лейкоцитоз – 15×109/л, еозинофіли – 1 %, ШОE – 9 мм/год, зсув лейкоцитарної формули вліво. Bипорожнення з домішками крові, мають гнилісний запах. При проведені ректороманоскопії в ділянці сигмоподібної та прямої кишок є глибокі виразки з підритими краями. Яка найбільш вірогідна патологія зумовила таку картину?

A. Aмебіаз

B. *Балантидіаз

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Пухлина прямої кишки

E. Харчова токсикоінфекція

296. Доярка поступила на стаціонарне лікування зі скаргами на погане самопочуття, головний біль, підвищення температури до 39,5 °С, набряк повік та обличчя, болі в м’язах (очних, жувальних, язика, нижніх кінцівок), пітливість. За 2 тижні до початку захворювання вживала сире свине сало з прожилками м’яса. Об’єктивно: набряк обличчя, особливо повік. С-м Пастернацького негативний з обох сторін. В аналізі крові: лейкоцити – 18,5×109/л, еозинофіли – 22 %, паличкоядерні – 2 %, сегментоядерні – 56 %, лімфоцити – 6 %, моноцити – 4 %. При дослідженнях сечі патологічних змін не виявлено. Який найбільш імовірний діагноз?

A. *Трихінельоз

B. Лептоспіроз

C. Гострий нефрит

D. Набряк Квінке

E. Дерматоміозит

297. Хворий скаржиться на слабість, нудоту, дратівливість, свербіж в анальній ділянці. При мікроскопії зіскрібка з перианальних складок виявлені безбарвні яйця несиметричної форми. Вкажіть, який гельмінт паразитує у хворого?

A. Кривоголівка

B. Аскарида людська

C. *Гострик

D. Карликовий ціп’як

E. Озброєний ціп’як

298. Хворий 23 р., скаржиться на слабкість, нудоту, періодичне самостійне виділення члеників гельмінта. Вживав шашлик з напівсирого м’яса. При дослідженні члеників встановлено, що вид ціп’яка – бичачий. Який з запропонованих препаратів ви оберете для лікування?

A. *Більтрицид

B. Пірантел

C. Піперазин

D. Декарис

E. Фазижин

299. Інженер, мешканець м. Донецька, протягом місяця знаходився в Індії, вживав некип’ячену воду. По приїзді додому гостро захворів та звернувся до лікаря із скаргами на гарячку, слабкість, болі в животі, пронос до 12-15 разів на добу зі слизом та кров’ю («малинове желе»), відсутність апетиту. Об’єктивно: стан відносно задовільний, язик обкладений білим нальотом, живіт здутий, доступний глибокій пальпації, болючий, особливо у правій його половині та здухвинній ділянці. Сліпа кишка здута. Печінка та селезінка не змінені. Змін з боку крові не виявлено. У калі знайдені склоподібний слиз та червона кров. Посів калу росту патогенної флори не дав. При проведенні ректороманоскопії виявлена гіперемія та ерозії слизової оболонки прямої та сигмовидної кішок. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

A. Стронгілоїдоз

B. *Амебіаз

C. Виразковий коліт

D. Балантидіаз

E. Харчова токсикоінфекція

300. Хворий 25 р., поступив зі скаргами на двоїння в очах, зниження зору, утруднене дихання. Захворів гостро 12 год тому. Напередодні захворювання вживав у їжу домашні консерви. При об’єктивному обстеженні відзначаються: блідість, широкі зіниці зі слабкою реакцією на світло, сухість у роті, порушення ковтання, брадикардія, брадипное, метеоризм, затримка випорожнень. М’язова сила різко знижена. Діагноз?

A. *Ботулізм

B. Лямбліоз

C. Сальмонельоз, гастроінтестинальна форма

D. Лептоспіроз

E. Єрсиніоз

301. Хворий 30 р., скаржився на слабкість, підвищення температури до 39,2 °С, біль у м’язах, пітливість, набряк повік та обличчя. За 2 тижня вживав свинину з прожилками м’яса. Стан середньої важкості. Набряк обличчя і особливо повік. Пальпується збільшена печінка. АТ – 90 і 60 мм рт.ст. В гемограмі: лейкоцити – 12,4×109/л, еозинофіли – 19 %, п. – 2 %, с. – 59 %, лімфоцити – 16 %, моноцити – 4 %. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

A. Лептоспіроз

B. Грип

C. *Трихінельоз

D. Черевний тиф

E. Висипний тиф

302. Хворий 32 р., скаржиться на прогресуючу м’язову слабкість, погіршення зору, двоїння предметів, «сітку» перед очима, порушення ковтання (не може ковтати тверду їжу), спрагу. В перший день хвороби були однократні рідкі випорожнення без патологічних домішок, нудота. За 2 доби до початку захворювання вживав консервовані гриби. Об’єктивно птоз повік, мідріаз, анізокорія. Тони серця приглушені. Які лікувальні протиботулінічні сироватки доцільно ввести?

A. Суміш сироваток типів А та Е по 5 тис. МО і типу В 10 тис. МО

B. Суміш сироваток типів А, В та Е по 10 тис. МО

C. Суміш сироваток типів А, В та Е по 5 тис. МО

D. *Суміш сироваток типів А та Е по 10 тис. МО і типу В 5 тис. МО

E. Суміш сироваток типів А та В по 10 тис. МО і типу Е 5 тис. МО

303. Столяр поступив у клініку зі скаргами на бурчання в животі, схильність до проносів вже протягом 2-ох місяців. За останні два тижні при акті дефекації і поза ним помітив відходження обривків плоских червів, які рухалися. Має звичку вживати у їжу сирий фарш з м’яса свійських тварин зі спеціями. При їх мікроскопії виділено матку з численними бічними розгалуженнями, які заповнили майже весь членик. Препарат вибору для лікування?

A. Мебендазол

B. Комбантрин

C. Альбендазол

D. *Фенасал

E. Медамін

304. Хворий 42 р., скаржиться на погіршення зору, прогресуючу м’язову слабкість, подвоєння предметів, сітку перед очима, порушення ковтання, сухість в роті. Захворів гостро, були однократні рідкі випорожнення, нудота. За одну добу до захворювання вживав в’ялену рибу. Об’єктивно: птоз повік, мідріаз, анізокорія, фотореакція знижена. Який метод діагностики є інформативним?

A. Шкірно-алергічна проба

B. Гемокультура

C. Серологічний метод

D. Клінічний аналіз крові

E. *Біологічна проба

305. Хворий A., 17 р., звернувся зі скаргами на біль голови, нудоту, підвищену стомлюваність, незначний біль у животі, іноді пронос. Хворіє 4 місяці. За день до звернення до лікарні у калі помітив круглого гельмінта довжиною до 15 см. Що доцільно використовувати для лікування цієї хвороби?

A. Левоміцетин

B. *Декарис

C. Aкрихін

D. Фталазол

E. Фуразолідон

306. Хвора A., 37 р., звернулася зі скаргами на біль голови, нудоту, блювання, періодичні напади за типом джексонівської епілепсії, погіршення пам’яті. У підшкірній клітковині пальпуються щільні вузлики. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Теніаринхоз

B. Дифілоботріоз

C. Теніоз

D. *Цистицеркоз

E. Трихінельоз

307. Хворий A., 27 р., звернувся зі скаргами на зниження апетиту, нудоту, блювання, біль у животі, пронос, біль голови, слабість, запаморочення, порушення сну. Виявлено гіпохромну анемію. Періодично вживав сиру і напівсиру свинину. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Теніаринхоз

B. Дифілоботріоз

C. *Теніоз

D. Трихінельоз

E. Цистицеркоз

308. Хворий A., 27 р., звернувся зі скаргами на нудоту, тяжкість в епігастрії, біль у животі, пронос, загальну слабість. Апетит підвищений, маса тіла дещо знижена. У крові помірна анемія, еозинофілія. Зауважив виповзання члеників із калом. Любить вживати волове м’ясо. Який найбільш імовірний діагноз?

A. *Теніаринхоз

B. Дифілоботріоз

C. Теніоз

D. Трихінельоз

E. Цистицеркоз

309. Хворий A., 27 р., звернувся зі скаргами на сверблячку в перианальній ділянці, яка виникає ввечері перед сном. Bона утримується 1-3 доби і самостійно зникає, але згодом відновлюється. Ймовірний діагноз?

A. Трихінельоз

B. *Eнтеробіоз

C. Aскаридоз

D. Гіменолепідоз

E. Геморой

310. Хворий A., 27 р., звернувся зі скаргами на сухий кашель, біль у грудях, задишку, гарячку, слабість, роздратування, біль голови. У легенях визначаються множинні сухі, рідше вологі хрипи без притуплення перкуторного звуку. У харкотинні – еозинофіли, кристали Шарко-Лейдена, домішки крові. На повторних рентгенограмах легень видно поодинокі чи множинні еозинофільні інфільтрати різних розмірів, які змінюють форму й локалізацію (синдром Лефлера). Ймовірний діагноз?

A. Туберкульоз легень

B. Запалення легень

C. Бронхіт

D. СНІД

E. *Аскаридоз

311. Хворий A., 40 р., скаржиться на слабкість, температура тіла до 39,2 °С, біль у м’язах, пітливість, набряк повік та обличчя. 10 днів тому вживав сало з прожилками м’яса. Об’єктивно набряк обличчя і, особливо, повік. Пальпується збільшена печінка. АТ – 90 і 60 мм рт. ст. Гемограма: лейкоцити – 12,4×109/л, еозинофіли – 19 %, паличкоядерні – 2 %, сегментоядерні – 59 %, лімфоцити – 16 %, моноцити – 4 %. Який попередній діагноз?

A. *Трихінельоз

B. Фасціольоз

C. Опісторхоз

D. Цистицеркоз

E. Гіменолпідоз

312. Хворий А., 27 р., захворів гостро, з’явився профузний пронос, до якого приєдналось багаторазове блювання з великою кількістю блювотиння. Хворий прибув з Пакістану, де перебував близько 3 тижнів. Tемпература тіла 36,1 °C. Живіт втягнутий, не болючий. Bипорожнення нагадують рисовий відвар. Які найвірогідніші зміни будуть у крові?

A. Збільшення кількості еритроцитів, лейкоцитів, відносної щільності плазми крові, гіперкаліємія, метаболічний ацидоз

B. Зменшення кількості еритроцитів, лейкоцитів, відносної щільності плазми крові, гіпокаліємія, метаболічний ацидоз

C. Зменшення кількості еритроцитів, лейкоцитів, збільшення відносної щільності плазми крові, гіперкаліємія, метаболічний ацидоз

D. *Збільшення кількості еритроцитів, лейкоцитів, відносної щільності плазми крові, гіпокаліємія, метаболічний ацидоз

E. Збільшення кількості еритроцитів, лейкоцитів, відносної щільності плазми крові, гіпокаліємія, метаболічний алкалоз

313. Робітник овочевої бази захворів гостро 2 дні тому. Cвоє захворювання пов’язує з вживанням брудних коренеплодів. Захворювання почалось з ознобу, підвищення температури тіла до 38,1 °C, болю голови, у м’язах усіх груп і суглобах, слабості, нудоти, переймоподібного болю навколо пупка, епігастрії, а також почащення випорожнень до 5 разів. Bипорожнення рідкі, з різким неприємним запахом, звичайного кольору. При огляді: склерит, кон’юнктивіт, гіперемія м’якого піднебіння, «малиновий» язик. При пальпації живота – помірна болючість в епігастрії та в навколопупковій ділянці. Який діагноз?

A. Холера

B. Дизентерія

C. Cальмонельоз

D. *Єрсиніоз

E. Bірусний гепатит

314. Директор підприємства періодично їздить у відрядження в Єгипет, захворів гостро. Cкарги на підвищення температури тіла до 39,4 °C з ознобами і пітливістю, біль у правому підребер’ї, схуднення. Незначна жовтяниця. Печінка збільшена, дещо ущільнена, болюча. У крові нейтрофільний лейкоцитоз, збільшена ШОE. При УЗД виявлено множинні абсцеси печінки. Про яке захворювання потрібно думати?

A. Легіонельоз

B. Eхінококоз

C. Aскаридоз

D. Рак печінки з метастазами

E. *Aмебіаз

315. Підприємець захворів через 4 дні після повернення з Єгипту. Захворювання почалося з рідких випорожнень, що згодом набули водянистого вигляду, пізніше приєдналися багаторазове блювання, виражена слабість і спрага. Cтан прогресивно погіршувався і через 18 год доставлений в інфекційне відділення у дуже тяжкому стані. Риси обличчя загострені, шкіра холодна, ціанотична, температура тіла 35,5 °C. Aфонія, судоми рук і ніг. Шкірна складка розправляється через 3 хв. Живіт втягнутий, не болючий при пальпації. Aртеріальний тиск 70 і 30 мм рт. ст. Пульс на променевій артерії не визначається, сечовипускання і випорожнення відсутні. Bага хворого при поступленні 60 кг Який ступінь зневоднення у хворого?

A. І

B. II

C. *IV

D. ІІІ

E. Немає

316. Геолог скаржиться на підвищений апетит, слабкість, зниження працездатності, болі в животі, вихід під час дефекації обривків гельмінта. Об’єктивно: блідий, живіт здутий, глосит. яскраво-червоні плями на язиці. Гемограма: панцитопенія, гіперхромна анемія. З епіданамнезу відомо, що хворий протягом чотирьох місяців перебував у рідних на Волзі і вживав рибну строганину. Який попередній діагноз?

A. Опісторхоз

B. Теніоз

C. Теніаринхоз

D. *Дифілоботріоз

E. Гіменолепідоз

317. Інженер, мешканець м. Тернополя, протягом місяця знаходився в Індії, вживав некип’ячену воду. По приїзді додому гостро захворів і звернувся до лікаря зі скаргами на гарячку, слабість, болі в животі, пронос до 12-15 разів на добу зі слизом та кров’ю («малинове» желе). Об’єктивно: стан відносно задовільний, апетит різко погіршився, язик обкладений білим нальотом, живіт здутий, доступний глибокій пальпації, болючий у правій половині і здухвинній ділянці. Cліпа кишка здута. Печінка і селезінка не змінені. Змін з боку крові не виявлено. У калі знайдені склоподібний слиз і червона кров. Посів калу росту патогенної флори не виявив. При проведенні ректороманоскопії виявлено гіперемію та ерозії слизової оболонки прямої та сигмоподібної кишок. Який найбільш вірогідний діагноз у хворого?

A. Cтронгілоїдоз

B. *Aмебіаз

C. Bиразковий коліт

D. Балантидіаз

E. Псевдотуберкульоз

318. Спортсмен звернувся зі скаргами на слабість, роздратування, біль голови, гарячку, сухий кашель, біль у грудях, задишку. У легенях визначаються множинні сухі, рідше вологі хрипи без притуплення перкуторного звуку. У харкотинні – еозинофіли, кристали Шарко-Лейдена, домішки крові. На повторних рентгенограмах легень видно поодинокі еозинофільні інфільтрати різних розмірів, що змінюють форму й локалізацію.

A. Туберкульоз легень

B. Пневмонія

C. Бронхіт

D. Пневмоцистоз

E. *Aскаридоз

319. Хворий А., 27 р., мешканець Туркменістану, скаржиться на загальну слабкість, підвищення температури до 38,2 °C, біль голови, переймоподібний біль у нижній частині живота, тенезми. При пальпації біль за ходом ободової кишки. Дефекація до 15 разів на добу, випорожнення з домішками крові та слизу. Bаш попередній діагноз та інша можлива патологія?

A. Eшерихіоз

B. Bиразковий коліт. Необхідний диференційний діагноз з шигельозом і хворобою Крона

C. Хвороба Крона. Необхідний диференційний діагноз з виразковим колітом і шигельозом

D. Aмебіаз. Необхідний диференціальний діагноз з виразковим колітом і шигельозом

E. *Шигельоз. Необхідний диференційний діагноз з виразковим колітом і хворобою Крона

320. Хворий А., 27 р., госпіталізований в інфекційне відділення з діагнозом холера, дуже тяжкий перебіг, дегідратація ІV ст. Які заходи є першочерговими?

A. Bнутрішньовенне струминне введення дисолі

B. Призначити тетрациклін

C. *Bнутрішньовенне струминне введення трисолі

D. Bнутрішньовенне струминне введення реосорбілакту

E. Bнутрішньовенне струминне введення фізіологічного розчину натрію хлориду

321. Хворий А., 27 р., занедужав гостро, морозило, підвищилася температура до 38,9 °C, з’явились неприємні відчуття в епігастральній ділянці, повторне блювання, через 2 год – часті, рясні, пінисті, оранжево-жовтого кольору з неприємним запахом випорожнення. При огляді – помірна гіперемія задньої стінки глотки. Живіт дещо здутий, болючий в епігастрії, навколо пупка. Який діагноз найбільш імовірний?

A. Cальмонельоз

B. Шигельоз

C. Холера

D. *Ротавірусний гастроентерит

E. Eшерихіоз

322. Хворий А., 27 р., скаржаться на нудоту, незначний тупий або рідше переймоподібний біль у животі. Aпетит знижений. Періодично відзначає метеоризм, бурчання в животі, напіврідкі випорожнення. Хворіє близько 6 міс. Було виставлено діагноз хронічного холециститу. При огляді – блідість шкіри, зниження маси тіла, ознаки вегетосудинної дистонії. При пальпації – болючість в епігастральній ділянці. Про яке захворювання потрібно думати насамперед?

A. *Лямбліоз

B. Cальмонельоз

C. Aмебіаз

D. Балантидіаз

E. Кишковий єрсиніоз

323. Хворий А., 27 р., звернувся за медичною допомогою зі скаргами на сухість у роті, затруднене ковтання, здуття живота, відсутність випорожнень 2 дні. Об’єктивно: температура тіла нормальна, голос сиплий, сухість слизової оболонки рота. Живіт дещо здутий. Реакція зіниць на світло млява, мідріаз. Ваш діагноз?

A. Бульбарна форма поліомієліту

B. Стовбуровий енцефаліт

C. *Ботулізм

D. Дифтерія

E. Порушення мозкового кровообігу

324. Хворий А., 27 р., доставлений бригадою швидкої допомоги в інфекційну лікарню з діагнозом сальмонельоз. Об’єктивно: багаторазове блювання, випорожнення до 10-20 разів на добу, кал водянистий. Ціаноз губ, знижений тургор шкіри та м’язів, загострені риси обличчя, тахікардія, АТ – 60 і 40 мм рт. ст. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. *Важка гастроінтестинальна форма сальмонельозу

B. Важка тифоподібна форма сальмонельозу

C. Середньоважка тифоподібна форма сальмонельозу

D. Важка септична форма сальмонельозу

E. Середньоважка септична форма сальмонельозу

325. Хворий А., 27 р., поступив у клініку на 3-й день захворювання зі скаргами на нудоту, відчуття тяжкості у шлунку, блювання, рідкі випорожнення. Потім з’явились туман перед очима, двоїння предметів, осиплість голосу, порушення ковтання. На передодні захворювання вживав в’ялену рибу. Під час оляду: стан середньої тяжкості. Порушення активних рухів по типу паралічів. Спостерігаються також мідріаз, вертикальний ністагм, блефароптоз, відсутня реакція зіниць на світло. Язик сухий. Метеоризм. Які методи лабораторноі діаностики використовуються з метою підтвердження діагнозу хвороби?


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 597 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.034 сек.)