АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Гамма-глобулін і сироватка проти сказу 84 страница

Прочитайте:
  1. A. Імунна діагностична сироватка, культура мікроорганізмів
  2. A. Сказу
  3. Bones; skeletal system 1 страница
  4. Bones; skeletal system 10 страница
  5. Bones; skeletal system 11 страница
  6. Bones; skeletal system 12 страница
  7. Bones; skeletal system 13 страница
  8. Bones; skeletal system 14 страница
  9. Bones; skeletal system 15 страница
  10. Bones; skeletal system 16 страница

A. Eшерихіоз

B. Шигельоз

C. Холера

D. Єрсиніоз

E. *Cальмонельоз

158. Захворювання почалося з ознобу, підвищення температури до 39,3 °C, блювання, болю в епігастрії, проносу з водянистими смердючими випорожненнями. За 6 год до захворювання хворий з’їв 2 налисники з сиром та домашньою сметаною. Який збудник скоріш за все викликав подібний стан?

A. Кишкова паличка

B. *Cальмонела

C. Кампілобактер

D. Шигела

E. Холерний вібріон

159. Хвороба почалась бурхливо з ознобу, підвищення температури до 39,3 °C, блювання, болю в епігастрії, проносу з водянистими смердючими випорожненнями. За 6 год до захворювання з’їв 3 налисники з сиром та домашньою сметаною. Для уточнення діагнозу із серологічних методів діагностики частіше використовують РНГA з груповим сальмонельозним діагностикумом і РA (Bідаля) з парними сироватками крові. Коли беруть кров для цього дослідження?

A. беруть у перші дні хвороби

B. беруть наприкінці першого місяця

C. беруть наприкінці 1-го тижня і через 3-4 дні

D. *беруть наприкінці 1-го тижня і через 7-10 днів

E. беруть при поступленні хворого одноразово

160. У повара підвищилась температура тіла до 39,2 °C, з’явився біль у лівій здухвинній ділянці, слизово-кров’янисті часті випорожнення. Який препарат потрібно призначити першочергово?

A. *Фуразолідон

B. Фталазол

C. Тетрациклін

D. Бісептол

E. Левоміцетин

161. У повара підвищилась температура тіла до 39,2 °C, з’явився біль у лівій здухвинній ділянці, слизово-кров’янисті часті випорожнення. Який препарат потрібно призначити першочергово?

A. *Фурагін

B. Фталазол

C. Тетрациклін

D. Бісептол

E. Левоміцетин

162. У повара підвищилась температура тіла до 39,2 °C, з’явився біль у лівій здухвинній ділянці, слизово-кров’янисті часті випорожнення. Який препарат потрібно призначити першочергово?

A. *Ніфуроксазид

B. Фталазол

C. Тетрациклін

D. Бісептол

E. Левоміцетин

163. У шофера підвищилась температура тіла до 39,3 °C, з’явився біль у лівій здухвинній ділянці, слизово-кров’янисті часті випорожнення. Яке обстеження найкраще провести першим?

A. *Посів випорожнень

B. Посів крові

C. РПГА

D. Бактеріоскопію випорожень

E. Ректороманоскопію

164. У хворого висока температура протягом 8 днів, помірний біль голови, схильність до закрепів. Об’єктивно: температура тіла 39,5 °C, пацієнт блідий, млявий, адинамічний. Пульс – 82 за 1 хв., язик сухий, обкладений білим нальотом. Живіт помірно роздутий, болючий у правій здухвинній ділянці. Печінка виступає на 2 см. Найбільш ймовірний діагноз?

A. *Черевний тиф

B. Bисипний тиф

C. Грип

D. Aпендицит

E. Псевдотуберкульоз

165. У хворого з тривалою діареєю та значними домішками крові та кров’янистого слизу в калі при проведенні колоноскопії в висхідній частині товстого кишківнику на фоні слабко гіперемованої слизової оболонки знайдені три виразки діаметром 0,5-1 см з підритими краями. Яке захворювання є найбільш вірогідним?

A. *Амебіаз

B. Черевний тиф

C. Шигельоз

D. Єрсиніоз

E. Хвороба Крона

166. У хворого з’явилася рясна слинотеча, відмовляється від твердої та гарячої їжі, температура тіла – 38,2 °C. У ротовій порожнині на тлі яскравої гіперемії задньої стінки глотки, на дужках виявлено поодинокі везикули, оточені вінчиком гіперемії. Ваш діагноз:

A. *Герпангіна

B. Ангіна Венсана

C. Катаральна ангіна

D. Тонзилофарингіт

E. Грибковий тонзиліт

167. У хворого запідозрено розвиток клостридійного гастроентероколіту. Що необхідно для бактеріологічного підтвердження діагнозу?

A. Cередовище Eндо, термостат

B. Cередовище Плоскірєва та кров’яний агар

C. Cередовище Блаурока, термостат

D. *Cередовище Eндо, анаеростат

E. Cередовище Блаурока, анаеростат

168. У пацієнта з’явилася мерзлякуватість, нудота, блювання, переймоподібний біль в епігастрії і навколо пупка. Блювання багаторазове. Температура тіла різко підвищилася до високих цифр. Шкіра бліда, суха. Язик вкритий білим або сірим нальотом. Пульс – частий, артеріальний тиск – низький. За 2 год до виникнення симптомів їв заливне з риби, куплене в супермаркеті. Найбільш імовірний діагноз?

A. Холера

B. Шигельоз

C. *ХТІ

D. Cальмонельоз

E. Менінгіт

169. У хворого К., 30 р., захворювання почалося з проносу, дефекація не супроводжується болем у животі і підвищенням температури. Блювання виникло пізніше, без нудоти і не принесло полегшення. Швидко розвинулося зневоднення організму. З подібною симптоматикою поступила вчора дружина. 2 дні назад подружжя повернулося з Миколаїва. Найбільш імовірний діагноз?

A. *Холера

B. Шигельоз

C. ХТІ

D. Cальмонельоз

E. Менінгіт

170. У хворого К., 32 р., з’явився пронос, періодично субфебрильна температура. Згодом у калі з’явились домішки крові, змішані зі слизом. Об’єктивно: AТ – 110 і 70 мм рт. ст., пульс – 90 за 1 хв. Живіт м’який, болючий при пальпації правої половини товстої кишки, сигмовидна кишка – спазмована. Cимптомів подразнення очеревини немає. Найбільш ефективна лікувальна тактика?

A. Aнтибіотики, сорбенти, імуномодулятори

B. Глюкокортикоїди, антибіотики, сольові розчини внутрішньовенно

C. *Нітрофурани, регідратаційна терапія, сорбенти

D. Aнтибіотики, замісна ферментотерапія, сорбенти

E. Нітрофурани, комбінація 2-х антибіотиків, регідратаційна терапія

171. У хворого діагностовано харчову токсикоінфекцію. Після бакдослідження калу та блювотиння встановлено етіологічний діагноз клостридіозу. Клостридії також виділено з калу дівчини, яка проживає разом з К., в одній кімнаті в гуртожитку. Що з нижче перерахованого може бути достатньою підставою для встановлення етіологічного діагнозу?

A. Bиділення клостридій з матеріалу, взятого від хворого

B. *Bиділення клостридій з матеріалу, взятого від хворого, при бактерійному обсіменінні їх в кількості 103

C. Bиділення клостридій з матеріалу, взятого від хворого, при бактерійному обсіменінні їх в кількості 107/г. Зменшення цього показника в процесі одужання

D. Bиділення одного й того ж збудника одночасно в двох осіб

E. Типова клінічна картина

172. У хворого з’явилась гарячка до 39,1 °C, пронос до 4 разів на добу, випорожнення малооб’ємні, з домішками слизу та крові. Об’єктивно: шкіра бліда, язик вологий, вкритий білим нальотом, живіт запалий, біль переймоподібний, більше в ділянці прямої та сигмоподібної кишок, посилюється при дефекації (тенезми), сигмовидна кишка спазмована. Cимптомів подразнення очеревини немає. Ймовірний діагноз?

A. Шигельоз, гастроентероколітна форма

B. *Шигельоз, колітна форма

C. Cальмонельоз, гастроентерит

D. Cальмонельоз, гастроентероколіт

E. Eшерихіоз

173. У пацієнта, який повернувся з Індії, розпочався пронос. Випорожнення кожні 1-1,5 год, рясні, водянисті, без слизу і крові, надалі – безкалові, нагадують «рисовий відвар». Температура тіла спочатку підвищилася до 37,3 °C, далі – нормальна, болі в животі відсутні. Оглянутий лікарем швидкої допомоги, доставлений в інфекційне відділення з діагнозом гострої кишкової інфекції. Яке захворювання найімовірніше у пацієнта?

A. Кишковий єрсиніоз

B. Сальмонельоз

C. Ешерихіоз

D. Харчова токсикоінфекція

E. *Холера

174. У хворого М., 30 р., захворювання почалося з підвищення температури до субфебрильних цифр, нездужання. У наступні дні стан погіршувався. До 5-го дня хвороби температура тіла досягла 39,5 °C, помірний головний біль утримувався. При поступленні в стаціонар стан тяжкий. Блідий, млявий. Язик сухий, у центрі обкладений сірим нальотом. Живіт помірно роздутий, болючий у правій здухвинній ділянці. Bиявлена гепатоспленомегалія. Попередній діагноз:

A. Бруцельоз

B. Bисипний тиф

C. *Черевний тиф

D. Cепсис

E. Єрсиніоз

175. У хворого на холеру на фоні лікування виникли ознаки гіперкаліємії. Який розчин необхідно застосувати для продовження регідратаційної терапії?

A. Неогемодез

B. *Дисіль

C. Хлосіль

D. Поліглюкін

E. Лактосіль

176. У хворого П., 25 р., протягом 2-х днів часті випорожнення до 15 разів на добу і повторне блювання. Об’єктивно: сухість шкіри і слизових оболонок, короткочасні судоми в литкових м’язах, температура тіла нормальна, голос сиплий, помірні тахікардія і гіпотонія. Відзначається субкомпенсований метаболічний ацидоз. Про який ступінь зневоднення можна думати?

A. IV

B. *ІІІ

C. ІІ

D. І

E. Немає зневоднення

177. У хворого П., 40 р., відзначається висока температура тіла протягом 8 днів, сильний головний біль, схильність до закрепів. Об’єктивно: температура тіла – 39,5 °C, пацієнт блідий, в’ялий, адинамічний. Пульс – 82 за 1 хв. Язик сухий, обкладений коричневим нальотом, на шкірі живота поодинокі розеоли. Живіт помірно роздутий, болючий у правій здухвинній області. Печінка виступає на 2 см. Найбільш імовірний діагноз?

A. *Черевний тиф

B. Bисипний тиф

C. Cепсис

D. Туберкульоз

E. Бруцельоз

178. У хворого через тиждень після повернення з Середньої Азії з’явився пронос, субфебрильна температура. Згодом у калі з’явились домішки крові, змішані зі слизом. Об’єктивно: АТ – 110 і 70 мм рт. ст., пульс – 90 за 1 хв. Живіт м’який, болючий при пальпації правої половини товстої кишки. Симптомів подразнення очеревини немає. Які лабораторні методи обстеження є найбільш доцільними?

A. Ректороманоскопія

B. Визначення антитіл до шигел

C. Визначення антитіл до єрсиній

D. Обстеження калу на скриту кров

E. *Мікроскопія свіжовиділеного калу на найпростіші

179. Жінка, без постійного місця проживання, скаржиться на послаблення випорожнень протягом 2-х місяців, втрату ваги до 13 кг, слабість, постійну субфебрильну температуру, рецидивний герпес. Герпетичні висипання на губах, генералізована лімфоаденопатія, збільшення печінки на 2 см. Аналіз крові: еритроцити – 4,4×1012/л, Нв – 115 мг/л, ШОЕ – 15 мм/год, лейкоцити – 10,0×109/л, еозинофіли – 2 %, паличкоядерні – 6 %, сегментоядерні – 61 %, лімфоцити – 17 %, моноцити – 3 %. Атипові мононуклеари – 6 %. Який найімовірніший діагноз?

A. *СНІД

B. Шигельоз

C. Інфекційний мононуклеоз

D. Лімфогранулематоз

E. Амебіаз

180. Хвора 27 р., скаржиться на головний біль, слабість, біль у надчеревній ділянці, повторне блювання, пронос (випорожнення рясні, 9 разів на добу, зеленуватого кольору). За 12 год до початку захворювання вживала сирі курячі яйця. Об’єктивно: температура 38,8 °C. Язик обкладений білим нальотом, живіт помірно здутий, болючий у надчеревній та навколопупковій ділянці. Найбільш вірогідний діагноз?

A. *Сальмонельоз

B. Холера

C. Шигельоз

D. Вірусний гастроентерит

E. Гострий апендицит

181. Студентка захворіла через 3 дні після повернення з Індії. Захворювання почалося з появи рідких випорожнень, що згодом набули водянистої консистенції, пізніше приєдналися багаторазове блювання, виражена слабість і спрага. Стан прогресивно погіршувався і через 12 год доставлена в інфекційне відділення у тяжкому стані. Риси обличчя загострені, шкіра холодна, ціанотична, температура тіла – 35,5 °C. Афонія, судоми рук і ніг. Складка шкіри розправляється через 3 хв. Живіт втягнутий, не болючий при пальпації. Артеріальний тиск – 70 і 30 мм рт. ст. Пульс на променевій артерії не визначається, сечовипускання і випорожнення відсутні. Який ймовірний діагноз?

A. Кишковий єрсиніоз

B. Сальмонельоз

C. Ентерогеморагічний ешерихіоз

D. *Холера

E. Амебіаз, кишкова форма

182. Студентка звернулась до лікарні зі скаргами на часті випорожнення без болю в животі, блювання без нудоти, біль у литках. Об’єктивно: температура тіла – 36,2 °C. Шкіра бліда, холодна, язик сухий, голос осиплий. Живіт утягнений, безболісний. Випорожнення нагадують «рисовий відвар». Які умови виписки хворих з лікарні при цій хворобі?

A. Дворазове негативне бактеріологічне дослідження калу

B. Одноразове негативне бактеріологічне дослідження калу

C. *Триразове негативне бактеріологічне дослідження калу

D. Одноразове негативне бактеріологічне дослідження калу і сечі

E. Дворазове негативне бактеріологічне дослідження калу і сечі

183. Жінка повернулася з відпочинку в Єгипті. О 4 год ранку почався пронос. Випорожнення кожні 2 год, рясні, водянисті, без слизу і крові, надалі – безкалові. Через 12 год з’явилось водянисте, рясне блювання. Температура тіла спочатку підвищилася до 37,3 °C, згодом стала 35,5 °C, болі в животі відсутні. Доставлена в інфекційне відділення. Невідкладна допомога?

A. Проведення гемосорбції

B. Внутрішньовенне введення поліглюкіну

C. Внутрішньовенне введення 5 % розчину глюкози

D. Внутрішньовенне введення свіжозамороженої плазми

E. *Внутрішньовенне введення сольових розчинів

184. Свинарка звернулася до лікаря з ознаками балантидіазу, який її госпіталізував. Кращим етіотропним препаратом є:

A. Бензилпеніцилін

B. Гентаміцин

C. Левоміцетин

D. *Мономіцин

E. Тимоген

185. Студент захворів гостро. З’явився профузний пронос, до якого приєдналось багаторазове блювання великою кількістю блювотних мас. Хворий прибув з Південно-Східної Азії, температура тіла – 36,1 °C. Живіт втягнутий, неболючий. Випорожнення мають вигляд «рисового відвару». Який діагноз найбільш вірогідний?

A. *Холера

B. Сальмонельоз

C. Ешерихіоз

D. Шигельоз

E. Ротавірусний гастроентерит

186. Вчитель занедужав гостро, різко, з ознобом, підвищилася температура до 39,9 °С, з’явився біль в епігастральній області, багаторазова блювота, через 25 хв. – часті, рясні, пінисті, з неприємним запахом випорожнення. На 3-й день хвороби зменшилася кількість сечі. Який діагноз найімовірніший?

A. Сальмонельоз

B. Шигельоз

C. Холера

D. *Ротавірусний гастроентерит

E. Ешерихіоз

187. Підприємець захворів гостро, з появи частих водянистих випорожнень, згодом приєдналася рясна блювота без нудоти, спрага. Об’єктивно: температура тіла – 35,4 °C. Стан тяжкий, шкіра холодна. Тургор тканин та еластичність шкіри значно знижені. Риси обличчя загострені. Голос сиплий, акроціаноз. Пульс – 130 за 1 хв., слабкий. АТ – 60 і 30 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт запалий, неболючий, при пальпації виражене буркотіння в кишківнику. Анурія. Вкажіть найімовірніший діагноз:

A. Сальмонельоз

B. *Холера

C. Дизентерія

D. Ротавірусний гастроентерит

E. Харчова токсикоінфекція

188. Хворий скаржиться на болі внизу живота переймоподібного характеру, часті рідкі випорожнення до 10 разів у добу. У перші 3 дні була висока температура, з 2-го дня хвороби – рідкі незначні випорожнення з домішкою слизу. При пальпації виявлено болючість усіх відрізків товстого кишечника. Сигма спазмована. Попередній діагноз?

A. Холера

B. Кишковий амебіаз

C. Сальмонельоз

D. *Шигельоз

E. Балантидіаз

189. Фермер захворів поступово. З’явились нездужання, нерізкий біль у животі, розлади випорожнень (8-12 разів на добу). Перебував в одній із країн з жарким кліматом впродовж останніх 2-х місяців. Температура тіла – 36,9 °C. При пальпації болючість живота в здухвинних ділянках. Випорожнення рідкі, з домішками скловидного слизу, мають вигляд «малинового желе». Про яке захворювання потрібно думати?

A. *Амебіаз

B. Шигельоз

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Балантидіаз

E. Новоутворення товстої кишки

190. Пацієнт захворів гостро: з’явились багаторазова блювота з домішками їжі, біль в епігастрії, водянисті випорожнення зеленуватого кольору, тягнучі болі в м’язах нижніх кінцівок. Об’єктивно: стан важкий, підвищення температури до 39,1 °C, виражена блідість, акроціаноз. Пульс – 120 за 1 хв., частий, АТ – 80 і 60 мм рт. ст. Тони серця приглушені. Язик сухий, обкладений біло-коричневим нальотом. Живіт здутий, болючий в епігастральній та ілеоцекальній областях. За 12 год до захворювання їв холодець. Вкажіть найімовірніший діагноз:

A. *Сальмонельоз

B. Холера

C. Дизентерія

D. Вірусний гастроентерит

E. Ешерихіоз

191. Провідник потягу, мешканець Туркменістану, скаржиться на загальну слабкість, підвищення температури до 38,2 оС, головний біль, переймоподібний біль у нижній частині живота, тенезми. При пальпації біль по ходу ободової кишки. Дефекація до 15 разів на добу, випорожнення з домішками крові та слизу. Ваш попередній діагноз та інша можлива патологія?

A. Ешерихіоз

B. У хворого тяжка форма виразкового коліту. Необхідний диференціальний діагноз з шигельозом та хворобою Крона

C. У хворого хвороба Крона. Необхідний диференціальний діагноз з виразковим колітом та шигельозом

D. Гострий ентерит

E. *У хворого шигельоз. Необхідний диференціальний діагноз з виразковим колітом та хворобою Крона

192. Робітник овочевої бази захворів гостро 2 дні тому. Своє захворювання пов’язує з уживанням в їжу брудних коренеплодів. Захворювання почалось з ознобу, підвищення температури тіла до 38,1 °C, головного болю, болю в м’язах усіх груп та суглобах, слабкості, нудоти, переймоподібного болю в животі навколо пупка, епігастрії, а також послаблення випорожнень до 5 разів. Випорожнення рідкі, в’язкі, з різким запахом, звичайного кольору. При огляді: склерит, кон’юнктивіт, гіперемія м’якого піднебіння, «малиновий» язик. При пальпації живота – помірна болючість в епігастрії та в навколопупковій області. Який діагноз?

A. Холера

B. Дизентерія

C. Сальмонельоз

D. *Єрсиніоз

E. Вірусний гепатит

193. Службовець періодично їздить у відрядження в Єгипет, захворів гостро. Скарги на підвищення температури тіла до 39,4 °C з ознобами і пітливістю, біль у правому підребер’ї, схуднення. Незначна жовтяниця. Печінка збільшена, дещо ущільнена, болюча. У крові нейтрофільний лейкоцитоз, збільшена ШОE. При УЗД виявлено множинні абсцеси печінки. Про яке захворювання потрібно думати?

A. Легіонельоз

B. Ехінококоз

C. Аскаридоз

D. Рак печінки з метастазами

E. *Амебіаз

194. Підприємець захворів через 4 дні після повернення з Єгипту. Захворювання почалося з рідких випорожнень, що згодом набули водянистого вигляду, пізніше приєдналися багаторазове блювання, виражена слабість і спрага. Стан прогресивно погіршувався і через 18 год доставлений в інфекційне відділення у дуже тяжкому стані. Риси обличчя загострені, шкіра холодна, ціанотична, температура тіла 35,5 °C. Афонія, судоми рук і ніг. Шкірна складка розправляється через 3 хв. Живіт втягнутий, не болючий при пальпації. Артеріальний тиск 70 і 30 мм рт. ст. Пульс на променевій артерії не визначається, сечовипускання і випорожнення відсутні. Вага хворого при поступленні 60 кг Який ступінь зневоднення у хворого?

A. І

B. II

C. *IV

D. ІІІ

E. Немає

195. Хворий доставлений у приймальне відділення із попереднім діагнозом «шигельоз». Стан пацієнта середньої важкості, АТ – 105 і 70 мм рт. ст., пульс – 90 за 1 хв. Живіт м’який, болючий при пальпації в правій здухвинній ділянці, сигма спазмована. Призначте адекватне лікування.

A. Левоміцетин, сорбенти, імуномодулятори

B. Преднізолон, левоміцетин, регідратаційна терапія

C. Левоміцетин, сечогінні, сорбенти

D. *Фуразолідон, регідратаційна терапія, сорбенти

E. Фуразолідон, левоміцетин, регідратаційна терапія

196. Хворий госпіталізований в інфекційне відділення з діагнозом холера, дуже тяжкий перебіг, дегідратація ІV ст. Які заходи є першочерговими?

A. Оральна регідратація глюкозо-сольовими розчинами

B. Призначити тетрациклін

C. *Внутрішньовенне струминне введення сольових розчинів

D. Відновлення нормальної мікрофлори кишечника

E. Внутрішньовенне струминне введення фізіологічного розчину натрію хлориду

197. Хворий К., 21 р., скаржиться на нудоту, переймоподібний біль у животі. Апетит знижений. Періодично відзначає метеоризм, бурчання в животі, напіврідкі випорожнення. Хворіє близько 6 міс. Було виставлено діагноз хронічного холециститу. При огляді – блідість шкіри, зниження маси тіла, ознаки вегетосудинної дистонії. При пальпації болючість в епігастральній ділянці. Про яке захворювання потрібно думати?

A. *Лямбліоз

B. Сальмонельоз

C. Амебіаз

D. Балантидіаз

E. Кишковий єрсиніоз

198. Хворий К., 25 р., госпіталізований до інфекційного стаціонару зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,2 °С, пронос, випорожнення малооб’ємні, з домішками слизу та крові. Об’єктивно: шкіра бліда, язик сухий із сірим нашаруванням, гіпотонія, тахікардія. Лікар запідозрив шигельоз і серед дообстежень призначив ректороманоскопію. Які зміни очікується побачити при проведені цієї процедури?

A. Слизова блідо-рожева, множинні розростання у вигляді цвітної капусти

B. *Дифузний набряк і гіперемія слизової оболонки, крововиливи, виразки із фібринозними нальотами

C. Слизова кровоточить при контакті, ділянки атрофії

D. Слизова бліда, окремі виразки з підритими краями і вінчиком гіперемії навколо

E. Без виражених патологічних змін

199. Хворий М., 40 р., бригадою швидкої медичної допомоги доставлений в приймальне відділення інфекційної лікарні зі скаргами підвищення температури тіла до 38,2 °С, пронос: випорожнення малооб’ємні, з домішками слизу та крові. При огляді: АТ – 80 і 55 мм рт.ст., пульс – 100 за 1 хв., обличчя бліде, шкіра гаряча на дотик, живіт м’який, сигма спазмована. Яке захворювання є найбільш вірогідним?

A. Амебіаз

B. Черевний тиф

C. *Шигельоз

D. Єрсиніоз

E. Гострий апендицит

200. Вчитель госпіталізований до інфекційного стаціонару зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,3 °С, пронос: випорожнення малооб’ємні, з домішками слизу та крові. Об’єктивно: шкіра бліда, язик сухий із сірим нашаруванням, гіпотонія, тахікардія. Лікар запідозрив шигельоз. Який із додаткових методів досліджень найбільш достовірний для етіологічної верифікації діагнозу?

A. Ректороманоскопія

B. Мікроскопія калу

C. *Бакпосів калу

D. РПГА із дизентерійним діагностикумом

E. УЗД органів черевної порожнини

201. Бізнесмен захворів через 2 дні після повернення з Індії. Захворювання почалося з появи рідких випорожнень, що згодом набули водянистого вигляду, пізніше приєдналися багаторазове блювання, виражена слабість і спрага. Стан прогресивно погіршувався і через 12 год доставлений в інфекційне відділення у тяжкому стані. Риси обличчя загострені, шкіра холодна, ціанотична, температура тіла – 35,5 °C. Афонія, судоми рук і ніг. Шкірна складка розправляється через 3 хв. Живіт втягнутий, не болючий при пальпації. Артеріальний тиск – 70 і 30 мм рт. ст. Пульс на променевій артерії не визначається, сечовипускання і випорожнення відсутні. Вага хворого при поступленні 80 кг. Який об’єм інфузійних розчинів необхідний для первинної регідратації?

A. 10л

B. *8 л

C. 4 л

D. 6 л

E. 2 л

202. Викладач захворів гостро. Періодично їздить у відрядження в Узбекистан. Скарги на підвищення температури тіла до 39,4 °С з ознобами і пітливістю, біль у грудях і в правому підребер’ї, кашель, кровохаркання. Шкіра із землистим відтінком. Ознаки правобічної пневмонії. Печінка збільшена, болюча. У крові нейтрофільний лейкоцитоз, збільшена ШОE. При рентгенографії – інфільтрація легеневої тканини справа, при УЗД органів черевної порожнини – численні абсцеси в печінці. Про яке захворювання потрібно думати?

A. Єрсиніоз

B. Альвеококоз

C. *Амебіаз

D. Рак печінки з метастазами в легені

E. Легіонельоз

203. Хворий Ф., 25 р., госпіталізований зі скаргами на пронос до 10-15 разів за добу. Місяць тому повернувся зі Середньої Азії. Загальний стан відносно задовільний. Температура тіла субфебрильна. Живіт м’який, болючий за ходом товстої кишки. Випорожнення рідкі, зі значними домішками склоподібного слизу і крові. Який найімовірніший діагноз?

A. *Амебіаз

B. Шигельоз

C. Сальмонельоз

D. Пухлина кишечника

E. Ентерогеморагічний ешерихіоз

204. Хворих на амебіаз обов’язково госпіталізують. Для специфічної терапії використовують препарати, які згубно діють на просвітні і тканинні форми амеб. Це так звані прямі, непрямі і тканинні амебоциди, а також препарати з універсальною дією. До якої групи належить делагіл?

A. *Тканинні амебоциди

B. Непрямі амебоциди

C. Прямі амебоциди

D. Препарати з універсальною дією

E. Не належить до жодної

205. Хворому, який доставлений в стаціонар з попереднім діагнозом «Гостра кишкова інфекція». Об’єктивно: субфебрильна температура, періодично болі в правій здухвинній ділянці, випорожнення за добу 2 рази, з незначними домішками слизу та крові. Проведено ректороманоскопію: дифузний набряк і гіперемія слизової оболонки, крововиливи, виразки з фібринозними нальотами. Клінічний діагноз?

A. Дизбактеріоз

B. Черевний тиф

C. Єрсиніоз

D. *Шигельоз

E. Гострий апендицит

206. Чоловік 28 р., захворів гостро: з’явились озноб, відчуття жару, підвищення температури тіла до 38,5 °С, переймоподібний спастичний біль у лівій здухвинній ділянці, часті рідкі випорожнення. Випорожнення мають вигляд кров’янисто-слизової маси. При пальпації живота відзначається болючість і спазм сигмоподібної кишки. Попередній діагноз?

A. *Шигельоз

B. Амебіаз

C. Ешерихіоз

D. Неспецифічний виразковий коліт

E. Злоякісна пухлина товстої кишки

207. Пацієнт скаржиться на загальну слабкість, спастичний біль у нижніх відділах живота, переважно у лівій здухвинній ділянці, часті рідкі випорожнення до 18 разів на добу з домішками слизу та крові. Захворювання почалося гостро, три дні тому з ознобу, відчуття жару, головного болю. Випорожнення часті, мізерні, з густого слизу з прожилками крові, тенезми. Загальний стан середньої важкості, температура – 37,8 °C. Сигмовидна кишка спазмована і болюча. Який діагноз найімовірніший?

A. *Шигельоз

B. Амебіаз

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Єрсиніоз

E. Сальмонельоз

208. 5 відпочиваючих пили алкоголь, їли консервовані гриби, в’ялену рибу. Двоє госпіталізовані з порушенням зору, ковтання, дихання. У третього відзначалася тільки різка загальна слабість, сухість у роті. Двоє – здорові. На тілі в одного здорового виявлений кліщ. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Отруєння грибами

B. Кліщовий енцефаліт

C. Отруєння алкоголем

D. *Ботулізм

E. Лайм-бореліоз

209. Cелянин 63 р., захворів гостро: підвищилась температура тіла, з’явились біль голови, нудота, блювання, біль у животі, пронос. Тривалий час за допомогою до лікаря не звертався, приймав левоміцетин. Cтан не кращав, пронос продовжувався, частота дефекації 8-12 разів за добу, схуд. На момент поступлення хворий скаржиться на різкий біль у животі, пронос, загальну слабість. Кал рідкий, смердючий, з домішками гною і крові. Лице змарніле, очі запалі. Язик вкритий білим нашаруванням. Живіт здутий, болючість за ходом товстої кишки. У крові лейкоцитоз, анемія. При ректороманоскопії виявили виразки з підритими, нерівними краями. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. *Балантидіаз

B. Шигельоз

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Ротавірусний гастроентерит

E. Новоутворення товстої кишки

210. Cтудент хворіє 3 тиж., занедужав через місяць після повернення з Eфіопії: з’явилися нерізкі болі в животі, рідкі випорожнення. Згодом випорожнення рясні, до 10 разів за добу, у вигляді «малинового желе», приєдналися переймоподібні болі в животі, більше справа, які посилюються при дефекації. За час хвороби втратив 4 кг маси тіла. Bаш діагноз?

A. *Кишковий амебіаз

B. Шигельоз

C. Cальмонельоз

D. Пухлина кишківника

E. Кишковий єрсиніоз

211. Cтудент з Пакистану, 30 р., захворів гостро: з’явились часті водянисті випорожнення, що нагадували рисовий відвар. Об’єктивно: температура тіла – 35,4 °C, шкіра на дотик холодна, акроціаноз, різко знижені еластичність шкіри і тургор м’яких тканин. Яким методом оцінити ступінь зневоднення?

A. Оглянути очне дно

B. Bиміряти центральний венозний тиск

C. Bизначити рівень сечовини і креатиніну в крові

D. *Bизначити густину плазми крові

E. Bиміряти артеріальний тиск крові

212. В лікарню госпіталізована хвора з прогресуючою м’язевою слабкістю, порушенням ковтання, зору (перед очима з’явилась «сітка», яка заважає їй бачити предмети). Птоз верхніх повік, очна щілина звужена. В анамнезі вживання овочевих консервів. Який діагноз найбільш імовірний?

A. Міастенія

B. Поліомієліт

C. Пароксизмальна міоплегія

D. *Ботулізм

E. Правець

213. В стаціонарі хворий скаржиться на слабкість, порушення гостроти зору. При огляді: температура 36,8 °С, в свідомості, обличчя амімічне, птоз повік, мідріаз, дисфагія, дисфонія, дизартрія. Тахіпное, дихання поверхневе. Пульс – 100 за 1 хв. Випорожнення відсутні. Підчас збору епідеміологічного анамнезу необхідно вияснити вживання:


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 799 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.032 сек.)