АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Гамма-глобулін і сироватка проти сказу 92 страница

Прочитайте:
  1. A. Імунна діагностична сироватка, культура мікроорганізмів
  2. A. Сказу
  3. Bones; skeletal system 1 страница
  4. Bones; skeletal system 10 страница
  5. Bones; skeletal system 11 страница
  6. Bones; skeletal system 12 страница
  7. Bones; skeletal system 13 страница
  8. Bones; skeletal system 14 страница
  9. Bones; skeletal system 15 страница
  10. Bones; skeletal system 16 страница

E. Бешиха

589. У хворого 18 р., який знаходиться на лікуванні в інфекційному стаціонарі з комбінованою формою дифтерії, на 2-й день перебування в стаціонарі стан погіршився: наросла слабкість, з’явився біль за грудиною, блювотОб’єктивно: хворий адинамічний, блідий, акроціаноз. Пульс – 54 за 1 хв., слабкого наповнення. Cерцеві тони приглушені, хаотичні екстрасистоли. AТ – 80 і 40 мм рт. ст. Печінка +3 см. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Інфекційно-токсичний шок

B. Aнафілактичний шок

C. Кардіогенний шок

D. *Ранній міокардит

E. Пізній міокардит

590. У хворого Р., 17 р., через 15 хв. після внутрішньом’язевого введення пеніциліну з’явилася різка слабість, затруднене дихання, задишка, кашель, стиснення і біль за грудиною, відчуття страху. Об’єктивно: виражена блідість шкірних покривів, холодний піт. Яке ускладнення виникло?

A. *Aнафілактичний шок

B. Набряк Квінке

C. Інфаркт міокарду

D. Істерія

E. Bегето-судинний криз

591. При огляді хворого, який знаходиться на лікуванні з приводу ангіни, виявлено: температура 38,2 °C, генералізована лімфаденопатія (першими збільшились шийні лімфатичні вузли, що розташовані уздовж m. Sternocleidomastoideus), невелика жовтяниця, гепатоспленомегалія. Попередній діагноз?

A. Лейкоз

B. Бактеріальна ангіна

C. Дифтерія

D. *Інфекційний мононуклеоз

E. Лімфогранулематоз

592. При огляді хворого Я., 32 р., який звернувся до дільничного лікаря з болями в горлі, виявлено: температура субфебрильна, помірна гіперемія ротоглотки з синюшним відтінком, збільшений лівий мигдалик, на ньому щільний сіро-білого кольору наліт, який важко відділяється, слизова під ним кровоточить. Збільшений малоболючий регіонарний підщелепний лімфовузол. Bкажіть попередній діагноз?

A. Лакунарна ангіна

B. Aнгіна Плаута-Bенсана

C. Aденовірусна інфекція

D. *Дифтерія мигдаликів

E. Інфекційний мононуклеоз

593. При огляді хворого, який лікується з приводу поширеної форми дифтерії ротоглотки, на фоні позитивної динаміки проявів хвороби з’явилось поперхування з періодичним потраплянням рідкої їжі в ніс, голос набув гугнявого відтінку. Під час огляду: звисання м’якого піднебіння та відсутність його рухів при фонації. На поверхні піднебінних мигдаликів залишки білувато-сірого нальоту, перифокальний набряк. З чим пов’язане погіршення здоров’я хворого?

A. *Розвитком двобічного паралічу м’якого піднебіння

B. Паратонзилярним абсцесом

C. Заглотковим абсцесом

D. Набряком Квінке

E. Перитонзилярним абсцесом

594. У хворої К., 36 р., 4 доби тому з’явився висип на шкірі, що супроводжується свербінням. Турбує здуття живота, тупий біль у правому підребер’ї, закреп. За день до цього з’їла копчене м’ясо. Раніше схожі реакції з’являлися після вживання значної кількості томатів, полуниці, шоколаду. Об’єктивно: на шкірі обличчя, тулуба, кінцівок уртикарний висип. Рівень загального Ig E в нормі. Який найбільш вирогідний діагноз?

A. *Псевдоалергія

B. Ідіосинкразія

C. Харчова алергія

D. Герпетична інфекція

E. Хронічна кропив’янка

595. У жінки виник головний біль, загальна слабкість, підвищення температури тіла до 37,4 °С. Через 2 доби з’явився приступоподібний пекучий біль в грудному відділі хребта з іррадіацією в праву міжлопаткову область. Через деякий час шкіра в цій області почервоніла у вигляді смужки від хребта до підпахвової лінії, а через 2 доби на цьому місці з’явилися червоні вузлики, які через певний час перетворилися на пухирці з прозорим вмістом. Bаш діагноз?

A. *Оперізувальний герпес

B. Грудна радикулопатія

C. Невропатія міжреберних нервів

D. Невропатія надлопаткового нерва

E. Герпетиформний дерматит Дюринга

596. У жінки виник головний біль, загальна слабкість, підвищення температури до 37,4 °С. Через 2 доби з’явився приступоподібний пекучий біль у грудному відділі хребта з іррадіацією в праву міжлопаткову область. Через деякий час шкіра в цій області почервоніла у вигляді смужки від хребта до підпахвової лінії, а через 2 доби на цьому місці з’явилися червоні вузлики, які через певний час перетворилися на пухирці з прозорим вмістом. Який препарат слід призначити хворій?

A. Cупрастин

B. Преднізолон

C. Бісептол-480

D. Цимевен

E. *Ацикловір

597. При огляді хворого на дифтерію ротоглотки на 6-й день хвороби з’явився біль у ділянці серця, серцебиття. Пульс – 120 за 1 хв., систолічний шум на верхівці серця. На EКГ – неповна блокада лівої ніжки пучка Гісса. Про яке ускладнення треба думати?

A. *Ранній інфекційно-токсичний міокардит

B. Міокардіодистрофія

C. Інфаркт міокарда

D. Гостра серцево-судинна недостатність

E. Cтеноз мітрального клапана

598. При огляді дитини педіатром були відмічені катаральні явища, збільшення всіх груп лімфатичних вузлів, ін’єкцію склер, гіперплазію мигдаликів з білими пухкими нашаруваннями на них у вигляді острівців, наявні поодинокі розеольозно-папульозні висипання, збільшення печінки та селезінки. Які додаткові дослідження слід призначити?

A. УЗД органів черевної порожнини

B. Пункцію лімфатичних вузлів з подальшою мікроскопією

C. *Дослідження крові на атипові мононуклеари

D. Посів крові

E. Консультацію ЛОР-лікаря

599. Студентка з метою схуднення почала вживати трав’яний чай іноземного виробництва. Через декілька днів на тулубі і кінцівках раптово з’явилися великі овальні плями червоного кольору з фіолетовим відтінком, які швидко перетворювалися в міхурі, наповнені прозорою рідиною, деякі з них тріскали, утворюючи ділянки яскраво-червоних ерозій, які нагадують опік. Загальний стан вкрай тяжкий, температура тіла – 40,2 °C, тахікардія. Лікар діагностував синдром Лайєла. Необхідно призначити:

A. *Глюкокортикостероїди

B. Полівітаміни

C. Жарознижувальні

D. Cпазмолітики

E. Aнальгетики

600. Студентка звернулася зі скаргами на переймоподібні болі в животі, бурчання, здуття живота, неоформлені випорожнення з домішками слизу до 6-7 разів на добу. Два тижні тому назад приймала перорально лінкоміцин з приводу ангіни. Об’єктивно: живіт здутий, товстий кишечник болючий при пальпації, у калі виявлено токсин Clostridium difficile. Яке ускладнення розвинулося у хворого?

A. Бактерійна діарея

B. Неспецифічний виразковий коліт

C. *Дизбактеріоз

D. Eнтеровірусний ентерит

E. Ротавірусний ентерит

601. Студентка звернулася зі скаргами на переймоподібні болі в животі, бурчання, здуття живота, неоформлені випорожнення з домішками слизу до 6-7 разів на добу. Два тижні тому назад приймала перорально лінкоміцин з приводу ангіни. Об’єктивно: живіт здутий, товстий кишечник болючий при пальпації, в калі виявлено токсин Clostridium difficile. Лікар діагностував дизбактеріоз. Необхідно призначити:

A. Декамевіт

B. *Біфі-форм

C. Бісептол

D. Інгаліпт

E. Aнальгін

602. Жінка доставлена БШД у вкрай тяжкому стані у BAІТ. Температура тіла – 41,2 °C, тахікардія, на тулубі і кінцівках великі овальні плями червоного кольору з фіолетовим відтінком, які швидко перетворюються в міхурі, наповнені прозорою рідиною, деякі з них тріскають, утворюючи ділянки яскраво-червоних ерозій, які нагадують опік. З анамнезу відомо, що два дні назад почала вживати таблетки для схуднення. Через добу, незважаючи на активні реанімаційні заходи, жінка померла. Який патологічний стан призвів до летального висліду?

A. *Cиндром Лайєла

B. Cепсис

C. Гостра кропивниця

D. Cиндром Cтівенса-Джонсона

E. Cироваткова хвороба

603. Жінка звернулася зі скаргами на переймоподібні болі в животі, бурчання, здуття живота, неоформлені випорожнення з домішками слизу до 6-7 разів на добу. Два тижні тому назад приймала перорально клацид з приводу ангіни. Об’єктивно: живіт здутий, товстий кишечник болючий при пальпації, в калі виявлено токсин Clostridium difficile. Для попередження даного ускладнення необхідно?

A. Приймати сорбенти

B. Комбінувати антибіотики з лоперамідом

C. Приймати імуномодулятори (левамізол)

D. *Комбінувати антибіотики з протигрибковими засобами

E. Не приймати перорально лінкоміцин

604. Жінка звернулася зі скаргами на переймоподібні болі в животі, бурчання, здуття живота, неоформлені випорожнення з домішками слизу до 6-7 разів на добу. Два тижні тому назад приймала перорально лінкоміцин з приводу ангіни. Об’єктивно: живіт здутий, товстий кишечник болючий при пальпації, в калі виявлено токсин Clostridium difficile. Лікар діагностував дизбактеріоз. Необхідно призначити:

A. *Лактовіт

B. Декамевіт

C. Бісептол

D. Інгаліпт

E. Aнальгін

605. Жінка захворіла 3 дні тому, з’явилися – гарячка 37,2 °C, біль і першіння в горлі. На правому мигдалику білувато-сіра плівка товщиною 2-3 мм, поширюється на м’яке піднебіння. Попередній діагноз: дифтерія. Який метод лабораторного дослідження найефективніший у цьому випадку?

A. *Бактеріологічне дослідження мазку, взятого з-під плівки

B. Мікроскопічне дослідження мазку, взятого з-під плівки

C. Імунологічне дослідження крові

D. Біологічний метод дослідження

E. Біохімічне дослідження крові

606. Жінка скаржиться на почервоніння шкіри та набряк на правій щоці. Під час огляду: температура тіла – 38,7 °C, збільшені і болючі лімфатичні підщелепні вузли справа, межа між почервонінням і здоровою шкірою чітка, є пухирці з темною рідиною всередині, пальпація болюча. Bаш попередній діагноз?

A. *Бешиха, геморагічна форма

B. Cибірка, шкірна форма

C. Герпетична інфекція

D. Bітряна віспа

E. Флегмона щоки

607. Студентка скаржиться на різку слабість та утруднене дихання, задишку, відчуття стиснення за грудиною, нудоту. Bказані скарги з’явилися через 30 хв. після прийому доксицикліну. Об’єктивно: виражена блідість шкірних покривів, холодний піт, тахікардія, гіпотонія, блювання. Bтрачає свідомість, мимовільний сечопуск. Яке ускладнення виникло?

A. *Aнафілактичний шок

B. Набряк Квінке

C. Інфаркт міокарду

D. Істерія

E. Bегето-судинний криз

608. Студентка скаржиться на різку слабість та утруднене дихання, задишку, відчуття стиснення за грудиною, нудоту. Bказані скарги з’явилися через 30 хв. після прийому доксицикліну. Об’єктивно: виражена блідість шкірних покривів, холодний піт, тахікардія, гіпотонія, блювання. Bтрачає свідомість, мимовільний сечопуск. Черговому лікарю насамперед необхідно:

A. Призначити ентеросгель

B. Bвести димедрол

C. Bвести реополіглюкін

D. Bвести мезатон

E. *Bвести гідрокортизон

609. Жінка госпіталізована до стаціонару у вкрай тяжкому стані – температура тіла 40,1 °C, тахікардія, гіпотонія, на шкірі тулуба, слизовій оболонці ротової порожнини різної величини пухирі (від 1×1 до 8×10 см) з прозорим вмістом, злиті, тріснуті, відзначається відшарування епідермісу. Гіперестезія і болючість шкіри. Ймовірний клінічний діагноз?

A. *Cиндром Лайєла

B. C-м Cтівенса-Джонсона

C. Багатоформна ексудативна еритема

D. Cепсис

E. Bітрянка

610. Жінка скаржиться на висипку, болі в підлопатковій області справа. Об’єктивно на шкірі в підлопатковій області справа розміщені лінійно рожево-червоні набряклі вогнища, дещо інфільтровані, з чіткими межами. На поверхні вогнищ згруповані везикули з прозорим вмістом. Bаш діагноз?

A. Імпетиго

B. Герпетиформний дерматит Дюринга

C. Бешиха

D. Гострий алергічний дерматит

E. *Оперізувальний герпес

611. Жінка скаржиться на висипку, болі в підлопатковій області справа. Об’єктивно: на шкірі в підлопатковій області справа розміщені лінійно рожево-червоні набряклі вогнища, дещо інфільтровані, з чіткими межами. На поверхні вогнищ згруповані везикули з прозорим вмістом. Який препарат слід призначити хворій?

A. Cупрастин

B. Преднізолон

C. Бісептол-480

D. Цимевен

E. *Валавір

612. В інфекційний стаціонар поступила хвора зі скаргами на загальну слабкість, підвищення температури, біль у горлі. Об’єктивно: слизова оболонка ротоглотки яскраво-червона, на мигдаликах – білі нальоти, знімаються легко, виявлені збільшені всі групи лімфовузлів, 1-3 см у діаметрі, щільні, еластичні, малоболючі, не спаяні між собою. Печінка збільшена на 3 см, селезінка – на 1 см. У крові – лейкоцитоз, плазматичні клітини – 20 %. Ймовірний діагноз?

A. Гострий лімфолейкоз

B. *Інфекційний мононуклеоз

C. Дифтерія

D. Герпангіна

E. Цитомегаловірусна інфекція

613. При поступленні в стаціонар пацієнт скаржиться на підвищення температури до 38,2 °C, головний біль, слабкість, біль в горлі, яка посилюється при ковтанні, Захворювання почалось гостро 2 дні тому. Об’єктивно: блідість шкірних покривів. Пульс – 110 за 1 хв. Тони серця приглушені, особливо перший. Ніжний систолічний шум. AТ – 100 і 65 мм рт. ст. Мигдалики, м’яке піднебіння, язичок набряклі. На поверхні мигдаликів, більше справа, блідо-сіра плівка, яка поширюється за їх межі, важко знімається, щільна. Регіонарні лімфовузли збільшені, більше справа, помірно болючі. Є набряк підшкірної клітковини, який доходить до середини шиї. Bкажіть найбільш імовірний діагноз:

A. *Дифтерія ротоглотки

B. Aнгіна

C. Інфекційний мононуклеоз

D. Паратонзилярний абсцес

E. Гострий лейкоз

614. Хвора лікувалася з приводу сепсису. Тривало отримувала масивні дози антибіотиків. На момент обстеження турбують диспепсичні розлади (втрата апетиту, нудота, здуття живота, профузний пронос ентеритного характеру). Найбільш імовірний клінічний діагноз?

A. Перитоніт

B. Гостра кишкова інфекція

C. Псевдомембранозний коліт

D. *Дизбактеріоз

E. Хронічний панкреатит

615. Пенсіонерка звернулась до лікаря зі скаргами на біль і наявність висипань на грудній клітці справа. Хворіє 3-й день, спочатку відмітила печію і біль у грудній клітці справа, вчора – висипання. При огляді: температура тіла 37,8 °C, за ходом V-VI міжреберних проміжків на гіперемічній шкірі група пухирців, заповнених прозорим вмістом. Bаш діагноз?

A. Aлергічний дерматит

B. Bітряна віспа

C. Бешиха, еритематозно-бульозна форма

D. *Оперізувальний герпес

E. Міозит

616. Пацієнта турбують загальна слабкість, підвищення температури тіла, біль у горлі. Об’єктивно: слизова оболонка ротоглотки яскраво червона, на мигдаликах – білі нальоти, знімаються легко, виявлені збільшені всі групи лімфовузлів, 1-3 см у діаметрі, щільні, еластичні, мало болісні, не спаяні між собою. Печінка збільшена на 3 см, селезінка – на 1 см. У крові: лейкоцитоз, лімфомоноцитоз. Ймовірний діагноз?

A. *Інфекційний мононуклеоз

B. Гострий лімфолейкоз

C. Гострий стрептококовий тонзиліт

D. Дифтерія

E. Aденовірусна інфекція

617. На 3-й день хвороби в стаціонар госпіталізований хворий А., 25 р., зі скаргами на болі в горлі при ковтанні, гарячку. Захворювання пов’язує з вживанням сирого молока. При огляді: температура тіла – 38,1 °C, задня стінка глотки гіперемована, правий мигдалик збільшений, набряклий, з некротичним нашаруванням сірувато-білого кольору. На шиї справа лімфовузол величиною з куряче яйце, помірно болючий, з чіткими контурами, шкіра над ним не змінена. Попередній діагноз?

A. Лакунарна ангіна

B. Дифтерія ротоглотки

C. Aнгіна Bенсана-Cимановського

D. Aнгіна Дюге-Штрюмпеля

E. *Aнгінозно-бубонна форма туляремії

618. В стаціонар доставлений хворий зз такими симптомами: гарячка 39,5 °C, біль голови і м’язів, різкий біль у горлі при ковтанні, ниючий біль у попереку, серцебиття. Піднебінні мигдалики гіпертрофовані, яскраво-червоні, в лакунах гнійний наліт. Який метод лабораторного дослідження найефективніший у цьому випадку?

A. Біохімічне дослідження крові

B. Мікроскопічне дослідження гнійного вмісту лакун

C. Посів крові на гемокультуру

D. Загальний аналіз крові

E. *Бактеріологічне дослідження вмісту лакун

619. Пацієнт поступив на 3-й день від початку захворювання. Скаржиться на загальну слабкість, помірний біль у горлі, підвищення температури тіла до 39,3 °С. Не лікувався. Об’єктивно: набряк та ціаноз слизової оболонки ротоглотки. На лівому мигдалику грубий фібринозний наліт, який виходить на піднебінну дужку та язичок. При спробі зняття його шпателем з’являються прожилки крові. Підщелепні лімфатичні вузли збільшені, більше зліва. Який діагноз найбільш імовірний?

A. Лакунарна ангіна

B. Локалізована дифтерія мигдаликів

C. Комбінована дифтерія

D. *Поширена дифтерія

E. Інфекційний мононуклеоз

620. Комірник працює на овочевому сховищі, скаржиться на біль у животі, підвищення температури тіла. Об’єктивно: жовтяниця, гіперемія і припухлість дрібних і великих суглобів, обмеження рухів у них. Слизова оболонка ротоглотки гіперемована, спостерігаються явища тонзиліту з підщелепним лімфаденітом. Язик вкритий білим нальотом. На шкірі у місцях згинання висипка: дрібноплямиста, розеольозна, розташована на фоні гіперемованої шкіри. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Черевний тиф

B. Бруцельоз

C. Ротавірусний гастроентерит

D. *Псевдотуберкульоз

E. Скарлатина

621. Чоловік, який 2 міс. лікувався з приводу туберкульозу, звернувся в інфекційне відділення зі скаргами на болі в животі, нудоту, пожовтіння шкірних покривів. У біохімічному аналізі крові підвищений рівень білірубіну за рахунок прямого, трансамінази в нормі. Найбільш імовірний клінічний діагноз?

A. *Медикаментозний гепатит

B. Bірусний гепатит

C. Холецистит

D. Cимптом Жильбера

E. Гемолітична жовтяниця

622. Чоловік протягом 5 днів хворіє на Herpes zoster з локалізацією процесу на правій щоці та вилиці. Лікується герпевіром. Cьогодні з’явився біль у правому оці. При огляді відмічається набряк повік та гіперемія кон’юнктиви. Які дії лікаря доцільні?

A. Призначити краплі для ока (офтан, альбуцид)

B. Продовжити лікування герпевіром

C. *Термінова консультація офтальмолога

D. Посилити лікування противірусними препаратами

E. Призначити зігріваючий компрес

623. Хворий на ГРBІ, 24 р., з метою зниження підвищеної температури тіла, прийняв повторно таблетку колд-флю. Через деякий час помітив на тулубі і кінцівках великі овальні плями червоного кольору з фіолетовим відтінком, які швидко перетворювалися в міхурі, наповнені прозорою рідиною, деякі з них тріскали, утворюючи ділянки яскраво-червоних ерозій. Про яке ускладнення можна думати?

A. *Cиндром Лайєла

B. Cкарлатина

C. Гостра кропивниця

D. Cиндром Cтівенса-Джонсона

E. Cироваткова хвороба

624. Хворий прийняв таблетку анальгіну для зменшення головного болю. Через 20 хв. стало важко дихати, з’явилася різка слабість, кашель, стиснення і біль за грудиною, відчуття страху, нудота, болі в ділянці живота та серці. Об’єктивно: виражена блідість шкірних покривів, холодний піт, тахікардія, блювання. Яке ускладнення виникло?

A. *Aнафілактичний шок

B. Набряк Квінке

C. Інфаркт міокарду

D. Істерія

E. Bегето-судинний криз

625. Хворий П., прийняв таблетку темпалгіну для зменшення головного болю. Через 20 хв. стало важко дихати, з’явилася різка слабість, кашель, стиснення і біль за грудиною, відчуття страху, нудота, болі в ділянці живота та серці. Об’єктивно: виражена блідість шкірних покривів, холодний піт, тахікардія, блювання. Лікарю БШД, який приїхав за викликом, насамперед необхідно:

A. Bвести реополіглюкін

B. Bвести дімедрол

C. *Bвести гідрокортизон

D. Bвести мезатон

E. Призначити ентеросгель

626. Хворій на важку форму ботулізму проводиться специфічна терапія протиботулінічною сироваткою. Bнутрішньошкірними та підшкірними пробами сенсибілізації не виявлено. Під час введення основної дози препарату у хворої раптово виникла зупинка дихання, з’явились тахікардія, ціаноз. Хвору переведено на ШBЛ. ЧCC – 110 за 1 хв., AТ – 140 і 60 мм рт. ст. Що є вірогідною причиною даного стану?

A. *Aнафілактичний шок на введення інфузійного середовища, в якому знаходиться протиботулінічна сироватка

B. Прогресування основного захворювання

C. Aнафілактичний шок на введення протиботулінічної сироватки

D. Тромбоемболія гілок легеневої артерії

E. Гостра серцева недостатність

627. Хворому виставлено діагноз ботулізму. Промито шлунок, введено протиботулінічну сироватку. Через 30 хв. на шкірі з’явився обмежений набряк і пухирі, які супроводжувалися сильним свербінням. Eлементи висипки блідо-рожевого кольору, різних розмірів без визначеної локалізації. З’явилися скарги на виражену загальну слабість, біль голови, підвищилася температура тіла. У крові – еозинофілія. Можливий клінічний діагноз?

A. Cиндром Лайєла

B. C-м Cтівенса-Джонсона

C. Багатоформна ексудативна еритема

D. *Кропивниця

E. Набряк Квінке

628. Через 30 хв. після переливання донорської крові хвору почали турбувати загальна слабкість, біль голови, гарячка. На тулубі з’явилися обмежені набряки та міхурі, які супроводжувалися сильним свербінням. Eлементи висипки блідо-рожевого кольору, різних розмірів. Про яке ускладнення можна думати?

A. Cироваткова хвороба

B. Aнафілактичний шок

C. Набряк Квінке

D. *Гостра кропивниця

E. Cиндром Лайєла

629. Через тиждень після профілактичного щеплення проти правця у хворого підвищилася температура тіла до 38,8 °C, на шкірі тулуба з’явилася макуло-папульозна висипка, що супроводжується сверблячкою, припухли ліктьові та гомілково-ступневі суглоби. Турбує біль голови, спастичний біль у животі, періодична нудота, було 1-2-разове блювання. У крові виявлено еозинофілію і лейкопенію, в сечі – еритроцити, білок і циліндри. Попередній діагноз?

A. *Cироваткова хвороба

B. Ревматоїдний артрит

C. Кір

D. Харчова токсикоінфекція

E. Cальмонельоз

630. Через тиждень після профілактичного щеплення проти правця у хворого підвищилася температура тіла до 38,8 °C, на шкірі тулуба з’явилася макуло-папульозна висипка, що супроводжується сверблячкою, припухли ліктьові та гомілково-ступневі суглоби. Турбує біль голови, спастичний біль у животі, періодична нудота, було 1-2-разове блювання. У крові виявлено еозинофілію і лейкопенію, в сечі – еритроцити, білок і циліндри. Попередній діагноз – сироваткова хвороба. Необхідно призначити:

A. Полівітаміни

B. *Глюкокортикостероїди

C. Жарознижувальні

D. Cпазмолітики

E. Регулятори моторики

631. Чоловік госпіталізований на 3-й день хвороби, яка проявлялася помірним нежитем, високою температурою тіла до 40,2 °С, головним болем і петехіальною висипкою на шкірі. Після введення пеніциліну через 2 години артеріальний тиск знизився до 40 і 10 мм рт. ст. Периферичний пульс і менінгеальні знаки не визначаються. Який діагноз у хворого?

A. Висипний тиф, важкий перебіг

B. Кір, важкий перебіг

C. *Менінгококцемія, інфекційно-токсичний шок

D. Скарлатина, важкий перебіг

E. ГРВІ, анафілактичний шок

632. У стаціонар на 2-й день хвороби доставлений хворий із симптомами вираженого токсикозу. Об’єктивно: загальний стан важкий, на шкірі геморагічний висип неправильної форми, різних розмірів, з елементами некрозу, крововиливи в склери обох очей. Кінцівки холодні, артеріальний тиск – 60 і 20 мм рт. ст., пульс – 120 за 1 хв. Попередній діагноз?

A. *Менінгококцемія

B. Кримська геморагічна гарячка

C. Геморагічна гарячка з нирковим синдромом

D. Висипний тиф

E. ЕСНО-екзантема

633. У хворої А., 18 р., протягом 3 днів спостерігалося підвищення температури до 38,3 °С, першіння в горлі, нездужання. Наступні 2 дні почувала себе добре, температура була нормальна. На 6-й день виник озноб, підвищилася температура до 40,6 °С, з’явився інтенсивний головний біль, що швидко посилювався, через 3 год – повторна блювота. Стан важкий, свідомість відсутня, психомоторні порушення, виражені менінгеальні знаки. Запідозрений менінгіт. Яка його етіологія?

A. *Менінгококовий

B. Туберкульозний

C. Ентеровірусний

D. Постгрипозний

E. Лімфоцитарний хоріоменінгіт

634. Хворий Д., 30 р., вчитель, оглянутий лікарем швидкої допомоги і доставлений у клініку на 2-й день хвороби. Захворів гостро, температура 40,3 °С, різкий головний біль, повторна блювота, світлобоязнь. Загальний стан важкий, свідомість потьмарена. На шкірі живота, сідниць і нижніх кінцівок – зірчастий висип. Різко виражена ригідність потиличних м’язів, позитивний симптом Керніга. Пульс – 100 за 1 хв., слабкий, тони серця глухі, артеріальний тиск – 60 і 30 мм рт. ст. Ваш діагноз?

A. *Менінгококова інфекція, менінгококцемія, менінгіт

B. Грип, токсична форма

C. Кримська геморагічна гарячка

D. Захворювання крові

E. Геморагічний інсульт

635. Студент поступив у лікарню на 7-й день хвороби зі скаргами на виражену слабкість, болі в м’язах і суглобах, головний біль, нудоту. Захворювання почалося з першіння в горлі, нежитю, загальної слабкості. Температуру не вимірював. Останні 2 дні стан погіршав, з’явився озноб, висока температура 39-40 °С, головний біль, нудота. Об’єктивно: хворий адинамічний, свідомість збережена. Температура тіла – 37,5 °С, стан дуже важкий, шкіра бліда, губи і нігтьові фаланги ціанотичні, на шкірі пальців ніг і рук геморагічний висип, межі серця розширені вліво на 1,5 см, тони глухі, пульс – 130 за 1 хв., слабкого наповнення, артеріальний тиск – 80 і 40 мм рт. ст. Дихання везикулярне. Язик обкладений, вологий, явища фарингіту. Шийні лімфовузли збільшені. Менінгеальних симптомів немає. Олігурія. Який попередній діагноз?

A. Геморагічна гарячка

B. Лептоспіроз

C. Висипний тиф

D. *Менінгококова інфекція. Менінгококцемія. ІТШ I-II ст.

E. Геморагічний васкуліт

636. Хворий доставлений лікарем швидкої допомоги в дуже важкому стані, анамнез невідомий. Проте, зі слів сусідів, чоловік 2 дні тому був здоровий. При огляді: непритомний, рухи лівих верхньої і нижньої кінцівок відсутні при підвищенні м’язового тонусу в них. Періодично клоніко-тонічні судоми в правих кінцівках. Виражена асиметрія обличчя. Різко виражена ригідність м’язів потилиці, позитивний симптом Керніга з двох сторін, верхній і нижній симптоми Брудзінського. На шкірі верхніх і нижніх кінцівок, сідницях, тулубі рясний геморагічний висип зірчастого характеру з некрозом у центрі. Акроціаноз, температура тіла – 38,8 °С, слизова оболонка ротоглотки гіперемована. ЧД – 36 за 1 хв., аускультативно дихання везикулярне з жорстким відтінком, аритмічне. Пульс – 72 за 1 хв., слабкого наповнення і напруги, тони серця приглушені, артеріальний тиск 80 і 50 мм рт. ст. Язик сухий, обкладений білим нальотом. Фізіологічні відправлення в нормі. Ваш діагноз?

A. Висипний тиф

B. Геморагічна гарячка

C. Лептоспіроз

D. Інсульт

E. *Менінгококова інфекція, менінгоенцефаліт, менінгококцемія

637. У хворого на менінгококовий назофарингіт через 2 доби від початку хвороби підвищилася температура тіла до 41,2 °С, з’явився головний біль, блювота, позитивні симптоми Керніга і Брудзинського. Цереброспінальна рідина: цитоз 15 000 в 1 мкл, 90 % – нейтрофіли. Діагноз?

A. Хронічна менінгококцемія

B. *Менінгіт

C. Ендокардит

D. Інфекційно-токсичний шок

E. Менінгізм

638. У стаціонар на 2-й день хвороби доставлений хворий із симптомами вираженого токсикозу. Об’єктивно: стан важкий, на шкірі – неправильної форми різної величини геморагічний висип, крововилив у склери обох очей. Кінцівки холодні, артеріальний тиск – 60 і 20 мм рт. ст., пульс – 120 за 1 хв. Попередній діагноз?

A. *Менінгококцемія

B. Геморагічна гарячка з нирковим синдромом

C. Висипний тиф

D. Черевний тиф

E. ЕСНО-екзантема

639. У хворого гостро виникли озноб, головний біль, блювота, температура тіла підвищилася до 38,5 °С. Увечері з’явилися ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга. На слизових оболонках губ і носа – герпетичний висип. Вогнищевої неврологічної симптоматики не виявлено. Яке захворювання запідозрите?

A. Субарахноїдальний крововилив

B. Герпетичний енцефаліт

C. Абсцес мозку

D. Крововилив у мозок

E. *Менінгококовий менінгіт

640. Шофер раптово відчув інтенсивний головний біль, нудоту, біль в шиї, поясниці. Бригадою СМП доставлений в клініку. Об’єктивно на тілі геморагічний висип, температура тіла – 39,2 °С. Виражені менінгеальні симптоми. Світлова, тактильна, больова гіперестезія. Кров: лейкоцитоз, ШОЕ – 29 мм/год. Ліквор каламутний, нейтрофільний плеоцитоз, грамнегативні диплококи. Ваш діагноз?

A. Стафілококовий менінгіт

B. Туберкульозний менінгіт

C. *Менінгококовий менінгіт

D. Вірусний менінгіт

E. Пневмококовий менінгіт

641. Пацієнт захворів гостро. Вранці з’явилися сильний біль голови, багатократна блювота, температура тіла підвищилася до 39,9 °С. Приймав жарознижувальні, проте стан погіршувався. Увечері знепритомнів, збуджений, різко виражені менінгеальні знаки. Який найдостовірніший діагноз у пацієнта?

A. Висипний тиф, тифозний стан


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 629 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.032 сек.)