АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова, топографія і фізіологія травлення в багатокамерному шлунку

Прочитайте:
  1. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  2. Анатомія та фізіологія дихання
  3. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  4. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  5. АФО органів травлення
  6. Блок 7. Топографія (ділянки, борозни, канали, ямки, отвори, трикутники) спини, грудної клітки, живота, шиї, голови, верхньої та нижньої кінцівок.
  7. Будова і топографія тонкого кишечника
  8. Будова серця, його топографія та функціональне значення
  9. Будова, класифікація і хімічний склад кісток.
  10. Будова, топографія і значення залоз

Б а г а т о к а м е р н и й ш л у н о к жуйних тварин – стравохідно-кишкового типу і складається з 4-х камер: рубця, сітки, книжки й сичуга. Перші три камери називаються передшлунками. Слизова оболонка їх покрита плоским багатошаровим епітелієм і не має залоз. Остання камера (сичуг) – це власне залозистий шлунок, у товщі слизової оболонки якого є залози, що виробляють шлунковий сік. Жуйні тварини пережовують корм двічі: перший раз наспіх при годівлі, а вдруге грунтовніше під час жуйки.

Рубець – це найбільша камера шлунка жуйних тварин, яка заповнює всю ліву половину черевної порожнини і частково заходить на праву половину. Лівим і правим поздовжніми жолобами рубець поділяється на верхній і нижній мішки. У передню частину верхнього мішка, так зване переддвер’я, впадає стравохід, який потім переходить в стравохідний жолоб. По стравохідному жолобу проходить вода і рідкий корм. Слизова оболонка рубця вистелена плоским багатошаровим епітелієм і густо всіяна сосочками, які утворюють шорстку поверхню рубця і сприяють перетиранню та пересуванню кормових мас. М’язова оболонка має поздовжнє і поперечне розміщення м’язових волокон.

Сітка – це округлої форми мішок, значно менший за рубець, міститься в ділянці мечевидного хряща. Слизова оболонка її зібрана в складки, які перетинаючись утворюють комірки, схожі на бджолиний стільник. Сітка через отвори з’єднується з рубцем і книжкою. Крім того, із стравоходу до правого боку переддвер’я в неї входить стравохідний жолоб, утворений складками слизової оболонки, які звуться губами.

Книжка – кулястої форми мішок у правому підребер’ї між рубцем і печінкою. Слизова оболонка книжки утворює пластинки – листочки різної форми, поверхня яких покрита зроговілими сосочками. Простори між листочками називаються комірками. Листочки мають м’язові волокна, скорочення яких приводить у рух листочки. Кормова маса тут перетирається і віджимається. Розташовується в правому підребер’ї між 7-9-11 ребрами.

Сичуг – грушевидної форми мішок, який лежить трохи нижче від книжки, у правому підребер’ї і в ділянці мечевидного хряща. Слизова оболонка покрита одношаровим циліндричним залозистим епітелієм, має залози, що виробляють сичужний сік. Сичуг має два отвори: вхідний – з боку книжки і вихідний – пілоричний, який періодично відкривається внаслідок розслаблення в його стінці кільцевого м’яза – сфінктера і пропускає кормову масу в 12-палу кишку.

У телят сичуг розвинений значно краще, ніж рубець і сітка. Коли телята починають поїдати грубий рослинний корм, то поступово збільшуються в розмірі рубець і сітка. Так, у телят 8-тижневого віку вони за об’ємом більші від сичуга в 1,5, у 10-12-тижневому - у 2 рази, в 4-місячному – у 5 і у 1,5-річному – у 6 разів.

Травлення в багатокамерному шлунку. У жуйних тварин під час ковтання грубий рослинний корм потрапляє в рубець і сітку, де він зазнає механічних і хімічних змін. Спочатку внаслідок скорочення м’язової оболонки рубця і сітки корм енергійно перемішується, перетирається, потім відригується в ротову порожнину, де пережовується, змішується із слиною і ковтається знову, повертаючись у рубець і сітку. Це так званий жуйний процес. У рубці і сітці клітковина грубого корму розщеплюється під дією ферментів корисних мікроорганізмів: бактерій, грибів, інфузорій. Під дією целюлозолітичних бактерій у передшлунках жуйних розщеплюється близько 60-70% клітковини. Спочатку бактерії розщеплюють клітковину до дисахаридів і моносахаридів, які в рубці зазнають бродіння різних видів. Внаслідок зброджування цукрів утворюються леткі жирні кислоти (ЛЖК): оцтова, пропіонова, масляна, молочна. За добу в рубці корови утворюється близько 4 літрів таких кислот, які крізь слизову оболонку передшлунків всмоктуються в кров і використовуються організмом як головне джерело енергії для утворення жиру.

Під дією протеолітичних ферментів бактерій рослинні білки корму розщеплюються до пептидів, амінокислот, аміаку, вуглекислого газу. Крім того, мікроорганізми рубця здатні використовувати не тільки білок корму, а й небілкові азотисті речовини. З аміаку і продуктів розщеплення вуглеводів мікроорганізми синтезують повноцінний білок свого тіла, який, потрапляючи разом з кормом у сичуг та кишки, перетравлюється ферментами шлункового та підшлункового соків і потім використовується організмом тварини.

Мікроорганізми рубця синтезують також вітаміни групи В й філохінон (віт. К), які беруть участь в утворенні клітин крові.

У процесі життєдіяльності мікроорганізмів у рубці утворюється багато газів, які потім використовуються в хімічних реакціях організму, в результаті синтезуються цінні поживні речовини.

Сітка являється сортувальним відділом, а в книжці корм перетирається завдяки скороченню листочків.

У сичузі під впливом ферментів шлункового соку білки розщеплюються до поліпептидів. Цим завершується процес шлункового травлення у жуйних.

Шлунковий сік залозами сичуга виділяється безперервно. Процеси всмоктування в шлунку незначні, крізь слизову оболонку шлунка всмоктується небагато мінеральних солей, води і глюкози, а з рубця і книжки всмоктуються в кров леткі жирні кислоти.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1215 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)