АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова і топографія тонкого кишечника

Прочитайте:
  1. V2: Заболевания кишечника
  2. Анатомия застенных желез тонкого отдела кишечника. Топография, назначение, видовые особенности у домашних животных и птиц. Иннервация, кровоснабжение, отток лимфы.
  3. Анатомічна будова ВНС.
  4. Анатомічна будова кореня.
  5. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  6. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  7. Анатомічна будова листка.
  8. Анатомічна будова мозочка.
  9. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  10. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.

Відділ тонких кишок – найдовша частина травної трубки, яка починається від пілоруса шлунка і тягнеться до сліпої кишки, поділяється на 12-палу, порожню та клубову кишки.

Довжина тонких кишок у тварин різних видів неоднакова і залежить переважно від характеру корму. У травоїдних тварин, які живляться рослинним, важкоперетравним кормом, кишки у 20-25 разів довші за довжину тіла.

Стінка тонких кишок побудована із слизової, підслизової, м’язової і серозної оболонок. Слизова оболонка на поверхні оксамитова, оскільки суцільно вкрита дрібненькими мікроскопічних розмірів ворсинками. Поверхня ворсинок вкрита одношаровим призматичним каймистим епітелієм, а в середині вони містять сітчасту (ретикулярну) сполучну тканину, гладенькі м’язові волокна, сітку кровоносних судин і нервових закінчень. У центрі ворсинки розміщена лімфатична судина, яка входить у дрібнопетлисту сітку лімфатичних судин підслизової оболонки.

Крізь каймистий епітелій ворсинок відбувається всмоктування поживних речовин у кровоносні й лімфатичні судини. Ворсинки у 23 рази збільшують всмоктувальну поверхню слизової оболонки тонких кишок.

Серед клітин одношарового призматичного каймистого епітелію вкраплені клітини, які виділяють слиз, що захищає слизову оболонку від самоперетравлювання.

М’язова оболонка побудована з гладенької м’язової тканини, волокна якої утворюють два шари: внутрішній – коловий і зовнішній – поздовжній. При скороченні м’язової оболонки відбуваються хвилясті рухи кишок, які звуться перистальтикою. За рахунок цих рухів переміщується вміст кишок. Серозна оболонка переходить на кишки з очеревини, утворюючи при цьому брижейки. Тут розташовані лімфо- і кровоносні судини, нерви, лімфатичні вузлики, відкладається жир.

Д в а н а д ц я т и п а л а к и ш к а починається з пілоричної частини шлунка і поступово переходить у порожню кишку, досягає довжини 40-120 см. Вона лежить у правому підребер’ї і правій здухвині, підвішена на короткій брижі. На печінці робить S-подібний згин. У порожнину початкової частини 12-палої кишки відкриваються вивідні протоки застінних залоз: печінки й підшлункової залози.

П о р о ж н я к и ш к а – найдовша (до 40 м) у відділі тонких кишок. Ця кишка утворює численні петлі, підвішені на довгій брижі. Розміщена порожня кишка у рогатої худоби у правій здухвині і правому підребер’ї; у коней – у правому і лівому підребер’ях, лівій здухвині; у свиней – у ділянці мечовидного хряща, правого й лівого підребер’я, правої і лівої пахових ділянок і в пупковій ділянці. Задній кінець порожньої кишки без помітних меж переходить у клубову кишку.

К л у б о в а к и ш к а найкоротша. На слизовій оболонці її дуже багато кишкових бляшок, а м’язова оболонка в кінцевій частині значно потовщена. Відкривається клубова кишка у коней в сліпу кишку втулкоподібно, у тварин інших видів – на межі із сліпою й ободовою кишками. Розміщена клубова кишка у рогатої худоби і коней у правій здухвинній ділянці, у свиней – на межі правої і лівої пахових та пупкової ділянок.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 801 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)