АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М’язи живота. Значення черевного пресу

Прочитайте:
  1. C. Біологічне значення мітозу і мейозу.
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. D. Визначення рівня соматотропіну
  4. II. Дайте визначення поняттям.
  5. А потім перемістився до правої здухвинної ділянки живота. При пальпації відмічається
  6. А. Білі м’язи
  7. Акушерські інструменти, їх призначення.
  8. Атестація робочих місць: значення та порядок проведення.
  9. Аускультация живота.
  10. Біологічне значення нервової системи (systems nervosum)

М’ЯЗИ ЖИВОТА Черевна стінка утворена групою власних м’язів: прямий, пірамідальний, квадратний, зовнішній і внутрішній косі і поперечний.

ПРЯМИЙ М’ЯЗ ЖИВОТА (m. rectus abdominis) бере поча

ток від хрящів V—VII ребер і мечевидного відростка грудини, прикріплюється до лобкового симфізу. М’яз має 3—4 сухожилкові перетинки і знаходиться в фіброзній піхві, утвореній косими м’язами живота. Функція: згинає хребет.

ПІРАМІДАЛЬНИЙ М’ЯЗ (m. pyramidalis) це рудимент сумчастого м’яза ссавців. Починається біля лобкового симфізу, вплітається в білу лінію. При скороченні натягує білу лінію живота.

КВАДРАТНИЙ М’ЯЗ ПОПЕРЕКА починається від гребня клубової кістки, прикріплюється до поперечних відростків поперекових хребців і до 12-го ребра. Фінкція: приймає участь у видихові, згинає хребет назад івбік.

ЗОВНІШНІЙ КОСИЙ М’ЯЗ ЖИВОТА (m. obliguus exter- niis abdominis) починається від зовнішньої поверхні восьми нижніх ребер зубцями, що чергуються з зубцями переднього м’яза, волокна йдуть вниз і вперед і прикріплюються до гребня клубової кістки.

ВНУТРІШНІЙ КОСИЙ М’ЯЗ ЖИВОТА починається від грудо-поперекової фасції, гребня клубової кістки і пахової зв’язки йде знизу догори і вперед, приєднується до трьох нижніх ребер, утворює білу лінію і піхву прямого м’яза живота.

ПОПЕРЕЧНИЙ М’ЯЗ ЖИВОТА починається від нижніх ребер, грудо-поперекової фасції, гребня клубової кістки і пахової зв’язки, приймає участь в утворенні білої лінії і піхви прямого м’яза. Нижні пучки поперечного і внутрішнього косого м’язів в складі сім’яного канатика спускаються в мошонку і підтримують яєчко. М’язи живота утворюють черевний прес, утворюють стінку черевної порожнини, яка протистоїть черевному тиску, згинають хребет, сприяють виведенню продуктів обміну речовин, родовому акту.

 

51. М’ЯЗИ ГРУДЕЙ: Власні м,язи грудної клітки:

ЗОВНІШНІ МІЖРЕБЕРНІ М’ЯЗи (m. m. intercostales externi) починаються від ніж#ього краю кожного ребра і йдуть вниз і вперед до верхнього краю нижче розташованого ребра.

Функція: піднімають ребра, що сприяє вдихові.

ВНУТРІШНІ МІЖРЕРБЕРНІ М’ЯЗИ починаються від верхнього краю нижче розташованого ребра і йдуть догори і вперед до нижнього краю вище розташованого ребра. Задня третина міжреберних проміжків не має внутрішніх міжреберних м’язів. Функція: при скороченні опускають ребра і сприяють видиху.

ПОПЕРЕЧНИЙ М’ЯЗ ГРУДЕЙ (ш. transversus thoracis) рудиментарний, розташований з внутрішньої поверхні грудної стінки. Функція: скорочення сприяє видоху.

ДІАФРАГМА (diafragma), або грудинночеревна перетинка, відділяє грудну порожнину від черепної. Діафрагма має куполоподібну форму. Складається із м’язових волокон, які своїми сухожилками утворюють сухожильний центр діафрагми. Через діафрагму проходить стравохід, аорта, вени, лімфатичний стовбур, нерви. Опуклою поверхнею діафрагма направлена в бік грудної клітки. Під час вдиху купол діафрагми опускається, під час видоху піднімається в попереднє положення.

М’ЯЗИ ПЕРЕСЕЛЕНЦІ, які покривають зверху власні м’язи грудної клітки.

ВЕЛИКИЙ ГРУДНИЙ М’ЯЗ починаться від медіальної половіти ключиці, від краю грудини і від хрящів 5—6 ребер. Приєднується до гребня великого горба плечової кістки. Функція: приводить і пронує плече, тягне його вперед.

МАЛИЙ ГРУДНИЙ М’ЯЗ розташований під великим. Починається від 2—5 ребер,приєднується до дзьобові! д ного відростка лопатки. Функція: тягне лопатку вперед вниз і медіально. При фіксованій лопатці піднімає ребра.

ПЕРЕДНІЙ ЗУБЧАСТИЙ М’ЯЗ почипається зубцями від восьми або дев’яти верхніх ребер, прикріплюється до медіального краю і нижнього кута лопатки. Функція: при скороченні тягне лопатку вперед, а її нижнійкут назовні. При фіксованій лопатці м’яз піднімає ребра.

М’ЯЗИ СПИНИ

діляються на 3 групи: власні, глибокі і пере селенці.До власних м’язів відносяться два слаборозвинуті м’язи вен^ трального походження: задній верхній зубчастий м’яз і задній нижній зубчастий м’яз. До глибоких м’язів відносяться IV тракти.

ЗАДНІЙ ВЕРХНІЙ ЗУБЧАСТИЙ М’ЯЗ починається від остистих відростків двох нижніх шийних хребців і остистих відростків двох верхніх грудних хребців, приєднується до верхніх ребер. Сприяє вдихові.

ЗАДНІЙ НИЖНІЙ ЗУБЧАСТИЙ М ЯЗ починається від грудо-поперекової фасції на рівні двох верхніх поререкових хребців, волокна йдуть косо до нижніх ребер. Сприяє видиху.

ГЛИБОКІ М’ЯЗИ

РЕМІННИЙ МЯЗ ГОЛОВИ І ШИЇ (

починається від остистих відростків верхніх грудних і нижніх шийних хребців, прикріплюється до поперечних відростків І і III шийних хребців і сосковидного відростка вискової кістки.

Функція: двохстороннє скорочення згинає голову і шию назад; одностороннє: повертає її.

II 1-й ТРАКТ складається із поперечно-остистого м’яза (m. transversospinalis), який тягнеться від крижа до потиличної кістки. Волокна йдуть від поперечних до остистих відростків, м’язи цього тракту розгинають хребет, нахиляють в бік, а також обертають. Поперечно-остистий м’яз складається з трьох шарів: поверхневого, середнього і глибокого. Поверхневий шар складається з напівостистого м’яза, який починається з поперечних відростків нижчележачого хребця, * перекидається через 5—6 хребців і прикріплюється до остистого відростка, у верхньому ВІДДІЛІ прикріплюються до остистих відростків сусідніх хребців. Іноді пе-

І V-й ТРАКТ утворюють короткі м'язи спини: міжпоперечні, міжостисті, короткі потилично-хребетні м’язи в кількості чотирьох розташовані між потиличною кісткою, атлантом і осьовим хребцем. М’язи розгинають і обертають голову.

ПОВЕРХНЕВИЙ ШАР М’ЯЗІВ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ.

ТРАПЕЦІЄВИДНИЙ М’ЯЗ (m. trapezius) починається відвийної лінії потиличної кістки, від вийної зв’язки, від остистих відростків всіх грудних і останнього шийного хребців. Приєднується до акроміального кінця ключиці, акроміона лопатки.

Функція: скорочуючись нижні пучки опускають плечовий пояс, середнітягнуть його до хребта, верхні — піднімають. При фіксованому плечовому поясі м’яз тягне голову назад.

НАЙШИРЩИЙ М’ЯЗ СПИНИ (m. І atissimus dorsi) починається від грудо-поперекової фасції від остистих відростків 4—б нижніх грудних хребців і всіх поперекових, 4 нижніх ребер і гребня клубової кістки. М’язові волокна його йдуть догори і латерально, переходять у плоский міцний сухожилок, який приєднується до гребня малого горба плечової кістки. Функція: приводить руку, пронує і тягне назад.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 805 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)